Lynx brutality

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Re: Lynx brutality

Post by jolly » 20 May 2024, 12:31

Marin223 wrote: Što HSS ne otvori kakva strelišta i mjesta za vježbe gađanja, kolko para uberu na potvrdama, ne znam di se to spali...
Ni jedan savez u HR (od 4, ukljucujuci HLS), nije otvorio ni jedno streliste. Izuzetak je HLS, koji je otvorio jedno lovacko streliste pored vile Garic za svrhu edukacije za tecaje za lovnike.
Bar ono sto znam, pisalo se o tome u lovackom vjesniku

Ako si spomenuo HSS.
HSS koordinira sustav natjecanja, ne gospodari sportskim objektima.
Medjutim, u programu rada za svaku godinu, HSS ima program sufinanciranja izgradnje ili obnove sportskih objekata, a za ta sredstva treba aplicirati.
HSS je na primjer, sudjelovao u obnovi streljane Pampas u Osijeku.
https://www.djakovo.live/index.php/novo ... efita.html

Dakle, traziti novce za izgradnju sportskih objekata lezi na lokalnom nivou, sto znaci od strane upravitelja objekata, koji mogu biti u tijelima lokalne samouprave ili klubova koji idu sa izgradnjom novih ili obnovom postojecih objekata. A onda bi se trebalo traziti sredstva iz fonodva koji su u javnim natjecajima, pa tako i od HSS-a, ako to nude, a realno to imaju u svom programu rada. (izvor informacije, materijali za skupstinu HSS, pa pgoledaj)

Sto se HSS-a tice, u statutu HSS je uvjet da svaki klub koji ulazi u clanstvo mora imati ugovor o koristenju ili vlasnistvo nad streljanom.
Dakle, sustav je napravljen da infrastruktura (izgradnja, odrzavanje, koristenje, itd) ovisi o osnovnim jedinicama - klubovima.
Kad se radi zupanijsko ili drzavno natjecanje, ne organizira to HSS na svojoj nekoj streljani, nego se daje natjecaj da se jave klubovi koji to mogu organizirati.

Sad ulazimo u sferu menagmenta kluba.
Dakle, nije HSS jedini koji je voljan sufinancirati.
Postoji jos dosta veliki broj banaka, javnih institucija ili jakih firmi koji imaju programe sufininciranja u sportu, na godisnjoj ili nekoj periodicnoj bazi.
Ako se ulazi ozbiljno u projekt, onda se moze aplicirati za takve fondove, ali kako sam prije objasnio, to vec dolazi na nivo tijela lokalne samouprave, odnosno pojedinih klubova, i koliko su uprave sposobne voditi takve poslove i projekte.
Naravno sama priprema takvog projekta je opsezna, za pripremu projekta treba znanje iz struke, ili cak usluge trecih pravnih osoba, i pripremiti dokumentaciju (citaj - biti pismen). U zavisnosti sto se radi, svaki projekt sufinanciranja trazi odredjenu listu dokumenata. To treba pripremiti

Vec sam prije vise puta napisao: zivimo u novom sustavu, a u tom okruzenuju streljastvo u hravtskoj nije proslo proces tranzicije. Za uspjesno voditi jedan klub, uprava mora imati menagerske vjestine.
Neko ima, neko nema.
Ali servirati streljanu na gotovo, nece niko.
Pa smo za sad tu gdje jesmo.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 20 May 2024, 13:03

A zasto nismo prosli proces tranzicije ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 May 2024, 13:51

Marin223 wrote:A zasto nismo prosli proces tranzicije ?
Slozeno pitanje.... Dosta smo pisali o svemu tome, na raznim temama.

Recimo HSS nije, HLS jest. Govorim o sustavima. (barem kako ja vidim, a mozda grijesim)\
Pa da probam usporediti. Mozda da najbolju sliku.
Mozda najveci problem lezi u potkapacitiranosti pojedinih kadrova koji nisu dorasli novim izazovima i nemaju viziju razvoja.

Medjutim, postoje i neke lose navike. Pa se dva sustava mogu usporediti: lovacki i sportski,
Lovci oduvijek su navikli placati za svoje aktivnosti. Za lovista se uplacuju visoke koncesije. Clanarine u lovackim drustvima i upisnine su visoke, da se to sve pokrije.
Opcije komericjalnog lova, dopunjavaju drustvenu kasu. I stvar se vrti.

Opcenito u streljastvu, navikli smo dobivati dzabe, ili dobivati nesto sa vlastitim malim i nikakvim ulaganjima, (iako su takvi izvori presusili i svake godine sve su tanji) i vecina klubova je na malim clanarinama, i od tog zivotari. Clanovi klubova navikli su na male clanarine, imaju velika ocekivanja.
Istovremeno, imas pojedinacnu pasivnost. Pozovi clanove na radnu akciju, ili donaciju sredstava za neku potrebu u klubu, pa da vidis odaziv.
u lovackom drustvu ne odradi radne sate, ukida ti se dozvola za lov.

Imas opciju da se bavis lovom izvan lovackog drustva. I nema monopola udruge.
Vecina specijalnosti u lovstvu pokrivena je specijalistickim tecajevima. Ovo odgovara svakom pojedincu. zavrsi tecaj, imas diplomu i ovlasti koje iz tog proizlaze.
Ovog nema u HSS (osim tecaja za suca), ali ima u drugim savezima.

Financijska likvidnost, je na strani lovstva, i cash flow stalno dolazi u sustav (ali bitno je reci, da financije dolaze od vlastite strane clanova i clanica, dok vecina sredstava u sportsko streljastvo - sa minornim clanarinama dolazi iz javnih fonodva za koje se treba boriti, a tu je onda zapravo bitna sposobnost uprave da aplicira za fondove i radi projekte),
Ja pratim u svojoj zupaniji javne donacije u sport, i znam da barem 80% klubova ne trazi nikakva sredstva.
Kad su financije male uslijed malih clanarina, klub ne moze puno postici. Ako je trener ili voditelj gadjanja na volonterskoj bazi, (takodjer dzabe), onda su i treninzi rijetki i tesko odrzivi, jer volonter radi o svom trosku i obicno nema vremena, a obavezu je tesko nametnuti. sve je tesko.

Lovacki sustav je razradjen da bi bio funkcionalan i prilagodjen je modernom standardu. Takodejr imas lovista pod koncesijom udruga, imas lovista pod privatnom koncesijom, ili pod firmama. A pravila clanstva i opcije lova za pojednca su tome prilagodjene. A sve Uz adekvatnu formalnu edukaciju kroz tecajeve. (tecajevi: lovac, lovocuvar, ocjenjivac trofeja, prvi pregled odstreljene divljaci, lovnik)

Ono sto jest formalno definirano kao problem streljastva, jest:
- pad popularnosti
- potreba za novim disciplinama. (ujedno i radi podizanja popularnosti)
- nedostatak streljana
Iako se o tome raspravlja u javnim medijima (na pr ovdje), i spominje se na pojedinim skupstinama, time ne vidim da se neko zaista bavi i da se zaduzenim osobama daju rokovi da predloze rjesenja. I rjesenja ako ima, nisu nikad javno objavljena. A kamoli sprovedena.

O nedostatku strelista, mozemo to zanemariti u ovom kontekstu, jer je loptica oko formiranja strelista na lokalnom nivou, sto sam prethodno objasnio.
Doduse i lovstvo je tako. HLS ne dijeli lovista lovackim drustvima. Lovacka drustva bore se za svoja lovista na javnim licitacijama, svako za sebe. Sportski klubovi ovo nisu navikli, ocekuju servirano rjesenje.

Ako sam uspio u par rijeci opisati sustav, ne znam, ali sam barem probao.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 25 May 2024, 20:55

Evo bio danas Lynx brutalityu, pricam s likom iz Texasa, kaze doso je tu jer mu se svidilo sto imaju diviziju rifle iron sights.

Sva sreca pa nema neke potraznje za ovakva natjecanja u nasim podrucjima, jer sam vidio 10ak amerikanaca i ljude iz cijele Europe, cak iz nekih azijskih zemalja.

Upozno sam i pricao sa organizatorom Lynxa, rekao sam mu.

"Pa zas ste vi ovo organizirali? Jel vama jasno da nema interesa za ovo na nasim podrucju?"

Od 15 trgovina koje su imale stand od zemalja od Slovenije pa do Njemacke sam isto pitao..

"Pa zas ste vi ovdje dosli, ovdje nema interesa za ono sto prodajete, jeri vama to uopce jasno? Zasto probavate nove stvari, to vam ne radi, radite jedno te isto 20 godina dok sve propada i onda si pustite pjesmu "kako to" od vojka V."
Last edited by Stargazer on 25 May 2024, 21:03, edited 3 times in total.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 25 May 2024, 20:59

IB43 wrote:Eva ja ću vam malo pomoći. Vaš problem nisu ni HLS ni HSS ni bilo koji drugi savez. Vaš problem su obični ljudi koje vidite svaki dan. Ti ljudi su odlučili živjeti u civilnom društvu. Znači u društvu koje ne želi ratničku i vojnu ikonografiju u svojoj blizini. Osim ako su u pitanju neophodni manevri vojske, to otrpe.

Iz toga razloga. U lovu i na sportskim događajima vojna ikonografija nije dozvoljena. Oružje nije dozvoljeno transportirati na vidljivi način itd. itd. Ne uklapa se u civilno društvo u kojemu ljudi žele živjeti. I za koje su se borili.
Savezi su se tome prilagodili.

Ovaj vam forum prati i MUP i ljudi iz vrha saveza. Mišljenja sam vas nitko nije prijavio, vi ste se sami prijavili, sami sebe. Ovo će biti teško shvatiti, ali je tako.

Što se prije prilagodite civilnom društvu, biti će vam lakše.
Naravno, u privatnoj organizaciji možete što želite dok je sigurno i u okvirima zakona. Ali za aktivnosti sa vojnom ikonografijom i temama ne očekujte pljesak i crveni tepih. Niti od trenutnih saveza, pogotovo ne od običnih ljudi. Neće ga biti. Samo traženje dlake u jajetu i načina kako vam zabraniti daljne aktivnosti. Pogotovo od strane udruga lijevog političkog spektra.

To vam je stanje stvari.

Nije vam ni u Finskoj, Sloveniji i Poljskoj drugačije. Sve je to u privatnoj izvedbi i kod njih.
Zašto ste vi kod nas zapeli na civilne streljane i lovišta to nikako ne razumijem. Privlačite pažnju na skroz krivim mjestima. Na mjestima gdje jedva preživljavaju i bez vas, još im samo fali prijava iz okoline za ugrožavanje životinja, militarističke aktivnosti i nesnosnu buku i eto instant zatvaranja. Naravno da će izmisliti bilo što samo da vas potjeraju. IPSC nastoji postati olimpijski sport, na olimpijadi nema vojnih uniformi. Ne žele uniforme i vojnu ikonografiju.

Nije vaš problem neuklapanje u saveze. Nego u društvo u kojemu živite.

Ali nije problem u drustvu, svaka osoba koja je bila "protiv" oruzja kroz normalnu pricu sam ih obratio da shvate da je to najnormalnija stvar, problem je sto drugi ljudi unutar nase zajednice sabotiraju.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 25 May 2024, 21:05

Okani se priča o sabotaži i organiziraj natjecanje. Možda i ja nastupim.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 25 May 2024, 21:15

zdebat wrote:Okani se priča o sabotaži i organiziraj natjecanje. Možda i ja nastupim.
Gdje i po kojem pravilniku se to smije organizirat ?
Šta da pozove ljude izvana i organizira natjecanje na mjestu za vježbe gađanja i kaže: ak vas ko iz mupa šta pita za prigušivać i spremnik od 30 komada, recite im da je to samo za natjecanje, neće bit problema.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 25 May 2024, 21:43

Ja vjerujem da Stargazer može smisliti nešto.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 25 May 2024, 22:06

zdebat wrote:Ja vjerujem da Stargazer može smisliti nešto.
Hvala sto ste dokazali da sam u pravu.

Da je situacija normalna kod nas, ne bi morao smisljat ista, samo bi organizirao.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 25 May 2024, 22:24

Da, moramo se snalaziti kad je tako kako je.

P.s. svaki je početak težak, mi stariji smo prošli mnogo puta. Nadam se da neće sve ovo ostati na 5 stranica na ovoj temi. Sada (kada si u pravu) ti ostaje organizacija natjecanja.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 May 2024, 09:37

zdebat wrote:Da, moramo se snalaziti kad je tako kako je.

P.s. svaki je početak težak, mi stariji smo prošli mnogo puta. Nadam se da neće sve ovo ostati na 5 stranica na ovoj temi. Sada (kada si u pravu) ti ostaje organizacija natjecanja.
Svaki pocetak je tezak, svakako. A nakon pojave discipline i ideje, kriticno je krenuti sa privim pilot natjecanjem (ili pilotnatjecanjima), i zadrzati kontinuitet iz sezone u sezonu.
Dalekometno streljastvo vec skoro 15 godina.
IPSC je isto poceo jednom, i razvija se
Crni barut, tu je.
Najsvjezije, imamo primjer dve zadnje sezone zaredom, natjecanje MSR, koje organizira jedan klub na streljani u Istri. Poluatomatska moderna puska.
Zbog kapaciteta streljane, moguce je jedino stojeci stav. ALi pomalo se gura.

A da je bilo lako sve pokrenuti, nije.
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 26 May 2024, 10:18

jolly wrote:
zdebat wrote:Da, moramo se snalaziti kad je tako kako je.

Svaki pocetak je tezak, svakako. A nakon pojave discipline i ideje, kriticno je krenuti sa privim pilot natjecanjem (ili pilotnatjecanjima), i zadrzati kontinuitet iz sezone u sezonu.
Dalekometno streljastvo vec skoro 15 godina.
IPSC je isto poceo jednom, i razvija se
Crni barut, tu je.
Najsvjezije, imamo primjer dve zadnje sezone zaredom, natjecanje MSR, koje organizira jedan klub na streljani u Istri. Poluatomatska moderna puska.
Zbog kapaciteta streljane, moguce je jedino stojeci stav. ALi pomalo se gura.

A da je bilo lako sve pokrenuti, nije.
Mozete mi nabrojati sva IPSC natjecanja koja se godisnje odrze u hrvatskoj i koliko disciplina se razvilo u ovih 25 godina IPSCa?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 May 2024, 11:33

Mogu, znas ih i sam. Da skratim nema puske, nema PCC.
Skromno, ali je prisutno.
jedno natjecanje na klupskom strelistu. jedno na gradskom.
Dao bih ovjde naglasak, na klupsko. otvorilo se. moze se.

Nadovoezao bih se na moj prethodni post i usporedbu lovstvo / streljastvo, iz jedne druge perspektive.

U lovstvu, svi napori i financije koji dolaze od pojedinca, ili osnovne jedinice - lovacke udruge - ulazu se iskljucivo u infrastrukturu.
To znaci: ili u koncesije za zakup lovista, ili u odrzavanje lovista, ili u izgradnju lovno gospodarskih objekata i prihrana divljaci.
Za lovca, cijena lova je ulaganje u infrastrukturu. Sve ulozeno se vraca nazad u loviste.

Tog nema u streljastvu. Jos uvijek nismo navikli sami napraviti prostor za sebe.
(iako postoji nekoliko svjetlih primjera koji dokazuju da je moguce, ova kultura jos nije zazivjela u sportsko strelajckoj zajednici)
Cijena streljastva za prosjecnog strijelca se svodi na cijenu privatnog sportskog oruzja i ispaljenog metka. Tu nema povrata u infrastrukturu
Cijena streljastva u nasem pojimanju jos uvijek nije nase vlastito ulaganje u svoju infratsukturu. A novi sustav je koncipiran upravo tako.
Zato kad ovisi o nama, infrastrkturu nemamo.

Zato nije lako. A da ne govorim da ce bilo koja pocetna organizacija ovisiti iskljucivo na volonterstvu i entuzijazmu i ulaganju nekoliko pojedinaca.
medjutim, primjere otvorenih strelista imas u Istri, Vinkovcima, Sibeniku... Za sad.
Moze se. Nije lako, ali moze se.
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 26 May 2024, 11:42

jolly wrote:Mogu, znas ih i sam. Da skratim nema puske, nema PCC.
Skromno, ali je prisutno.
jedno natjecanje na klupskom strelistu. jedno na gradskom.
Dao bih ovjde naglasak, na klupsko. otvorilo se. moze se.
Ajmo se fokusirati na ovaj dio.

Ima li natjecanja tih tipova u drugim zemljama koje su bile dio bivse jugoslavije?

Tipa BIH, Slovenija? Jer znam da u obje imaju i PCC natjecanja i IPSC natjecanja kolko hocete.

I obje navedene zemlje su krenile iz jugoslavije kao i hrvatska, razlika je sto su oni imali bolje odabire i odluke kod nas, problem je sto nasi ljudi misle da je dobro.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 May 2024, 11:52

Na ovom forumu, nisam stekao dojam da neki forumski main stream smatra da je bas sve dobro.
Medjutim novi pravilnik o strelistima, koji je donesen zapravo bez iskustva, otvorio je neke mogucnosti.
Donesen je nedavno, i treba vremena da se stvari pocnu mijenjati.
Ne zaboravi i prethodno receno gdje nismo navikli ulagati.

Ja osobno trazim zemljiste prikladno za mjesto za vjezbe, jos uvijek ga nisam nasao, bio sam u obilasku nekoliko ponudjenih.
Ali to ne znaci da svaki sportski strijelac, ili klub radi na tome.
U vecini slucajeva smo inertni.

Sjecam se jedne akcije u klubu oko nabavke neke opreme, trazilo se donacija clanova kluba. Koliko ko moze.
Na kraju 95% nije dalo nista. A da ne govorim o prosjeku clanstva, koji treba podsjecati i goniti da plati i onako mizernu clanarinu.
To je prosjecna kultura.

Lynx natjecanja u Sloveniji su koliko kuzim, na privatnom strelistu?
Neko je ulozio u to i sagradio. Bez vlastite inicijative nista se znacajno nece napraviti.
Turn better into best!

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 26 May 2024, 13:18

Morat ću malo ispravit neka opravdanja...

"svaki je početak težak"
Početak su bile devedesete, 2020-te nisu početak.

"Dalekometno streljastvo vec skoro 15 godina"
Da se ne lažemo puno, dalekometno streljaštvo je zapravo klasično,
samo se ne gađa na 50/100 već 300/600, zakonska podloga postoji oduvijek.

"IPSC je isto poceo jednom, i razvija se"
Na mikrorazini pokojeg kluba trenutno možda, na makrorazini stoji di je i bio,
nažalost, jer u MUPU je streljaštvo sport preciznosti i ni milimetra dalje od toga.

"Jos uvijek nismo navikli sami napraviti prostor za sebe."
Jesmo, ali to je tolko otežano da to može samo veća grupa pojedinaca koji već imaju
jak klub i natjecatelje. Prije sagradiš zgradu nego natrpaš tri reda zemlje i dobiš uporabnu za strelište.

"Cijena streljastva za prosjecnog strijelca se svodi na cijenu privatnog sportskog oruzja i ispaljenog metka. Tu nema povrata u infrastrukturu"
Nebi tako rekao, povrat je oružje koje posjeduješ i vještine koje si stekao trošenjem municije, a tu je i zabava, druženje s ljudima i sve što dolazi uz to.

"Cijena streljastva u nasem pojimanju jos uvijek nije nase vlastito ulaganje u svoju infratsukturu."
Jer je neisplativo, postoji velika razlika između ulaganja i kocke, a naizgled su vrlo slični.
Kod nas je to više kocka za lošim koeficijentom nego ulaganje, zakonodavac se pobrinio za to, možda i s razlogom.

"trazilo se donacija clanova kluba. Koliko ko moze. Na kraju 95% nije dalo nista"
Ja znam ljude koji troše 60 eura za trening plus 30 eura za streljivo, ukupno 90 eura za jedan trening, pored godišnje članarine.
Također ljudi plaćaju razne skupe tečajeve za uporabu oružja, to ih interesira, a zakonski je ilegalno.

Eto u tome je glavni problem, ono što ljudi žele, zakonski uglavnom nije podržano.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 May 2024, 14:19

Odgovorit cu boldirano

"svaki je početak težak"
Početak su bile devedesete, 2020-te nisu početak.
Pa rekoh da nismo prosli proces tranzicije. Jos smo kao zajednica na pocetku
Pocetak drzave su bile devedestih
Ali ako to zanemarimo, recimo:
F class osnovan 1999.
Prvi medjuanrodni match 2002 Canada, zatim 2005 Juzna Afrika
Prvi snajper kup Grobnik, 2009.
Ne kasnimo puno.
Ali naravno druge discipline postoje duze u svijetu,

"Dalekometno streljastvo vec skoro 15 godina"
Da se ne lažemo puno, dalekometno streljaštvo je zapravo klasično,
samo se ne gađa na 50/100 već 300/600, zakonska podloga postoji oduvijek.
Ne.
Prosjecan starost uspjesnog strijelca u 2 sporta je drugacija.
U ISSF do medjnarodnog natjecanja si u vrhu do 35, kasnije sve manje ili nikako.
Sa 40 vecina nas nosi ocale, a sa 50 pogotovo. Da ne spominjem ortopedske probleme za trostav koji dodju s godinama.
F class je izmisljen za starije strijelce s iskustvom da koriste pusku na naslonu, optiku za ciljanje, i gadjaju na adekvatne udalejnosti iz lezeceg polozaja.
Sport se poplarizirao, pa u to ulaze i madje generacije, ali nacelna ideja je za starije strijelce da ostanu konkurentni na natjecanju.
medjutim normalna je stvar da su ljudi 60+ vrhunski strijelci i konkurentni u f class, nije tako u drugim oblicima streljastva

"IPSC je isto poceo jednom, i razvija se"
Na mikrorazini pokojeg kluba trenutno možda, na makrorazini stoji di je i bio,
nažalost, jer u MUPU je streljaštvo sport preciznosti i ni milimetra dalje od toga.

Pojavilo se novo streliste. Nije li?
Ali poplarizacija ne bi bila na odmet. Prvenstveno kroz medije, Na ovome treba raditi. Isto kao i na otvaranju novih streljana.
Recimo, da imas poantu. :A25:

"Jos uvijek nismo navikli sami napraviti prostor za sebe."
Jesmo, ali to je tolko otežano da to može samo veća grupa pojedinaca koji već imaju
jak klub i natjecatelje. Prije sagradiš zgradu nego natrpaš tri reda zemlje i dobiš uporabnu za strelište.
Istra 2 strelista, zapravo 3
Vinkovci
Vodice
Delnice
Iz tog se vidi da se moze.
Ali ponavljam, ovo su zahtjevni projekti, za koje se treba svojski potruditi. Niko nije rekao da je jednostavno, Niti jeftino.
O finaciranju kroz fondove sam prethodno pisao. nacelno na tome se ne radi, dakle ostaju vlastiti napori i sredstva koji obicno nisu dovoljni i demotivirajuci su, te imas primjere privatnih investicija.
Nismo prosli proces traznicije, sustav je drugaciji. streljane se vise bas ne poklanjaju obilato

"Cijena streljastva za prosjecnog strijelca se svodi na cijenu privatnog sportskog oruzja i ispaljenog metka. Tu nema povrata u infrastrukturu"
Nebi tako rekao, povrat je oružje koje posjeduješ i vještine koje si stekao trošenjem municije, a tu je i zabava, druženje s ljudima i sve što dolazi uz to.
ne, da bi imao infrastrukturu, moras ulagati u infrastrukturu.
ulaganje u vlastite vjestine, ili zadovoljstvo, daje povrat u vlastitim vjestinama ili zadovoljstvu

"Cijena streljastva u nasem pojimanju jos uvijek nije nase vlastito ulaganje u svoju infratsukturu."
Jer je neisplativo, postoji velika razlika između ulaganja i kocke, a naizgled su vrlo slični.
Kod nas je to više kocka za lošim koeficijentom nego ulaganje, zakonodavac se pobrinio za to, možda i s razlogom.

Isplativo je samo raditi honorarno ili profesionalno.
Sve drugo je neisplativo. Pogotovu hobi.
Medjutim, opet cu ponoviti - odgvorona osoba u klubu, voditelj gadjanja ili trener najcesce nisu placeni rade volonterski.
Ovaj klupski posao nije valoriziran u vecini slucajeva, a neko po volonterskoj bazi mora uloziti vrijeme i preuzeti ODGOVORNOST.

"trazilo se donacija clanova kluba. Koliko ko moze. Na kraju 95% nije dalo nista"
Ja znam ljude koji troše 60 eura za trening plus 30 eura za streljivo, ukupno 90 eura za jedan trening, pored godišnje članarine.
Također ljudi plaćaju razne skupe tečajeve za uporabu oružja, to ih interesira, a zakonski je ilegalno.

To je realni trosak. Ako se trener ili instruktor adekvatno plati.
Ali ocito je da takvim ulaganjima uspjeviaju financirati aktivnost, streljanu i streljivo.
Radni sat streljane = investicija u infrastrukturu (i povrat investicije investitoru)

Ilegalno, ne komentiram.

Eto u tome je glavni problem, ono što ljudi žele, zakonski uglavnom nije podržano.

Zakonski je komplicirano, ne bih koristio drugu rijec.
Najmanji uvjeti za tako nesto su:
Ovjereni instruktor mejdunarodne organizacije
Nacionalni program skolovanja sudaca i instruktora medjunarodne organizacije
Formiranje kluba(ova) pa nacionalnog saveza i clanstvo u medjunarodnoj organizaciji
Verfikacija programa edukacije kroz tijela drzavne uprave.
Sama izrada baznog tecaja, morala bi imati plan i program, i ako govorimo o ozbiljnusti pristupa morala bi imati neku publikaciju (prirucnik za tecaj, a onda jkedan za osnovni tecaj jedan za suca, jedan za instruktora) i to bi sve trebalo napraviti
To je kako ja vidim stvar. Ako je to neko napravio, pa mu je odbijeno, onda si u pravu.
Turn better into best!

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 27 May 2024, 10:00

Stargazer wrote: Ali nije problem u drustvu, svaka osoba koja je bila "protiv" oruzja kroz normalnu pricu sam ih obratio da shvate da je to najnormalnija stvar, problem je sto drugi ljudi unutar nase zajednice sabotiraju.
Ne znam. Ja osim prijateljima, rodbini, eventualno nekom poznaniku za kojeg sam siguran da je u redu, uopće ne govorim čime se bavim. Zašto? Jer je bilo izrazito negativnih iskustava.

Čekaj da krenete nešto konkretno raditi na promociji i izvedbi. Pa kada krenu cucki i mace, birokrati i slični. Jadna vam majka.

Vi kukate na skroz krivom mjestu. Saveze uopće nije briga za vas i brutality događaje. Dok se držite za sebe i u okviru zakona.
Čekajte da vas se birokrati, cucki i mace dohvate, pa ćete tek onda vidjeti što su problemi. A hoće sigurmo s obzirom na planirano.

Činjenica da i dalje kukate ovdje i vidite saveze i vlasnike oružja kao najveću prepreku. Meni govori da još ništa konkretno niste poduzeli. Samo kukate i čekate da vam netko drugi sve servira. Neće. Ne zanimaju ih brutality natjecanja.
Ili ćete sami organizirati ili ih neće biti.
Od kukanja nema ništa. Samo naživcirate ljude pa vas pošalju u neku stvar. I to je sve što dobijete.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 27 May 2024, 12:07

IB43 wrote:
Stargazer wrote: Ali nije problem u drustvu, svaka osoba koja je bila "protiv" oruzja kroz normalnu pricu sam ih obratio da shvate da je to najnormalnija stvar, problem je sto drugi ljudi unutar nase zajednice sabotiraju.
Ne znam. Ja osim prijateljima, rodbini, eventualno nekom poznaniku za kojeg sam siguran da je u redu, uopće ne govorim čime se bavim. Zašto? Jer je bilo izrazito negativnih iskustava.

Čekaj da krenete nešto konkretno raditi na promociji i izvedbi. Pa kada krenu cucki i mace, birokrati i slični. Jadna vam majka.

Vi kukate na skroz krivom mjestu. Saveze uopće nije briga za vas i brutality događaje. Dok se držite za sebe i u okviru zakona.
Čekajte da vas se birokrati, cucki i mace dohvate, pa ćete tek onda vidjeti što su problemi. A hoće sigurmo s obzirom na planirano.

Činjenica da i dalje kukate ovdje i vidite saveze i vlasnike oružja kao najveću prepreku. Meni govori da još ništa konkretno niste poduzeli. Samo kukate i čekate da vam netko drugi sve servira. Neće. Ne zanimaju ih brutality natjecanja.
Od kukanja nema ništa. Samo naživcirate ljude pa vas pošalju u neku stvar. I to je sve što dobijete.
:A25: :A25: :A25: potpisujem.
Tema nema smisao ako se svede na žalopojke o sabotažama i urotama.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 27 May 2024, 14:18

IB43 wrote:

Zasto onda lovci sabotiraju IPSC streljane? Sta bi tek bilo da neko krene organizirat ovakav dogadaj.

A oni na ovom forumu koji znaju za sabotazu sute.

Post Reply