Barut iz vojnog metka 7,9 mm

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

Post Reply
Mudri
Razvodnik
Razvodnik

Barut iz vojnog metka 7,9 mm

Post by Mudri » 13 May 2024, 06:32

Dali se može koristiti barut iz vojnog metka za reloading,i dali je neko koristio,pa molim iskustva..

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Re: Barut iz vojnog metka 7,9 mm

Post by zhrvoje » 16 May 2024, 12:31

Pozdrav, moze se koristiti.
Bitno je da je svo streljivo koje se rastavlja iste serije i istog lota, ti podaci se obicno mogu naci na kutiji. Tako mozemo biti sigurni da cemo imati isti barut. Ako te podatke nemamo onda ne bi trebali koristiti taj barut.
Na kutiji se obicno moze naci i o kojoj se vrsti baruta radi. Isti barut razlicitog lota ne treba mjesati jer moze imati razlicita svojstva izgaranja.
Ovi baruti su se dosta koristili pred 10-15 godina kad se u RH nije moglo legalno nabaviti barut. Danas je prica drukcija i ne bih preporucio koristenje ovih baruta jer podatci za punjenje prakticki ne postoje.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Mudri
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mudri » 17 May 2024, 14:02

Što se stidite reći nešto o punjenju sa tim barutom,garant je neko punio ,samo čuva recepturu ko zmija noge,,ako se predomislite pišite...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 17 May 2024, 15:14

Ta municija moze biti stara i 70 godina.
barut vise nema ona svojstva koja je imao kao nov, cak ako se i nadju tablice za taj barut, svojstva baruta koja se mogu izmjeniti ne garantiraju da su tablice validne.
To je siva zona i nezahvalan posao, sa dozom rizika.

zhrvoje je napisao kompletan odgovor.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mudri
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mudri » 18 May 2024, 07:40

Sjećam se davno kad smo iz neke tanđare ispucali jako puno streljiva u rinfuzi,nije nijedan zaglavio ili ostao neopaljen nakon udarca igle,i dosta su bili precizni,sigurno nisu bili iz istog sanduka,bilo je par komada gdje se zrno moglo izvaditi rukom,te nismo pucali,tako da vjerujem da bi ovaj barut ako je iz istog sanduka bio dobar,jer je kolega bar dvije tri kutije ispalio i bili su mu precizniji nego lovački meci iz te njegove tanđare...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 May 2024, 09:00

Ja znam za slucaj, kad je puska m48 tako drmnula, sa prastarim streljivom - refuzo, da se nije moglo odglaviti zatvarac.
Odnesena kod puskara, koji je rekao da je strijelca samo spasio treci brijeg za bravljenje na zadnjem kraju zatvaraca da ga ne dobije u glavu.
Kad je odglavio, cini mi se zatvarac unisten.
(mogu samo pretpostaviti sto bi bilo da je to ispaljeno iz neke moderne lagane push-feed puske, sa aluminijskim kucistem)

Moje je misljenje, da jos ako se otvori hermeticki zatvorena konzerva streljiva, jos kako-tako. A ono streljivo koje se potezalo okolo u kartonskim kutijama, i kesicama, podrumma i tavanima, izlozeno vlazi i atmosferialijama, nikako.

To streljivo je nacelno dzabe i besplatno, i to je jedini razlog zasto je privlacno za pucanje. A zbog korozovinsoti i loseg odrzavanja unistilo je vise pusaka nego li sve talionice i puskari (pri zakonskom onesposoblajvanju oruzja) u Hrvatskoj zajedno.

Ja se drzim one - pucaj malo, pucaj dobro. (pa sta kosta da kosta)
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 19 May 2024, 17:42

Moguce da je bio tormentacijski metak kad je toliko unistilo zatvarac.

A sto se tice toga da je dzabe i da ga ima nebi se slozio ni za jedno. Sve ga je manje a cijene su dosta visoke. Ja sam ih ispucao poprilicno i nikad nikakvih problema.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 May 2024, 17:56

Mario_Zg wrote: A sto se tice toga da je dzabe i da ga ima nebi se slozio ni za jedno. Sve ga je manje a cijene su dosta visoke. .
Tormentacijski metak nisam nikad vidio, a u masovnoj distribuciji nije nikad bio, jer je potreban samo zavodima za testiranje.
Tako da sumnjam.
Sto se cijene tice:
Mozemo se sloziti, u kontekstu ove teme - onaj ko misli koristiti takav barut nije kupovao municiju. Kupiti "skupi" metak da bi ga rastavio?
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 20 May 2024, 14:28

Ljudi svašta rade i ispucavaju.
Stajanjem i starenjem,barut bi bio samo slabiji.
Nikako jači.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 20 May 2024, 20:07

To je bio definitivno tormentacijski.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 20 May 2024, 21:00

Moguće.
A možda je zrno bilo deformirano i zbog otežanog prolaska kroz cijev se stvorio previsok tlak.
Ili loša hrđava cijev,gdje je hrđa smanjila promjer i tako na isti način usporila prolaz zrna,te se povećao tlak.

lampaš
Razvodnik
Razvodnik

Post by lampaš » 20 May 2024, 22:43

Čuo sam za slučajeve da su ljudi od vojnog metka radili "lovački" piljenjem vrha zrna te da košuljica takvog zrna voli ostati u cijevi do opaljenja slijedećeg ...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 21 May 2024, 09:50

lampaš wrote:Čuo sam za slučajeve da su ljudi od vojnog metka radili "lovački" piljenjem vrha zrna te da košuljica takvog zrna voli ostati u cijevi do opaljenja slijedećeg ...
Moguće.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 24 May 2024, 22:49

Barut sa starenjem postaje brizantan tj prelazi u eksploziv.
Starenjem se razgrađuje i gubi svoja svojstva te može postati opasan.
U kontaktu sa zrnom i bakrenom košuljicom može doći do raznih kemijskih reakcija
i sve je moguće kod starog streljiva . Može se iskoristiti ali treba biti oprezan.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 27 May 2024, 10:21

Mislim da u danasnje vrijeme nema potrebe za takvim experimentima... Barem danas je barut dostupan , nije bas jeftin kao nekada, ali kupis ono sto ti treba i mozes biti siguran !!
Nemoguće je Nemoguće

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 27 May 2024, 10:32

Upravo to. Nije uopće poanta može li se puniti. Može, ljudi jesu. Nego isplati li se toliki rizik. Ne isplati.

Sa tako starim barutom čovjek nikada nije siguran što očekivati. Još kada se upari sa nedostatkom ikakvih podataka. Ne isplati se.

Od tuđih recepata nikakve koristi. Igraju tu ulogu i tolerancije cijevi, vlažnost baruta.... moguća dekompozicija, a to je već opasno.

Meni se na prošlom Kahlesu dogodilo da sam napunio metke iz kutije pri kraju koja je stajala tako nekoliko mjeseci. Nisam imao kada testirati, napunio poznati recept od ranije, meki load. Barut se osušio i umjesto mekog sam imao hot load. Tvrd zatvarač i letilo povremeno i po trojkama.
Ne isplati se riskirati.
Tko me poznaje i pogleda bilten. Točno će vidjeti gdje sam pucao stari a gdje novi barut. Velika razlika u rezultatu.

A gdje je tek desetlječima star barut koji je stajao tko zna gdje.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 27 May 2024, 13:37

IB43 wrote:...A gdje je tek desetlječima star barut koji je stajao tko zna gdje.
Vrlo vjerovatno ekipa misli na one KONZERVIRANE pakunge JNA koje su u zalemljenim limenkama... ! To ce i nakon 100g raditi svoju funkciju , tj. tocno ono za sto je namjenjeno, za ranjavanje zive sile...a preciznost u 1/4 Moa je manje bitna..
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply