Ruger AR-556 MPR 16" ili Sabatti S.A.R. 14.5"

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Ruger AR-556 MPR 16" ili Sabatti S.A.R. 14.5"

Post by andrej » 30 Jun 2024, 16:46

Kao što naslov kaže :D

Što se čini karakteristika ne vidim neke velike razlike s obzirom da ću je upotrebljavati na streljani i eventualno ako bude koje takmičenje bez pretenzija na vrhunski rezultat.

E sad, novi sam u tome. Pitam se postoji li neki razlog zašto bi jedna bila bolja od druge? Nešto što je bitno a o čemu ne znam

Uzeo bih Sabattija smo zato jer ga mogu dobiti odmah. Ne želim pogriješiti zbog nestrpljivosti

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Ruger AR-556 MPR 16" ili Sabatti S.A.R. 14.5"

Post by jolly » 30 Jun 2024, 18:45

Od sabattija sam vidio grupe sa fiochi streljivom sub 1 moa, 55 graina.
Za ruger znam da zapravo nema losih proizvoda. Ali nemam iskustva sa njihovom ar 15.

Ja bih ar15 podijelio u dvije grupe.
Teska, sa dugom i teskom cijevi za lezeci polozaj, za vece udaljenosti.
Lagana, za pucanje iz stojeceg stava, kraca cijev.

Kako si zamislio svoje rekreativno pucanje, orjentiraj se prema tome.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 01 Jul 2024, 08:43

Hvala :A25:

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 04 Jul 2024, 11:53

Kupio Sabattija, uglavnom zbog pretpostavke da Sabatti ne može napraviti lošu pušku, zbog popusta i bio je odmah dostupan :mrgreen:

Na netu nisam našao nikakav review osim par rusa

Ufff, a sad drugi korak....optika :shock:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Jul 2024, 18:06

Sretno!
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 07 Jul 2024, 18:01

andrej wrote:Kupio Sabattija, uglavnom zbog pretpostavke da Sabatti ne može napraviti lošu pušku, zbog popusta i bio je odmah dostupan :mrgreen:

Na netu nisam našao nikakav review osim par rusa

Ufff, a sad drugi korak....optika :shock:
Kad opalis malo , napisi nekakvo svoje vidjenje. Kakva je puska itd.
Takodjer me zanima taj sabatti.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 08 Jul 2024, 13:20

Možda malo zakašnjelo razmišljanje.

Ako biste kupovali AK, biste li kupili ruski ili američki? A AR?

Osobno sam pristalica kupovanja oružja od onih koji ga prave najdulje i od kojih je poteklo. Nije sve u specifikacijama na papiru, puno je više toga napravljeno, testirano u stvarnim uvjetima od strane korisnika, riješeno problema i reklamacija i sl. Ako je cijena i specifikacije usporedive, svakako bih uzeo američko oružje američkog proizvođača. A ne onog koji to proizvodi tek par godina.

Kod AR tu su nešto suptilniji parametri - duljina gas blocka, rampe za streljivo, promjer rupe na plinskom bloku, način učvršćivanja vijaka na nosaču zatvarača, kontrola kvalitete itd.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 08 Jul 2024, 14:18

Ariel wrote:Možda malo zakašnjelo razmišljanje.

Osobno sam pristalica kupovanja oružja od onih koji ga prave najdulje i od kojih je poteklo. Nije sve u specifikacijama na papiru, puno je više toga napravljeno, testirano u stvarnim uvjetima od strane korisnika, riješeno problema i reklamacija i sl. Ako je cijena i specifikacije usporedive, svakako bih uzeo američko oružje američkog proizvođača. A ne onog koji to proizvodi tek par godina.

Kod AR tu su nešto suptilniji parametri - duljina gas blocka, rampe za streljivo, promjer rupe na plinskom bloku, način učvršćivanja vijaka na nosaču zatvarača, kontrola kvalitete itd.
Slažem se.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Jul 2024, 14:52

Ariel wrote:Možda malo zakašnjelo razmišljanje.

Tesko mi je reci.
Osim kvalitete, postavlja se i pitanje podrske kupcu, ili rezervnih dijelova. (iako bi za ar trebalo biti komatibilino)
Kod Americkog proizvodjaca, sumnjam da uopce postoji kanal to poslati nazad u tvornicu u slucaju problema i reklamacija.
A ako postoji, vrijeme povratka ce biti izuzetno dugo.
Nasuprot, na primjer, podrske kupcu koju nudi HS produkt. (ili iza tog, evropski proizvodjaci)

S druge strane, tradicija proizvodnje i know how, svakako ima svoju vaznost.

AK47, ruski ili americki?
Pa, ne americki.
A sad, ruski, kineski, srbijanski, poljski. rumunjski? Izbor na trzistu je prilicno smanjen.
Ovisi dosta i svrha nabavke. Lov, sport, ili samo posjedovanje radi gusta, ili neka kolekcija?
Da li je vazna bolja preciznost, manja tezina radi nosenja, sama puska radi posjedovanja, ili iskljucivo neki model radi prave kolekcije?

Takodjer i cijena igra ulogu.
Recimo, kad sam kupovao mauser za safari:
Ocu li radije njemacki mauser 98, ili neki drugi?
Reklo bi se njemacki.
Ali ako bi se upitalo njemacki mauser za 10.000 eur ili Ceski mauser za do 1.000 eur?
Onda je logican odgovor ceski.

Nekad se govorilo, revolver americki, karabin njemacki, sacmarica talijanska.
Ali danas su druga vremena, a i svi proizvode sve. Trziste je kompleksno i kupac treba biti spreman kompromisu
Turn better into best!

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 08 Jul 2024, 17:52

Samo sam pokušao potaći i taj aspekt. Jasno, ako su puške slične i usporedive cijenom, kvalitetom, detaljima i sl. Što se reklamacije i garancije tiče, Ruger ima distributera u sjevernoj Italiji i od njega oružje najvjerojatnije i stiže, možda geografski i bliže nego Sabatti (za kojeg nisam istraživao).

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 08 Jul 2024, 18:42

Tako sam nekako i ja razmisljao ali me odvelo na drugu stranu. Sabatti radi dobre puške i još je talijanska firma što je prilično blizu nas

Iako, ne znam koliko sam ja mjerodavan za ocjenu jer mi je to prva puška no uskoro ide nabava optike pa onda na streljanu. Valjda ću znati više

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Jul 2024, 19:38

Sabatti TLD red ili white, je po meni best buy puska za natjecanja u lokalnoj f class, do 300 metara u Hrvatskoj.
Lako moguce da se i njihov ar15 pokaze slicno, dok se pokrenu natjecanja, i dok se puske profiliraju prema nasim lokalnim uvjetima.

BTW, za Osijek u 10 mjesecu postoje neke najave za N klasu (koja ukljucuje poluautomatsku pusku do 200 metara, i ciljnike po slobodnom izboru)
Turn better into best!

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 08 Jul 2024, 22:46

Malo smo van teme ali samo jedno pitanje, je li 6x povećanje dovoljno za natjecanje na 200 metara? Npr. neka budget optika kao Primary Arms 1-6x24 SFP

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Jul 2024, 06:15

andrej wrote:Malo smo van teme ali samo jedno pitanje, je li 6x povećanje dovoljno za natjecanje na 200 metara? Npr. neka budget optika kao Primary Arms 1-6x24 SFP
Po meni, vjerojatno - NE.
Naime, ja bih htio vidjeti kroz optiku pogotke na meti na 200 m, mislim da 6x nece to moci.
Turn better into best!

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 09 Jul 2024, 08:45

Sigurno se ne mogu vidjeti pogoci na 6x, za to bih vjerojatno koristio spotting scope (ne znam hrvatski naziv) ali zanima je li to uvećanje dovoljno za precizni pucanj

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Jul 2024, 09:42

Spotting scope = spektiv.

Kod koristenja spektiva, tokom gadjanja, neugodna stvar je da ces se pomaknuti iz prirodnog polozaja gadjanja za osmatranje, i svaki put ces nanovo traziti prirodnu tocku ciljanja (natural point of aim).
Znaci svaki put namjestanje, trazeci svoj prirodni stav.

Osmatranje gadjanja sa spektivom meni se pokazalo kao najkorisnije kod upucavanja pojedine puske, jer mi se nigdje ne zuri, i dam si vremena za sve, pa i za hladjenje cijevi dok promatram spektivom.

Praksa iz dalekometnog streljastva je pokazala, za preciznost se trazi vece povecanje.
optika 1-6x, je sirokokutna optika, za brzu akviziciju mete. To je optika za blizinu pa do 100 metara, a za terenske uvjete u lovu (gdje 1 moa ne znaci nista) moze se rastegnuti do 200 m, ako strijelac (lovac) zna pucati.

Za precizno gadjanje, po meni, osjetiti ces navedene nedostatke.

Za 1-6x, mozes gadjati precizno, cak ispod 1 moa, na manjim udaljenostima (50-100 m), ali zbog ogranicenog povecanja, to se na 200, 300 metara ne postize, radi kompenzacije vjetra, velicine slike mete, debljine koncanice, sve igra ulogu.

Pomaze imati spottera na spektivu da ti ocitava metu, makar za trening dok se ne uhodas.

Idealna kombinacija je imati dvije optike. Pa cak dodatno i red dot na nosacu 45 stupnjeva, uz te dvije optike na skidajucoj montazi. Sve ovisi za koju namjenu nabavljas pusku.

Dinamicno streljastvo, klasicno ili oboje. Ali dvije optike + opcionalna crvena tocka na 45 stupnjva nosacu bi dali svu univerzalnost koju mozes postici.

Jest da kosta, dodatni gadjegti, ali danas nema univerzalnog set upa. Pred 100 godina univerzalni gadget bio je mehanicki nisan. Ali danas to ne zadovoljava za sportsku pusku.

Najuniverzalnije za ovu pricu bila bi neka takticka optika, povecanja oko 4-16x, barem. (ali opet vrijedi pravilo, "jack of all trades, master at none"). Spomenuo sam zoom 4x, pa je raspon povecanja 4-16. Uz veci zoom, cijena raste, a 4x minimalnog povecanja, je jos uvijek dovoljno razumno za blizu distancu, pa tako vidim kompromis u izboru uz neku razumnu cijenu.

Jos jedna napomena, na ar15 obicno se stavlja nosac optike sa cantileverom. (dakle ne obicni prsteni). Obrati paznju na to, preporuka je skidajuci, pogotovu ako mislis mjenjati optike prema potrebi.

https://www.optics-trade.eu/blog/why-us ... ar-rifles/
Turn better into best!

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 09 Jul 2024, 10:06

Super, hvala jolly, 2 optike su i meni pale na pamet ali nisam znao je li to uobičajena praksa.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 09 Jul 2024, 10:11

Na 200 m,6x je premalo.
Govorim za precizu.

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 09 Jul 2024, 10:20

Znači, za Ar-15, ukratko 1-6x LPVO za do 100 m i onda druga optika 100-200 m (ako poželim na takmičenje N klase)

Najbolje da odmah prodam bubreg :A13:

Što više pitam to mi je novčanik tanji

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Jul 2024, 10:28

Zar ti niko nije rekao prije ulaska u streljastvo sta te ceka? :mrgreen:
Dok se time bavis, stalno su neka ulaganja.
Turn better into best!

Post Reply