Pomoć pri odabiru karabina
-
Soldier1210
- Pozornik

Pomoć pri odabiru karabina
Pozdrav svima, kupujem svoju prvu novu pušku, pa bi mi trebala pomoc oko izbora.
Suzio sam krug oko 2-3 puske, tačnije Ata Turqua, prvi i mislim najbolji izbor zbog cijene, onda Bergara B14 i u nekom slucaju mada mislim da nece biti Winchester xpr.
E sada me zanima da li neko ima iskustva, Atu bi kupio vjv sa red dotom ili nekom običnom hawke optikom.
Bergara bi bila sa mehanickim nisanima i to me zanima, jer sam cuo da su loši pa ne znam, zato pitam mozda neko ima.
Puska ce vjerovatno biti u kalibru 308 win ili ako bude Bergara ta koja ću kupiti a ne bude dostupna u 308, mozda kupim u 30-06 ili 270 win, hvala unaprijed na odgovorima.
Suzio sam krug oko 2-3 puske, tačnije Ata Turqua, prvi i mislim najbolji izbor zbog cijene, onda Bergara B14 i u nekom slucaju mada mislim da nece biti Winchester xpr.
E sada me zanima da li neko ima iskustva, Atu bi kupio vjv sa red dotom ili nekom običnom hawke optikom.
Bergara bi bila sa mehanickim nisanima i to me zanima, jer sam cuo da su loši pa ne znam, zato pitam mozda neko ima.
Puska ce vjerovatno biti u kalibru 308 win ili ako bude Bergara ta koja ću kupiti a ne bude dostupna u 308, mozda kupim u 30-06 ili 270 win, hvala unaprijed na odgovorima.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Pomoć pri odabiru karabina
Imao sam prilike isprobati bergaru b14 HMR, i winchester XPR.
Novu bergaru iz kutije i stariju ofucanu xpr.
Moj dojam je da je XPR sklopocija, tvrdog okidaca, i sve nesto jeftino zavidano. Nikako mi nije legla
Ali dobro, ta je puska bila dosta koristena, pitanje je i kako ju je vlasnik odrzavao, itd.
Sa bergarom HMR sam imao vise repetitivnog iskustva, lijepo radi sa svom municijom, grupe su moa, i sub moa.
O turskoj Ata turqua, nemam iskustvo, ali imam prijatelja koji to posjeduje i hvali je.
U nedustatku bolje sugestije, ja bih sveo izbor na bergaru i Ata turqua. (iako prethodno zapravo nisam nista rekao, sve je to subjektivno)
Mogu ti savjetovati ovo.
Stavi u tri linije na papir, svaku tehnicku karakteristiku, od sve tri puske i odluci.
Duzina cijevi
Tezina
Spremnik i kapacitet spremnika
Okidac, i tip okidaca
Sila okidanja
Mehanicki nisani
Priprema za montazu, tip
Kundak (drveni, plasticni itd)
sve sto ti padne napamet, naci ces na specifikacijama na internetu za svaku, i usporedi sve tri po tehnickim specifikacijama.
Puske su jednostavne, i ne kvare se (ne ocekuj da "losija puska" ide na servis nakon 6 mjeseci, dakle kupuj prema tehnickim specifikacijama koje tebi odgovaraju)
I onda izaberi onu pusku koja ima najvise detalja prema tvojim zeljama i afinitetima.
Prije kupnje uzmi je u ruku i vidi da li ti se oko poravnava s nisanima, ako ne odgovara, onda uzmes drugu sa tvoje liste.
Za budget pusku, ne ocekuj da bas sve sto ima da ce biti idealno i tebi po mjeri. Spomenuo si nisane. Manja stavka. Ako ti nisani ne odgovaraju, ali puska ti lezi, uzet ces pusku, promjenit ces nisane. itd...
Novu bergaru iz kutije i stariju ofucanu xpr.
Moj dojam je da je XPR sklopocija, tvrdog okidaca, i sve nesto jeftino zavidano. Nikako mi nije legla
Ali dobro, ta je puska bila dosta koristena, pitanje je i kako ju je vlasnik odrzavao, itd.
Sa bergarom HMR sam imao vise repetitivnog iskustva, lijepo radi sa svom municijom, grupe su moa, i sub moa.
O turskoj Ata turqua, nemam iskustvo, ali imam prijatelja koji to posjeduje i hvali je.
U nedustatku bolje sugestije, ja bih sveo izbor na bergaru i Ata turqua. (iako prethodno zapravo nisam nista rekao, sve je to subjektivno)
Mogu ti savjetovati ovo.
Stavi u tri linije na papir, svaku tehnicku karakteristiku, od sve tri puske i odluci.
Duzina cijevi
Tezina
Spremnik i kapacitet spremnika
Okidac, i tip okidaca
Sila okidanja
Mehanicki nisani
Priprema za montazu, tip
Kundak (drveni, plasticni itd)
sve sto ti padne napamet, naci ces na specifikacijama na internetu za svaku, i usporedi sve tri po tehnickim specifikacijama.
Puske su jednostavne, i ne kvare se (ne ocekuj da "losija puska" ide na servis nakon 6 mjeseci, dakle kupuj prema tehnickim specifikacijama koje tebi odgovaraju)
I onda izaberi onu pusku koja ima najvise detalja prema tvojim zeljama i afinitetima.
Prije kupnje uzmi je u ruku i vidi da li ti se oko poravnava s nisanima, ako ne odgovara, onda uzmes drugu sa tvoje liste.
Za budget pusku, ne ocekuj da bas sve sto ima da ce biti idealno i tebi po mjeri. Spomenuo si nisane. Manja stavka. Ako ti nisani ne odgovaraju, ali puska ti lezi, uzet ces pusku, promjenit ces nisane. itd...
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Soldier1210
- Pozornik

Ja ne bi eliminirao xpr, misli sve te puske u kategoriji su tu negdje kvalitetom,
Pitanje je samo koliko dugo bergara radi karabine,
Ata isto tako,
Winchester nije od jucer.
Mozda mauser m18, a bolt, ipak imaju duzi renome.
Bergara je na alu akciji sto mi se nikako ne svidja.
Ata komad celika, mozda najrobus.
nija trenutno jeftina puska
Malo sam mozda tradicionalan al celik mi drazi od aluminija ili kompozita.
Pitanje je samo koliko dugo bergara radi karabine,
Ata isto tako,
Winchester nije od jucer.
Mozda mauser m18, a bolt, ipak imaju duzi renome.
Bergara je na alu akciji sto mi se nikako ne svidja.
Ata komad celika, mozda najrobus.
nija trenutno jeftina puska
Malo sam mozda tradicionalan al celik mi drazi od aluminija ili kompozita.
- jolly
- Cinker - bojna

Blaser r8, sauer 404 imaju akciju od aluminija. High end puske!
(iako Blaser ima mogucnost i celicne akcije)
Bravljenje u cijevi, omogucuje aluminijsko kuciste bez problema.
Ja, medjutim, osobno preferiram brunirani celik, i drvo za pusku.
Ali to je ukus, ne garancija kvalitete.
Debatu celik/aluminij bi trebalo zanemariti.
Korisnik mora gledati funkcionalnost puske, koja se odnosi na nacin montaze, nacin punjenja, nisane, tip kocnice, okidac sa ili bez ubrzice, itd.
Ako je kupovina limitirana budgetom, onda se unutar cijene gleda da se iz takve funcionalnosti cim vise izvuce, (mozda cak cim vise funckija)
(iako Blaser ima mogucnost i celicne akcije)
Bravljenje u cijevi, omogucuje aluminijsko kuciste bez problema.
Ja, medjutim, osobno preferiram brunirani celik, i drvo za pusku.
Ali to je ukus, ne garancija kvalitete.
Debatu celik/aluminij bi trebalo zanemariti.
Korisnik mora gledati funkcionalnost puske, koja se odnosi na nacin montaze, nacin punjenja, nisane, tip kocnice, okidac sa ili bez ubrzice, itd.
Ako je kupovina limitirana budgetom, onda se unutar cijene gleda da se iz takve funcionalnosti cim vise izvuce, (mozda cak cim vise funckija)
Turn better into best!
Da i zato mi na listi nisu r8 ni 404, tradicionalista
4000€ i onda mehka akcija, ne bi ja to,
Jedino kaj su takve puske uglavnom paradnei za pokazivaanje, ja takvu nemam i ne mislim imati, jebiga sirotinja i skrtost valjda.
Jedino kaj su takve puske uglavnom paradnei za pokazivaanje, ja takvu nemam i ne mislim imati, jebiga sirotinja i skrtost valjda.
- jolly
- Cinker - bojna

Da, ali postavlja se ozbiljno pitanje, ako neko ima para i moze odvojiti, a razmislja kao nas dvoje - sta kupiti za 4-6000 eur, sta onda uzeti?
Ja sam na kraju za Afriku uzeo staru polovnu ZKK!
Stvarno i da se hocu usminkati, po vlastitom ukusu, na kraju nemam s cim.
Kakva vremena su dosla!
Ja sam na kraju za Afriku uzeo staru polovnu ZKK!
Stvarno i da se hocu usminkati, po vlastitom ukusu, na kraju nemam s cim.
Kakva vremena su dosla!
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Bitno da imaš nešto pouzdano, funkcionalno, precizno...ralf wrote:Da i zato mi na listi nisu r8 ni 404, tradicionalista
Još da je u lijepome izdanju.....
Superica.
Nisi fulao sa zkk, a i njima lagano raste vrijednost
Ja bih mozda pre64 win 70
- jolly
- Cinker - bojna

Tih sam malo vidio. A kad sam trazio, nigdje ni za lijek!ralf wrote:Nisi fulao sa zkk, a i njima lagano raste vrijednost
Turn better into best!
Ja sam svoj izbor sveo na ČZ 600 LUX u 308 kalibru nakon podosta odvagivanja pro/kontra pa možda i nju uzeti u razmatranje. U čekanju sam nabavne i kemijam financijsku konstrukciju. Optiku sam rješio (V6 2-12x50). Jednog dana će leć i neki red dot.
Relativno povoljna, precizna, moderna konstrukcija, bravljenje u cijevi, navoj, drvo mi nekak ima "dušu" naspram plastike, jako dobar podesiv okidač, 60 stupnjeva zatvarač, tiha kočnica...
Volio bi da ima picantiny integriran kao na Alpha modelu ali kako je gore rečeno uvijek se radi o nekom kompromisu...
Relativno povoljna, precizna, moderna konstrukcija, bravljenje u cijevi, navoj, drvo mi nekak ima "dušu" naspram plastike, jako dobar podesiv okidač, 60 stupnjeva zatvarač, tiha kočnica...
Volio bi da ima picantiny integriran kao na Alpha modelu ali kako je gore rečeno uvijek se radi o nekom kompromisu...
Tražiti originalni pre '64. Winchester M70 u EU je al pari traženju igle u plastu sijena.ralf wrote:Nisi fulao sa zkk, a i njima lagano raste vrijednost
Put your money where your mouth is.
- jolly
- Cinker - bojna

Danas sam pogledao na Njuskalo, i ne mogu vjerovati, nudi se winchester m70 u 375 HH!
Pogledam oglase istog oglasivaca, ima lijepu kolekciju lovackog oruzja na prodaji. Stvarno birani primjerci.
Taj winchester je vjerojatno post 1992, takodjer CRF
(kad su se sjetili da post 64 project nije donio zeljene rezultate nakon 28 godina, onda su se 92 vratili na staro - slicna prica kao i colt i pyton)
Pogledam oglase istog oglasivaca, ima lijepu kolekciju lovackog oruzja na prodaji. Stvarno birani primjerci.
Taj winchester je vjerojatno post 1992, takodjer CRF
(kad su se sjetili da post 64 project nije donio zeljene rezultate nakon 28 godina, onda su se 92 vratili na staro - slicna prica kao i colt i pyton)
Turn better into best!
Po serijskom broju to bili bio kraj 90tih, u stvari po clanku ipak kasnije.
https://www.all4shooters.com/en/shootin ... ing-rifle/
https://www.all4shooters.com/en/shootin ... ing-rifle/
Neki su ljudi znali vojno oružje, malo preraditi i to koristi za lov.
Znači, čisto vojna puška u lovištu. Samo malo dotjerana.
Znači, čisto vojna puška u lovištu. Samo malo dotjerana.
dzg
Općenito je glupo dijeliti oružje na vojno i nevojno. Kao da kažeš vojni auto. I kremenjače su nekad bile vojne puške. Što uopće čini vojnu pušku?
- jolly
- Cinker - bojna

Puska, bilo kojeg tipa sluzbeno izdana vojnoj postrojbi od strane drzave kojoj vojska sluzi.Ariel wrote:Što uopće čini vojnu pušku?
Ovo se odnosi na stare modele koji vise nisu u sluzbi, kao i nove modele u trenutnoj sluzbi.
Dizajn, je sporedan i moze se kretati od tog da bude jednometna, na crni barut i puni se sprijeda, ili moze biti automatska sa izmjenjivim spremnikom velikog kapaciteta.
Moze biti jurisna puska (assault rifle)
Borbena puska (battle rifle)
Ili nesto drugo, u potkategorijama poput sniper rifle (repetirka) ili desgnated marksman rifle (poluautomat) id
itd
Ovo je neka nesluzbena podjela iz prakse
Jurisna i borbena puska zapravo - neformalno iz prakse se razlikuju po kalibru, borbena ima metak pune snage, dok jurisna ima metak srednje snage. (na pr borbena garand je 30-06, jurisna m16 je 5.56 nato)
Ali pravih definicija i sluzbeni potvrdjenih definicija nema.
Vojska raspise natjecaj, i proizivdjaci naprave takvu pusku prema tehnickim specifikacijama
Za nase forumske rasprave povijesno ili trenutno, vojna puska je sluzbeno zaduzeno dugo oruzje, u vojnom kalibru, i nacelno robusno (neuredjeno, bez gravura), originalnog kundaka.
Ovo je lako.
Puno teze definicije bi bile za: radna puska, ili paradna puska?
Razlika sportske puske, ili lovacke puske (nevezano za upis u oruzni list)?
Tu bi se dalo raspravljati.
Turn better into best!
Ispada da su i lovački karabini i sačmarice koji su 1991. morali biti korišteni od tada vojne puške.
- jolly
- Cinker - bojna

Nisu sluzbeno izdani kao sluzbeno oruzje, dekretom ministarstva obrane. Neko je nosio svoju pusku, a neko je dobio pusku koju su konficscirali nekom civilu.Ariel wrote:Ispada da su i lovački karabini i sačmarice koji su 1991. morali biti korišteni od tada vojne puške.
Neko se i sam javio u vojsku sa svojom puskom da izbjegne da mu je ne rekviriraju.
Nekima se nakon rata, cak i vracalo oruzje, mozda i preko veze. Puske su bile "na posudbi".
1991 je bila improvizacija. Znas i sam. I bio je embargo, nije se moglo birati.
Rekvirirali su se i privatni auti kad je trebalo.
Turn better into best!
-
Soldier1210
- Pozornik

Poz danas sam vidio da je u prodavnicu gdje cu kupiti karabin došao i novi Silah Monza pa me zanima da li ima neko, gledao sam po yt izgleda okej pa ne znam, malo sam sumnjičav