Prenošenje hladnog oružja
Re: Prenošenje hladnog oružja
To nije poanta cijele ove rasprave, poanta je da nije ilegalno po zakonu.jolly wrote:Ja ne nosim ni hladno ni vatreno oruzje "nako" da mi si nadje u bunkeru od auta. "ako zatreba" ili "za svaki slucaj", ili zato jer "mi tamo stoji" pa da "ne nosim to svaki put od doma u auto".
Ako mi treba, uzmem, Ako mi ne treba ne uzmem. Ako transportiram takve stvari, znam gdje idem. Sjekire, motorne pile, kosiri, idu u auto kad idem na radnu akciju u loviste. Lovacki noz stavljam u auto, kad nsim pusku i idem u lov. Znam da na javni skup, ako idem, to necu drzati u autu.
A, sad, nek radi svako po svome.
Mislim da je ovo jedan slucaj koji je dospio u novine, ali sigurno ima vise slicnih slucajeva o kojima se ne pise.
Zakon:
1. zabranjeno oružje – oružje i streljivo kategorije A, hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda i predmeti pogodni za nanošenje ozljeda, kada se nose na javnom mjestu, a način ili okolnosti njihovog nošenja ukazuju da se nose kako bi bili uporabljeni za napad ili nanošenje ozljeda te oružje kategorije C i D kada se koristi za uznemiravanje, napad i nanošenje ozljeda
Sad još samo da objasne na koji način je držanje i prijevoz nečega u prtljažniku "nošenje".
Za 3 mačete u prtljažniku nije u nikakvom prekršaju, ma gdje god bio, jednostavno nije prekršaj jer ih nije uopče nosio.
1. zabranjeno oružje – oružje i streljivo kategorije A, hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda i predmeti pogodni za nanošenje ozljeda, kada se nose na javnom mjestu, a način ili okolnosti njihovog nošenja ukazuju da se nose kako bi bili uporabljeni za napad ili nanošenje ozljeda te oružje kategorije C i D kada se koristi za uznemiravanje, napad i nanošenje ozljeda
Sad još samo da objasne na koji način je držanje i prijevoz nečega u prtljažniku "nošenje".
Za 3 mačete u prtljažniku nije u nikakvom prekršaju, ma gdje god bio, jednostavno nije prekršaj jer ih nije uopče nosio.
Ovo me podsjeća kad se dizala kaznena prijava za kolekcionara spremnika i praznih čahura.
Slažem se, prevoženje nije nošenje. Utoliko bolje po "prekršitelja", jedino što bi mogao te mačete ponovo vidjeti za godinu-dvije, zahrđale, možda i tupe i oštećene.
Slažem se, prevoženje nije nošenje. Utoliko bolje po "prekršitelja", jedino što bi mogao te mačete ponovo vidjeti za godinu-dvije, zahrđale, možda i tupe i oštećene.
Vrlo dobra postavka !!Marin223 wrote:Zakon:
Gdje je u zakonu PRECIZNO DEFINIRAN pojam NOSENJE ? Moze li se to negdje iscitati ili ostaje na procjeni nekog covjeka koji je ustao na ljevu nogu, nije popio kavu, shvatio je da mu se zena kara sa susjednom.......bas taj dan ...???????????
Nemoguće je Nemoguće
Ja bi reko da je to domena hrvatskog jezika. Ako netko kaže: "Jučer sam nosio kotač od auta.", ja ću pomislit da je pješačio i u rukama nosio kotač, a neću nikako pomislit da je zapravo vozio auto, a u prtljažniku imao rezervni kotač kojeg je zapravo prevozio.
Imamo dvije rečenice koje imaju totalno različito značenje:
Nosio je hladno oružje.
Prevozio je alat u prtljažniku auta.
Koja od njih bliže opisuje radnju pri kojoj čovjek vozi auto, a u prtljažniku su mu 3 mačete. Ja bi reko ova druga svakako.
Sad di je granica ?
Mačeta u rukama: nošenje svakako
Mačeta u futroli, a futrola na remenu hlača: nošenje svakako
Mačeta u futroli, a futrola na leđima: nošenje svakako
Mačeta u futroli, a futrola u ruksaku koji je na leđima: tu je već upitno, može proć nošenje, ali ja bi preciznije uzeo prenošenje, jer definitivno nije isto to i ovo prvo, velika je razlika.
Ali mačeta u prtljažniku auta, mislim da to definitivno nebi trebalo prolazit kao nošenje.
Imamo dvije rečenice koje imaju totalno različito značenje:
Nosio je hladno oružje.
Prevozio je alat u prtljažniku auta.
Koja od njih bliže opisuje radnju pri kojoj čovjek vozi auto, a u prtljažniku su mu 3 mačete. Ja bi reko ova druga svakako.
Sad di je granica ?
Mačeta u rukama: nošenje svakako
Mačeta u futroli, a futrola na remenu hlača: nošenje svakako
Mačeta u futroli, a futrola na leđima: nošenje svakako
Mačeta u futroli, a futrola u ruksaku koji je na leđima: tu je već upitno, može proć nošenje, ali ja bi preciznije uzeo prenošenje, jer definitivno nije isto to i ovo prvo, velika je razlika.
Ali mačeta u prtljažniku auta, mislim da to definitivno nebi trebalo prolazit kao nošenje.
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Prenošenje hladnog oružja
Tako je. Kada ideš na streljanu ili u lov, oružje je spremljeno u futroli ili torbi u prtljažniku i to je prenošenje, a nikako nošenje oružja.Marin223 wrote:Ali mačeta u prtljažniku auta, mislim da to definitivno nebi trebalo prolazit kao nošenje.
Sent using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.
U lovistu sam prakticno svaki dan, u mom jimniju je uvijek velika sjekira, mala sjelira, maceta i nekoliko nozeva. Sve lijepo slozeno u plasticnu kantu koja se nalazi na zadnjem sicu i sve prekriveno ceradom. Uvijek sa sobom imam dozvolu za oruzje i lovnicku iskaznicu. Auto naravno koristim za sve, ne samo za lov, idem po dijete u skolu i slicno.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
Masa ljudi koristi javni prevoz za put od kuce do streljane, bicikl, pjesice..... kratko oruzje u futorlu pa u ruksak ... pri tome mozda svrati nesto i kupiti, popiti , pojesti .... ! I sto sada ? Imamo potencijalnog ubojicu-teroristu-nasilnika samo on to jos ne zna ???Barut wrote:Tako je. Kada ideš na streljanu ili u lov, oružje je spremljeno u futroli ili torbi u prtljažniku i to je prenošenje, a nikako nošenje oružja.Marin223 wrote:Ali mačeta u prtljažniku auta, mislim da to definitivno nebi trebalo prolazit kao nošenje.
Sent using Tapatalk Pro
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Nek proba tako otici na utakmicu hajduk dinamo.
Okolnosti.
Lex ti mene cudis. Imas oruzni list vec 100 godina.
Jel ides ti redovno s puskom u koferu na utakmicu, kazaliste, u ducan po pastu, ili na pregled kod doktorice sa puskom u koferu, ili macetom, nako usput?
Ili se samo pravis nevjest na forumu?
Okolnosti.
Jel ides ti redovno s puskom u koferu na utakmicu, kazaliste, u ducan po pastu, ili na pregled kod doktorice sa puskom u koferu, ili macetom, nako usput?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ili....idu dečki na utakmicu,zaustavi i pretrese im kombi policija,nađu im drvene i metalne palice....
A objašnjenje je da je to vrtni alat(jer su to štilovi za lopate npr),pošto im tata ima OPG....
Samo......što ćeš sa time na utakmici ?
A objašnjenje je da je to vrtni alat(jer su to štilovi za lopate npr),pošto im tata ima OPG....
Samo......što ćeš sa time na utakmici ?
Imamo dvije stvari, zakon i praksa.jolly wrote:Nek proba tako otici na utakmicu hajduk dinamo.
Okolnosti.
Zakon:
Okolnosti su nebitne ako nije nošenje. Prijevoz u prtljažniku nije nošenje.
Dakle da bi prekršaj postojao moraju biti ispunjena oba kriterija: nošenje + okolnosti. Inače nije nikakav prkršaj.
Praksa
Policija će ih s time na utakmici (ili u blizini stadiona) pretrest i sve im to oduzet i napisat kazne.
Nije ništa novo da policija ne zna zakone i krši prava građana jer je njima "takva praksa", i oni su "tako navikli", i oni "imaju takve naputke", i oni "to tako oduvijek rade".
Jer prevencija, ovo ono...
Da, istina je da se dio batinanja tako spriječi kad im pokupe palice. Ali zakonski to nema uporište: jer nije nošenje.
Inače ovo se može spriječit i bez kršenja ljudskih prava: nek postave patrole po parkinzima, pa tko izvadi palice, ostat će bez njih.
Razmisli malo o onome sto pisem ! Imam talent da postavim stvari na nacin koji se desava u praksi svima nama a zakonski je totalno siva zona i ovisi o necijoj procjeni koji mozda zna a obicno ne zna svoje ovlasti i svoj posao !jolly wrote:....Lex ti mene cudis. Imas oruzni list vec 100 godina.
Jel ides ti redovno s puskom u koferu na utakmicu, kazaliste, u ducan po pastu, ili na pregled kod doktorice sa puskom u koferu, ili macetom, nako usput?....
Ja ti postavljam konkretno pitanje: Uzmem kratko oruzje u futroli ,( registrino za drzanje i nosenje-LOV) , i streljivo, ubacim u ruksak i sjednom na motor da bi dosao npr. do Drenove i odradio trening. Kasnije moram u Bauhaus, restoran na klopu, mozda i u apoteku ..itd...
U kakvoj sam ja situaciji prema tvom shvacanju nedorecenih zakona ???
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Rutinskoj, i ne ocekuj probleme.lex-lutor wrote:
U kakvoj sam ja situaciji prema tvom shvacanju nedorecenih zakona ???
U toj situaciji nisi na ni jednom javnom skupu povecanog rizika.
Slobodno napravi tako.
Nemoj samo da mi se pravis nevjest.
Hehehe, kako ti zvucis, ko borac za gradjanska prava, pro gun, bez oruznog lista, salonski teoreticar, koji nema iskustva sa oruzjem.
Mozes ti i bolje, samo se snebivas.
Turn better into best!
Najvece zlo za neko drustvo su zakoni koji se mogu "TUMACITI", bez obzira koje podrucje reguliraju !jolly wrote:lex-lutor wrote:..........Hehehe, kako ti zvucis, ko borac za gradjanska prava, .....
Posljedice su iste kao za tijelo zahvaceno karcinomom.... smrtnost 95% , onih 5% su pogresne dijagnoze....samo pitanje vremena !
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Evo, opet borac za pravdu!lex-lutor wrote:
Posljedice su iste kao za tijelo zahvaceno karcinomom.... smrtnost 95% , onih 5% su pogresne dijagnoze....samo pitanje vremena !
Ajmo mi na veselije teme! Ides li ti sta u lov, jesi kupio neki novi komad oruzja? Nista nam se ne hvalis!
Turn better into best!
jolly wrote:Evo, opet borac za pravdu!lex-lutor wrote:
Ajmo mi na veselije teme! Ides li ti sta u lov, jesi kupio neki novi komad oruzja? Nista nam se ne hvalis!
Znas da se ne volim hvaliti...! Prosli sustav me naucio da to nije dobro, ali naucio me je i da smece treba pospremiti u tisini !!!
Nemoguće je Nemoguće
Ak idete u lov, onda je podrazumijevano, da nosite i neko "hladno oružje" sa sobom. Mada to nije oružje užem smislu riječi, nego alat.
Stoga, ako imate papire da nosite vatreno oružje preko grane, možete i "hladno".
Stoga, ako imate papire da nosite vatreno oružje preko grane, možete i "hladno".
dzg