HS Produkt 2024
Re: HS Produkt 2024
Springfield Armory oružje je tu, u fazi "cipiranja" i označavanja. Nažalost, nije to baš brza procedura.
Odlično!Ariel wrote:Springfield Armory oružje je tu, u fazi "cipiranja" i označavanja. Nažalost, nije to baš brza procedura.
Znaš li da li će biti dostupna cijela njihova gama proizvoda ili samo neki modeli?
The truth is hate to those who hate the truth.
To će biti zanimljivo, kad se kod nas krenu pojavljivati M1A puške. Ta vrsta pušaka je do sada kod nas bila potpuna nepoznanica.
Sent using Tapatalk Pro
Sent using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.
Garand i M14 povijesni korijeni, estetski na pola puta između klasike i modernog, jak, svestran i popularan metak. Moguće da bude svestrano oružje, a moguće da se nikome ne svidi do kraja
.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Da kupujem oruzje povijesne vaznosti oboje bi mi bilo na listi.Ariel wrote:Garand i M14 povijesni korijeni, estetski na pola puta između klasike i modernog, jak, svestran i popularan metak. Moguće da bude svestrano oružje, a moguće da se nikome ne svidi do kraja.
M14 se i danas koristi, kao DMR, designated marksman rifle.
https://weaponsystems.net/system/292-M14+DMR
Medjutim, danas ta puska dobija mogucnost primjene u sportu, kroz nove dicipline u streljastvu.
Ako stigne na trziste kod nas, ima mogucnost da se prihavti u sportsko streljackoj zajednici, pa i usporedi sa drugim poluautomatskim oruzjem u sportu.
Pa i u lovu... realno, zasto ne.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
M14 i njezine izvedenice bile su iznimno u upotrebi početkom ratova u Iraku i Afganistanu, ali reći da se danas koriste je ipak pretjerano. Možda kao rezerva rezerve u nekom skladištu. Posljednjih dvadesetak godina razvijeni su sustavi kao M110, SCAR H, MR762 i bar još nekoliko drugih koje niti ne znam. Čak i neki od njih su povučeni iz naoružanja.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Mozda si u pravu.Ariel wrote:M14 i njezine izvedenice bile su iznimno u upotrebi početkom ratova u Iraku i Afganistanu, ali reći da se danas koriste je ipak pretjerano.
Sad priznajem da si me mozda ubio u pojam. Kako sam ostario!
Dok sam pisao prethodno, imao sam u vidu "nedavni clanak" koji sam citao u Gun Digest annual edition, ostao mi taj clanak frisko u sjecanju - kao znam ja sta pisem i sta pricam!!!.
(imam sve brojeve Gun Digest annual edition kod kuce u biblioteci)
Clanak: "Old soldiers never die, they just get upgraded".
Nakon tvog odgovora, idem potraziti ja taj clanak. Znam da je nesto pisalo o M14 u sluzbi, DMR.
I onda skuzim koliko je vremena proslo!
Clanak je tiskan 2014 godine!!!! (Nakon tog izaslo jos deset brojeva LOL)
Kad vec na brzinu starim barem mogu reci da me sjecanje jos dobro sluzi!
Screenshot iz navedenog clanka u privitku. Afghan. Kad je to bilo, ojlalala.... Povijest!
Turn better into best!
M-14 je inače puška s najkraćim stažom u naoružanju vojske SAD-a. Svega 8 godina. Kad je uvedena, to je bila politička igra usmjerena protiv M-16 i njezinih konstruktora. No došao je Vijetnam, kao i neki ljudi kojima se oružje svidjelo (konkretno, zračne snage i već tada stari general Curtis LeMay, koji je forsirao M-16). Dalje znamo.
Irak i Afganistan naglo su otvorili potrebu za oružjem većeg dometa i više preciznosti od jurišne puške, a repetirke koje su tada imali nisu bile dovoljne. M-14 i derivati (npr. EBR) su premostili taj jaz do pojave modernijih oružja u tom kalibru. Već 2014. bi se M-14 jako rijetko mogla vidjeti, osim možda u rukama neke postrojbe Nacionalne garde ili nekog spleta okolnosti. Već u to vrijeme po meni puno zanimljivija Mk.12 je bila na zalasku, iako se radi o puno mlađem oružju.
Irak i Afganistan naglo su otvorili potrebu za oružjem većeg dometa i više preciznosti od jurišne puške, a repetirke koje su tada imali nisu bile dovoljne. M-14 i derivati (npr. EBR) su premostili taj jaz do pojave modernijih oružja u tom kalibru. Već 2014. bi se M-14 jako rijetko mogla vidjeti, osim možda u rukama neke postrojbe Nacionalne garde ili nekog spleta okolnosti. Već u to vrijeme po meni puno zanimljivija Mk.12 je bila na zalasku, iako se radi o puno mlađem oružju.
Vrlo skoro će se na HR tržištu pojaviti Springfield Armory AR modeli, a najbolji dio je vrlo konkurentna cijena. Radi se o modelima u .223, .308 i 9x19mm kalibrima. Nažalost, M1A (civilna M14) ovaj put neće u prodaju, nadam se ipak da će je biti u budućnosti.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
To ćeš i sam imati u ponudi?Ariel wrote:Vrlo skoro će se na HR tržištu pojaviti Springfield Armory AR modeli, a najbolji dio je vrlo konkurentna cijena. Radi se o modelima u .223, .308 i 9x19mm kalibrima. Nažalost, M1A (civilna M14) ovaj put neće u prodaju, nadam se ipak da će je biti u budućnosti.
Zna li se preciznije cijena ?
Precizno se ne zna, ali mi se čini 1200-1500EUR za većinu modela. Imat ćemo razne modele.Mirok wrote:To ćeš i sam imati u ponudi?Ariel wrote:Vrlo skoro će se na HR tržištu pojaviti Springfield Armory AR modeli, a najbolji dio je vrlo konkurentna cijena. Radi se o modelima u .223, .308 i 9x19mm kalibrima. Nažalost, M1A (civilna M14) ovaj put neće u prodaju, nadam se ipak da će je biti u budućnosti.
hoće li biti u ponudi 1911 pištolji?Ariel wrote:Precizno se ne zna, ali mi se čini 1200-1500EUR za većinu modela. Imat ćemo razne modele.Mirok wrote:To ćeš i sam imati u ponudi?Ariel wrote:Vrlo skoro će se na HR tržištu pojaviti Springfield Armory AR modeli, a najbolji dio je vrlo konkurentna cijena. Radi se o modelima u .223, .308 i 9x19mm kalibrima. Nažalost, M1A (civilna M14) ovaj put neće u prodaju, nadam se ipak da će je biti u budućnosti.