CHAT

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: CHAT

Post by Stargazer » 18 Oct 2024, 09:54

Barut wrote:Bravo! :A25: :A25:
Tako trebamo djelovati, kada nas isključe sa svojih platformi, napravimo naše. :D
Cuo sam vec od par ljudi da ce po novoj verziji zakona biti ZABRANA prodaja oruzja za fizicke osobe, da ce sve morati ici preko trgovina, ako to dopustimo, streljastvo u hrvatskoj ce umrijeti jos brze nego sto sada umire.

Kada dodje prjedlog novog zakona, ocekujem da ce svi ovdje reagirati na to.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 18 Oct 2024, 10:15

:o Užas! :o
To se nikako ne smije dopustiti! Ako se pojavi takav prijedlog, osim što ću reagirati, ću osigurati da to znaju i reagira više ljudi koji ovo ne čitaju.
Ali smatram da treba reagirati i prije nego takav prijedlog bude uvršten u službenu proceduru. Ako treba, kontaktirati i saborske zastupnike.
The truth is hate to those who hate the truth.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 18 Oct 2024, 10:40

Barut wrote::o Užas! :o
To se nikako ne smije dopustiti! Ako se pojavi takav prijedlog, osim što ću reagirati, ću osigurati da to znaju i reagira više ljudi koji ovo ne čitaju.
Ali smatram da treba reagirati i prije nego takav prijedlog bude uvršten u službenu proceduru. Ako treba, kontaktirati i saborske zastupnike.
Ako znate ikoga u Saboru ili politici da je pro-gun i da je voljan pricati o problematici pokusajte me spojiti s njime.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 18 Oct 2024, 10:48

Ako treba, kontaktirati i saborske zastupnike.
:A28:
To je model za svaku zakonsku problematiku.
Ono sto saborskom Zastupniku treba je jak argument, i uobicajena praksa drugih EU drzava.
Dok dodje prijedlog zakona u javnost, pripremiti se!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 18 Oct 2024, 11:01

jolly wrote:
Ako treba, kontaktirati i saborske zastupnike.
:A28:
To je model za svaku zakonsku problematiku.
Ono sto saborskom Zastupniku treba je jak argument, i uobicajena praksa drugih EU drzava.
Dok dodje prijedlog zakona u javnost, pripremiti se!
Eto ja imam 5 europskih zakona prevedenih na hrvatski, zajedno sa statistikama zlocina iz navedenih drzavi.

Ako tko ima kontakt, rado cu podjeliti podatke.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 18 Oct 2024, 11:38

Stargazer wrote:
Ako znate ikoga u Saboru ili politici da je pro-gun i da je voljan pricati o problematici pokusajte me spojiti s njime.
Na žalost ne znam nikoga osobno, ali sam znao za neke zastupnike koji su bili pro-gun. Moram provjeriti koji su i da li su još uvijek uopće u Saboru, pa ću javiti.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 18 Oct 2024, 12:12

Human wrote:Nikakva deformacija zrna mene ne brine. Što se mene tiče - poželjna je. :)
Stvar je u tome da kad policajac vidi da imaš soft point zrno u oružju za samoobranu neće se s tobom pregovarati o tome kako ste vi ispaljivali zrna i gledali koje manje ekspandira, nego će ti oduzeti oružje jer ga ne koristiš u skladu s propisima. S policajcem nema priče. :)
I kad ti oduzme oružje dok ti dokažeš koje manje ekspandira i dok završi sudski postupak - proći će godine u kojima si ti bez oružja. A vrlo lako (što je i najvjerojatnije) ostat ćeš trajno bez oružja.

Ovdje na forumu mi možemo do preksutra o tome. Tj, tko želi, može. Meni se neda.
Čuj, slažem se s navedenim, ali ja nisam nigdje spomenuo soft point (niti hollow point) zrna koja su upravo dizajnirana da imaju ekspanzijski učinak, niti sam igdje sugerirao da se to koristi za samoobranu.
Deformacija je nešto drugo, svako zrno će se donekle deformirati pri udaru uključujući FMJ, ali to nije ekspanzijski učinak, o tome sam ja pisao.
Postoji puno različitih zrna, ne samo SP i FMJ.

Ovi su neki od metaka koji su danas dostupni kod nas:
Metak A
Metak A
Metak B
Metak B
Metak C
Metak C
Metak D
Metak D
Metak E
Metak E
Evo, reci nam onda ti, koji od ovih metaka se mogu po tebi koristiti za samoobranu?
A, B, C, D ili E?
Tko zna?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 18 Oct 2024, 14:03

Stargazer wrote:Kao sto svi ovdje znate.

Njuškalo je zabranio oglašavanje oružja fizićkim osobama.

Marin223 i ja smo napravili alternativni oglasnik samo za oružje.

Kalibar.hr

Nadamo se da će te nam se pridružit.

:A31: :A31: :A31: :A31:
Hvale je vrijedno što ste napravili.
Njuškalo i dalje oglašava prodaju oružja i streljiva, i fizičkih osoba.
Čak su to malo drugačije posložili.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Oct 2024, 14:20

Barut wrote:
Stargazer wrote:
Moram provjeriti koji su i da li su još uvijek uopće u Saboru, pa ću javiti.
Pojedine americke organizacije ili blogeri objavljuju koji su politicari, medijske zvijezde ili javne licnosti pro gun. (ili anti gun)
U nasem poltickom okruzenju ovo nije postalo uobicajeno.
Pogotovo zato jer se nasa politicka javna diskusija ne vodi oko oruzja ili prava na oruzje, kao u americi.
Zato jer u americi kazu konzervativci su pro gun, liberali anti gun. Jer je to stranacka politika.

Da li bi to bilo kontrapropduktivno za objaviti javno kod nas? ne znam.

Kad sam utipkao u google lovac, saborski zastupnik - nadju se neka imena. Ima lovaca u saboru. Ne znam da li ima sportskih strijelaca.
Da li ako je neko lovac, znaci automatski da je progun? (po meni, ne! Upoznao sam takvih bedaka u lovstvu, da dok njih niko ne dira, bas ih briga za sve, imaju pusku kao alat, ne zanima ih zakonodavstvo)
Da li se moze pretpostaviti ako je neko lovac, (i politicar), da ce nastojati promjeniti zakone nabolje, ako je kvalitetno infomiran?
Tu je vec pitanje osobnosti pojedinca na poziciji, koji hoce da talasa, ili nece da talasa dok mu ide placa i ostale beneficije.

Ali svakako nema loseg kontraefekta ako se pokusa.
Ovaj mehanizam je u sloveniji doveo do legalizacije prigusivaca. Mi smo par godina u razvoju iza Slovenije, mozda je vrijeme da se pokrenemo.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Human
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Post by Human » 18 Oct 2024, 15:20

Barut wrote:Čuj, slažem se s navedenim, ali ja nisam nigdje spomenuo soft point (niti hollow point) zrna koja su upravo dizajnirana da imaju ekspanzijski učinak, niti sam igdje sugerirao da se to koristi za samoobranu.
Deformacija je nešto drugo, svako zrno će se donekle deformirati pri udaru uključujući FMJ, ali to nije ekspanzijski učinak, o tome sam ja pisao.
Postoji puno različitih zrna, ne samo SP i FMJ.

Ovi su neki od metaka koji su danas dostupni kod nas:
...
Evo, reci nam onda ti, koji od ovih metaka se mogu po tebi koristiti za samoobranu?
A, B, C, D ili E?
Tko zna?
Kome to "vama" da kažem? :)
Ako si pratio o čemu se priča onda si vidio da pišem da u 44 magnum kalibru u HR nema za kupiti ništa osim SP ili HP ili JHP, što su sve nedozvoljena zrna za samoobranu.
Ova druga nek ti netko drugi objašnjava što i kako se s njima može. :)

Meni treba FMJ za magnum 44. Drugi kalibri me uopće ne zanimaju.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

CHAT

Post by Barut » 18 Oct 2024, 16:31

Human wrote:Ako si pratio o čemu se priča onda si vidio da pišem da u 44 magnum kalibru u HR nema za kupiti ništa osim SP ili HP ili JHP, što su sve nedozvoljena zrna za samoobranu.
Naravno da pratim, zato i ispravljam tvoju netočnu tvrdnju. Upravo metak na jednoj od slika gore je u kalibru 44 Magnum, prodaje se u HR a nije ni SP, ni HP ni JHP.
Human wrote:Ova druga nek ti netko drugi objašnjava što i kako se s njima može. :)
Možda si me krivo razumio, ne treba meni netko objašnjavati koji su i kakvi su to metci, kako sam ih ja sam odabrao, točno znam koji su. Htio sam samo provjeriti tvoje poznavanje različitih metaka u smislu konstrukcije zrna, ne u smislu različitih kalibara.
Human wrote:Meni treba FMJ za magnum 44. Drugi kalibri me uopće ne zanimaju.
Sve jasno, i ja imam 44 Magnum, pa znam kakvih metaka ima za njega. Stavio sam one slike čisto da se vide različite konstrukcije zrna, a konstrukcija zrna i njihova upotrebljivost za samoobranu je upravo ono o čemu diskutiramo.

Sent using Tapatalk Pro

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 18 Oct 2024, 17:24

jolly wrote:Pojedine americke organizacije ili blogeri objavljuju koji su politicari, medijske zvijezde ili javne licnosti pro gun. (ili anti gun)
U nasem poltickom okruzenju ovo nije postalo uobicajeno.
Pogotovo zato jer se nasa politicka javna diskusija ne vodi oko oruzja ili prava na oruzje, kao u americi.
Zato jer u americi kazu konzervativci su pro gun, liberali anti gun. Jer je to stranacka politika.
To je Za očekivati, zato što je američko društvo jako polarizirano, i tamo uz pro-gun lobi postoji i vrlo jak i dobro financiran anti-gun lobi, tako da možemo svjedočiti čestim i oštrim političkim sukobima između njih.
jolly wrote: Da li bi to bilo kontrapropduktivno za objaviti javno kod nas? ne znam.
Ne vjerujem da bi bilo kontraproduktivno jer mi nemamo jak i fokusiran anti-gun lobi. Mainstream mediji jesu u načelu anti-gun, ali ne toliko da vode učestale propagandne kampanje protiv nas, samo se ponekad taknu tog pitanja kada se desi neka ozbiljnija tragedija, ali ni tada ne bude toliko intenzivan fokus na zakon jer se u 98% slučajeva zločini čine s ilegalnim oružjem, i zakon tu ne pomaže. Osim njih, tu su još i udruge za "prava životinja", ali i oni su više fokusirani na druge stvari. Najviše napadaju lovstvo čiji su ideološki neprijatelji ali ne miješaju se često u druge kategorije vlasništva oružja.
jolly wrote: Kad sam utipkao u google lovac, saborski zastupnik - nadju se neka imena. Ima lovaca u saboru. Ne znam da li ima sportskih strijelaca.
Da li ako je neko lovac, znaci automatski da je progun? (po meni, ne! Upoznao sam takvih bedaka u lovstvu, da dok njih niko ne dira, bas ih briga za sve, imaju pusku kao alat, ne zanima ih zakonodavstvo)
Da li se moze pretpostaviti ako je neko lovac, (i politicar), da ce nastojati promjeniti zakone nabolje, ako je kvalitetno infomiran?
Jasno. Među starijim generacijama vlasnika oružje, pogotovo lovaca, ima dosta osoba s "Fudd" mentalitetom, glavno da oni mogu sa svojom puškom u lov, a pištolje, poluatomate i ostalo se može i zabraniti. Ali kako radim s osobama mlađih dobnih skupina (20-e i 30-e godine) vidim da razmišljaju dosta drugačije, zanima ih moderno oružje i moderne dinamične discipline streljaštva. Žele poboljšati našu situaciju što se tiče zakona i približiti nas Slovencima. Tu energiju i motivaciju treba iskoristiti i fokusirati. I mlađi lovci isto gledaju više blagonaklono na puške sintetičkih kundaka, poluatomate u lovu i slično, tako da bih rekao da stvari definitivno idu u pozitivnom smjeru.
jolly wrote: Tu je vec pitanje osobnosti pojedinca na poziciji, koji hoce da talasa, ili nece da talasa dok mu ide placa i ostale beneficije.
Možda Ako govorimo o pozicijama u ministarstvima i slično. Ovi koji su na pozicijama u Saboru nemaju nikakvih problema s talasanjem. :)
jolly wrote: Ali svakako nema loseg kontraefekta ako se pokusa.
Ovaj mehanizam je u sloveniji doveo do legalizacije prigusivaca. Mi smo par godina u razvoju iza Slovenije, mozda je vrijeme da se pokrenemo.
Slažem se, apsolutno je vrijeme da se pokrenemo!

Sent using Tapatalk Pro

Human
Skupnik
Skupnik

Post by Human » 18 Oct 2024, 17:47

Barut wrote:...
Upravo metak na jednoj od slika gore je u kalibru 44 Magnum, prodaje se u HR
...
Gdje u HR? Koji dućan? Daj link.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

CHAT

Post by Barut » 18 Oct 2024, 18:35

Ritoša, Streljivo FIOCCHI .44 REM.MAG. 200gr LSWC.

Ono što zbunjuje je to što je Ritoša na svom web shopu stavio SP metak kao sliku za taj proizvod, ali to nema veze s konkretnim proizvodom.

Na stranici proizvođača se vidi ispravna slika.

https://fiocchi.com/it/710445.html

Sent using Tapatalk Pro

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Oct 2024, 19:03

Mozda je kriva tema.
Mozda je izbor kalibra emotivan, ili subjektivan.

Ali zasto uzeti 44 mag za samoobranu?
(kalibar koji je konstruiran za lov kratkim oruzjem - sto se kod nas ne prakticira, problematicna je ponuda streljiva kod nas iz primjera, to je kalibar koji pita duzu cijev revolvera za razviti potrebnu snagu pa je zato i glomazan za prikriveno nosenje, ili pak trazi kratku cijev za dobiti jak bljesak i trzaj, ako je to namjera, ili pak uzeti radi popularnosti iz filmova iz fransize Dirty Harry) :?:

Kad bih ja uzimao 44 mag:
To bi bilo po osnovi bilo kakve nabavne dozvole, ali sa emotivnim razlogom da imam legendarni kalibar i revolver (ala Dirty Harry), bez ikakve realne primjene na terenu, bilo sport, ili lov, bilo samoobrana (s tim da samoobranu ni nemam - za sad).
U tom slucaju vjerojatno bih uzeo S&W 29 ili S&W 629. (I u tom slucaju izbor metka je sporedan)
Uz njega bih imao i shopping listu od barem desetak - petnaest drugih legendarnih kratkih oruzja. Ali opirem se kolekcionarskim motivima, jer bih se uvalio u novu strast i troskove. Kupujem samo utility.
Turn better into best!

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

CHAT

Post by Barut » 18 Oct 2024, 20:00

jolly wrote:Mozda je kriva tema.
Pa naravno da je vrlo često emotivan/subjektivan, da nije ne bismo imali toliko različitih kalibara danas. :)
jolly wrote: Ali zasto uzeti 44 mag za samoobranu?
Iz moje perspektive, ja ga ne bih uzeo sa ga nosim po gradu, ali ako provodim dosta vremena u šumi ili u zabitima gdje je moguć susret s divljim zvijerima, mislim da nije loša ideja.
jolly wrote:(kalibar koji je konstruiran za lov kratkim oruzjem - sto se kod nas ne prakticira, problematicna je ponuda streljiva kod nas iz primjera, to je kalibar koji pita duzu cijev revolvera za razviti potrebnu snagu pa je zato i glomazan za prikriveno nosenje, ili pak trazi kratku cijev za dobiti jak bljesak i trzaj
Da, Po meni magnum revolveri s kratkim cijevima, pogotovo kraći od 4" nemaju puno smisla. Puno buke i vatre ali balističke performanse debelo zaostaju.
jolly wrote: Kad bih ja uzimao 44 mag:
To bi bilo po osnovi bilo kakve nabavne dozvole, ali sa emotivnim razlogom da imam legendarni kalibar i revolver (ala Dirty Harry), bez ikakve realne primjene na terenu, bilo sport, ili lov, bilo samoobrana (s tim da samoobranu ni nemam - za sad).
Nikad Ne reci nikad. :)
Ja smatram da bi što više vlasnika oružja koji imaju mogućnosti trebali uzeti bar jedan komad oružja na samoobranu. Čak i ako se ne osjećaju ugroženi, dobro je imati iz statističkih razloga. Što više ljudi ima tu vrstu dozvole, manja je vjerojatnost da ju vlast pokuša ukinuti, a vrlo je vjerojatno da će to pokušati u bližoj budućnosti jer je takva dozvola doslovno nezamisliva u većini zapadnih zemalja. Ljudi iz zapadne Europe se šokiraju kad im kažem da je u Hrvatskoj moguće nabaviti oružje za samoobranu.
jolly wrote: U tom slucaju vjerojatno bih uzeo S&W 29 ili S&W 629. (I u tom slucaju izbor metka je sporedan)
Uz njega bih imao i shopping listu od barem desetak - petnaest drugih legendarnih kratkih oruzja. Ali opirem se kolekcionarskim motivima, jer bih se uvalio u novu strast i troskove. Kupujem samo utility.
Razumijem te, mene zaboli srce kad vidim šta propuštam... :)

Sent using Tapatalk Pro

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 18 Oct 2024, 22:03

Pa, zkj se toliko brinete oko kablibra kratkog vatrenog oružja?
Kao da ne postoji dovoljno dobre varijacije duge devetke, pa ima onaj neki XHP, nekaj explozivno...
A, uvijek možete i zarezati zrno.

Kaj se tiče njuškala i privatnih osoba koje se bave prodaju, brijem da je to zato kaj bilo puno ilegalnog oružja....
dzg

Human
Skupnik
Skupnik

Post by Human » 18 Oct 2024, 22:21

jolly wrote:Mozda je kriva tema.

Ali zasto uzeti 44 mag za samoobranu?
(kalibar koji je konstruiran za lov kratkim oruzjem - sto se kod nas ne prakticira, problematicna je ponuda streljiva kod nas iz primjera, to je kalibar koji pita duzu cijev revolvera za razviti potrebnu snagu pa je zato i glomazan za prikriveno nosenje, ili pak trazi kratku cijev za dobiti jak bljesak i trzaj, ako je to namjera, ili pak uzeti radi popularnosti iz filmova iz fransize Dirty Harry) :?:

Kad bih ja uzimao 44 mag:
U tom slucaju vjerojatno bih uzeo S&W 29 ili S&W 629. (I u tom slucaju izbor metka je sporedan)
Ja ću samo ponoviti što sam već prije napisao: "44 magnum za osobnu sigurnost u HR nije baš nešto. Znam na vlastitom primjeru." :)

Human
Skupnik
Skupnik

Post by Human » 18 Oct 2024, 22:26

Nego, pitanje za znalce u vezi sačmarica, bokerica.
Kad se puška rastavi, onda onaj mehanizam, ona ručica koja se pomakne u desno da bi se puška preklopila - ostane u desnom položaju.
I ako se tako rastavljena spremi u kofer, onda ta ručica ostane u tom desnom položaju.

Pitanje je, jel to ok da tako ostane? Mislim, jel neka opruga tada napeta? I kako se to onda "otpusti" da nije stalno u desnom položaju?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 18 Oct 2024, 22:32

Uglavnom se ručica vrati.
Koja je to puška?

Post Reply