NOVI PROGRAM: LOVACKI ISPIT ZA 500 KN
Re: NOVI PROGRAM: LOVACKI ISPIT ZA 500 KN
Pozdrav
U travnju sam položio lovački ispit po ovome novom programu za 500 kn.
Moj dojam je da je edukacija bila "ok". Što to znači? Više manje da je u cilju da se prikupi veći broj novih lovaca. Po meni se čini da je njima u cilju imati veći broj registriranih lovaca. Kvaliteta edukacije nije ni loša, ali nije ni pretjerano dobra. Ipak morate uzeti u obzir da je cijena 500 kn i da se predavanje rade uz pomoć pripremljenih video uradaka. Ima 6 nastavnih cjelina i svaka nastavna cjelina ima video uradak od 2 do 3 sata koji vodi ovlašteni predavač. Rukovanje oružjem se barem kod nas radilo jedno prijepodne u lokalnom lovačkom društvu. Tamo su nam pokazane osnove sigurnosti i rukovanja te pucanja sa lovačkim karabinom, sačmaricom i pištoljem. Karabinom sa optikom smo pucali sa 3 metka na udaljenosoti od 25m, sačmaricom sa 6 patrona na glinene golubove a pištoljem na metu od 5m sa 5 metaka. Po njima je bitno da mi vidimo kako oružje radi, a od nas očekuju da se sami usavršavamo kada dobijemo vlastito oružje(što podržavam). Malo je nerealno očekivati od njih da će u jedno poslijepodne 40 osoba naučiti dobrom rukovanju oružjem. 2 tjedna nakon toga se rješavao pismeni ispit online. 30 pitanja u roku od 45 minuta. Rezultate se dobije odmah. Tjedan dana nakon uspješno položenog pismenog ispita ide se pred komisiju na usmeno odgovaranje. Izvlače se listovi sa pitanjima. Mislim da je bilo preko 20 različitih grupa pitanja. Na svakom listu, odnosno grupi ima 12 pitanja. Po dva pitanja iz 6 nastavnih cjelina. Sam si biraš na koje ćeš pitanje iz svake nastavne cjeline odgovoriti. Dakle od 12 ponuđenih pitanja zapravo odgovaraš na 6. Odgovara se pred dva člana komisije. Sve u svemu nije bilo loše. Ipak oni očekuju do pojedinca da se sam pripremi za ispit i sam održava svoju razinu znanja nakon polaganja ispita. Isto to vrijedi i za rukovanje oružjem. Mislim da će to malo dodatno stvoriti pritisak na lokalna lovačka društva koja će dobiti nove lovce koji su u očima zakona punopravni sa starijim i iskusnijim lovcima. Vidjeti ćemo kako će se to odraziti kasnije. Vrijeme će pokazati rezultate.
U travnju sam položio lovački ispit po ovome novom programu za 500 kn.
Moj dojam je da je edukacija bila "ok". Što to znači? Više manje da je u cilju da se prikupi veći broj novih lovaca. Po meni se čini da je njima u cilju imati veći broj registriranih lovaca. Kvaliteta edukacije nije ni loša, ali nije ni pretjerano dobra. Ipak morate uzeti u obzir da je cijena 500 kn i da se predavanje rade uz pomoć pripremljenih video uradaka. Ima 6 nastavnih cjelina i svaka nastavna cjelina ima video uradak od 2 do 3 sata koji vodi ovlašteni predavač. Rukovanje oružjem se barem kod nas radilo jedno prijepodne u lokalnom lovačkom društvu. Tamo su nam pokazane osnove sigurnosti i rukovanja te pucanja sa lovačkim karabinom, sačmaricom i pištoljem. Karabinom sa optikom smo pucali sa 3 metka na udaljenosoti od 25m, sačmaricom sa 6 patrona na glinene golubove a pištoljem na metu od 5m sa 5 metaka. Po njima je bitno da mi vidimo kako oružje radi, a od nas očekuju da se sami usavršavamo kada dobijemo vlastito oružje(što podržavam). Malo je nerealno očekivati od njih da će u jedno poslijepodne 40 osoba naučiti dobrom rukovanju oružjem. 2 tjedna nakon toga se rješavao pismeni ispit online. 30 pitanja u roku od 45 minuta. Rezultate se dobije odmah. Tjedan dana nakon uspješno položenog pismenog ispita ide se pred komisiju na usmeno odgovaranje. Izvlače se listovi sa pitanjima. Mislim da je bilo preko 20 različitih grupa pitanja. Na svakom listu, odnosno grupi ima 12 pitanja. Po dva pitanja iz 6 nastavnih cjelina. Sam si biraš na koje ćeš pitanje iz svake nastavne cjeline odgovoriti. Dakle od 12 ponuđenih pitanja zapravo odgovaraš na 6. Odgovara se pred dva člana komisije. Sve u svemu nije bilo loše. Ipak oni očekuju do pojedinca da se sam pripremi za ispit i sam održava svoju razinu znanja nakon polaganja ispita. Isto to vrijedi i za rukovanje oružjem. Mislim da će to malo dodatno stvoriti pritisak na lokalna lovačka društva koja će dobiti nove lovce koji su u očima zakona punopravni sa starijim i iskusnijim lovcima. Vidjeti ćemo kako će se to odraziti kasnije. Vrijeme će pokazati rezultate.
O.K., to je 500 kuna. Koliko sve para izađe do ne položiš i dobiješ potvrdu za lovački ispit.
500 ćuna literatura?
500 ćuna literatura?
dzg
500 knMatijaX wrote:O.K., to je 500 kuna. Koliko sve para izađe do ne položiš i dobiješ potvrdu za lovački ispit.
500 ćuna literatura?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 17 times
Posalju ti sve na email.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Slijedi li nam sad, opet poskupljenje lovackog ispita?
https://www.aztn.hr/aztn-pokrenuo-postu ... -pretragu/
AZTN POKRENUO POSTUPAK PROTIV HRVATSKOG LOVAČKOG SAVEZA I LOVAČKOG UČILIŠTA I PROVEO NENAJAVLJENU PRETRAGU
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (dalje u tekstu: AZTN) je 3. lipnja 2022. godine zaključkom o pokretanju postupka po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv Hrvatskog lovačkog saveza, sa sjedištem u Zagrebu, Ulica Vladimira Nazora 63 (dalje u tekstu: HLS) i Lovačkog učilišta – ustanove za obrazovanje kadrova u lovstvu Hrvatskog lovačkog saveza sa sjedištem u Zagrebu, Ulica Vladimira Nazora 63 (dalje u tekstu: Lovačko učilište), na temelju inicijative podnositelja sa zaštićenim identitetom, radi utvrđivanja predstavlja li nova cijena od 500,00 kuna s PDV-om predatorsku cijenu kojom rečeni povezani poduzetnici zlouporabljuju vladajući položaj na tržištu pružanja usluga osposobljavanja za lovca na teritoriju Republike Hrvatske.
Naime, tijekom prethodnog ispitivanja stanja na mjerodavnom tržištu utvrđeno je da cijena od 500,00 kuna s PDV-om za provedbu programa osposobljavanja za lovca predstavlja drastično snižavanje cijene od čak 80 posto u odnosu na staru cijenu HLS-a i Lovačkog učilišta. Stoga je u predmetnom postupku potrebno utvrditi je li riječ o predatorskoj cijeni donesenoj s ciljem istiskivanja konkurenata s tržišta.
AZTN je također sukladno svojim ovlastima iz ZZTN-a i temeljem naloga Visokog upravnog suda Republike Hrvatske u prostorijama rečenih poduzetnika proveo nenajavljenu pretragu radi pronalaženja dokaza koji su nužni za utvrđivanje narušavanja tržišnog natjecanja zabranjenim sporazumom ili zlouporabom vladajućeg položaja jer postoji osnovana sumnja da se oni nalaze u određenom prostoru ili kod određene osobe.
U teoriji prava tržišnog natjecanja, predatorska cijena predstavlja jedan od oblika zlouporabe vladajućeg položaja koji se očituje na način da poduzetnik u vladajućem položaju (predator) svoje proizvode i/ili usluge privremeno prodaje po cijenama nižim od troškova proizvodnje i/ili troškova pružanja usluge, kako bi istisnuo konkurente ili onemogućio njihov ulazak na tržište, s ciljem da se dugoročno višim cijenama postigne dobit veća od one koja bi se ostvarivala da nije došlo do sniženja cijena. Takav poduzetnik privremeno namjerno posluje s gubitkom ili se odriče dobiti.
Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu, budući da će se odluka temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku
..........................................
Pogledao sam malo cijenik izobrazbe.
Lovacki ispit je jos uvijek znacajno najjeftiniji, u usporedbi sa ostalim ispitima pri HLS, dakle fakat je neobicno formiranje cijene:
https://www.hls.com.hr/izobrazba-kadrova
lovočuvara - 1.375,00 kn/182,49 eur
ocjenjivača trofeja - 2.125,00 kn/282,04 eur
lovnika - 2.000,00 kn/265,45 eur
pregledavač mesa divljači - 875,00 kn/116,13 eur
- obnova licenci za prvi pregled mesa divljači - 625,00 kn/82,95 eur
- priznavanje ispita (veterinarima) - 500,00 kn/66,36 eur
lovca - 500,00 kn/66,36 eur - Ispiti će se održati sukladno važećem Pravilniku o osposobljavanju kadrova u lovstvu.
https://www.aztn.hr/aztn-pokrenuo-postu ... -pretragu/
AZTN POKRENUO POSTUPAK PROTIV HRVATSKOG LOVAČKOG SAVEZA I LOVAČKOG UČILIŠTA I PROVEO NENAJAVLJENU PRETRAGU
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (dalje u tekstu: AZTN) je 3. lipnja 2022. godine zaključkom o pokretanju postupka po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv Hrvatskog lovačkog saveza, sa sjedištem u Zagrebu, Ulica Vladimira Nazora 63 (dalje u tekstu: HLS) i Lovačkog učilišta – ustanove za obrazovanje kadrova u lovstvu Hrvatskog lovačkog saveza sa sjedištem u Zagrebu, Ulica Vladimira Nazora 63 (dalje u tekstu: Lovačko učilište), na temelju inicijative podnositelja sa zaštićenim identitetom, radi utvrđivanja predstavlja li nova cijena od 500,00 kuna s PDV-om predatorsku cijenu kojom rečeni povezani poduzetnici zlouporabljuju vladajući položaj na tržištu pružanja usluga osposobljavanja za lovca na teritoriju Republike Hrvatske.
Naime, tijekom prethodnog ispitivanja stanja na mjerodavnom tržištu utvrđeno je da cijena od 500,00 kuna s PDV-om za provedbu programa osposobljavanja za lovca predstavlja drastično snižavanje cijene od čak 80 posto u odnosu na staru cijenu HLS-a i Lovačkog učilišta. Stoga je u predmetnom postupku potrebno utvrditi je li riječ o predatorskoj cijeni donesenoj s ciljem istiskivanja konkurenata s tržišta.
AZTN je također sukladno svojim ovlastima iz ZZTN-a i temeljem naloga Visokog upravnog suda Republike Hrvatske u prostorijama rečenih poduzetnika proveo nenajavljenu pretragu radi pronalaženja dokaza koji su nužni za utvrđivanje narušavanja tržišnog natjecanja zabranjenim sporazumom ili zlouporabom vladajućeg položaja jer postoji osnovana sumnja da se oni nalaze u određenom prostoru ili kod određene osobe.
U teoriji prava tržišnog natjecanja, predatorska cijena predstavlja jedan od oblika zlouporabe vladajućeg položaja koji se očituje na način da poduzetnik u vladajućem položaju (predator) svoje proizvode i/ili usluge privremeno prodaje po cijenama nižim od troškova proizvodnje i/ili troškova pružanja usluge, kako bi istisnuo konkurente ili onemogućio njihov ulazak na tržište, s ciljem da se dugoročno višim cijenama postigne dobit veća od one koja bi se ostvarivala da nije došlo do sniženja cijena. Takav poduzetnik privremeno namjerno posluje s gubitkom ili se odriče dobiti.
Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu, budući da će se odluka temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku
..........................................
Pogledao sam malo cijenik izobrazbe.
Lovacki ispit je jos uvijek znacajno najjeftiniji, u usporedbi sa ostalim ispitima pri HLS, dakle fakat je neobicno formiranje cijene:
https://www.hls.com.hr/izobrazba-kadrova
lovočuvara - 1.375,00 kn/182,49 eur
ocjenjivača trofeja - 2.125,00 kn/282,04 eur
lovnika - 2.000,00 kn/265,45 eur
pregledavač mesa divljači - 875,00 kn/116,13 eur
- obnova licenci za prvi pregled mesa divljači - 625,00 kn/82,95 eur
- priznavanje ispita (veterinarima) - 500,00 kn/66,36 eur
lovca - 500,00 kn/66,36 eur - Ispiti će se održati sukladno važećem Pravilniku o osposobljavanju kadrova u lovstvu.
Turn better into best!
Za 500 kn postati lovac,mogu samo reći BRAVO za HLS !
Naravno da kojekakvi dižu glas protiv toga,ali za popularizaciju i pomlađivanje je ovaj potez HLSa pogodak.
Čitao sam o tome u Lovačkome i bio ipak iznenađen da se na taj način ide protiv HLSa,ipak mi se to čini preradikalno.
Naravno da kojekakvi dižu glas protiv toga,ali za popularizaciju i pomlađivanje je ovaj potez HLSa pogodak.
Čitao sam o tome u Lovačkome i bio ipak iznenađen da se na taj način ide protiv HLSa,ipak mi se to čini preradikalno.
- jolly
- Cinker - bojna

Vidim dva pozitivna efekta u ovome:Mirok wrote:Za 500 kn postati lovac,mogu samo reći BRAVO za HLS !
1. popularizacija lovstva i povecanje brojnosti licenciranih lovaca.
2. Uslijed zatvorenosti i konzervativnosti lovackih drustava, koja slabo i nikako, bez veze, preporuke ili poznanstva primaju nove clanove, pojavice se veci broj lovaca koji ce loviti komercijalno sa iskaznicom HLS. Mislim da ce to ubuduce prosiriti trziste i ponudu lovnog turizma.
Lovni vodici ce preuzeti ulogu nekadasnjih mentora.
(mislim da je slijedeci korak u razvoju lovnog skolstva da se formira izobrazba za lovne vodice, ali dobro to je zasebna tema za drugu priliku)
Kvaliteta skolovanja?
Povecanje kvalitete skolovanja, kroz online tecaj - nista od toga, ostaje staus quo. Mozda i mali pad.
Pod ovim primarno mislim na obuku rukovanja lovackim oruzjem, koja je i do sad vrlo slaba. Lovci i dalje izlaze iz skole da ne znaju upucati vlastitu pusku (a kamoli montirati optiku), o montazama se ne uci skoro nista, izabrati metak za odredjenu divljac, ponasati se s oruzjem u raznim situacijama, ceka, pirsch, ubrzica, sigurni smjer cijevi, preskakanje ograde s punom puskom, pravila kod pogonskog lova, itd..
Ali i na ostala podrucja gradiva.
Neko ce to nauciti sa iskustvom jer prihvaca nove stvari i zeli nauciti, neko se nece dva puta obazrijeti na vlastite rupe u znanju.
Turn better into best!
Samo cu se nadovezati da postoji jedno mjesto za vježbe gađanja kod Karlovca.jolly wrote:Sve u svemu, nisam siguran da ce smanjena cijena, rezultirati povecanjem kvalitete.
Ali mislim da ce zaista rezultirati vecim brojem kandidata.
U mom krugu poznatih, ovo je pozitivno prihvaceno, i ljudi upisuju.
Medjutim, ako je dosadasnja edukacija rukovanja lovackim oruzjem bila nezadovoljavajuca, za sad ne vidim da ce se sta napraviti po tome pitanju.
Zato me bas zanima taj novi pravilnik o osposobljavanju koji je u izradi.
Izmedju redaka tu je i problematika streljana, kojih nemamo.
Gdje sporovoditi prakticni dio osposobljavanja, u vecini gradova?
AKo nema streljane, mozda moze u lovistu - na mjestu predvidjenom za vjezbe gadjanja? (to bi bilo zadovoljavajuce rijesenje)
Medjutim, neko je napisao nedavno na forumu, da u HR (stanje pred par mjeseci), jos nema ni jedno registrirano mjesto za vjezbe gadjanja.
Znaci prakticni dio, moze se izvesti: na neregistriranim mjestima za vjezbe u lovistu. (da li je to prihvatljivo?)
Odnosno, na trap streljanama. Iz sacmarice, jer ne mora iz karabina. (ili jedno ili drugo oruzje, jel i to prihvatljivo?)
Osposobljavanje prema sadasnjem pravilniku ne specificira iz kojeg oruzja se vrsi prakticna obuka, moze iz sacmarice, moze iz karabina.
Ispit po sadasnjem pravilniku sastoji se od usmenog i pismenog dijela. Nema prakticnog dijela ispita da kandidat na ispitu mora pogoditi neku metu, i ostavirit neki rezultat.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1859.html
I ovo su uglavnom nedostaci trenutnog sustava osposobljavanja, zato sam ih naveo, da mozemo usporediti sa novim pravilnikom kad ga dodnesu. Sve u svemu problemi osposobljavanja lovca su kompleksni, i samo rusenje cijene mi nikako ne daje dojam povecanja kvalitete.
No, vidjet cemo, mozda grijesim u procjeni.
- jolly
- Cinker - bojna

Evo, kako sam svojevremeno predvidio, prvi efekt su postigli. Povecanje broja lovaca.jolly wrote:Vidim dva pozitivna efekta u ovome:Mirok wrote:Za 500 kn postati lovac,mogu samo reći BRAVO za HLS !
2. Uslijed zatvorenosti i konzervativnosti lovackih drustava, koja slabo i nikako, bez veze, preporuke ili poznanstva primaju nove clanove, pojavice se veci broj lovaca koji ce loviti komercijalno sa iskaznicom HLS. Mislim da ce to ubuduce prosiriti trziste i ponudu lovnog turizma.
Cak mislim da je prije ovog sistema skolovanja, bilo oko 60.000 lovaca.
Inace clanak spominje pad broja "pripravnika". Ne znam sta je to "lovacki pripravnik" u modernom sustavu, kojeg zakon nigdje ne uvjetuje.
Vjerojatno neki oblik staziranja za mladje clanove u drustvu, po internim pravilima drustva.
U Hrvatskoj porastao broj lovaca:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-h ... 11194.aspx
U Hrvatskoj porastao broj lovaca
U HRVATSKOJ je u 2023. bilo 68.292 lovca, što je 4.4 posto više nego godinu prije, a među odstrijeljenom divljači najviše je porastao odstrel zečeva, za 3.7 posto, te divljih svinja, za 2.3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o lovstvu.
Članova Hrvatskog lovačkog saveza (HLS) i vanjskih lovaca koji su evidentirani u HLS-u, ali nisu njihovi članovi bilo je 68.065 ili 5.2 posto više, dok je broj pripravnika, odnosno budućih lovaca pao za 67 posto u usporedbi s 2022., odnosno bilo ih je 227.
Veći odstrel zečeva, divljih svinja, pernate divljači
Podaci DZS-a pokazuju da je u 2023. prema godini ranije odstrel zečeva veći za 3.7 posto, s odstrijeljenih 28 tisuća, a divljih svinja je odstrijeljeno 50.030 grla, što je rast od 2.3 posto.
Porastao je i odstrel ostale pernate divljači, za 1.5 posto, na 67 tisuća, dok je odstrel ptica močvarica ostao na istoj razini od 58 tisuća.
Manji odstrel jelena i srna
Odstrel jelena lani je u odnosu na godinu prije pao za 5.6 posto, s odstrijeljena 6.682 grla, a odstrel srna je manji za 1.3 posto, s odstrijeljena 17.644 grla. Smanjen je i odstrel fazana, za 6.1 posto, na 62 tisuće.
Podaci o godišnjem izvještaju o lovstvu u 2023. preuzeti su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva - Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije i Hrvatskoga lovačkog saveza za razdoblje od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024. (lovna godina).
Podaci o odstrijeljenoj divljači daju se na temelju središnje lovne evidencije.
----------------------
Ostaje pitanje, drugog efekta koji sam spomenuo. Povecanje grupe lovaca u lovnom turizmu ili gostima, koji nisu clanovi lovackog drustva
Prema ljudima meni poznatim, koji su polozili ispit - ni jedan mi nije poznat tko se zeli uclaniti u lovacko drustvo.
Dakle, diploma, ispit. Onda se trazi drustvo, onda se dobiju uvjeti clanstva i lova. I onda novi lovci gube volju za clanstvom.
Koga sam pitao zasto se ne upisuju u LD nakon polozenog ispita: kaze - visina upisnine, i nakon tog restriktivna pravila lova. (daleko stroza od zakonskih uvjeta)
Turn better into best!
jolly wrote:Evo, kako sam svojevremeno predvidio, prvi efekt su postigli. Povecanje broja lovaca.jolly wrote:Vidim dva pozitivna efekta u ovome:Mirok wrote:Za 500 kn postati lovac,mogu samo reći BRAVO za HLS !
Cak mislim da je prije ovog sistema skolovanja, bilo oko 60.000 lovaca.
Inace clanak spominje pad broja "pripravnika". Ne znam sta je to "lovacki pripravnik" u modernom sustavu, kojeg zakon nigdje ne uvjetuje.
Vjerojatno neki oblik staziranja za mladje clanove u drustvu, po internim pravilima drustva.
U Hrvatskoj porastao broj lovaca:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-h ... 11194.aspx
U Hrvatskoj porastao broj lovaca
U HRVATSKOJ je u 2023. bilo 68.292 lovca, što je 4.4 posto više nego godinu prije, a među odstrijeljenom divljači najviše je porastao odstrel zečeva, za 3.7 posto, te divljih svinja, za 2.3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o lovstvu.
Članova Hrvatskog lovačkog saveza (HLS) i vanjskih lovaca koji su evidentirani u HLS-u, ali nisu njihovi članovi bilo je 68.065 ili 5.2 posto više, dok je broj pripravnika, odnosno budućih lovaca pao za 67 posto u usporedbi s 2022., odnosno bilo ih je 227.
Veći odstrel zečeva, divljih svinja, pernate divljači
Podaci DZS-a pokazuju da je u 2023. prema godini ranije odstrel zečeva veći za 3.7 posto, s odstrijeljenih 28 tisuća, a divljih svinja je odstrijeljeno 50.030 grla, što je rast od 2.3 posto.
Porastao je i odstrel ostale pernate divljači, za 1.5 posto, na 67 tisuća, dok je odstrel ptica močvarica ostao na istoj razini od 58 tisuća.
Manji odstrel jelena i srna
Odstrel jelena lani je u odnosu na godinu prije pao za 5.6 posto, s odstrijeljena 6.682 grla, a odstrel srna je manji za 1.3 posto, s odstrijeljena 17.644 grla. Smanjen je i odstrel fazana, za 6.1 posto, na 62 tisuće.
Podaci o godišnjem izvještaju o lovstvu u 2023. preuzeti su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva - Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije i Hrvatskoga lovačkog saveza za razdoblje od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024. (lovna godina).
Podaci o odstrijeljenoj divljači daju se na temelju središnje lovne evidencije.
----------------------
Ostaje pitanje, drugog efekta koji sam spomenuo. Povecanje grupe lovaca u lovnom turizmu ili gostima, koji nisu clanovi lovackog drustva
Prema ljudima meni poznatim, koji su polozili ispit - ni jedan mi nije poznat tko se zeli uclaniti u lovacko drustvo.
Dakle, diploma, ispit. Onda se trazi drustvo, onda se dobiju uvjeti clanstva i lova. I onda novi lovci gube volju za clanstvom.
Koga sam pitao zasto se ne upisuju u LD nakon polozenog ispita: kaze - visina upisnine, i nakon tog restriktivna pravila lova. (daleko stroza od zakonskih uvjeta)
Ovdje takodjer vidimo i kolko je losa reputacija lovaca u hrvatskoj. Sto je lako citljivo iz toga da nema niti jednog pozitivnog komentara prakticki.
Komentari s indexa.
"Epidemija malih pimpeka"
"Je*** sport - ubijanje drugih živih bića iz zabave. I onda kad gledaju jadnu životinju kako umire i pati se onda su sretni i to smatraju uspjehom. Danas su to životinje, do jučer su bili i sutra će opet biti ljudi :/"
"Banožić efekt. Postani lovac i u maglovita jutra možeš nekažnjeno ubiti koga hoćeš. Najbolje funkcionira u sinergiji sa još jednom članskom iskaznicom."
"Lovci - naoružana skupina pijanih ljudi koji kroz šumu idu u bertiju."
"Pitam se, je li ovaj rast popratio i rast popijene količine alkohola u hr, naravno - sasvim slučajno.
"sve veći broj kratko pimpaća koji svoje frustracije lijeće ubijanjem danas životinje sutra ljudi......"
"Kad se napiju da mogu upucat i ono sto netreba, bilo bi interesantno izmjerit im alkohol u krvi u momentu kada sjedaju u vozilo sa oruzjem (poslje lova)..,"
"sve veliki igrači, više ne mogu fuk.at pa sad pucaju po životinjama a onda se oblijevaju gemištima do jutra"
"koja svijest to mora biti kada pucaš po životinjama iz zabave? I onda još lov nazivaju plemenitom vještinom?
To moraš imati koeficijent intiligencije jednak broju cipela."
"Psihopatija.
Ubijanje iz zabave i obijesti.
Pĺjuc!"
"Evidencija psihopata s puškama."
"Želim se odvesti biciklom u prirodu i tu doživjeti prirodu, a ne pustoš. Želim vidjeti: jelene, srne, zečeve, lisice i sve ostalo. Međutim, ne vidim ništa, osim flore. I gledajući u tu floru, kao da gledam veliku sliku. Ništa nema da se pomakne, oglasi... Ali, treba nam još koja tisuća ljudi poremećenog sustava vrijednosti."
"Rvacki redncek alfa "muškarci"..."
"Neshvatljiv "hobi", ući u stanište živih bića i ubijati ih može samo poremećen um koji uživa u patnji."
Ima ih jos, ovo je samo sa vrha, dzabe popularizacija ako ne rade na svom imiđu, sad nemam iskustva sa HLSom, ali svaki put kad se dogodi neka nesreca u lovu, ili pijandura nekog upuca ili sto vec. Napravi li HLS ista? Barem javno kaze ovo je izolirani incident, kaze mi ne odgovaramo za tako rukovanje oruzjem te to ne podrzavamo, izbace ga iz saveza.
Primjetio sam da odredjene interesne grupe stite svoje ljude pod svaku cijenu, a onda seru po crkvi koja radi isto kad stiti pedofile.
Inace iz ovih komentara je jasna percepcija stvarnosti oko lovaca. Oruzje lose, lovci gori. Pa zaboga vecina ovih ljudi nema pojma sta lovci rade za zivotinje tokom zime, da paze na populaciju, hrane ih itd itd. Zasto savez dopusta da se ovake stvari javno kazu o njima i ljudima koje predstavljaju.
- jolly
- Cinker - bojna

Za sve si u pravu.
Praksa u HR nam pokazuje da ni jedan savez ne istupa na nacin da prikaze sebe, svoje aktivnosti ili clanove u pozitivnom svjetlu niti ih stiti od ovih komentara.
U ovim komentarima ja vidim elemente govora mrznje i netrpeljivosti.
Nekoliko prijava MUP-u za govor mrznje i netrpeljivosti koji oni objavljuju, ovo bi dovelo da portal prestane objavljivati takve komentare.
To bi zaista mogao savez napraviti. Primarni problem je koji ja ovdje vidim da portal dopusta da se takve stvari pisu i objavljuju
Sto se tice javnog nastupa u javnosti, nije to bas da Ivica i Marica nesto napisu kako misle da ce se bolje reklamirati svoju aktivnost ili stiti clanove
PR se uci, ima diploma za to. To je profesija. A onda covjeka koji to radi treba platiti. To rade velike firme koje rade marketing, i PR.
Takve osobe nema u ni jednom savezu.
Praksa u HR nam pokazuje da ni jedan savez ne istupa na nacin da prikaze sebe, svoje aktivnosti ili clanove u pozitivnom svjetlu niti ih stiti od ovih komentara.
Nekoliko prijava MUP-u za govor mrznje i netrpeljivosti koji oni objavljuju, ovo bi dovelo da portal prestane objavljivati takve komentare.
To bi zaista mogao savez napraviti. Primarni problem je koji ja ovdje vidim da portal dopusta da se takve stvari pisu i objavljuju
Sto se tice javnog nastupa u javnosti, nije to bas da Ivica i Marica nesto napisu kako misle da ce se bolje reklamirati svoju aktivnost ili stiti clanove
PR se uci, ima diploma za to. To je profesija. A onda covjeka koji to radi treba platiti. To rade velike firme koje rade marketing, i PR.
Turn better into best!
Ima takvih osoba u svim savezima, samo sto su na pozicijama obicnog strijelca kojeg niko nista ne pita. A doc do upravitelja saveza i ljudi na poziciji je nemoguca misija.jolly wrote:Za sve si u pravu.
- jolly
- Cinker - bojna

Tocno.Stargazer wrote: A doc do upravitelja saveza i ljudi na poziciji je nemoguca misija.
Turn better into best!
Ok, ali zasto su onda ti ljudi na celu saveza ako ne predstavljaju prosjecnog clana saveza. Tko ih izglasa?jolly wrote:Tocno.Stargazer wrote: A doc do upravitelja saveza i ljudi na poziciji je nemoguca misija.
- jolly
- Cinker - bojna

Slijedom prethodne diskusije:
Portal navodi slijedeca pravila ponasanja, iznad komentara:
Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.
Pravila komentiranja:
https://www.index.hr/uvjeti-koristenja# ... mentiranja
Receni zakon kaze slijedece:
XIII. ELEKTRONIČKE PUBLIKACIJE
Članak 94.
(1) Na elektroničke publikacije na odgovarajući se način primjenjuju i odredbe članaka 20., 31., 32., 35., 41. i 61. ovoga Zakona.
(2) Pružatelji elektroničkih publikacija dužni su:
– sukladno članku 24. stavcima 3. do 5. ovoga Zakona poduzeti sve mjere kako bi zaštitili maloljetnike
– sukladno članku 14. ovoga Zakona poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju
– poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na kaznena djela terorizma iz članka 99. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 125/11., 144/12., 56/15., 61/15., 101/17., 118/18., 126/19. i 84/21.), kaznena djela u vezi s dječjom pornografijom iz članka 163. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 125/11., 144/12., 56/15., 61/15., 101/17., 118/18., 126/19. i 84/21.) i kaznena djela koja se odnose na rasizam i ksenofobiju iz članka 125. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 125/11., 144/12., 56/15., 61/15., 101/17., 118/18., 126/19. i 84/21.)
– sukladno članku 16. ovoga Zakona poštivati autorska i srodna prava.
Uglavnom portal ne radi nista da ukloni neprikladan sadrzaj. Napadi i mrznja i netrpljivost na lovce kao grupu ljudi se ponavljaju i gotovo su iskljucivi.
Evo i danas, pogledati komentare:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-z ... 12302.aspx
Portal navodi slijedeca pravila ponasanja, iznad komentara:
Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.
Pravila komentiranja:
https://www.index.hr/uvjeti-koristenja# ... mentiranja
Receni zakon kaze slijedece:
XIII. ELEKTRONIČKE PUBLIKACIJE
Članak 94.
(1) Na elektroničke publikacije na odgovarajući se način primjenjuju i odredbe članaka 20., 31., 32., 35., 41. i 61. ovoga Zakona.
(2) Pružatelji elektroničkih publikacija dužni su:
– sukladno članku 24. stavcima 3. do 5. ovoga Zakona poduzeti sve mjere kako bi zaštitili maloljetnike
– sukladno članku 14. ovoga Zakona poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju
– poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na kaznena djela terorizma iz članka 99. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 125/11., 144/12., 56/15., 61/15., 101/17., 118/18., 126/19. i 84/21.), kaznena djela u vezi s dječjom pornografijom iz članka 163. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 125/11., 144/12., 56/15., 61/15., 101/17., 118/18., 126/19. i 84/21.) i kaznena djela koja se odnose na rasizam i ksenofobiju iz članka 125. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 125/11., 144/12., 56/15., 61/15., 101/17., 118/18., 126/19. i 84/21.)
– sukladno članku 16. ovoga Zakona poštivati autorska i srodna prava.
Uglavnom portal ne radi nista da ukloni neprikladan sadrzaj. Napadi i mrznja i netrpljivost na lovce kao grupu ljudi se ponavljaju i gotovo su iskljucivi.
Evo i danas, pogledati komentare:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-z ... 12302.aspx
Turn better into best!
Možda samo neki....Stargazer wrote:Gledam sad vjesti.
Lovci promoviraju HDZ i Primorca.
Bio je dosta velik skup.Mirok wrote:Možda samo neki....Stargazer wrote:Gledam sad vjesti.
Lovci promoviraju HDZ i Primorca.
Ne kazem da ima ista lose u tome.