Trgovine oružja

Noževi, bajunete, mačevi, sjekire, mačete...
Post Reply
Kapetan Kasil
Razvodnik
Razvodnik

Trgovine oružja

Post by Kapetan Kasil » 04 Feb 2025, 13:26

Pozdrav,

Molim za preporuku nekoliko trgovina oružja (s nekakvim katalogom online) u Dalmaciji. Do sada sam kupovao od bojna.hr ali čini se da je stanje poprilično ograničeno, naročito u zadnje vrijeme. Hvala unaprijed.

EDIT: Zanima me VATRENO oružje. Greškom sam otvorio temu na hladnom oružju pa ako koji mod može premjestiti temu u odgovarajuću kategoriju bilo bi dobro.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Re: Trgovine oružja

Post by jolly » 04 Feb 2025, 14:15

Good luck s pretragom.
Iz upita nije jasno jesi li zainteresiran za lovacko ili sportsko oruzje.

Iz dugogodisnjeg iskustva (kao lovac i sportski strijelac) mogu reci, da u susjedstvu gdje zivis neces naci velik izbor, zbog cega sam ja vise puta kupovao izvan Hrvatske, u Sloveniji. (i maltretirao samog sebe sa procedurama i dodatnim papirima, jer nije bilo druge opcije)
Pogledaj:
Lovac Zagreb, Detonex Zagreb, Hubert Bjelovar, Fanzoj Zagreb, Oruzarnica i puskarnica Zagreb, mozda Ritosa trgovine.

AKo nadjes sta nude da ti odgovara:
Sjednes u auto izgubis dan, odes i kupis. To je to.

Ako nema nesto specificno, onda Slovenija, ako je tamo tanko, onda Italija, Austrija.
Ne ocekuj ponudu u ducanu u komsiluku.

Za vrhunskog sportskog strijelca, ili lovca sa medjunarodnim lovnim aspiracijama ponude opreme u Hrvatskoj NEMA.
Ali takvih ima 1% u lovackoj ili sportskoj populaciji, a generalno vlasnici oruzja cine 2.7% populacije u Hrvatskoj.
Dakle, potpuno smo nezanimljivi trgovcima, jer nemamo prometa. Ne ocekuj nesto specificno na lageru, da tebe ceka. Samo roba opce potrosnje.

Jos jedno:
U 20 godina iskustva, nikad mi se nije desilo da sam narucio nesto u hrvastkoj trgovini, i da mi je to stiglo.
Nikad.
Dakle, nemoj upasti u situaciju da narucis nesto u trgovini u Hrvatskoj, i ocekujes isporuku.
Od cetkica za ciscenje u malo rijedjem kalibru, do isteka trajanja dve nabavne dozvole, nikad mi nista nije stiglo.
U to pricu nemoj da se uvuces.

U zakljucku pitanja: NEMAM PREPORUKU.
Samo sam podijelio iskustvo
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Kapetan Kasil
Razvodnik
Razvodnik

Post by Kapetan Kasil » 04 Feb 2025, 16:54

jolly wrote:Good luck s pretragom.
Iz upita nije jasno jesi li zainteresiran za lovacko ili sportsko oruzje.

Iz dugogodisnjeg iskustva (kao lovac i sportski strijelac) mogu reci, da u susjedstvu gdje zivis neces naci velik izbor, zbog cega sam ja vise puta kupovao izvan Hrvatske, u Sloveniji. (i maltretirao samog sebe sa procedurama i dodatnim papirima, jer nije bilo druge opcije)
Pogledaj:
Lovac Zagreb, Detonex Zagreb, Hubert Bjelovar, Fanzoj Zagreb, Oruzarnica i puskarnica Zagreb, mozda Ritosa trgovine.

AKo nadjes sta nude da ti odgovara:
Sjednes u auto izgubis dan, odes i kupis. To je to.

Ako nema nesto specificno, onda Slovenija, ako je tamo tanko, onda Italija, Austrija.
Ne ocekuj ponudu u ducanu u komsiluku.

Za vrhunskog sportskog strijelca, ili lovca sa medjunarodnim lovnim aspiracijama ponude opreme u Hrvatskoj NEMA.
Ali takvih ima 1% u lovackoj ili sportskoj populaciji, a generalno vlasnici oruzja cine 2.7% populacije u Hrvatskoj.
Dakle, potpuno smo nezanimljivi trgovcima, jer nemamo prometa. Ne ocekuj nesto specificno na lageru, da tebe ceka. Samo roba opce potrosnje.

Jos jedno:
U 20 godina iskustva, nikad mi se nije desilo da sam narucio nesto u hrvastkoj trgovini, i da mi je to stiglo.
Nikad.
Dakle, nemoj upasti u situaciju da narucis nesto u trgovini u Hrvatskoj, i ocekujes isporuku.
Od cetkica za ciscenje u malo rijedjem kalibru, do isteka trajanja dve nabavne dozvole, nikad mi nista nije stiglo.
U to pricu nemoj da se uvuces.

U zakljucku pitanja: NEMAM PREPORUKU.
Samo sam podijelio iskustvo
Zahvaljujem, zanimalo me lovačko oružje, dakle ne .22LR i slično. Nije strašno ni do ZG-a poći ali sumnjam da ću se maltretirati s inozemstvom ako to ikako mogu izbjeći. Zahtjevi mi nisu preveliki, bolt-action modernijeg izgleda, pošto takvu pušku još nemam.

lampaš
Razvodnik
Razvodnik

Post by lampaš » 04 Feb 2025, 19:11

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Feb 2025, 19:29

Kapetan Kasil wrote:
Zahvaljujem, zanimalo me lovačko oružje, dakle ne .22LR i slično.
Pa nije 22lr jedino streljastvo.
Za pusku ima hrpa tog u streljastvu: 223 rem, 308 win, 6.5 CM, zapravo svi kalibri centralnog paljenja od 222 do 8mm, u Hrvatskoj.
Za pistolj, skoro svi pistoljski kalibri se koriste u streljastvu.
A oruzje za streljastvo koje se koristi je najraznovrsnije, od pusaka s optikom, do pumperica za steel challange, modernih ar15, ar10, i tako dalje.
Ali dobro, to nema veze s pitanjem, ovo cisto da skrenem paznju da 22lr nije jedino streljastvo.

Sta se tice izbora lovacke puske:
vecina trgovima u Hrvatskoj su dealeri ili zastupnici neke tvrtke.
Pa ako trazis neku pusku, Sako, CZ, Sauer, itd... naci ces je kod zastupnika tvrtke. U jednom ducanu neces sve naci istovremeno.
Tako da prvo izaberi sto te interesira, a onda nadji trgovinu, ma gdje bila.
Za univerzalnu lovacku pusku, u nekom kalibru kao 30-06, 300 win mag, 9.3x62, naci ces nesto.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Kapetan Kasil
Razvodnik
Razvodnik

Post by Kapetan Kasil » 04 Feb 2025, 23:31

jolly wrote:
Kapetan Kasil wrote:
Zahvaljujem, zanimalo me lovačko oružje, dakle ne .22LR i slično.
Pa nije 22lr jedino streljastvo.
Za pusku ima hrpa tog u streljastvu: 223 rem, 308 win, 6.5 CM, zapravo svi kalibri centralnog paljenja od 222 do 8mm, u Hrvatskoj.
Za pistolj, skoro svi pistoljski kalibri se koriste u streljastvu.
A oruzje za streljastvo koje se koristi je najraznovrsnije, od pusaka s optikom, do pumperica za steel challange, modernih ar15, ar10, i tako dalje.
Ali dobro, to nema veze s pitanjem, ovo cisto da skrenem paznju da 22lr nije jedino streljastvo.

Sta se tice izbora lovacke puske:
vecina trgovima u Hrvatskoj su dealeri ili zastupnici neke tvrtke.
Pa ako trazis neku pusku, Sako, CZ, Sauer, itd... naci ces je kod zastupnika tvrtke. U jednom ducanu neces sve naci istovremeno.
Tako da prvo izaberi sto te interesira, a onda nadji trgovinu, ma gdje bila.
Za univerzalnu lovacku pusku, u nekom kalibru kao 30-06, 300 win mag, 9.3x62, naci ces nesto.
Da, ispričavam se, moja je pozadina lov pa iz toga znam da je .22LR neprikladna za lov. Nisam (još) upoznat s kalibrima u strjeljaštvu mada razmišljam i za to polagati - sve za svoje vrijeme. Što se kalibra tiče, odgovaralo bi mi nešto .308 WIN, modernijeg izgleda. Ipak nisam samo lovac nego i ljubitelj oružja, volim one puške zbog kojih me u lovu krivo gledaju.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Feb 2025, 07:27

Lovcu, i 22LR je zanimljiv. Jer sa tim kalibrom mozes loviti sitniju divljac, poput sojke, vrane, kune, sve do lisice.

Ovo je iz pravilnika NN 37/2019 (Pravilnik o načinu uporabe lovačkog oružja i naboja):

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, pri odstrjelu jazavca, mačke divlje, dabra, lisice, čaglja, vrane sive, vrane gačca, čavke zlogodnjače, svrake i šojke kreštalice dopušteno je uporabljivati lovačko oružje s užlijebljenim cijevima najmanjeg kalibra .17 HMR.

Moj deda je bio lovac, imao je 22LR, bokericu 12 GA, i karabin 8x57.
Danas kad se uhvatim razmisljati, da moram smanjiti svoj inventar oruzja za lov na minimum, sta bih sebi ostavio, lista minimalnog inventara za lov bi mi bila gotovo identicna. (22LR, bokerica 12 GA, karabin 30-06)
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 05 Feb 2025, 11:08

22 lr je svakako i lovački kalibar.
A i odličan za vježbe gađanja.

Kapetan Kasil
Razvodnik
Razvodnik

Post by Kapetan Kasil » 05 Feb 2025, 11:57

jolly wrote:Lovcu, i 22LR je zanimljiv. Jer sa tim kalibrom mozes loviti sitniju divljac, poput sojke, vrane, kune, sve do lisice.

Ovo je iz pravilnika NN 37/2019 (Pravilnik o načinu uporabe lovačkog oružja i naboja):

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, pri odstrjelu jazavca, mačke divlje, dabra, lisice, čaglja, vrane sive, vrane gačca, čavke zlogodnjače, svrake i šojke kreštalice dopušteno je uporabljivati lovačko oružje s užlijebljenim cijevima najmanjeg kalibra .17 HMR.

Moj deda je bio lovac, imao je 22LR, bokericu 12 GA, i karabin 8x57.
Danas kad se uhvatim razmisljati, da moram smanjiti svoj inventar oruzja za lov na minimum, sta bih sebi ostavio, lista minimalnog inventara za lov bi mi bila gotovo identicna. (22LR, bokerica 12 GA, karabin 30-06)
Vidi, stvarno. Zašto mi je onda u glavi da mi je rečeno ne manje od 5.56? :shock:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 05 Feb 2025, 12:43

Može.
I po POULOINu.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 05 Feb 2025, 12:45

A imaš puno ljudi koji misle da mali kalibar ne ide za lov.
Neki jednostavno ne znaju.

Kapetan Kasil
Razvodnik
Razvodnik

Post by Kapetan Kasil » 05 Feb 2025, 13:02

Mirok wrote:A imaš puno ljudi koji misle da mali kalibar ne ide za lov.
Neki jednostavno ne znaju.
Eto, opet sam nešto naučio. :A03:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Feb 2025, 16:46

Kapetan Kasil wrote:
Vidi, stvarno. Zašto mi je onda u glavi da mi je rečeno ne manje od 5.56? :shock:
Komercijalna nomenklatura nije realni promjer kalibra.

A koji je najmanji lovni kalibar za karabine bio je prijedlog javne rasprave e savjetovanje, prije donosenja ovog pravilnika 2019 godine.

Posto vecina starijih lovaca "mentora", sveukupnih znalaca ne cita zakone, nove zakonske izmjene, ne sudjeluje na e savjetovanima, nego se drzi onog sta su nauclili tamo negdje oko 1937 godine, onda ti ni ne mogu dati tocnu azuriranu informaciju.
(poanta je da moras znati kog ces sta pitati)
Na populaciju od 60.000 lovaca, dobilo se 7 komentara na izmjene pravilnika o lovackim nabojima.

Sa izvora:
e savjetovanje, 2019 godine:
https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainS ... tyId=10237

Prijedlog gradjanina na izmjene pravilnika:
Krunoslav Pintur 19.02.2019 12:15
0 0
(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, pri odstrijelu kunića divljeg,
vrane sive, vrane gačca, čavke zlogodnjače, svrake i šojke kreštalice dopušteno je upotrebljivati malokalibarsko lovačko oružje, a pri odstrjelu jazavca, mačke divlje, dabra, lisice i čaglja dopušteno je uporabljivati lovačko oružje s užlijebljenim cijevima najmanjeg kalibra .17 HMR.
Komentar predlagatelja zakona:
Djelomično prihvaćen
Kalibar .17 HMR može se prihvatiti kao odgovarajući kalibar za sitne vrste divljači.
Turn better into best!

Post Reply