Invazija Ukrajine
Re: Invazija Ukrajine
O čemu ti pričaš? Svaka suverena, međunarodno priznata država može sama o sebi odlučivati, što će, gdje će, kako će, s kim će. I nitko se tu nebi trebao miješati. Dok ne ugrožava nikog drugog, koga je briga jel u NATOu ili gdje već. Koga briga što smo mi u NATOu? Niti imamo plan napasti Srbiju ni Bosnu ni nikog.lex-lutor wrote: Nisi pratio gradivo... !!
Putin je JASNO i GLASNO i JAVNO ponovio nekoliko puta ! 1. Ukraina NIKADA nece u NATO 2. Ako to kojim slucajem i pokusa on ce to sprijeciti svim sredstvima 3. Maltretiranje Rusa koji zive u Ukraini nece vise tolerirati... sto nije jasno ??
To prvo, a drugo - nije ovaj ruski luđak napravio agresiju da spriječi Ukrajinu da uđe u NATO.
Na dan agresije on je točno naveo razloge "specijalne vojne operacije". Naveo je da je cilj denacificirati i demilitarizirati Ukrajinu. Krenuo je to napraviti u srijedu, a svojoj agresorskoj hordi je zapovijedio da ponesu svečane odore za nedjeljnu paradu u Kijevu.
Ali se malo prešao. Trodnevna specijalna operacija se produžila na trogodišnju.
Imali smo prilike gledati kako rusi uspješno denacificiraju ukrajinske vešmašine i ostalu bijelu tehniku. Bilo je srušenih agresorskih helikoptera prepunih ukrajinskih denacificiranih vešmašina. Poznate su slike iz bjeloruskih pošti gdje se šalju denacificirani paketi ukrajinske bijele tehnike u majčicu rusiju.
Ajmo stvari nazvati pravim imenom. Ruski luđak je krenuo u oružanu pljačku suverene države.
Prije početka ruske agresije Ukrajina nije ni zatražila pristup u NATO. Zatražila je tak u rujnu 2022, odnosno krajem rujna 2022. Dakle nakon mjeseci i mjeseci ruske divljačke agresije.
I drugo, nije Ukrajina zatražila pristup u NATO s namjerom nekakvog napada na Rusiju, nego je zatražila iz točno istog razloga iz kojeg smo i mi zatražili. Ukrajinci se samo žele zaštititi od nekakvog luđaka agresora, kao što se mi samo hoćemo zaštititi od nekakvog budućeg luđaka agresora.
Niti smo mi ušli u NATO s razlogom da "proširimo taj NATO", niti Ukrajinci imaju tu ideju. A nemaju takve ideje ni Finci, ni Estonci, ni Norvežani ni bilo tko drugi. Svi oni se samo panično boje luđaka sklonog militarističkom ekspanzionizmu. Svi se samo žele zaštititi.
Tako nismo ni mi ušli u NATO da bi smo napali Beograd, nego smo ušli u strahu da taj Beograd ne napadne nas. Nebi mu bilo prvi put.
I nadali se da će nam taj NATO pomoći ako se pojavi kakav luđak u Srbiji koji bi krenuo spašavati "ugroženu goloruku srpsku nejač po Hrvatskoj".
Ako rus ne dobije po labrnji za svoju agresiju, oružanu pljačku, aneksiju, militaristički ekspanzionizam, onda tko je taj koji će spriječiti jednu Srbiju da opet ne krene na Kosovo? Tko je taj koji će spriječiti da opet ne krenu na vekovna srpska ognjišta u krajini?
Uostalom, tko je taj koji će spriječiti Orbana da ne uzme Međimurje? Tko je taj koji će spriječiti Talijane da ne uzmu Istru?
"Ma neće oni, nebi nikad!"
Aha, nebi oni nikad. Ni putler nebi nikad izvršio agresiju. Sam je to osobno tvrdio do veljače 2022.
"Ma nikad neće JNA na vlastiti narod!" - Koliko sam se naslušao takvih floskula.
Ni Hitler nebi nikad. Ali morao je jer su u Sudetima maltretirali jadnu i napaćenu njemačku goloruku nejač. Nebi on inače nikad, ali to više nije mogao tolerirati.
I na kraju, nebi putler inače nikad izvršio agresiju na Ukrajinu, ali eto oni hoće u NATO, a on ne želi NATO na svojim granicama. I onda je krenuo anektirati Ukrajinu i pripojiti je majčici Rusiji.
I što bi dobio kad bi Ukrajina postala dio Rusije? - Dobio bi NATO na svojim granicama jer su države koje graniče sa Ukrajinom, zamisli čuda, u NATOu!
Dajte naivci odrastite.
Trumpa je puno lakše razumijeti ako ga se gleda kao poslovnjaka. U jednom trenutku je prelomio i zaključio kako je Ukrajina neisplativa investicija. I Musk, koji je u početku puno pomagao, odnosno ulagao. Upumpali su milijarde, a situacija se nema izgleda popraviti a investicija vratiti. Neka zadnja slamka spasa je bilo traženje rudnog bogatstva kao način plaćanja dosadašnje pomoći, a za dalje tko zna. Kad i to nije prošlo, počelo se gledati Rusiju kao partnera i izglednog pobjednika. Ne bi me čudilo da se od njih zatraže ista rudna bogatstva u zamjenu za bacanje Ukrajine pod autobus.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Da, dok ne ugorzava nikog drugog. A Rusi to vide kao ugrozu.Human wrote:
O čemu ti pričaš? Svaka suverena, međunarodno priznata država može sama o sebi odlučivati, što će, gdje će, kako će, s kim će. I nitko se tu nebi trebao miješati. Dok ne ugrožava nikog drugog,
Medjutim, je li ugroza ili nije, pustimo to za trenutak sa strane (ne zato jer je nevazno, nego se tema jeli ugroza ili nije moze prosiriti u beskonacnost):
Recimo to ovako.
U prosjecno uredjenoj drzavi ( sa svim ljudskim pravima, itd) policija odrzava red i mir.
Ako ces odrzavati svjetski poredak, po navedneim principima, ko ce biti onda svjetski policajac, i po kojim kriterijima?
Povijest je pokazala, da je svjetski ili bolje receno regionalni policajac drzava sa najjacim utjecajem u svojoj zoni interesa.
I tako je otkad postoji pisana povijest.
Ovaj rat u Ukrajini treba zaustaviti cim prije. Nek se onda dogvoraju na diplomatskoj razini o mogucim rjesnjima.
Jer je cijena rata, enormni gubitak ljudskih zivota, a kad neko izgubi brata, muza, sina, sestru, oca.... to je gubitak koji se ne moze nadoknaditi.
Ja sebi ne mogu dopustiti pravo da govorim kao ti, jer ne mogu reci da sam spreman potpisati da mi sutra djecu budu mobilizirana za istocni front.
Ako ti to mozes, ja ti skidam kapu i iskreno ti se divim na principjelnosti i motivaciji.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Zabavno je gledati posvemašnje online cendranje. HR mediji se natječu citiranjem Trumpovih kritičara kojih svakako ima, ali su to redom prožvakani kadrovi bivših administracija i EU uhljebi.
EU i SAD su tri godine pumpali stotine milijardi dolara u oružju, skupljali obavještajne podatke, navodili dronove i rakete, obučavali, savjetovali, opremali, servisirali ukrajinsku tehniku, žrtvovali vlastita gospodarstva samo kako bi se oslabila Rusija. Zapravo sve osim vlastitih trupa u Ukrajini. Financijski su držali zemlju na nogama, sve plaće javnog sektora išle su iz EU/SAD pomoći. Je li tu bilo i neke računice, ne znam. Žmirilo se na oba oka na regrutaciju za ovaj rat, ljudi su odlazili neki i ginuli. Ukrajincima se plaća smještaj i pomoć. I što su postigli? Usporili su ruski napredak, ali ga nisu zaustavili. I što nam Zapad nudi dalje? Nastavak ove priče. Trump nudi alternativu, prekid sukoba i prekid iscrpljivanja Zapada (pa i EU) ovim ratom. Stvari su povezane, nazadovanje EU gospodarstva velikim dijelom ima veze i s lošim potezima oko ovog rata. Prekid rata kakvim ga Trump oblikuje sigurno neće zadovoljiti svakog, pogotovo ne ratoborne EU krugove, ali je realniji od njihove opcije beskonačnog iscrpljivanja.
EU i SAD su tri godine pumpali stotine milijardi dolara u oružju, skupljali obavještajne podatke, navodili dronove i rakete, obučavali, savjetovali, opremali, servisirali ukrajinsku tehniku, žrtvovali vlastita gospodarstva samo kako bi se oslabila Rusija. Zapravo sve osim vlastitih trupa u Ukrajini. Financijski su držali zemlju na nogama, sve plaće javnog sektora išle su iz EU/SAD pomoći. Je li tu bilo i neke računice, ne znam. Žmirilo se na oba oka na regrutaciju za ovaj rat, ljudi su odlazili neki i ginuli. Ukrajincima se plaća smještaj i pomoć. I što su postigli? Usporili su ruski napredak, ali ga nisu zaustavili. I što nam Zapad nudi dalje? Nastavak ove priče. Trump nudi alternativu, prekid sukoba i prekid iscrpljivanja Zapada (pa i EU) ovim ratom. Stvari su povezane, nazadovanje EU gospodarstva velikim dijelom ima veze i s lošim potezima oko ovog rata. Prekid rata kakvim ga Trump oblikuje sigurno neće zadovoljiti svakog, pogotovo ne ratoborne EU krugove, ali je realniji od njihove opcije beskonačnog iscrpljivanja.
"Svjetski policajac" nema veze s agresijom u cilju aneksije i pripojenja osvojenog majčici Rusiji. Kad su Ameri u sklopu NATOa bobbali srbiju i bosanske srbe, nisu to radili s ciljem aneksije dijelova srbije i pripojenja osvojenog teritorija majčici USA.jolly wrote:Da, dok ne ugorzava nikog drugog. A Rusi to vide kao ugrozu.Human wrote:
O čemu ti pričaš? Svaka suverena, međunarodno priznata država može sama o sebi odlučivati, što će, gdje će, kako će, s kim će. I nitko se tu nebi trebao miješati. Dok ne ugrožava nikog drugog,
Medjutim, je li ugroza ili nije, pustimo to za trenutak sa strane (ne zato jer je nevazno, nego se tema jeli ugroza ili nije moze prosiriti u beskonacnost):
Recimo to ovako.
U prosjecno uredjenoj drzavi ( sa svim ljudskim pravima, itd) policija odrzava red i mir.
Ako ces odrzavati svjetski poredak, po navedneim principima, ko ce biti onda svjetski policajac, i po kojim kriterijima?
Povijest je pokazala, da je svjetski ili bolje receno regionalni policajac drzava sa najjacim utjecajem u svojoj zoni interesa.
I tako je otkad postoji pisana povijest.
Ovaj rat u Ukrajini treba zaustaviti cim prije. Nek se onda dogvoraju na diplomatskoj razini o mogucim rjesnjima.
Jer je cijena rata, enormni gubitak ljudskih zivota, a kad neko izgubi brata, muza, sina, sestru, oca.... to je gubitak koji se ne moze nadoknaditi.
Ja sebi ne mogu dopustiti pravo da govorim kao ti, jer ne mogu reci da sam spreman potpisati da mi sutra djecu budu mobilizirana za istocni front.
Ako ti to mozes, ja ti skidam kapu i iskreno ti se divim na principjelnosti i motivaciji.
U tome je razlika.
Što se tiče krivca za žrtve u ovom konkretnom ratu, jedini krivac je luđak koji je krenuo u oružanu pljačku suverene države. Dakle kriv je onaj tko je poslao horde u osvajačku oružanu pljačku, onaj čije u horde prešle granicu neovisne suverene države. Da ponovim, krenuli su s ciljem anektiranja cijele Ukrajine, ali su dobili po labrnji i sad se mrcvare već tri godine jer nisu uspjeli u osvajanju i anektiranju cijele države.
I ne boj se, neće ti djeca biti mobilizirana na istočni front. Ukrajinci sasvim dobro drže istočni front. Toliko dobro da je luđak u očaju tražio i sjevernokorejce da mu pomognu. Kad su vidli kud su došli, nakon samo koji mjesec više ni njih nema.
Ali možda ti je promaklo, nisam spomenuo mobilizaciju na ukrajinski front, nego mobilizaciju na istarski front, na kninski front, na međimurski front, na baranjski front, na front u dubrovačkom zaleđu. Ti svi frontovi se otvaraju ako luđak ne dobije po labrnji. Koliko vidim, ameri se u te frontove neće miješati. Njima je prioritet Kina. Zaboli ih za ove frontove.
A misliš da se neće otvoriti ti frontovi? Aha, neće, neće...
Rat treba definitivno zaustaviti čim prije. Ali ne na način kako su to "zaustavljali prije. Recimo kad su Srbi opleli po Kosovu, EU je reagirala tako da je uvela blokadu i sankcije - Kosovu! Ma super!
Kako se "zaustavljao rat" kod nas? Tako da su nam uveli zabranu uvoza oružja. Ma super. I morali smo čekati godinama jer je Amerima tad bila važnija agresija na Kuvajt, nego agresija na nas. Dok su riješili Kuvajt, tek tad su se pozabavili našim slučajem. Do tad se nama bavila Europa koja nam je uvela zabranu naoružavanja. Kako dubokoumno.
Dok Srbi nisu dobili po labrnji nije bilo nikakvog zaustavljanja rata i diplomacije. Kad su dobili po labrnji onda je bilo "ko nas bre zavadi" i "za rat su krivi CIA i strane službe".
Ovaj rat neće stati dok ruski divljak ne dobije po labrnji. Samo se odgađa. Svi zaboravljaju da je ruski luđak prijetio i Finskoj i ostalim nordijskim državama. Al je zapeo u ukrajinskom blatu pa je malo zaboravio na Finsku, Estoniju, Litvu...
Da je luđak u tri dana anektirao Ukrajinu, kako je i planirao, danas ne bismo pričali da treba "zaustaviti rat u Ukrajini" nego bi smo pričali da treba zaustaviti rat u Finskoj, Moldaviji ili kojoj drugoj državi.
Danas bi makljaža bila tamo. A tvoje sinove bi mobilizirali na naše frontove. Ne znam koliko znaš, ali Srbi se naoružavaju kao da sutra ne postoji.
Ma neće oni, nebi oni nkad. Aha, neće, neće.
Želje i poneka parola. A gdje je realnost?
U tri godine SAD i EU zajedno nisu zaustavili Ruse, samo su ih drastični usporili. SAD je out, a EU će sad samo jače izgovarati parole i želje pa ćemo tako pobijediti Ruse?
Rat je za Ukrajinu izgubljen. Gotovo je.
U tri godine SAD i EU zajedno nisu zaustavili Ruse, samo su ih drastični usporili. SAD je out, a EU će sad samo jače izgovarati parole i želje pa ćemo tako pobijediti Ruse?
Rat je za Ukrajinu izgubljen. Gotovo je.
- jolly
- Cinker - bojna

Avaj!Ariel wrote:Želje i poneka parola. A gdje je realnost?
Turn better into best!
Obranila je centralni i zapadni dio. Za sad. U smislu da ruska čizma nije tamo. Ali je i dalje u dometu svih oružja.
Rusija sasvim sigurno neće vratiti istočni dio zemlje. Jedino pravo pitanje je koliko će još htjeti uzeti, pregovorima ili nastavkom rata. Uloga SAD ovdje se temeljito promijenila, da ne kažem preokrenula.
Možemo samo misliti koliko je to udar na moral, a io ovako su imali preblema s dezerterima.
Rusija sasvim sigurno neće vratiti istočni dio zemlje. Jedino pravo pitanje je koliko će još htjeti uzeti, pregovorima ili nastavkom rata. Uloga SAD ovdje se temeljito promijenila, da ne kažem preokrenula.
Možemo samo misliti koliko je to udar na moral, a io ovako su imali preblema s dezerterima.
Po signalima od večeras, Ukrajina bi mogla popustiti. Rudna bogatstva u zamjenu za dosadaśnju i buduću vojnu pomoć. Biznis.
- jolly
- Cinker - bojna

Zanimljivo je da u cijeloj globalnoj diskusiji oko rjesenja za ovaj rat - Niko u medijima ne spominje UN.
Ako se i spominje promaklo mi je.
Turn better into best!
Rusija je stalna članica Vijeća sigurnosti, to je razlog. Blokirala bi svaku odluku koja joj ne odgovara.
- jolly
- Cinker - bojna

EU, na dva fronta, u nedeklariranom ratu?
https://www.politico.eu/article/france- ... d-denmark/
Nevjerojatno!
(ovo je razmatranje opcija, a ne kineticka akcija, ali... nevjerojatno, kako se odnosi mjenjaju)
https://www.politico.eu/article/france- ... d-denmark/
Nevjerojatno!
(ovo je razmatranje opcija, a ne kineticka akcija, ali... nevjerojatno, kako se odnosi mjenjaju)
Turn better into best!
Ne shvacam iz kojeg razlog bi se spominjala organizacija za koju je dokazano da je "smece, zadnji isljam " kojem upravljaju neciji interesi, a sto je najbolje NE priznaju je igraci kojima nikada nije odgovarala svojim djelovanjem? Pa zar smo toliki naivci da pored zdravih usiju i ociju ne cujemo i ne vidimo !! Aloooo.jolly wrote:Zanimljivo je da u cijeloj globalnoj diskusiji oko rjesenja za ovaj rat - Niko u medijima ne spominje UN.
Zar ste zaboravili kako su nama pomogli 90-h godina, uveli nam embargo na oruzje kako bi ga "podobni"mogli prodavati po cjenama x5 ! Cemu sluzi takva "sekata " ??
Nemoguće je Nemoguće
Lako za Ukrajinu, šta će biti na Balkanu? Čini se da nas je netko propisno razoružao. Modernizirani tenkovi, helikopteri, topništvo, kalašnjikovi i gomila streljiva za to sve otišla je za Ukrajinu. Šta smo dobili za to? Par masno plaćenih aviona koji ne mogu djelovati. Tvornicu streljiva nemamo. Jadna nam majka. A u susjedstvu se kuha , ovi se naoružavaju nemilo. A mi šutimo. Divno.
- jolly
- Cinker - bojna

E, ovo je tocno definiran problem.
Osobno vidim ovako:
Evropa ce formirati neki sustav zajednicke obrane bez Amerike.
U tome cemo biti i mi.
A mi po historijskom obicaju, "cuvano granicu". Povijesno su nas sponzorirali da cuvamo granicu.
Osobno vidim ovako:
Evropa ce formirati neki sustav zajednicke obrane bez Amerike.
U tome cemo biti i mi.
A mi po historijskom obicaju, "cuvano granicu". Povijesno su nas sponzorirali da cuvamo granicu.
Turn better into best!