Invazija Ukrajine
Re: Invazija Ukrajine
Otvara se Pandorina kutija.Marin223 wrote:Na koji nacin to mislis ?Human wrote: Onda smo, da prostiš, najebali. Ne Ukrajinci, nego mi, ostali mali narodi.
Ne treba se zavaravati da nema nasilnika kome neće pasti na pamet,da se naoruža i krene silom mijenjati granice,otimati,ubijati...
Zapravo ,napraviti kao putler,jer eto razbojništvo mu se isplatilo.
Od kada je svijeta i ljudi sve države/plemena/kraljevstva gledaju kako oteti komad zemlje od susjeda.
Samo ih susjedova sila, jak partner koji podržava susjeda ili negativne posljedice po njih same odvraćaju u tome.
Uzdati se u međunarodno pravo, UN ili onu komediju od Haškog suda je naivno. Dobro dođe za male zemlje ali kada veliki na tebe bace oko....e onda si jebo ježa
Samo ih susjedova sila, jak partner koji podržava susjeda ili negativne posljedice po njih same odvraćaju u tome.
Uzdati se u međunarodno pravo, UN ili onu komediju od Haškog suda je naivno. Dobro dođe za male zemlje ali kada veliki na tebe bace oko....e onda si jebo ježa
Naivno ti je to. "Mislim da neće, nebi oni nikad". Ne, nisu se nedavno na Mađarskim kioscima prodavale mape s velikom Mađarskom (do Jadrana). Ne, ne gledaju talijani Istru, nikad je i nisu gledali. A Srbi neće, nebi oni nikad. Ni nisu nikad, ono prije smo se mi sami nešto malo.. Nisu oni ništa.Marin223 wrote:Ovo je jedan od argumenata, ali mi ne izgleda baš realističan. "doći po svoje" mogu samo jaki totalitarni režimi (jer jedini mogu prisilit svoje građane na to), a mi ih u Europi imamo 2, Rusija i Bjelorusija, koja je vojno ekonomski 0, može biti samo priljepak Rusiji.Human wrote: Na taj da će "svak doći po svoje". Ako je prihvatljivo agresijom napadati i anektirati slabije, onda smo i mi najebali. Srbi će doći po svoje, Mađari po svoje, Talijani po svoje.
I kad bi i tu stalo, ajde dobro, koga briga za naš mali Balkan. Ali svaki fašistički diktator u svijetu će "krenuti po svoje". Svaki fašistički diktator (i ne samo diktator) u svijetu svršava od sreće na putlerove postupke. Pa i naši ekstremni desničari isto tako.
Teško da u današnje vrijeme EU država koja nije totalitarni režim može ić "po svoje"... s kime ? Ne mogu zamislit moderne EU građane da idu u rat, prije će se razbježat ili srušit vlast koja želi rat. Srbija je u kaosu zbog neke nadstrešnice...
Tako se i meni čini, to da će rat završit ukrajinskom pobjedom i vraćanjem svog teritorija mi je skroz nerealno bez obzira tko šta poduzimao.Ariel wrote:Ukrajina će završiti podijeljena, ratom ili pregovorima. Mislim da je to realnost.
Ako je tome tako onda čemu opće naoružavanje? Naoružajmo se cvijećem i bacajmo cvijeće na tenkove kad dođu.
Naslušao sam se i nekad priča da "Nikad JNA neće na vlastiti narod! Pa to je NAŠA vojska!" - A onda nekako ipak krenula JNA na vlastiti narod.
Kad se krenulo s bombardiranjima Dubrovnika, Zadra, Vukovara, onda su drugi neki opet govorili "Ma ne idem ja braniti Zadar! Ja ću ići kad dođu u naše selo! Ja budem branil svoju kuću! Nek zadrani brane Zadar! Nebuju se oni šetali po Zagrebu, a ja da im branim Zadar! Zakaj da ja tam ginem?!"
Da, od kad je svijeta i vijeka to je tako bilo. Pa sve do kraja drugog svjetskog rata. Nakon drugog svjetskog rata su se veliki (a i mali) dogovorili da više neće biti tako i da su svi jednaki. I uglavnom se tako i odnosili jedni prema drugima. Uglavnom.andrej wrote:Od kada je svijeta i ljudi sve države/plemena/kraljevstva gledaju kako oteti komad zemlje od susjeda.
Naravno, ameri su iz raznih razloga ratovali diljem svijeta. Mrzitelji zapada su im to naravno zamjerali, ali zaboravlja se jedna stvar. Ameri su ratovali u Vijetnamu - nsu ga anektirali i pripojili majčici americi. Ratovali su u Koreji - nisu je anektirali i pripojili majčici americi. Ratovali su u raznim drugim državama i nisu ih anektirali i pripojili majčici americi. Između ostalog su i Srbiju natamburali, ali je nisu pripojili majčici americi.
Rus je taj dogovor s kraja drugog svjetskog rata "poništio" i krenuo napasti Ukrajinu s ciljem aneksije i pripojenja cijele države majčici Rusiji. No dobili su po labrnji i sad se evo već tri godine kaljužaju po ukrajinskom blatu. Za sad su uspjeli anektirati i pripojiti majčici Rusiji četiri ukrajinske regije.
Ako postane prihvatljivo napadati i anektirati slabije - jednostavno će nastati kaos diljem svijeta. Diljem cijele kugle zemaljske. Kako to ne razumijete? Pa jel nam trebaju novi Hitleri, Staljini, Musoliniji? - Meni sigurno ne trebaju.
Da isprintam i ja kartu Hrvatske sa uključenim hrvatskim teritorijam sve do Crnog Mora ?Human wrote: Naivno ti je to. "Mislim da neće, nebi oni nikad". Ne, nisu se nedavno na Mađarskim kioscima prodavale mape s velikom Mađarskom (do Jadrana). Ne, ne gledaju talijani Istru, nikad je i nisu gledali. A Srbi neće, nebi oni nikad. Ni nisu nikad, ono prije smo se mi sami nešto malo.. Nisu oni ništa.
Srbija je dobila batine kad smo bili ništa. Sada nit imaju vojnu moć, nit imaju nuklearno oružje, nit imaju ekonomsku snagu, nit su uključeni u ikakav savez koji može stat iza njih, nit ovdje ima Srba (manje od 3%), nit taj teritorij išta vrijedi (tamo uglavnom nitko ne želi živjet, dođe ti više kao teret), nit imaju ljudi za takav podhvat, nit se ikome ratuje ako ne mora. Isto vrijedi za skoro svaku europsku državu kad gledamo odnos sa HR.
Naoružat se trebamo jer je to primarna svrha države: obrana teritorija. Nevezano za Ukrajinu, Srbiju ili ikog drugog.Human wrote: Ako je tome tako onda čemu opće naoružavanje? Naoružajmo se cvijećem i bacajmo cvijeće na tenkove kad dođu.
Ulaganje u teritorijalnu sigurnost ispod 2% je sramotno, ja bi pola socijalnih pizdarija preusmjerio u modernizaciju vojske.
Jugoslavija je bila totalitarna država, danas više ne postoji. JNA također više ne postoji, pa nema smisla vodit brige oko njih.Human wrote: Naslušao sam se i nekad priča da "Nikad JNA neće na vlastiti narod! Pa to je NAŠA vojska!" - A onda nekako ipak krenula JNA na vlastiti narod.
Kad se krenulo s bombardiranjima Dubrovnika, Zadra, Vukovara, onda su drugi neki opet govorili "Ma ne idem ja braniti Zadar! Ja ću ići kad dođu u naše selo! Ja budem branil svoju kuću! Nek zadrani brane Zadar! Nebuju se oni šetali po Zagrebu, a ja da im branim Zadar! Zakaj da ja tam ginem?!"
Human je nabrojao primjere.
I stvarno....
JNA ,koju sam i sam služio,da je netko tada rekao da će 90ih napraviti što su napravili,ni ja ,ni bilo tko ne bi vjerovali !
Ako se to desilo,SVE se može dogoditi.
I stvarno....
JNA ,koju sam i sam služio,da je netko tada rekao da će 90ih napraviti što su napravili,ni ja ,ni bilo tko ne bi vjerovali !
Ako se to desilo,SVE se može dogoditi.
Mislim da je trenutno najveća opasnost da sluganska vlast poklanja nešto što smo platili. To se zapravo događa već godinama, s više vlada. Također me strah da će bez pardona slati ljude u tuđe ratove.
Ni Rusima se ne ratuje. Milijuni su ih pobjegli iz Rusije da ih ovaj luđak ne mobilizira. Ali ipek je našao dovoljno propalica koji su uz svesrdnu materijalnu pomoć Kine, Irana i Sjeverne Koreje krenuli klati po Ukrajini. Sad su dobili i amere na svoju stranu. Isporučio ih je narančasti.Marin223 wrote:
Srbija je dobila batine kad smo bili ništa. Sada nit imaju vojnu moć, nit imaju nuklearno oružje, nit imaju ekonomsku snagu, nit su uključeni u ikakav savez koji može stat iza njih, nit ovdje ima Srba (manje od 3%), nit taj teritorij išta vrijedi (tamo uglavnom nitko ne želi živjet, dođe ti više kao teret), nit imaju ljudi za takav podhvat, nit se ikome ratuje ako ne mora. Isto vrijedi za skoro svaku europsku državu kad gledamo odnos sa HR.
Što se Srbije tiče, osim Rusa koje su na svojoj strani imali oduvijek, od neki dan na svojoj strani imaju i "orange piece of shit".
Možeš se tome smijati, ali sjeti se ovog posta za koju godinu.
Svjetski lonac vrije i samo što ne proključa. Sad se stvaraju novi savezi, upravo sada. I ako proključa za to je kriv samo putler, a posredno svi mi što nismo žešće odgovorili na putlerovu agresiju.
Na koji to nacin smo i "mi svi" krivi ? Sto smo trebali napravit ? Poslali smo sve tenkove svoje u Ukrajinu, sta jos trebamo i onih 12 aviona im dat ?Human wrote:Marin223 wrote: Svjetski lonac vrije i samo što ne proključa. Sad se stvaraju novi savezi, upravo sada. I ako proključa za to je kriv samo putler, a posredno svi mi što nismo žešće odgovorili na putlerovu agresiju.
Hrvatska je napravila vise nego dovoljno, vise i od onog sto je trebala.
Ameri cu milijarde sasuli i nista se nije postiglo.
Hrvatska treba ulagat u svoju vojsku i vise se ne petljat nigdje gdje ne treba.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 17 times
S ovim se slazem.Marin223 wrote:Na koji to nacin smo i "mi svi" krivi ? Sto smo trebali napravit ? Poslali smo sve tenkove svoje u Ukrajinu, sta jos trebamo i onih 12 aviona im dat ?Human wrote:Marin223 wrote: Svjetski lonac vrije i samo što ne proključa. Sad se stvaraju novi savezi, upravo sada. I ako proključa za to je kriv samo putler, a posredno svi mi što nismo žešće odgovorili na putlerovu agresiju.
Hrvatska je napravila vise nego dovoljno, vise i od onog sto je trebala.
Ameri cu milijarde sasuli i nista se nije postiglo.
Hrvatska treba ulagat u svoju vojsku i vise se ne petljat nigdje gdje ne treba.
A od novosti, postoji ideja za izgradnjom tvornice streljiva u HR:
https://zagorje-international.net.hr/20 ... jiva-u-rh/
o tome smo dosta raspravljali ovdje a i u medijima se pricalo, par projekata se nikad nije pokrenulo.
Ako smijem biti optimistican, mozda neko pokrene i temu o nedostatku streljana. I o tim projektima da se pokrenu. Mislim da ih ni vojska nema bas u izobilju.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ako smo mogli nečeg više, to je izgraditi streljane, a ne zatvarati ih. Tvornica streljiva je dobra ideja, iako sumnjam da bi bila isplativa komercijalno. Animozitet prema oružju i njegovim vlasnicima duboko je instaliran u vladajuće strukture.
- jolly
- Cinker - bojna

Netocno govoris.Human wrote:[
Rus je taj dogovor s kraja drugog svjetskog rata "poništio"
https://www.history.com/topics/world-wa ... ern-europe
In return, the United States and Britain agreed that future governments in Eastern European nations bordering Soviet Union should be “friendly” to the Soviet regime, satisfying Stalin’s desire for a zone of influence to provide a buffer against future conflicts in Europe.
Dogovor s Yalta konferencije, je poremecen sovjetskim povlacenjem iz istocne evrope i raskidanjem warshavskog pakta, nakon pada berlinskog zida, sto je omogucilo kasnije sirenje Nato saveza.
To je cinjenica.
Da ne ulazim u diskusiju da li je nato gradio partnerski ili neprijateljski odnos sa rusima, ili oni prema nato. U uzarenim medijima, misljenje o tome je polarizirano, tesko da se ovdje moze doci do konceznusa.
Edit:
Ne ulazeci u to, sta je pravedno, ni sta nije.
Proces koji se desava je slijedeci.
Padom Warsavskog pakta, komunizma u Evropi i raspadom sovjetskog saveza, doslo je do promjene globalnih odnosa.
Tu je amerika preuzela vodecu ulogu u Svijetu i u Evropi
U medjuvremenu, kina je jacala ekonimiju, vjerojatno i rusija, i sad se uspostavlja nova ravnoteza svjetskih sila.
Vec sam jednom napisao, kad se ovo desavalo zadnja dva puta, bila su dva svjetska rata.
Vjerojatno samo zbog strateskog oruzja odvracanja, do treceg svjetskog rata ovaj put nije doslo. (barem za sad)
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

u modernom svijetu mislim da ne postoji tvornica municije sa gubicima.Ariel wrote:Ako smo mogli nečeg više, to je izgraditi streljane, a ne zatvarati ih. Tvornica streljiva je dobra ideja, iako sumnjam da bi bila isplativa komercijalno. Animozitet prema oružju i njegovim vlasnicima duboko je instaliran u vladajuće strukture.
U nasem slucaju, imamo situaciju da nemamo sirovina i obojenih metala.
To se mora uvesti, naravno.
Ali ja gledam to ovako:
Kod nas se uvijek komentira kako to mi izvozimo drvene trupce u italiju, a uvozimo od njih gotov namjestaj?
Dakle, tako postaviti stvari, imati odredjene zalihe, i zdrave trgovacke odnose sa zemljama izvoznicima sirovina.
A za streljane, samo da nisu zatvarali postojece, vec bi situacija bila znacajno bolja.
Turn better into best!
Valjda se nisam dobro odrazio. Kad kažem da je ruski luđak "pogazio" dogovor o jednakosti nisam mislio na tzv "dogovor o neširenju NATO-a". Mislio sam na ovo o čemu vojković piše u ovom članku:jolly wrote:Netocno govoris.Human wrote:[
Rus je taj dogovor s kraja drugog svjetskog rata "poništio"
https://www.history.com/topics/world-wa ... ern-europe
In return, the United States and Britain agreed that future governments in Eastern European nations bordering Soviet Union should be “friendly” to the Soviet regime, satisfying Stalin’s desire for a zone of influence to provide a buffer against future conflicts in Europe.
Dogovor s Yalta konferencije, je poremecen sovjetskim povlacenjem iz istocne evrope i raskidanjem warshavskog pakta, nakon pada berlinskog zida, sto je omogucilo kasnije sirenje Nato saveza.
To je cinjenica.
Da ne ulazim u diskusiju da li je nato gradio partnerski ili neprijateljski odnos sa rusima, ili oni prema nato. U uzarenim medijima, misljenje o tome je polarizirano, tesko da se ovdje moze doci do konceznusa.
Edit:
Ne ulazeci u to, sta je pravedno, ni sta nije.
Proces koji se desava je slijedeci.
Padom Warsavskog pakta, komunizma u Evropi i raspadom sovjetskog saveza, doslo je do promjene globalnih odnosa.
Tu je amerika preuzela vodecu ulogu u Svijetu i u Evropi
U medjuvremenu, kina je jacala ekonimiju, vjerojatno i rusija, i sad se uspostavlja nova ravnoteza svjetskih sila.
Vec sam jednom napisao, kad se ovo desavalo zadnja dva puta, bila su dva svjetska rata.
Vjerojatno samo zbog strateskog oruzja odvracanja, do treceg svjetskog rata ovaj put nije doslo. (barem za sad)
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ame ... 47209.aspx
Mislio sam na rušenje načela suverene jednakosti država koji je trajao od kraja drugog svjetskog rata pa do nedavno.
Neću sad objašnjavati jer je dobro objašnjeno u članku pa ako te zanima što sam mislio - pročitaj članak s linka.
Nego, ovo o čemu ti pišeš, o "širenju / ne-širenju" NATO-a. Ni sam ne znam koliko puta sam već i govorio i pisao, nikakav NATO se nikud ne širi. To da se nekakav NATO širi je propaganda i floskule rusofila i korisnih putlerovih idiota. Žao mi je ako se tu i ti pronalaziš, ali vjerujem da je to samo jer ti je netko od putlerovih idiota time napunio glavu.
Što znači širenje NATO-a? Pa širenje NATOa bi bilo da nekakav NATO (tko god to bio) odluči "e, hajmo se sad proširiti na... na koga ćemo? Ajmo na Hrvatsku se proširiti!".
Svi mi znamo jako dobro da Hrvatska nije na taj način ušla u NATO. Niti jedna država nije na taj način ušla u NATO. I Hrvatska, a i ostale države koje su ušle u NATO jednostavno su POBJEGLE od nekog susjeda luđaka od kojeg se osjećaju ugrožene. Dakle nije se nekakav NATO proširio nego su Finska i Švedska POBJEGLE pod nato kišobran u nadi da će se spasiti od ruskog luđaka. I nisu u NATO pobjegle da bi ga eto, proširile, nego su to napravile u strahu za svoju egzistenciju.
Ja ne razumijem kako to ne razumijete. Ono, pojavi se nekakav "buly", nekakav zlostavljač u školi. Maltretira koga stigne oko sebe. I onda slabi potraže nekog jačeg da ih brani, a zlostavljač se onda buni što se zlostavljani osigurao od zlostavljanja. Sad bully više ne može zlostavljati.
Ista je analogija. Samo netko zlonamjeran može ovdje biti na strani bully-a.
To jedno, a sada još jedna vrlo znakovita činjenica. Nikad ni jedna članica NATO-a nije ušla u NATO na način da je nekakva "strana NATO vojska" ušla u tu državu i eto "proširila NATO". Uvijek ako bi nekud ušla nekakva strana vojska to je bilo tek NAKON što je ta država ušla u NATO.
Sad dolazimo do bitnog. Za razliku, Varšavski pakt se širio tako da je PRVO ruska vojska ušla u tu državu, a tek NAKON toga je ta država postala članica Varšavskog pakta. I to je tako bilo ZA SVE ČLANICE varšavskog pakta. Sve do jedne su TAKO ušle u Varšavski pakt.
Tko se tu širi onda? NATO? Yeah, right..
I za kraj još jedna znakovita činjenica. Znači sve države koje se smatraju ugrožene, bježe pod zapadne skute, ali se eto nitko ne osjeća ugrožen od jedne npr Njemačke pa da pobjegne pod ruske skute. Čak je i jedna Crna Gora utekla pod NATO kišobran, a nije pod ruski kišobran, iako je preplavljena rusima. Nema što rusi tamo nisu pokupovali. Već su im i natpisi po ulici na ruskom jeziku. Baš je to zanimljivo. Čega ili koga se oni boje? Srba možda? Pa da, onaj Bratislav Dikić sa svojom kamarilom je svojevremeno krenuo napraviti državni udar u Crnoj gori, ali je dobio po labrnji.
Edit:
O Dikiću, za one kojima je promaklo:
https://www.vecernji.hr/vijesti/voda-gr ... ja-1121719
I još jedan zanimljiv članak iz 2022. godine. Zanimljiv je datum objave članka. Otprilike vrijeme početka agresije na Kijev:
https://istraga.ba/bratislav-dikic-osta ... zak-u-bih/
- jolly
- Cinker - bojna

Citao si George Orwella, "Zivotnijska farma"?Human wrote:
Mislio sam na rušenje načela suverene jednakosti država koji je trajao od kraja drugog svjetskog rata pa do nedavno.
Neću sad objašnjavati jer je dobro objašnjeno u članku pa ako te zanima što sam mislio - pročitaj članak s linka.
Svi smo jednaki samo su neki jednakiji od drugih?
Dakle, kad je zavrsio drugi svjetski rat, formirane su UN, i postavila su se nacela povelje ujedinjenih naroda.
Medjutim u vijecu sigurnosti ujedinjenih naroda sjede samo 5 stalnih clanica, sa pravom veta.
USA, UK, Francuska, Kina, Sovjetski savez - danas Rusija.
I svi su kroz povijest koristili pravo veta.
To znaci da realno nisu svi jednaki.
Postoje slucajevi kad uvjetno povelja sigurnosti dopusta vojnu internvenciju, i postoji nacelo nepovredivosti suvereniteta, i postoji nacelo nacija na samoodredjenje. Kad ce se sta primijeniti nije jasno.
Ovo su principi, koji cesto dolaze u konflikt jedni s drugim.
I onda imas:
Stalne clanice vijeca sigurnosti
Nestalne clanice vijeca sigurnosti
Zemlje redovne clanice UN.
Poseban status u nekim tijelima UN, za neke: Taiwan, ili promatrac pri UN: Palestina
I ispod tog imas stalne ili povremene vojne saveze. I povremene ili stalne trogvacke ili ekonomske saveze (EU, NAFTA, Brics, itd)
Kad se desi neki rat, onda ide progon ratnih zlocinaca. ALi ne jednako za sve:
https://www.youtube.com/shorts/ykCYKEMNzb0
Trenutna situacija jest, da se svijet trenutno preslaguje i stvaraju se novi globalni odnosi.
I po mojoj procjeni nisu svi jednaki.
Pokusao sam dati svoju procjenu, i argumentirati. Ali, svakako bih volio da si ti u pravu,.
Buducnost ce pokazati.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Kad EU vodi rat:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ven ... 53047.aspx
Turn better into best!
Jutros je na Indexu osvanuo naslov:
"Putin u rekordnom roku prekršio primirje, ogroman ruski napad na Krim"
Kasnije su naslov korigirali, ali taj gaf ne ulijeva povjerenje u objektivnost.
To je baš najvažnija stvar sada za Ukrajinu.jolly wrote:Kad EU vodi rat:
Prigovor savjesti u ovakvoj situaciji.
Bravo za EU
Koliko znam,Ukrajina je izvršila masovan i uspješan napad na ruske ciljeve na Krimu.Ariel wrote:Jutros je na Indexu osvanuo naslov: