Pomoc pri izboru lovacke puske sacmarice
-
Soldier1210
- Pozornik

Pomoc pri izboru lovacke puske sacmarice
Poz svima evo nakon karabina, dobio sam nabavnu za sacmaricu.
Lovio bi ovako zeca ponekad, planinsko loviste, puno brda, lisicu sa čeke i jazavca, i ponekad na pogon divlje svinje.
Izbor je pao na:
Derya w102- 101 12 kalibar
Khan arms matrix 12 kalibar
Ata neo 20 kalibar
Bokerice:
Khan arms arista 12 kalibar
Ata sp 20ka kalibar
Eto ako ima neko savjet sta da kupim, nekako me najvise vuce derya jer bi volio poluautomat da imam, pa ako neko ima iskustva da napise misljenje hvala.
Lovio bi ovako zeca ponekad, planinsko loviste, puno brda, lisicu sa čeke i jazavca, i ponekad na pogon divlje svinje.
Izbor je pao na:
Ata neo 20 kalibar
Bokerice:
Ata sp 20ka kalibar
Eto ako ima neko savjet sta da kupim, nekako me najvise vuce derya jer bi volio poluautomat da imam, pa ako neko ima iskustva da napise misljenje hvala.
- Kapetan Kasil
- Razvodnik

Re: Pomoc pri izboru lovacke puske sacmarice
Po meni, 12ga je najverzatilnije streljivo, s njime osobno imam više iskustva. Dugo vremena sam koristio isključivo njega za lov na sitnu i krupnu (divlje svinje) divljač. Poluautomat nije uvjet, a s obzirom da te vuče, ti sebi kupi ono što voliš i s čime ćeš dugoročno biti zadovoljan! Od navedenih su svi međusobno slični, uključujući i dužinu cijevi od 26' (odnosno 71cm) tako da: Osobni ukus.
EDIT: Nisam sada gledao kakav je čok tih pušaka.
EDIT: Nisam sada gledao kakav je čok tih pušaka.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Mislim da cemo nauciti od tebe.Soldier1210 wrote:Poz svima evo nakon karabina, dobio sam nabavnu za sacmaricu.
Izbor je pao na:
Ata neo 20 kalibar
Bokerice:
Ata sp 20ka kalibar
Na forumu nemamo bas iskustva sa navedenim puskama.
Uzmi sta ti dobro lezi u ruci, pa kako se pokaze.
Ja preferiram bokerice.
Poluautomat, imas samo jedan chok na cijevi.
Bokerica ima uzi i siri chok, optimizira dva hica, blize i dalje.
Treci hitac u lovu ti vjerojatno nece trebati. (ja se ne sjecam da mi je ikad trebao treci hitac u lovu na fazana, prepelicu, i sl)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Kao prvu(jedinu) sačmaricu uvijek bi uzeo dvocijevku.
Imaš izbor manjega i većega čoka,gdje odlučuješ u realnom vremenu.
Preporučujem cal 12 ili 16.
Imaš izbor manjega i većega čoka,gdje odlučuješ u realnom vremenu.
Preporučujem cal 12 ili 16.
Ako ti se sviđa položara (dvije cijevi postavljene vodoravno) potraži odličnu pušku Brno ZP49 ili ZP149:
https://www.google.com/search?client=fi ... 1047&dpr=1
To je stara puška, i obično su veoma jeftine. Međutim, ono što skoro svima promakne da je to puška s Holland & Holland postraničnim mehanizmima za paljenje, "vatrama", koje su bolje od originalnih engleskih, jer imaju spiralne opruge, a ne lisnate. Spiralne su neusporedivo izdržljivije i pouzdanije.
I naravno, starija izvedba bokerice Brno Super Model 571 https://www.proxibid.com/lotinformation ... u-12-gauge , s istim (odnosno, veoma sličnim) postraničnim mehanizmima za paljenje kao i navedena položara. Čvrstoća i kvaliteta tih pušaka su legendarni, one su čak pravljene kao ekspresice u 375 H&H https://www.gunsinternational.com/guns- ... =103027975 . Mislim da se bokerica 12/12 može naći do 1000 eura.
Također, kad kupuješ sačmaricu, imaj u vidu i 20 Magnum. Taj naboj često ima skoro isto punjenje sačme kao i standardni 12/70.
https://www.google.com/search?client=fi ... 1047&dpr=1
To je stara puška, i obično su veoma jeftine. Međutim, ono što skoro svima promakne da je to puška s Holland & Holland postraničnim mehanizmima za paljenje, "vatrama", koje su bolje od originalnih engleskih, jer imaju spiralne opruge, a ne lisnate. Spiralne su neusporedivo izdržljivije i pouzdanije.
I naravno, starija izvedba bokerice Brno Super Model 571 https://www.proxibid.com/lotinformation ... u-12-gauge , s istim (odnosno, veoma sličnim) postraničnim mehanizmima za paljenje kao i navedena položara. Čvrstoća i kvaliteta tih pušaka su legendarni, one su čak pravljene kao ekspresice u 375 H&H https://www.gunsinternational.com/guns- ... =103027975 . Mislim da se bokerica 12/12 može naći do 1000 eura.
Također, kad kupuješ sačmaricu, imaj u vidu i 20 Magnum. Taj naboj često ima skoro isto punjenje sačme kao i standardni 12/70.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Kolega je vec odlucio sta kupuje, sveo je opcije na listu koju je napisao, iz trenutne ponude na trzistu.Onty wrote:Ako ti se sviđa položara (dvije cijevi postavljene vodoravno) potraži odličnu pušku Brno ZP49 ili ZP149:
.
Drugo, ja ne bih mladim lovcima preporucivao staro oruzje glatkih cijevi. To nije zahvalno preporucivati.
Jer nam uskoro slijedi zabrana olovnog streljiva, a staro oruzje obicno nema atest na celicnu sacmu.
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=9&t=7070
Turn better into best!
Hvala, na to sam zaboravio. Osobno, odavno sam protiv olovne sačme. Tamo odakle sam, jedan je godinama dovodio Talijane. Ilegalno,dakako, ali svi su se pravili mutavi, jer navedeni je poznat lovac. To je doslovno gorilo od pucnjave. Valjda je svaki od njih nekoliko, svaki put, ispucao barem 100-njak naboja. Tako da je taj prostor i te kako posut sačmom, da nikad ni za cent po m2 ne bih tamo kupio zemljište.jolly wrote:Kolega je vec odlucio sta kupuje, sveo je opcije na listu koju je napisao, iz trenutne ponude na trzistu.Onty wrote:Ako ti se sviđa položara (dvije cijevi postavljene vodoravno) potraži odličnu pušku Brno ZP49 ili ZP149:
.
Drugo, ja ne bih mladim lovcima preporucivao staro oruzje glatkih cijevi. To nije zahvalno preporucivati.
Jer nam uskoro slijedi zabrana olovnog streljiva, a staro oruzje obicno nema atest na celicnu sacmu.
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=9&t=7070
Usput, govoreći o olovu, tek da upozorim na što sve trebate paziti kod kupovine zemljišta, komšije su Missisauga, Kanada, jeftino kupile zemljište u sred grada, i napravile veoma lijepu i veliku crkvu. Poslije smo saznali da je samo par desetaka metara dalje, već decenijama, tvornica za preradu olova. Zato je i bilo jeftino. U mjestu Ithaca, NYS, SAD, odmah blizu svjetski poznatog sveučilišta, postoji veoma lijep krajolik s rijekom i vodopadima. Šetao sam i najednom tabla kojom se upozoravalo da je okolno zemljište zatrovano olovom. Našao sam da je tamo nekad bila još od 1880. poznata tvornica oružja i streljiva "ITHACA". Firma poslije otišla i sad je u Ohio, ali je olovom zatrovano zemljište ostalo.
-
Soldier1210
- Pozornik

Danas kupljena Derya lion wanderer, puska mi je na prvu legla i bas je lijepa izgledom uzivo.
Uskoro cu javit dojmove dok je probam, nadam se da ce dobro posluziti.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
101 , 102?Soldier1210 wrote:Danas kupljena Derya lion wanderer, puska mi je na prvu legla i bas je lijepa izgledom uzivo.
-
Soldier1210
- Pozornik

102Mirok wrote:101 , 102?Soldier1210 wrote:Danas kupljena Derya lion wanderer, puska mi je na prvu legla i bas je lijepa izgledom uzivo.