" SREĐIVANJE" starih bajoneta

Noževi, bajunete, mačevi, sjekire, mačete...
Post Reply
allman
Razvodnik
Razvodnik

" SREĐIVANJE" starih bajoneta

Post by allman » 04 Jan 2009, 13:56

Molim da mi date savijet kako bih svoje novonabavljene bajonete K 98 i M 48 sredio, očistio i doveo u O.K stanje.
Nažalost na njima ima tragova korozije , naročito na tokicama .
Koji je postupak skidanja hrđe (bez agresivnog djelovanja) i koja su sredstva na tržištu dostupna za to.
Molim Vaša iskustava i savjete .
Hvala unaprijed :A12:

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Re: " SREĐIVANJE" starih bajoneta

Post by Mr.Cabdriver » 04 Jan 2009, 14:48

Nažalost nema načina da skineš hrđu da pri tome ne skineš i brunažu

Ako brunaže već sada nema, najbolje metode su rotaciona čelična četka za na BRUSILICU ili pjeskarenje finim kvarcnim pijeskom

Prva metoda je jeftinija ali puno opasnija i treba prvo na nečemu nebitnome izvježbat kako rukovat čeličnom četkom od svojih pola kile koja se vrti 12000 okretaja u minuti. Zaštitne naočale, radioničko odijelo i rukavice za varenje obavezne!
Druga metoda je gnjavaža i za jednu bajonetu opjeskarit treba potrošit 2-3 kile kvarcnog pijeska koji nije ni jeftin ni skup al digne se takvu prašinu i napravi se toliko smeće da je posve neprihvatljiva u kućnoj radinosti.

Obije metode mogu oštetiti bakelitne ili drvene ulomke ako ih se dokači mlazom pijeska ili četkom
Ako nisi vješt rukovanju brusilicom, najbolje ti je otić u neke boje i lakove ili željezaru, kupit par finih ručnih čeličnih četki i drljaj
Kad skineš koroziju, imat ćeš puno ogrebotinica koje su u napravljene raznim smjerom pokreta četke. To možeš pokriti ili povlačenjem čelične četke duž dužine bajonete ravno u jednom smjeru ili uzer šmirgl cca 800 grita i vuć ga jednolično okomito ili usporedno sa dužinom oštrice
Rupice nastale korodiranjem se mogu skinuti jedino brušenjem a to ti ukratko uništava bajonetu. Bolje povadit hrđu iz rupica (pitting) pa mazat uljem da ne korodira opet nego ići brusiti to jer se lako zajebe geometrija bajonete. Šmirglanje nažalost ne može povaditi hrđu iz rupica, može samo stanjiti taj dio oštrice dovoljno da se rupice i hrđa uklone.

Brunažu će ti morat riješiti neki puškar (i to košta više nego 5 takvih bajoneta) ako hoćeš da bude dobra ili ćeš si nabaviti klever quickbrowning (75kn 1dl) i s njime možeš napraviti relativno dobru brunažu hladnim postupkom. Možeš i preskočiti ponovno bruniranje i namazat bajonetu mineralnim uljem ili ballistol uljem i svakih par mjeseci ponavljati postupak i neće ti korodirati dalje. Mazat bajonete uljem ćeš morat i nakon brunaže jer to nije baš neka bajna antikorozivna zaštita

Koja slika rečene korozije bi bila zgodna da se pokuša dati preciznije podatke.

p.s. kemijska sredstva koja mi imamo dostupna su u najmanju ruku sranje. Postoji američki proizvod, Duro Naval Jelly koji navodno otopi hrđu tako dobro da postiže učinak ultrafine čelične četke. Kupio sam konzervu toga i na putu je iz jamerike pa ćemo vidjet kako to šljaka za koji mjesec...

Toliko od mene
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam... :twisted: ::::....

allman
Razvodnik
Razvodnik

Post by allman » 04 Jan 2009, 17:06

Hvala lijepa na iscrpnom i stručnom odgovoru.....nakon svega pročitanog strpiti ću se i pričekati Vaš novi komentar djelovanja naručenog Duro Naval Jelly .......čini mi se to ipak kao najbolja opcija!
pozdrav :A09:

croblade
Razvodnik
Razvodnik

Post by croblade » 04 Jan 2009, 19:28

Ja bajonete čistim samo pamučnim krpicama i uljem ili ako je više hrđe purol pastom. Nikada ništa drugo. Bilo kakva agresivna sredstva ili jake četke i takve stvari su previše agresivne. Traje satima i danima ali je najbolje za bajonete.

allman
Razvodnik
Razvodnik

Post by allman » 04 Jan 2009, 21:35

croblade wrote:Ja bajonete čistim samo pamučnim krpicama i uljem ili ako je više hrđe purol pastom. Nikada ništa drugo. Bilo kakva agresivna sredstva ili jake četke i takve stvari su previše agresivne. Traje satima i danima ali je najbolje za bajonete.
Znači li to da Purol pasta odstranjuje uspješno i površinsku hrđu na bayo ili samo polira dajući visoki sjaj?
Koaj je cijena te paste i gdje se može kupiti?
Hvala :A01:

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 04 Jan 2009, 23:58

20-ak kn. Kupis ju u svakoj trgovino koja ima sarafe, alate, pribor za bravariju....

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 05 Jan 2009, 09:59

allman wrote:Znači li to da Purol pasta odstranjuje uspješno i površinsku hrđu na bayo ili samo polira dajući visoki sjaj?
Oboje. Očisti i polira.

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 05 Jan 2009, 10:57

allman wrote: Znači li to da Purol pasta odstranjuje uspješno i površinsku hrđu na bayo ili samo polira dajući visoki sjaj?
Upravo tako - POVRŠINSKU. Dubinsku koja je opasnija i u koju se uvijek zavuku neki radikali koji još produbljuju tu dubinsku koroziju ne može izvaditi. Možda bi i mogla nakon jedno 20 dana struganja purolom po istom kvadratnom centimetru?
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam... :twisted: ::::....

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 05 Jan 2009, 20:22

Dubinsku koroziju ili pitting može riješiti jedino ravnomjerno brušenje cijelog boka noža.

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 05 Jan 2009, 22:01

patch wrote:Dubinsku koroziju ili pitting može riješiti jedino ravnomjerno brušenje cijelog boka noža.
Brusiti ....niti u ludilu. Očistiti koliko se da bez mehaničke prisile i nakon toga konzervirati. Tako se ne umanjuje vrijednost. Nakon brušenje i ostalih gluposti, a pogotovo sa flexom njezina vrijednost je drastično umanjena.
I ja imam u kolekciji dosta komada koje su "uredili" svakojaki majstori.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 06 Jan 2009, 11:21

BOXI wrote:
patch wrote:Dubinsku koroziju ili pitting može riješiti jedino ravnomjerno brušenje cijelog boka noža.
Brusiti ....niti u ludilu. Očistiti koliko se da bez mehaničke prisile i nakon toga konzervirati. Tako se ne umanjuje vrijednost. Nakon brušenje i ostalih gluposti, a pogotovo sa flexom njezina vrijednost je drastično umanjena.
I ja imam u kolekciji dosta komada koje su "uredili" svakojaki majstori.
Tko govori o brušenju brusilicom? To su svakako "pravi majstori" tipa A je to. :A03:
Vidi postoji nekoliko kategorija i načina brušenja. Ručno, zatim brušenja trakom. I pjeskarenje kao postupak je tu negdje, ali problem je što ne daje ravnomjerno obrađenu površinu. A također da se razgovarati i o različitim granulacijama brusnih sredstava. Brusilica (rotacijska) nikako.

Nažalost ne postoji drugi način vraćanja noža u prvobitno stanje osim ovoga jer pitting jednom kada uđe u tijelo, ne izlazi više vani.

allman
Razvodnik
Razvodnik

Post by allman » 08 Jan 2009, 22:50

Mr.Cabdriver wrote:
allman wrote: Znači li to da Purol pasta odstranjuje uspješno i površinsku hrđu na bayo ili samo polira dajući visoki sjaj?
Upravo tako - POVRŠINSKU. Dubinsku koja je opasnija i u koju se uvijek zavuku neki radikali koji još produbljuju tu dubinsku koroziju ne može izvaditi. Možda bi i mogla nakon jedno 20 dana struganja purolom po istom kvadratnom centimetru?
PUROL pasta je zakon, evo dva dana sam se s njom "mučio-trljao" po zbilja dosta zapuštenoj bajoneti K98 i mogu reći da je rezultat izvanredan, ostalo mi je još nešto tamnijih pjegica po oštrici ali najbitnije mi je da dubinske korozije na njoj i nema, tako da će nakon još kojeg ovakvog tretmana moja bayo zbilja izgledati O.K. :A25:
Problem je jedino sa pripadajućom tokicom kojoj ovakav tretman Purol-om baš nešto i ne pomaže, pa ću morati nešto drugo poduzeti (savjet!)...

puls
Razvodnik
Razvodnik

Post by puls » 08 Jan 2009, 23:08

stavi slikice kad ih središ
Homo sum: humani nihil a me alienum puto!

Post Reply