Pozicija noža?
Pozicija noža?
Gdje se najčešće smještaju noževi kad se nose? Gdje vi smještate svoj nož? Dajte fotke, slike, link? Evo što sam ja našao! Svaki prijedlog i ideja su dobrodošli!
Jel zna netko postoji li neki tanki prsluk ili nešto slično predviđeno za nošenje noža i sitnica tipa onog na šestoj slici?
Jel zna netko postoji li neki tanki prsluk ili nešto slično predviđeno za nošenje noža i sitnica tipa onog na šestoj slici?
- Knife_maniac
- Satnik

Re: Pozicija noža?
Uglavnom ih nosim na opasacu na desnom boku (jer sam desnjak) tako sam navikao.
Posto uglavnom nosim velike nozeve
onda ih je nezgrapno vaditi iz futrole pa ih prebacim na lijevi bok.
IMHO ovo nosenje na nozi je samo za sminku.
Od toga nikakve koristi jer noz "seta" a ako se stisne tako da stoji na mjestu, staje cirkulacija.
Evo jedna lijepa za u grad
Posto uglavnom nosim velike nozeve
IMHO ovo nosenje na nozi je samo za sminku.
Od toga nikakve koristi jer noz "seta" a ako se stisne tako da stoji na mjestu, staje cirkulacija.
Evo jedna lijepa za u grad
Darac Steel Production - http://s912.photobucket.com/albums/ac32 ... %20radovi/
http://www.facebook.com/darac.steel
http://www.facebook.com/darac.steel
Kada idem na posao i to,nož mi je u ruksaku,a kada dođem doma presvučem se i već 20 god za pojasom nosim nož.Kako ne bih htio nikoga uznemiravati,nož nosim visoko,tako da je uvijek prekriven košuljom ili prslukom.Kada idem u šumu za sjekiru mi nije toliko stalo hoće li itko vidjeti,to je nekako normalno,mačetu čudno gledaju,a za kukri sam isto prilagodio tok da je visoko na suprotnom boku,tako da mogu prekriti odjećom,da ne strašim ljude koje slučajno sretnem.
Sometimes you eat the bear, sometimes the bear eats you…
Nož treba nositi na način koji je najzgodniji onome tko ga nosi. Bit je da nož možeš dohvatiti kada ti treba i izvaditi bez velike ceremonije, dakle, ergonomija tu igra glavnu ulogu. U šumi i sa rancem uobičajeno nošenje na lijevom ili desnom boku nema smisla, zgodnije je zakvačiti nož na ranac od naprijed, ručkom okrenutom na dolje, na lijevu ili desnu stranu ramenog remena ranca. Ili, Extrema Ratio ima odličnu nožnicu za Fulcrum bajonetu koja se može nositi na više načina (pogledati temu EXTREMA RATIO NOŽEVI), od kojih je onaj na butini najzgodniji kada se nosi ranac, ako nije na rancu s prednje strane kao što sam opisao.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Sad,što nekome ima ili nema smisla,stvar je osobne procijene,meni recimo nema smisla,moram li skinuti i ostaviti ranac na brzinu iz bilo kojeg razloga,ostati bez noža.S druge strane,vjerojatno svatko nosi onako kakoje njemu najzdodnije,ja sam recimo kroz godine našao ono što mi je najzgodnije i najbrže,netko je našao nešto drugo,Npr. remen preko prsa (baldrick),bez obzira bio nož iza,ispred,drška gore,dolje,mi je uvijek bio najnezgodniji,ali ima ljudi kojima je to najdraži i najjednostavniji način.
Sometimes you eat the bear, sometimes the bear eats you…
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

nobile157 wrote:zgodnije je zakvačiti nož na ranac od naprijed, ručkom okrenutom na dolje, na lijevu ili desnu stranu ramenog remena ranca.
Slažem se definitivno najbolja pozicija za nož je na prsima na strani suprotnoj od "pametnije" ruke (lijevaci ili dešnjaci na suprotnoj strani), tj. remenu ranca... teže će zapet i bit će dostupnij nego igdje a po vađenju noža se u istom potezu može zadat zajebana slash rana u slučaju samoobrane. Postoje svakojaki tregeri, tzv. harness-i koji omogućavaju nošenje noža skoro pa bilo gdje na torzu s preferiranjem leđa da nož visi prema dolje ili na prsima - u oba slučaja zajeban rezultat za onoga koji sa nožićem traži novčanik a dobije amputirani ud u naletu noža. Nož oko pasa mi se uglavnom zakopa drškom u bubreg pri sjedanju ili udari u nešto pa to ne preferiram
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam...
::::....
Moje mišljenje je da definitivno treba kombinirati načine nošenja ovisi o situacijama u kojima se nalazimo. Pošto meni nož treba za backpacking, bushcraft i slično, kombinirat ću nošenje na remenu ruksaka drškom prema dolje i za pojasom horizontalno, sve na suprotnoj strani od ''pametne'' ruke. Volio bi vidjeti još par rješenja i primjera!