Invazija Ukrajine

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Invazija Ukrajine

Post by lex-lutor » 15 Aug 2025, 22:30

Osobni stav po pitanju ove teme je: TREBA JE UKINUTI I TRAJNO izbrisati sa foruma kao da nikada nije ni postojala !

Zasto:

1. Zato jer u njoj sudjeluje dosta likova koji po pitanju oruzja i tema vezano uz oruzje nisu aktivni, a ovo je iskljucivo politicka tema.

2. Potpuno je nebitna za nas ovdje, nase misljenje se ionako nikog ne tice niti mozemo nesto promjeniti.

3. Informacije sa kojima raspolazu sire mase su debelo filtrirane pa svaka rasprava nema smisla....Tema o Covidu je imala smisla jer se radilo o diktaturi i silovanju zdravog razuma, ova tema to ne zasluzuje...

4. Meni je daleko interesantija tema iz kojeg razloga nasi VELIKI prijatelji i NATO saveznici npr. ZABRANJUJU EU zamljama da Hornady zrna NE SMIJU slati u Hrvatsku, a mi smo kao fol RAVNOPRAVNI CLANOVI !!! Jesmo k***c !
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 15 Aug 2025, 22:43

lex-lutor wrote:
4. Meni je daleko interesantija tema iz kojeg razloga nasi VELIKI prijatelji i NATO saveznici npr. ZABRANJUJU EU zamljama da Hornady zrna NE SMIJU slati u Hrvatsku, a mi smo kao fol RAVNOPRAVNI CLANOVI !!! Jesmo k***c !
Ovo nisam znao!
Daj vise detalja!

Sta je ovo, "do isteka zaliha i nikad vise", ili.. ?
https://www.bojna.hr/?i=hornady-zrna-22 ... rtikl=5202
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Aug 2025, 22:51

lex-lutor wrote:Osobni stav po pitanju ove teme je: TREBA JE UKINUTI I TRAJNO izbrisati sa foruma kao da nikada nije ni postojala !

Zasto:

1. Zato jer u njoj sudjeluje dosta likova koji po pitanju oruzja i tema vezano uz oruzje nisu aktivni, a ovo je iskljucivo politicka tema.

2. Potpuno je nebitna za nas ovdje, nase misljenje se ionako nikog ne tice niti mozemo nesto promjeniti.
S ovim se u potpunosti slazem.
Najaktivniji na ovoj temi, nemaju nikakvih postova niti opisanog iskustva u temama lova i sportskog streljastva. Nula!

Takodjer, vlasnik foruma je stavio u pravila svima vidljivo da se o politici ne raspravlja. Medjutm vlasnik foruma uopce nije aktivan da bi implementriao svoja pravila. Pa se tema provukla bez sankcija. Kao i tema o pandemiji covida, koja nema veze sa forumskom tematikom.

Uglavnom, stavio sam na ignore koga sam mislio staviti, pa vise ne citam njihove postove.
Imam pametnija posla.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by andrej » 15 Aug 2025, 23:25

lex-lutor wrote:Osobni stav po pitanju ove teme je: TREBA JE UKINUTI I TRAJNO izbrisati sa foruma kao da nikada nije ni postojala !
Slažem se

Al itko sam ja, nitko me to nije pitao jer eto, kad netko piše javno bit će da mu se ne smije odgovoriti :A13:

Mene bi recimo zanimala analiza koliko je tvornica automobila prestalo izvoziti svoje proizvode u EU zbog restriktivnih uvjeta i tako nas lišila jeftinijih auta

Nigdje vijesti o tome....

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 16 Aug 2025, 12:18

Šteta bi bilo ugasiti temu,jer ta problematika nam kreira život.
Također jer nema baš nešto tema i rasprava,pa time tema ne oduzima prostor nikome.
Isto tako,jer je tu temu pokrenuo naš kolega forumaš,heroj koji je položio svoj život braneći Ukrajinu!
Naš Tomislav!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 Aug 2025, 13:05

Mirok wrote:Šteta bi bilo ugasiti temu,jer ta problematika nam kreira život...
Nije tocno, zivot ti kreiraju ljudi za koje NITKO od nas nije glasao nego su sami sebi dodjeli pravo da odlucuju u ime svih zemalja EU-e ! Cisto da ne bude zabune. Ja ne bih nikada glasao da mi pickotehnicarke, uciteljice, l ostala ekipa koja ima 8 razreda skole kreira zivot !
Nemoguće je Nemoguće

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 17 Aug 2025, 13:14

lex-lutor wrote:
Mirok wrote:Šteta bi bilo ugasiti temu,jer ta problematika nam kreira život...
Nije tocno, zivot ti kreiraju ljudi za koje NITKO od nas nije glasao nego su sami sebi dodjeli pravo da odlucuju u ime svih zemalja EU-e ! Cisto da ne bude zabune. Ja ne bih nikada glasao da mi pickotehnicarke, uciteljice, l ostala ekipa koja ima 8 razreda skole kreira zivot !
Možda nebi glasao za njih,ali svejedno nam određuju živote.
Sa Ukrajinom i bez nje
Vidjeli smo to i sa koronom.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Aug 2025, 08:24

Predsjednik Trump kaze, nema ulaska Ukraine u Nato.
https://www.bbc.com/news/articles/cm21j1ve817o

Ako ova politika ostane, prvi ratni objektiv Rusije je ostvaren.
Teritorijalno su ostvarili oko 90% zacrtanog na pocetku rata. Drugi cilj.

Treci cilj, demilitarizacija:
Sad jos u medjuarodnoj zajednici trebaju rjesiti sigurnosne garancije za Ukrajinu.
Moja je pretpostavka da ce to biti uvjetovano i ugovornim ogranicenjem vojske u Ukrajini.
U pocetku, naravno, ugovorima iza zatvorenih vrata.

Uglavnom tri cilja koja je Rusija zacrtala na pocatku rata, poprimaju neke oblike.
Ako ratne operacije prestanu (u bilo kojem obliku), predsjednik Trump bi vrlo lako mogao dobiti Nobelovu nagradu za mir.
Inace vec ima nominaciju za nobelovu nagradu za mir.
https://edition.cnn.com/2025/08/07/worl ... e-intl-hnk
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Aug 2025, 11:54

Teritorijalno je putin htio cijelu Ukrajinu.
Kao posljedicu napada dobio je Finsku i Švedsku u NATO.
Demilitarizaciju Ukrajine neće dobiti,a i bio bi to presedan, da se demilitarizira napadnutoga/žrtvu.

Takvi pokušaji su mi poznati sa naših prostora 90ih.
Ne znam samo kako još netko ne spomene "denacifikaciju".....

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 18 Aug 2025, 16:08

Mirok wrote:Teritorijalno je putin htio cijelu Ukrajinu.
Demilitarizaciju Ukrajine neće dobiti,a i bio bi to presedan, da se demilitarizira napadnutoga/žrtvu.
Ovo je totalna laz plasirana od kupljenih medija ! Zasto nigdje vise ne mozes procitati kako se Ukrainska vlast ophodila sa ruskim stanovnistvom koje je zivjelo u Ukraini od 2005-2014g ? Reduciral su im sve prava na jezik, skolovanje, trgovine itd...Ima toga za citati danima ako zelis, samo ne na Indexu i EU medijima...

Demilitarizacija ti je vise nego sigurna i to se zna vise od 2g, naravno ne cijele Ukraine nego odredjene zone.

Potpuno je pogresno promatrati ukrainu kao nevinu zrtvu, mogli su izbjeci taj rat, no popusili su pricu engleza...

90-e godina kod nas i ovo NEMA slicnosti, osim ako cemo recimo usporediti kako nam Ukrainci nisu htjeli pomoci tih godina, ono sto su nam prodali naplatili su x5 a Rusi su nam prodali tone i tone oruzja, pa bio bi red da vratimo istom mjerom, zar ne ?

No definitino necu vise sudjelovati u ovoj raspravi jer je besmislena i ne podrzavam unistenje EU ekonomije nerazumnim odlukama... !
Nemoguće je Nemoguće

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Aug 2025, 16:24

Eto...
iste teze....
Ugroženo rusko/srpsko stanovništvo....
Da spomenem gladomor i još neke lijepe uspomene Ukrajinaca..?
Okupatori postaju oslobodioci...
Nisu htjeli cijelu Ukrajinu,ali su se spremali za tri dana paradirati u Kijevu.....glavnom gradu....
Preračunali su se ....jako!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Aug 2025, 22:14

lex-lutor wrote:
No definitino necu vise sudjelovati u ovoj raspravi jer je besmislena i ne podrzavam unistenje EU ekonomije nerazumnim odlukama... !
Lex, strasno!
Pa kakva si ti osoba! Mirok ce nam ostati sam na ovoj temi! S kim ce raspravljati?!
Turn better into best!

Human
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times

Post by Human » 18 Aug 2025, 22:15

Mirok wrote:Teritorijalno je putin htio cijelu Ukrajinu.

Ne znam samo kako još netko ne spomene "denacifikaciju".....
Demilitarizacija Ukrajine je floskula. O tome je još pokojni Prigožin govorio prije nego ga je Putin likvidirao.
Ako su prije rata ukrajinci imali 40 000 ljudi pod oružjem, a danas imaju 400 000 ljudi pod oružjem, kako je to točno Ukrajina demilitarizirana? Ako su prije rata imali (lupam) 400 tenkova, a danas imaju 4 000 tenkova, kako je to točno Ukrajina demilitarizirana? Otprilike tako nešto je pokojni Prigožin govorio. Ima snimka na jubitu.

Trenutno je Ukrajina najmilitariziranija država svijeta. Unatoč mokrim snovima ruskog luđaka.

Human
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times

Post by Human » 18 Aug 2025, 22:27

lex-lutor wrote: Ovo je totalna laz plasirana od kupljenih medija ! Zasto nigdje vise ne mozes procitati kako se Ukrainska vlast ophodila sa ruskim stanovnistvom koje je zivjelo u Ukraini od 2005-2014g ? Reduciral su im sve prava na jezik, skolovanje, trgovine itd...Ima toga za citati danima ako zelis, samo ne na Indexu i EU medijima...
...
Naravno, na srpskim portalima se svašta može čitati. Danima, ako želiš.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Aug 2025, 23:05

jolly wrote:
lex-lutor wrote:
Lex, strasno!
Pa kakva si ti osoba! Mirok ce nam ostati sam na ovoj temi! S kim ce raspravljati?!
Snaći se ja.....
A kako stvari stoje ,daleko smo od kraja.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 19 Aug 2025, 13:58

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... jl_home_g1

Ovaj članak dosta toga opisuje, čak neke tabue okreće naglavačke. ALi osobno mi izgleda kao velik pomak prema kraju rata. Moje je mišljenje da su EU lideri (u nedotatku boljeg naziva) išli tamo zastupati ratnu opciju, ali u članku se sugerira drugačije.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 19 Aug 2025, 14:49

Evropljani su išli za maksimalnu sigurnost/jamstva.
Sada je jasno da su postojali neki ranije dogovoreni potezi ,o kojima se nije pisalo.
Javnost ne zna o tome.
Dosta je to zagonetno.
Bilo bi dobro da se akteri dogovore,ali daleko smo od konačnog rješenja i svašta se može desiti.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Aug 2025, 15:57

Ariel wrote:https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/bojim-se-da-je-zelenski-rekao-da-europski-lideri-dosli-su-u-washington-s-jednim-zadatkom-rezultat-bi-mogao-biti-porazan-15614264?cx_linkref=jl_home_g1

Ovaj članak dosta toga opisuje, čak neke tabue okreće naglavačke. ALi osobno mi izgleda kao velik pomak prema kraju rata. Moje je mišljenje da su EU lideri (u nedotatku boljeg naziva) išli tamo zastupati ratnu opciju, ali u članku se sugerira drugačije.
Vazno je da rat stame i da prestanu ljudska stradanja.

Medutim, prosperiteta za Ukrajinu nema.
Dok god budu trazili povrat teritorija, i dok god postoji teritorijalni spor, oni ne mogu u EU.
Znaci opcija jest:
- deklarirati i priznati nove granice i traziti medjunarodno priznanje u novim granicama, a nakon tog uci u EU.
- ili, drzati teritorijalni spor, mozda i oruzani sukob aktivnim, ali nikad uci u EU dok sve to traje. (Isto kao saga Kosovo i Srbija)

Naravno, prije svega najvaznije je da se zaustave ratna dijelovanja. Kasnije nek politicari i diplomate nastave rjesavati siutaciju.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 19 Aug 2025, 16:26

Ukrajina će ući u EU.
Ovako ili onako.
Iz EU je to obećano,a za tempo će se vidjeti.
I Cipar je podijeljen .

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 20 Aug 2025, 14:12

Idemo na kratko zanemariti rat, iako je on nepremostiv faktor.

Ukrajina u EU?

1. korupcija je ogromna i proći će desetljeća dok se ne iskorijeni, tu će odlaziti EU novac a mi ćemo se čuditi ukrajinskim bogatašima i moćnicima
2. sudstvo i tužiteljstvo sad su samo poluga vlasti predsjednika
3. lokalna samouprava neefikasna, procedure netransparentne
4. BDP toliko nizak da će Ukrajina sisati EU novac jako dugo
5. Ukrajina je u velikoj mjeri poljoprivredna zemlja, kako bi se uklopila u EU politiku? Subvencije?
6. što je s 35 pregovaračkih poglavlja, njih pod tepih? Za koga i što?
7. je li Ukrajina demokracija? Nisam u to uvjeren

I sve to bismo trebali zanemariti samo zbog točno čega?

Nažalost, neozbilje izjave o Ukrajini u EU dolaze sa samog vrha (ne)izabrane EU vlasti. NEodgovorno, neozbiljno, sumnjivo.

Post Reply