Minirana područja

Drugo oružje koje ne spada u prethodne skupine
Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Minirana područja

Post by Marin223 » 16 Sep 2025, 14:10

Hrvatska bi kroz neko vrijeme valjda trebala postat potpuno očišćena od mina.
Koliko imate povjerenja u razminirana područja, tj dal bi se usudili tamo normalno prolazit ako znate da je nekad bilo minirano a sada je očišćeno ?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Minirana područja

Post by Mirok » 16 Sep 2025, 15:13

Ne.
Ne možeš biti siguran.
A i postavljali smo i mi ,i nije sigurno da smo sve uklonili.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 16 Sep 2025, 16:27

Marin223 wrote:Hrvatska bi kroz neko vrijeme valjda trebala postat potpuno očišćena od mina.
Koliko imate povjerenja u razminirana područja, tj dal bi se usudili tamo normalno prolazit ako znate da je nekad bilo minirano a sada je očišćeno ?
Ne bih se usudio ici ako bas ne moram.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 16 Sep 2025, 21:14

Ne kuzim ovo ?

Trazi se neka CRO verzija "Ruskog ruleta " ???
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Sep 2025, 06:34

Nedavno su dvojica lovaca u BiH nastradala u minskom polju.

U Hrvatskoj je najtragicniji poznati slucaj, kad je mislim traktor s prikolicom u kojoj su bili strani lovci gosti nagazio na protutenkovsku minu.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 17 Sep 2025, 19:13

Ima toga cijeli niz....

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 18 Sep 2025, 14:54

Dakle radi se o teritoriju koji će zauvijek ostat neupotrebljiv i rizičan iako je "očišćen".
Postoji li dostupna karta koja pokazuje taj teritorij, stanje negdje 95. i nakon, prije nego se išta išlo riješavati ?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Sep 2025, 16:56

Pitanje uputiti MORHu i HCRu.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Sep 2025, 19:29

Da karta miniranih podrucja je dostupna na internetu. Izguglaj naci ces bez problema.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Sep 2025, 20:16

Marin223 wrote:Dakle radi se o teritoriju koji će zauvijek ostat neupotrebljiv i rizičan iako je "očišćen".
I nakon drugog sv rata bilo je miniranih podrucja, primitivniji nacini razminiranja, i dok sam ja odrastao, vise nije bilo kriticnih zona.
To se ocisti.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 19 Sep 2025, 18:55

Ništa nije zauvijek.
Ali bilo je slučajeva da je na službeno očišćenom prostoru i naknadno pronađeno još mina.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 21 Sep 2025, 22:15

Mirok wrote:Ništa nije zauvijek.
Ali bilo je slučajeva da je na službeno očišćenom prostoru i naknadno pronađeno još mina.
Pa naravno, to je cisti matamaticki pristup, i da stavis samo 0.5% mogucnost promasaja u trazenju to je npr. za 1 hektar i nagaznu "pastetu" koja je promjera cca 10cm vrlo neugodna matematika !!

Koliko ih moze stati na 1m2 a ti cistis povrsinu od 10.000 m2 !!!
Nemoguće je Nemoguće

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 22 Sep 2025, 18:40

Poseban problem je što se postavljalo po par mina na određenim mjestima,a kada se mijenjao položaj,te mine su ostavljene.
I to se nije evidentiralo.

Human
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Post by Human » 22 Sep 2025, 22:37

Mirok wrote:Poseban problem je što se postavljalo po par mina na određenim mjestima,a kada se mijenjao položaj,te mine su ostavljene.
Došli smo navečer u neku šumu, nemam pojma gdje. Zapadna slavonija. Zapovjednici i vodiči su znali di su nas doveli. Mi nismo znali. Godina je 1991. Rekli su da idemo pojačati neku liniju gdje se očekivao napad. "Tamo su njihovi, a s ove strane naši. Ako vam ko dolazi s one strane to mogu biti samo njihovi i pucaj na sve."
U šumi mrkli mrak. Jedan dečko je otišao naprijed i postavio nekoliko ručnih bombi, privezao za drveće i nategnuo špagu od osigurača pa nekoliko metara. Ako će neko dolaziti u mraku će zapeti za te špage i aktivirati bombu. Ako ga i ne ubije znat ćemo da neko ide.

No nisu napali tu kod nas, nego negdje drugdje. Došao je šef i veli da su napali drugdje i da ko je dragovoljac da ide tamo u ispomoć. Neki su otišli. I taj dečko koji je postavio ove bombe.
I poginuo je tamo.

Ove bombe su ostale. Niko se od nas nije više usudio ni po noći ni po danu ići tamo tražiti di je ovaj po mraku postavio bombe. Rekli smo šefu, ali mi nismo išli naprijed, a ne znam ni jel neko poslije nas išao tražiti te bombe.

Niti znam di je to bilo niti koliko bombi. Negdje u nekoj šumi u Zapadnoj slavoniji gdje je u jednom trenutku bila neka linija, tamo 1991.

Eto, nisu mine, al ko da jesu. Na isto dođe. Jel to "razminirano"? Nemam pojma. Možda su to aktivirale životinje do sad ako nije razminirano. A možda neku i nisu. Al vjerujem da je špaga do sad već istrunula.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 23 Sep 2025, 09:49

Human wrote:
Mirok wrote:Poseban problem je što se postavljalo po par mina na određenim mjestima,a kada se mijenjao položaj,te mine su ostavljene.
Došli smo navečer u neku šumu, nemam pojma gdje. Zapadna slavonija. Zapovjednici i vodiči su znali di su nas doveli. Mi nismo znali. Godina je 1991. Rekli su da idemo pojačati neku liniju gdje se očekivao napad. "Tamo su njihovi, a s ove strane naši. Ako vam ko dolazi s one strane to mogu biti samo njihovi i pucaj na sve."
U šumi mrkli mrak. Jedan dečko je otišao naprijed i postavio nekoliko ručnih bombi, privezao za drveće i nategnuo špagu od osigurača pa nekoliko metara. Ako će neko dolaziti u mraku će zapeti za te špage i aktivirati bombu. Ako ga i ne ubije znat ćemo da neko ide.

No nisu napali tu kod nas, nego negdje drugdje. Došao je šef i veli da su napali drugdje i da ko je dragovoljac da ide tamo u ispomoć. Neki su otišli. I taj dečko koji je postavio ove bombe.
I poginuo je tamo.

Ove bombe su ostale. Niko se od nas nije više usudio ni po noći ni po danu ići tamo tražiti di je ovaj po mraku postavio bombe. Rekli smo šefu, ali mi nismo išli naprijed, a ne znam ni jel neko poslije nas išao tražiti te bombe.

Niti znam di je to bilo niti koliko bombi. Negdje u nekoj šumi u Zapadnoj slavoniji gdje je u jednom trenutku bila neka linija, tamo 1991.

Eto, nisu mine, al ko da jesu. Na isto dođe. Jel to "razminirano"? Nemam pojma. Možda su to aktivirale životinje do sad ako nije razminirano. A možda neku i nisu. Al vjerujem da je špaga do sad već istrunula.
Upravo tako se radilo.
Samo to nisam opisao.
Precrtano 100%

PUNISHER1987
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by PUNISHER1987 » 25 Sep 2025, 22:01

Zanimljiva tema pa da i ja napišem iskustvo koje sam čuo od kolege lovca, naime kod nas u lovištu je počelo razminiravanje minski sumnjivih površina i kolega koji je i sam sudionik Domovinskog rata je upozorio pirotehničare na jedan dio koji je sumnjiv, oni su mu rekli da po kartama tamo nema mina ali su ga ipak poslušali i pregledali taj dio za koji su rekli, epilog svega pronađene 22 mine prom-1!

Previše je površina koje će i dalje ostati minski sumljivo područje jer je vegetacija narasla u zadnjih 30+ godina a stavljali smo mine i mi i oni s druge strane i puno toga se nije ucrtavalo na karte!
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 Sep 2025, 08:01

PROM ovke su posebno opasne.
Odskoče iz zemlje i onda eksplodiraju.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 26 Sep 2025, 15:42

Nije to baš ni mala površina takvog sumnjivog teritorija, ne znam kako uopće lovci i ostali obavljaju svoje u takvim lovištima.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Sep 2025, 16:03

Marin223 wrote:Nije to baš ni mala površina takvog sumnjivog teritorija, ne znam kako uopće lovci i ostali obavljaju svoje u takvim lovištima.
U vecini slucajeva se ide uhodanim stazama. Cak i kad je pogon ne ide se kroz najgori teren. U sumskim lovistima, najcesce se lovi s ceke. Napunis hranilicu i ne lutas okolo. Itd.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Sep 2025, 16:08

Turn better into best!

Post Reply