Problem s AR15 - Failure To Feed

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Problem s AR15 - Failure To Feed

Post by andrej » 27 Jan 2026, 12:59

Pošto ne znam hrvatske izraze ovo će biti hrvatsko/engleski miks

Znači imam taj Failure To Feed problem, ponekad, nakon što opalim metak puška neće automatski ubaciti metak u cijev nego moram pritisnuti bolt catch kako bi ubacila metak u cijev.

Guglao sam sve i svašta, pitao malo kolege ali me zanimaju i ostala mišljenja.

Razlozi koji su mi navedeni su bili : nije dobro očišćena, loš spremnik, streljivo

Razlozi nakon guglanja su, osim gore navedenih, i buffer spring, gas rings i ostale stvari koje se odnose na one koji sami sklapaju AR15

No sumnjam da je to jer inače dobro očistim i imam 3 spremnika svaki od različitog proizvođača i problem se ponovio. Promjenio sam i streljivo i nema promjene. Od deset metaka bar jedan napravi problem.

Ipak sam očistio detaljnije pušku i naručio novi spremnik kojeg čekam da dođe.

Pokušao sam se sjetiti kada su počeli problemi i što sam počeo drugačije raditi. Jedino čega se sjećam je da sam prilikom pucanja u ležećem položaju počeo oslanjati dno spremnika na dlan. Jel moguće da je to poremetilo neki mehanizam u samoj puški ili spremniku?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Problem s AR15 - Failure To Feed

Post by jolly » 27 Jan 2026, 15:44

Probao si nekoliko spremnika, i nekoliko vrsta municije, i imas FTF, u prosjeku svaki deseti metak.
Ja bih rekao, nova nerazradjena puska.
Odi kod puskara da kriticne djelove ispolira.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 27 Jan 2026, 18:02

Nije baš nova, imam je više od godinu dana....nadam se da je spremnik ili možda je možda stvarno nisam dobro očistio.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 27 Jan 2026, 19:02

Meni jedino 22lr pistolj pokazuje takve simptome ako ne cistim.
Sumnjam da je problem u tome.
Neces nista izgubiti ako je odneses puskaru.
(i onda nakon servisa da skupa testirate na streljani)
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 27 Jan 2026, 19:58

Je li pod garancijom?

HUVO
Pozornik
Pozornik
Has thanked: 15 times
Been thanked: 5 times

Post by HUVO » 27 Jan 2026, 20:50

Da vidimo.

Koji je točno AR-15 u tebe? Armalite? S&W? Colt? Direct impingement ili piston?

Budući da si pokušao sa 3 različita spremnika, spremnici nisu problem, ali trebamo malo više informacija.

Pokušaj slijedeće (naravno uperi oružje u siguran smjer i na sigurnom mjestu!): Pokušaj ručno ciklirati. Repetiraj pušku kako bi inače, pa repetiraj ponovno bez ispaljenja metaka, vidi što se događa. Izbaca li ti puška streljivo i ubacuje novu bez problema na taj način?

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 27 Jan 2026, 23:11

Mirok wrote: 27 Jan 2026, 19:58 Je li pod garancijom?
Ne znam, pitati ću, no prije toga sam htio provjeriti jel neki banalni problem koji mogu i sam rijesiti

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 27 Jan 2026, 23:12

jolly wrote: 27 Jan 2026, 19:02 Meni jedino 22lr pistolj pokazuje takve simptome ako ne cistim.
Sumnjam da je problem u tome.
Neces nista izgubiti ako je odneses puskaru.
(i onda nakon servisa da skupa testirate na streljani)
To mi je sigurno opcija prije nego li sam probam provjeriti u čemu je problem. Dok sam proučavao probleme još sam više upoznao rad puške. Ima neke korisiti i kad imaš problem 8-)

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 27 Jan 2026, 23:17

HUVO wrote: 27 Jan 2026, 20:50 Da vidimo.

Budući da si pokušao sa 3 različita spremnika, spremnici nisu problem, ali trebamo malo više informacija.

Pokušaj slijedeće (naravno uperi oružje u siguran smjer i na sigurnom mjestu!): Pokušaj ručno ciklirati. Repetiraj pušku kako bi inače, pa repetiraj ponovno bez ispaljenja metaka, vidi što se događa. Izbaca li ti puška streljivo i ubacuje novu bez problema na taj način?
Sabatti S.A.R., ima ih dosta okolo i nitko nema sličan problem. Zato sam prvo pomislio da nisam ja nesto krivo napravio i zeznuo stvar.

Na suho sa puferima i ručno radi bez problema. U svakom slučaju idem petak/subota do streljanje (Ritoša) te tamo isprobati i provjeriti s njima što dalje ako se ponovi problem.

HUVO
Pozornik
Pozornik
Has thanked: 15 times
Been thanked: 5 times

Post by HUVO » 28 Jan 2026, 08:43

andrej wrote: 27 Jan 2026, 23:17
HUVO wrote: 27 Jan 2026, 20:50 Da vidimo.

Sabatti S.A.R., ima ih dosta okolo i nitko nema sličan problem. Zato sam prvo pomislio da nisam ja nesto krivo napravio i zeznuo stvar.

Na suho sa puferima i ručno radi bez problema. U svakom slučaju idem petak/subota do streljanje (Ritoša) te tamo isprobati i provjeriti s njima što dalje ako se ponovi problem.
Ako je puška dobro nauljana i očišćena, onda ovo zvuči kao manji problem sa sustavom povratnih plinova, treba tu nešto namjestiti jer se čini ne dobija dovoljno plinova pa ne može do kraja ciklirati. Naravno može biti i buffer spring kao što si rekao, ali ako nisi ništa mijenjao, manja je šansa. Javi što je rekao puškar.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Jan 2026, 15:21

andrej wrote: 27 Jan 2026, 23:11
Mirok wrote: 27 Jan 2026, 19:58 Je li pod garancijom?
Ne znam, pitati ću, no prije toga sam htio provjeriti jel neki banalni problem koji mogu i sam rijesiti
Ako je pod garancijom,nije dobro raditi bilo kakve zahvate.
Reklamirati ako se problem ne riješi,jer inače poništavaju garanciju.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 Jan 2026, 15:34

Mirok wrote: 28 Jan 2026, 15:21
Ako je pod garancijom,nije dobro raditi bilo kakve zahvate.
Reklamirati ako se problem ne riješi,jer inače poništavaju garanciju.
Garancija?
S tim ima vise problema nego sa servisom, i razne mogucnosti povoljne i nepovoljne.
Oruzje nije ves masina, i sve je komplicirano

Ovo su varijante garancije

1. Trgovac ima ugovor s lokalnim puskarom i proizvodjac priznaje lokalnog puskara. Po reklamaciji na garanciju odnese se lokalnom puskaru koji rjesi problem.
2. Trgovac ima ugovor s lokalnim puskarom i proizvodjac priznaje lokalnog puskara. Po reklamaciji na garanciju odnese se lokalnom puskaru koji NE rjesi problem. Oruzje mora u zamjenu ili na servis u tvornicu
3. Trgovac, mora organizirati servis u tvornici ako ne radi s lokalnim puskarom, cekaj onda pusku godinu dana, i onda se vrati sa nerijesenim problemom sto je realna mogcnost. Puska se obicno vrati sa izjavom da je sve u redu.
4. Trgovac prihvati reklamaciju, i da novu pusku, i zamijeni je za staru, ali kupac mora opet rijesavati odjave oruzja i nabavne dozvole u mupu.
5. Problem je banalan, i puskar to rijesi za sitne novce, i vrati pusku u brzom roku, neovisno o garanciji.

Evo, to su otprilike opcije.
Broj 5 opcija je najbolja

Koliko pratim razne grupe, kad oruzje ode na servis u tvornicu, vrlo je visok procenat vracenih a ne rijesenih problema, tvornica kaze sve u redu - izda potvrdu.
U tom slucaju opet si na lokalnom majstoru puskaru da spasi stvar.

Vodi racuna da moderne tvornice idu u robotizaciju i sve je manje puskara da rjesavaju probleme, i sve cesce ce se taj problem desavati da ne rijese nista, i sve se opet svodi na domaceg puskara ili zamjenu proizvoda ako uopce priznaju problem.

Muka jezova!
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Jan 2026, 17:51

Nikada nije problem ako je banalnost.
Problem je ako nije.
Tada je garancija potrebna.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Jan 2026, 05:56

Mozda, ali je puno kompiiciranije nego rjesavati garanciju na ves masini.
Turn better into best!

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 30 Mar 2026, 12:07

Evo, ako koga zanima.

Problem je bio u jednoj maloj opruzi unutar bolt catcha. Opruga se zaglavila pa je bolt catch "plesao" gore/dole i ponekad kod opaljenja slučajno zaustavio bolt carrier group kao da je spremnik prazan.

Oprugu sam zamjenio i nakon toga je sve bilo ok.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 30 Mar 2026, 20:17

To je servis odradio ili kućna radinost?

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 31 Mar 2026, 08:10

kućna radinost, sama opruga je par eura a uz dobar alat (https://realavid.com/products/accu-punc ... -punch-set) sve sam obavio za 10tak minuta

Da je neki drugi tip puške vjerojatno se ne bih usudio, ali ovo je Ar15, slaže se ko lego kockice a savjeta i videa koliko hoćeš

Post Reply