Colt 1851 Navy .36 4,75''

Oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.

Moderator: BoB

Post Reply
Doomsday
Civil
Civil
Been thanked: 1 time

Colt 1851 Navy .36 4,75''

Post by Doomsday » 30 Jan 2026, 19:12

WhatsApp Image 2026-01-28 at 21.02.21 (2).jpeg
WhatsApp Image 2026-01-28 at 21.02.21 (1).jpeg
WhatsApp Image 2026-01-28 at 21.02.21.jpeg
Pozdrav svima.
Novi sam na ovom forumu i nemam što puno za reć, ali želim podijelit svoje zadovoljstvo sa novim revolverom...
Odustajem od full size cijevi, znam da žrtvujem nešto izlazne brzine kugle i možda ponešto preciznosti, ali kako ne idem u boj... :D
Nedavno sam se poveselio kako sam uspio naletit na Colt 1862 Police .36 sa 4,5'' cijevi ali na žalost bio je prodan...
Od tuge sam odmah online naručio Colt 1851 Navy .36 sa 4,75'' cijevi...
Čim nabavim crni barut pravac Vodice...
8-)
Peronospora Ad Opel Astra...

HUVO
Pozornik
Pozornik
Has thanked: 15 times
Been thanked: 5 times

Re: Colt 1851 Navy .36 4,75''

Post by HUVO » 30 Jan 2026, 20:44

Pozdrav i dobro nam došao na forum!

S kratkim revolverom osobno još nisam imao iskustava. Kakav je trzaj i gdje si ga kupio? Inače tamo gdje kupujem je slaba ponuda revolvera, pogotovo klasičnih.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 31 Jan 2026, 01:42

Doomsday wrote: 30 Jan 2026, 19:12
Novi sam na ovom forumu i nemam što puno za reć, ali želim podijelit svoje zadovoljstvo sa novim revolverom...
Dobrodosao na najbolji forum u Hrvatskoj!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Doomsday
Civil
Civil

Post by Doomsday » 31 Jan 2026, 10:28

Hvala na dobrodošlici.

Kako sam nema dugo prevalio pola stoljeća, mogu reći da mi forumi nedostaju...
Facebook ni Instagram nemam, nisam osjetio potrebu niti imao neku veliku korist od njih, a mislim da ni ubuduće neće biti drugačije.
Tiktok prezirem, ako ništa drugo onda poradi bezobraznih Terms&Conditions-a, a da mi nešto baš nedostaje jer ga.nemam, sumnjam.
Ali forumi, eh, to mi je baš mjera, bio sam član na podosta njih, na nekima i moderator.
Nadam se dugom i opuštajućem druženju s vama...
HUVO wrote: 30 Jan 2026, 20:44 ...
S kratkim revolverom osobno još nisam imao iskustava. Kakav je trzaj i gdje si ga kupio?
...
Kakav je trzaj na žalost još ne znam, već neko duže vrijeme ne mogu doći do crnog baruta, zapisan sam za pola kile FFFg već i ne znam koliko dugo, ali ništa ne stiže...

Revolver je kupljen u Sagurao Arms u Poljskoj.
Na žalost, već neko vrijeme web shop-ovi iz Francuske više ne žele slat u Hrvatsku. Od francuza je bilo.najlakše naručit, često i najpovoljnije, ali niti jedan od onih za koje znam da su slali u HR više ne šalju. Ne znam jel ostao koji da šalje ili je u pitanju nekakva regulativa kod njih, ili možda problem sa tvrtkama za dostavu, ali eto...

Sve mi je problematičnije stabilizirati velike težine, pogotovo na duže vrime, pa se nadam kako će sa kraćom cijevi bit lakše.
Nisam nikad previše volio razne 'fantasy' modele revolvera koji kao takvi nisu nikad postojali u svoje vrijeme, pa sam se razveselio ka malo dite kad sam vidio 1862 Police sa 4,5'' u Bojne u Splitu. Na žalost, već je bio prodan, njihov web je izgleda užasno spor pa je danima oznaka 'dostupan' ostala na tom već prodanom revolveru...

Naletion sam na nekom US forumu na spomen kako je na malom broju Navy revolvera tvornički bila skraćena cijev, ne.mogu se sjetit na koliko točno, ali nakon razočaranja sa Police, odlućio sam, odmah u dućanu, da kratka.cijev dolazi, pa kud puklo da puklo, i eto, došla... :D

Sad ćemo polako, nakon što uspijem nekako nabavit barut, tražit 'sweet spot' za preciznost. Imam 50 lab bočica sa 5 različitih boja čepova, pa ćemo probat po 5 šuceva sa 5 različitih naboja baruta i griza. Sa oslonca, da vidimo grupe i odlučimo šta je najpreciznije. Ah, zabava na max... :D

Ne da je strašno bitno, niti sam ja strašno dobar strelac, ali eto, svaka ...... ima svoje veselje pa tako i ja...

U svakom slučaju, ako koga što zanima, ako.mogu kako pomoć, tu sam, pitajte, jer ja se sigurno neću sramit upitat kad meni nešto bude trebalo.

LP

HUVO
Pozornik
Pozornik

Post by HUVO » 31 Jan 2026, 11:25

Doomsday wrote: 31 Jan 2026, 10:28 Hvala na dobrodošlici.

Kako sam nema dugo prevalio pola stoljeća, mogu reći da mi forumi nedostaju...
Facebook ni Instagram nemam, nisam osjetio potrebu niti imao neku veliku korist od njih, a mislim da ni ubuduće neće biti drugačije.
Tiktok prezirem, ako ništa drugo onda poradi bezobraznih Terms&Conditions-a, a da mi nešto baš nedostaje jer ga.nemam, sumnjam.
Ali forumi, eh, to mi je baš mjera, bio sam član na podosta njih, na nekima i moderator.
Nadam se dugom i opuštajućem druženju s vama...
HUVO wrote: 30 Jan 2026, 20:44 ...
S kratkim revolverom osobno još nisam imao iskustava. Kakav je trzaj i gdje si ga kupio?
...
Kakav je trzaj na žalost još ne znam, već neko duže vrijeme ne mogu doći do crnog baruta, zapisan sam za pola kile FFFg već i ne znam koliko dugo, ali ništa ne stiže...

Revolver je kupljen u Sagurao Arms u Poljskoj.
Na žalost, već neko vrijeme web shop-ovi iz Francuske više ne žele slat u Hrvatsku. Od francuza je bilo.najlakše naručit, često i najpovoljnije, ali niti jedan od onih za koje znam da su slali u HR više ne šalju. Ne znam jel ostao koji da šalje ili je u pitanju nekakva regulativa kod njih, ili možda problem sa tvrtkama za dostavu, ali eto...

Sve mi je problematičnije stabilizirati velike težine, pogotovo na duže vrime, pa se nadam kako će sa kraćom cijevi bit lakše.
Nisam nikad previše volio razne 'fantasy' modele revolvera koji kao takvi nisu nikad postojali u svoje vrijeme, pa sam se razveselio ka malo dite kad sam vidio 1862 Police sa 4,5'' u Bojne u Splitu. Na žalost, već je bio prodan, njihov web je izgleda užasno spor pa je danima oznaka 'dostupan' ostala na tom već prodanom revolveru...

Naletion sam na nekom US forumu na spomen kako je na malom broju Navy revolvera tvornički bila skraćena cijev, ne.mogu se sjetit na koliko točno, ali nakon razočaranja sa Police, odlućio sam, odmah u dućanu, da kratka.cijev dolazi, pa kud puklo da puklo, i eto, došla... :D

Sad ćemo polako, nakon što uspijem nekako nabavit barut, tražit 'sweet spot' za preciznost. Imam 50 lab bočica sa 5 različitih boja čepova, pa ćemo probat po 5 šuceva sa 5 različitih naboja baruta i griza. Sa oslonca, da vidimo grupe i odlučimo šta je najpreciznije. Ah, zabava na max... :D

Ne da je strašno bitno, niti sam ja strašno dobar strelac, ali eto, svaka ...... ima svoje veselje pa tako i ja...

U svakom slučaju, ako koga što zanima, ako.mogu kako pomoć, tu sam, pitajte, jer ja se sigurno neću sramit upitat kad meni nešto bude trebalo.

LP
I ja u bojne u Splitu kupujem. Za razliku od drugih oni barem imaju revolvere u izlogu. Što se tiče weba, ja ih prvo nazovem i pitam imaju li što me zanima prije nego što idem u trgovinu, jer ja s trajektom moram dolaziti u Split.

Dakle, još jedan iz Splitsko-Dalmatinske? :D

Doomsday
Civil
Civil

Post by Doomsday » 31 Jan 2026, 11:44

Yup, iz Kaštela... :D

Trajekt, hmmm... Brač? :D

Ako je, ikakva veza sa Poskocima?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 31 Jan 2026, 11:46

Doomsday wrote: 31 Jan 2026, 11:44
Ne zovi vraga, ovaj jedan nam je dovoljan! :D :D :D
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 31 Jan 2026, 19:27

jolly wrote: 31 Jan 2026, 11:46
Doomsday wrote: 31 Jan 2026, 11:44
Ne zovi vraga, ovaj jedan nam je dovoljan! :D :D :D
Potvrđujem!
Prava živa istina.....

HUVO
Pozornik
Pozornik

Post by HUVO » 01 Feb 2026, 11:12

Doomsday wrote: 31 Jan 2026, 11:44 Yup, iz Kaštela... :D

Brač da.

Nema veze s poskocima, obično kad iznenada naletiš na jednog, već si preblizu. Ima ih previše ovdje.

Doomsday
Civil
Civil

Post by Doomsday » 01 Feb 2026, 19:25

WhatsApp Image 2026-02-01 at 17.58.53.jpg
WhatsApp Image 2026-02-01 at 17.58.53.jpg (8.9 KiB) Viewed 12605 times
Ma mislio sam na airsoft ekipu sa Brača, nema veze...

:D

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Feb 2026, 09:02

Ja sam jedno vrijeme dosta pucao sa crnim barutom. Colt Army 1860, cal 44. Pietta.

I nikad nisam postigao zadovoljavajucu preciznost.
Tako da sam nakon nekoliko sezona odustao od natjecanja.

Probao sam sve opcije punjenja crnog baruta u grainama od min do max, kugle 451, 454, 457 i konusna zrna.
Tako da mi je ostao za plinkanje, ali rijetko ga vadim iz ormara.

Mislim da je i tu jako vazna kvaliteta izrade.

Prema specifikacijama, i kvaliteti, sad pisem po sjecanju, Uberti modeli su bili bolji, i imali su ako se ne varam nesto ostriji korak zlijeba, i donji prostor ispred bubnja je bio siri na ubertiju, da se moglo lakse puniti duguljasto konusno zrno.

Zbog opcije konusnih zrna imali su i ostriji korak zlijeba

Slijedeca stepenica su match revolvori, radili su se sa match cijevi u njemackim radionicama, na bazi ubertija uglavnom i dosta skupi
Turn better into best!

Doomsday
Civil
Civil

Post by Doomsday » 02 Feb 2026, 10:19

Da... Iako je stvar sriće točno kakav lomad ćeš dobit, za preciznost obično naletim na takve ocjene, Uberti isprid Pietta...
Zato mi je bilo srce zaigralo na 1862 Police jer je bio Uberti, i popriličmo povoljan...
Na žalost, nije upalilo, pa je došao Pietta 1851 Navy...
Iako, zadnjih godina koliko mogu pročitat od drugih, Pietta se malo poboljšala a Uberti malo pogorša pa su sad negdi li-la, i za preciznist tribalo bi iskašljat lovu bar za neki Pedersoli, ali nisam siguran da ću ikad imat potrebe za tim...
Sad se lomim jer ne mogu nabavit FFFg barut, unifoormne granulaxije cca. 0,30 - 0,85 ali možda mogu doć do 0,35 - 1,5...
Miks za veće kalibre i duže cijevi, funkcionirat će ali prexiznost i tu potencijalno opada...
Vjerojatno ću uzet, makar da mogu do streljane, pa ako pogodim išta uopće, opet dobro... :D

Post Reply