Camillus Pilots Survival Knife
Camillus Pilots Survival Knife
dal ko ima vise info o ovom nozu
na njemu pise
CAMILLUS
New York
U.S.A
na njemu pise
CAMILLUS
New York
U.S.A
Re: jedan nepoznati
Neda mi se sa tražit po knjigama, ali mislim da je to padobranski nož. Ispravite me ak griješim.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
drska je kozna, malo pretanka za bolji zahvat (bar za moju ruku)
na vrhu je saraf
pila je presitna za neko ozbiljnije piljenje
sam noz je premali za moj pojam
fali mu kojih bar 5cm duzine i bar 2cm sirine ostrice a isto tak malo vise oblija drska
korice su super iako me zacusil lim sa zadnje strane
na stitniku sa gornje strane su dvije rupe jedna do druge
na vrhu je saraf
pila je presitna za neko ozbiljnije piljenje
sam noz je premali za moj pojam
fali mu kojih bar 5cm duzine i bar 2cm sirine ostrice a isto tak malo vise oblija drska
korice su super iako me zacusil lim sa zadnje strane
na stitniku sa gornje strane su dvije rupe jedna do druge
To je Camillus pilotski survival knife kakav se koristio u Vijetnamu.Prethodnik je imao duže sječivo 6",ali je na zahtijev korisnika skraćeno.Pila služi za rezanje tankog lima.Korice na sebi imaju više rupa tako da se mogu na razne načine pričvrstiti za uniformu.Lim služi da nožnica dobije dodatnu čvrstinu.Bio je veoma popularan nož jer je malen,jak i izdržljiv i često su ga vojnici uzimali umjesto drugih noževa.
Za vojsku ih je prvo proizvodio Camillus,a onda uz njih Ontario Knife Company(imam jedan,ustvari,već dvije godine mi je stalno u ruksaku,jeftin,a jako dobar nož-kada ga se jednom nabrusi ,jer iz tvornice dolazi nikakav).Ontario je kao najbolji ponuđač nastavio proizvoditi za vojsku i taj i USMC tip noža WWII Mark-2 (najpoznatiji proizvođač je bio KA-BAR) i još neke modele noževa.Cam.illus i OKC model su potpuno isti,jedino neki od onih koji su ih koristili na terenu tvrde da je Camillus imao ipak malo kvalitetnije noževe za vojsku.Drugi pak tvrde da je to samo osjećaj nostalgije za firmom koje više nema.
Čelik je 1095,mora se održavati,ali je meni najdraži,lako se brusi i solidno drži oštricu.Kako je Camillus 2006 bankrotirao,čuvaj si nož,trebao bi negdje imati ukucanu godinu proizvodnje.
Za vojsku ih je prvo proizvodio Camillus,a onda uz njih Ontario Knife Company(imam jedan,ustvari,već dvije godine mi je stalno u ruksaku,jeftin,a jako dobar nož-kada ga se jednom nabrusi ,jer iz tvornice dolazi nikakav).Ontario je kao najbolji ponuđač nastavio proizvoditi za vojsku i taj i USMC tip noža WWII Mark-2 (najpoznatiji proizvođač je bio KA-BAR) i još neke modele noževa.Cam.illus i OKC model su potpuno isti,jedino neki od onih koji su ih koristili na terenu tvrde da je Camillus imao ipak malo kvalitetnije noževe za vojsku.Drugi pak tvrde da je to samo osjećaj nostalgije za firmom koje više nema.
Čelik je 1095,mora se održavati,ali je meni najdraži,lako se brusi i solidno drži oštricu.Kako je Camillus 2006 bankrotirao,čuvaj si nož,trebao bi negdje imati ukucanu godinu proizvodnje.
Sometimes you eat the bear, sometimes the bear eats you…
super info
nema nigdje nikakvog natpisa godine
di bi otprilike trebo bit
ovaj je ljepo naostren
al nazalost nije moj
posudil ga od frenda da ga poslikam i pokazem
i saznam vise o njemu
sad mi ima smisla tak sitna pila
kolka bi mu bila cjena da ide na prodaju
nema nigdje nikakvog natpisa godine
di bi otprilike trebo bit
ovaj je ljepo naostren
al nazalost nije moj
posudil ga od frenda da ga poslikam i pokazem
i saznam vise o njemu
sad mi ima smisla tak sitna pila
kolka bi mu bila cjena da ide na prodaju
U Replik artu je novi 396 kn, a na e-bayu od cca 11-65 zelembaća...
http://minishop.t-com.hr/replikart/Prod ... d=8&gid=30
http://shop.ebay.com/items/?_nkw=pilot+ ... &_osacat=0
http://minishop.t-com.hr/replikart/Prod ... d=8&gid=30
http://shop.ebay.com/items/?_nkw=pilot+ ... &_osacat=0
Sad,koliko vrijedi ovisi svakome različito,kako je Vijetnam bio relativno nedavno,a Camillus ih je i dalje proizvodio nakon što je prestao za vojsku,na tržištu ih je mnogo.Vremenom će im vrijednost rasti.Zbunjujuće je i za one koji su bili u Vijetnamu i osobno ih dužili.Stariji Camillus modeli navodno nemaju datum,kako svjedoči jedan koji ima doma dva iz Vijetnama,kasniji imaju,na šesterokutoj glavi drške npr 1-67.Po tim podacima koliko sam pročitao na forumuma,a taj nož me je zanimao,tvoj bi mogao biti raniji,te time i vrijedniji.Napisao sam 1-67,jer je navodno tek tada Camillus počeo stavljati datume,a prestao je raditi za vojsku 1969.Koliko sam našao,samo prva serija je proizvedena bez datuma.
Kako ih je Camillus proizvodio do nedavno,još ih ima u redovoj prodaji,i relativno su jeftini (u USA oko 30$-40$),pitanje je znači li nekome kao sakupljaču.
Inače novi Ontario kod nas košta oko 396 u ReplikArtu ili 399 u Ban ArmyShop-u (u USA oko 40-50$), stari Camillus bi trebao biti više,ako ništa drugo,jer se više ne proizvodi.
Kada sam spomenuo da nije nikako nabrušen,mislio sam na svoj od Ontaria-to su im ljudi najviše zamjerali-šlampavost,ali sada su se popravili nakon brojnih prigovora.Moj je 5-01.
Kako ih je Camillus proizvodio do nedavno,još ih ima u redovoj prodaji,i relativno su jeftini (u USA oko 30$-40$),pitanje je znači li nekome kao sakupljaču.
Inače novi Ontario kod nas košta oko 396 u ReplikArtu ili 399 u Ban ArmyShop-u (u USA oko 40-50$), stari Camillus bi trebao biti više,ako ništa drugo,jer se više ne proizvodi.
Kada sam spomenuo da nije nikako nabrušen,mislio sam na svoj od Ontaria-to su im ljudi najviše zamjerali-šlampavost,ali sada su se popravili nakon brojnih prigovora.Moj je 5-01.
bas sam htel napisat da na sarafu nema nista kak sam vidjel na slikama
a nema ni stambilja na straznoj strani korica
a isto tak postoje korice koje nemaju lim
e sad il je ovaj stvarno tak star i jako ocuvan
il je vjerna kopija
a nema ni stambilja na straznoj strani korica
a isto tak postoje korice koje nemaju lim
e sad il je ovaj stvarno tak star i jako ocuvan
il je vjerna kopija
Teško da bi netko išao kopirati nož koji je bio toliko jeftin,ali...Korice jesu bile i sa limom ali i bez,neko kratko vrijeme,jer su nož iako se zove Pilot's survival dužile i neke jedinice koje nisu letjele.Ponavljam,Camillus je prvu seriju proizveo bez datuma,druga kreće 1-67,pa na dalje...To što je nož kao da je sad izašao iz tvornice ne znači ništa,mogao je stajati negdje u vojnom skladištu i poslije prodan kao vojni višak.
U svakom slučaju,da sakupljam vojne noževe,sigurno bih ga kupio,već sada je Camillus prva serija vrijedniji od ostalih,a može mu samo rasti.
U svakom slučaju,da sakupljam vojne noževe,sigurno bih ga kupio,već sada je Camillus prva serija vrijedniji od ostalih,a može mu samo rasti.
Odmah se moram i ispraviti,postoje kopije tog noža,prodaju se kao GI Pilot's survival "Style" knife,imali su ga mislim i Real Steel u Hr,korice su bez lima i nije niti jedan od navedenih proizvođača.Inače sam nož je dizajnirao Marbles,onaj prvi duži,danas veoma rijedak,i proizvodio veoma kratko vrijeme,dok Camillus nije preuzeo.
Re: Camillus Pilots Survival Knife
Veoma velika,"style" su loša izrada,zubi su veći,kako si nazvao"šaraf" je tanji,a i drška je drugačija,jednostavno se vidi da je to loša kopija.Korice su kožne kao kod Camilussa koji je bio za civile i ne-pilote.Čuvaj si taj nož,da ne valja ne bi se proizvodio nepromijenjen više od 40 god.
jebgamariobab wrote:Čuvaj si taj nož,da ne valja ne bi se proizvodio nepromijenjen više od 40 god.
nije moj
frendov je
noz je najvjerojatnije 100% orginal iz neke ratne rezerve
jer frend ga je dobil na poklon suradujuci sa amerima za vrjeme DRa
jer frend ga je dobil na poklon suradujuci sa amerima za vrjeme DRa