Znalci? OSS STINGER
Re: Znalci? OSS STINGER
Ovdje ima nesto malo podataka o tome.
http://www.snyderstreasures.com/pages/oss_soe.htm
http://www.snyderstreasures.com/pages/oss_soe.htm
Tzv ZIP GUN ili pištolj - olovka je skriveno oružje (i kao takvo zabranjeno ), a radi na vrlo jednostavnom principu: cijev, glatka ili užlijebljena (rjeđe, komplicira izradu) u koju se stavi MK metak .22 LR ili .22 short. Zatvarač se navije na cijev, a u njemu je udarna igla koja se najčešće nategne rukom i otpusti te tako opaljuje. Zbog kratke cijevi i nemogućnosti nišanjenja, oružje za male daljine, ali prilično opasno.
OSS STINGER je prva takva naprava proizvedena za potrebe vojske u većim serijama, a koristila ga je OSS služba, iz koje je kasnije, nakon II svj. rata nastala CIA.
STINGER je minijaturno oružje kalibra .22 short koje se poslije uporabe baca. U pravilu, to je oružje iznenađenja i kad ste ispalili hitac ili ste onesposobili neprijatelja i uzeli njegovo oružje ili ste nastradali.
Cijev je bila glatka, a streljivo koje je korišteno bilo je malo jače od uobičajenog .22 short.
Ergonomski je to oružje bilo loše riješeno, pa nije bilo rijetko da onaj tko ga koristi ispali metak u sebe. Naime, metak izlijeće (ako pogledate sliku) na lijevu stranu, a poluga za okidanje (na slici se vidi prsten za osiguranje koji se skida prije opaljenja, a onda STINGER izgleda kao polusklopljeni šestar )se nakon što se skine prsten podigne na gore i kada se pritisne, opaljuje.
OSS STINGER je prva takva naprava proizvedena za potrebe vojske u većim serijama, a koristila ga je OSS služba, iz koje je kasnije, nakon II svj. rata nastala CIA.
STINGER je minijaturno oružje kalibra .22 short koje se poslije uporabe baca. U pravilu, to je oružje iznenađenja i kad ste ispalili hitac ili ste onesposobili neprijatelja i uzeli njegovo oružje ili ste nastradali.
Cijev je bila glatka, a streljivo koje je korišteno bilo je malo jače od uobičajenog .22 short.
Ergonomski je to oružje bilo loše riješeno, pa nije bilo rijetko da onaj tko ga koristi ispali metak u sebe. Naime, metak izlijeće (ako pogledate sliku) na lijevu stranu, a poluga za okidanje (na slici se vidi prsten za osiguranje koji se skida prije opaljenja, a onda STINGER izgleda kao polusklopljeni šestar )se nakon što se skine prsten podigne na gore i kada se pritisne, opaljuje.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
- BojnikPerGall
- Desetnik

Samo da se nadodam na nobilea,jer sam ovu temu tek sad opazio,naime rijetko pregledavam teme o oružju od .22.
Mislim da se radi o tajnom oružju namijenjenom iznenadnim "ponit blank" napadima (nobile je sve napisao pa da se ne ponavljam) s jednom bitnom karakteristikom: naime on je dolazio tvornički napunjen i nije bio predviđen za ponovno punjenje već kao što je i nobile naveo,bacao se nakon uporabe.
Mislim da se radi o tajnom oružju namijenjenom iznenadnim "ponit blank" napadima (nobile je sve napisao pa da se ne ponavljam) s jednom bitnom karakteristikom: naime on je dolazio tvornički napunjen i nije bio predviđen za ponovno punjenje već kao što je i nobile naveo,bacao se nakon uporabe.
ona mala rasprava je pobrisana, molim sudionike neka nastave u mirnom tonu.
hvala
hvala
Malo je bezveze što brišete postove u kojima se neke stvari vide....
Slažem se da je potrebno davati upozorenja ali ona bi trebala biti javna i svima vidljiva pa nek svi znaju tko je što započeo i kako je što završilo....ovako se ne dobiva realna slika stanja stvari.....
Ali kao što rekoh, to je samo moje mišljenje.....
Slažem se da je potrebno davati upozorenja ali ona bi trebala biti javna i svima vidljiva pa nek svi znaju tko je što započeo i kako je što završilo....ovako se ne dobiva realna slika stanja stvari.....
Ali kao što rekoh, to je samo moje mišljenje.....
D-V-C
M R K I
M R K I
uvažavam mišljenje, dapače. ovo i jesam izrekao javno, pp poruke saljem samo kada moram. a poruke sam obrisao zato što se gubi veza sa izvornom temom.
ovdje bih stao, jer ću onda morati pobrisati i ovaj razgovor.
ovdje bih stao, jer ću onda morati pobrisati i ovaj razgovor.