Ameri i mi ilitiga Concealed Carry Permits

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Ameri i mi ilitiga Concealed Carry Permits

Post by Breadfan » 30 Jan 2009, 23:34

Nešto razmišljam, Ameri u Texasu i nekim drugim "liberalnim" državama imaju taj CCP (Concealed Carry Permit) dostupan svim građanima koji nisu prekršili zakon. Da fora bude još veća, statistički gledano, stopa kriminala u tim državama je (nakon uvođenja tih dozvola) osjetno pala.

U Texasu će lopov dobro razmislit prije nego krene pljačkat jer zna da su solidne šanse da će njegova žrtva biti naoružana, bilo da se radi o upadu u dragstor, osobi na cesti ili privatnom vlasništvu.

E sad, kod nas je glavni argument protiv nošenja oružja taj da ćemo se svi poubijat i da bi kao takvo, društvo se pretvorilo u divlji zapad. Kako se koncept u Americi pokazao pouzdanim, dolazim do sljedećeg pitanja: što to nas razlikuje od Amera, da li jednostavno neadekvatan mentalitet (prema oružju) ili je nešto drugo u pitanju?

Ako se Ameri nisu poubijali, zašto ne bi isti slučaj bio i kod nas? Ili smo ipak nezrelo društvo da bi naši građani mogli preuzeti takvu jednu odgovornost?

Mene zanima što vi mislite o tome.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Re: Ameri i mi ilitiga Concealed Carry Permits

Post by nobile157 » 30 Jan 2009, 23:38

Imamo nezrelu vlast koja se boji naoružanog naroda. Dok imaš razoružane podanike, sve je u redu, kada su građani naoružani, sposobni su se braniti, pa, naravno, više nisu podanici nego građani. A to nije dobro (za vlast).
A činjenica je da tamo gdje oružje građanima zabranjeno, kriminal raste, jer se kriminalci osjećaju sigurno - pa oni su naoružani a građani nisu, a kriminalcima nabavne dozvole i oružni listovi nisu potrebni.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

tigi
Razvodnik
Razvodnik

Post by tigi » 31 Jan 2009, 18:42

da slažem se nobile-om, nažalost kod nas je utjecaj socijalizma gdje su samo podobni imali dozvole za nošenje (odnosno oružje) još uvijek jak s obzirom da se svi tak ponašaju, a svi mi koji se ili bavimo streljaštvom, lovstvom ili samo želimo imati oružje za samoobranu se smatramo državnim neprijateljima br.1 i svi viću da smo mi (legalni vlasnici oružja) krivi za povećanu stopu kriminaliteta s uporabom V.O., a kako i nobile sam kaže ako je masa ne naoružana lakše se kontrolira, čini mi se da sam i na ovom forumu pročitao izjavu amera (ne sjećam se iz koje države) da njima ne trebaju dozvole za oružje ako isto nose jasno vidljivo, što više reći na to nego da je žalosno da naši zakonodavci jednostavno ne vide da bi se i samom liberalizacijom zakona o oružju odnosno nabavke istog, osim što bi imali registar svih vlasnika odnosno tko ima kakvo oružje, još bi uredno plaćali i porez a na kraju svega vjerujem da bi se i stopa kriminala pala što su pokazala iskustva iz amerike!
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 31 Jan 2009, 19:14

Dobro, na stranu vlast, ali što mislite o već iznijetom argumentu od strane protivnika oružja da naše društvo jednostavno nije zrelo za takvu odgovornost te da bi svi potezali za pištolje na najmanju prepirku itd. Ja, iako zagovornik prava na samoobranu, mogu shvatit njihovu zabrinutost.

Kako bi se to moglo regulirati? Dvomjesečnim tečajevima uporabe i nošenja oružja, psiho i zdravstvenim pregledima.."probnom roku" itd.?

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 31 Jan 2009, 19:34

Breadfan wrote: Kako bi se to moglo regulirati? Dvomjesečnim tečajevima uporabe i nošenja oružja, psiho i zdravstvenim pregledima.."probnom roku" itd.?
obuka je nešto što je nužno potrebno svima koji imaju i koriste oružje. najbolje to znaju redoviti korisnici istog kao što su to
strijelci natjecatelji, što hoću reći :arrow: i oni sam iprimjete kako su nakon nekog vremena malo zahrđali....

Ne dvomjesečna obuka, pa nikad više, nego periodična obuka i obavezna provjera znanja (svakih recimo 4 do 6 mjeseci) i to kod onih koji
se svakodnevno bave posjedovanje, rukovanjem i korištenjem oružja, o čemu se naravno izdaje potvrda ili se to jednostavno
evidentira u neku knjižicu koju bi svaku posjednik oružja imao. I da budem jasan, nisam za naplatu svake provjere znanja jer tu ima jako puno prostora zlouporabi i nečem sličnom.
Naravno zdravstveni i psiho pregledi su obavezni ( ne u ovom razdoblju kao i provjere znanja) a svako,
pa i najmanje iskazivanje agresivosti (sa ili bez oružja) te činjenje prekršaja i (nedaj Bože) kaznenih dijela
koja u sebi imaju obilježja koristoljiblja, prijetnj...itd...moraju rezultirati oduzimanjem oružja.
D-V-C
M R K I

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 31 Jan 2009, 19:41

Moje je mišljenje da svatko polazi od sebe, pa kad netko priča o mogućim zlouporabama nečega, vjerojatno se boji da bi sam mogao to učiniti. Za mene su svi ljudi pošteni i normalni dok se ne dokaže suprotno i to je način na koji bi trebalo razmišljati. Oni za koje su svi lopovi i luđaci kako rekoh, vjerojatno polaze od sebe samih.

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 31 Jan 2009, 19:52

nobile157 wrote:Moje je mišljenje da svatko polazi od sebe, pa kad netko priča o mogućim zlouporabama nečega, vjerojatno se boji da bi sam mogao to učiniti. ......Oni za koje su svi lopovi i luđaci kako rekoh, vjerojatno polaze od sebe samih.
Ajd please malo pojasni, nisam shvatio....zašto bi ja pošao od sebe
i straha da bi to mogao učiniti ako to samo spomenem....
Mislim da me dovoljno poznaješ pa da znaš suprotno...ili se varam....ili uopće nisam shvatio.... :A10: :A10: :A10:
jebote neš mi onda ne ide danas, bit će da mi zvoni u glavi od silne pucnjave na treningu, hihihihihi :A27: :A27:

Svojim natpisom o zlouporabama sam samo skrenuo pozornost na to da je
moguće ako bi tako nešto postojalo da se počmu pojavljivati kvazi stručnjaci
koji bi namjerno "maltretirali" ljude, rušili ih bez razloga samo kako bi ovi ponovno
došli i uplatili...ništa više....
D-V-C
M R K I

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 31 Jan 2009, 19:56

Previše si puškarao danas, uopće nisam mislio na tebe! :A35:

Govorio sam o onim anti gun pojedincima za koje su svi koji imaju oružje potencijalni ubojice i opasnost. A bilo je i drugih situacija kada se nešto radilo da bi svima bilo bolje, onda se javi neki pametnjaković i kaže: a što ako to neko zlouporabi???
Jbg., onda će taj za to odgovarati, ne možeš sve ljude smatrati ubojicama i lopovima. Daj im priliku, pa onda reci da smo svi lopovi i kriminalci, ako za to ima razloga.

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 31 Jan 2009, 20:18

bit će da mi ne ide....jbg, danas je trening bio naporan i po mom mišljenju
jedan od boljih u zadnje vrijeme....posljedice se vide.. :A15: :A15: :A15:

Mislim da i ostatak elipe koji je danas sudjelovao na istom dijeli
moje mišljenje....samo da su češći....harali bi Europom... :A27: :A13: :A27:
D-V-C
M R K I

shooter9
Skupnik
Skupnik

Post by shooter9 » 31 Jan 2009, 21:25

Ovakove priče u Hrvatskoj več postaju zamorne :cry: ,vidite da sportaše i ostale koji štuju kulturu oružija nitko u vladi ne j... i pita ništa niti se itko posavjetuje sa tim ljudima prilikom donošenja zakona. :?: Koliko je samo članaka pametnih i poučnih napisao gosp. Gvozdanović,i Nobile 157, pa nitko i ništa ne trza.Zato i imamo ovakav idiotski zakon o oružju.Koliko je godišnje krim delikta sa LEGALNIM oružjem :!: a koliko sa ilegalnim
,kolko ljudi pogiba od auta, noževa, sjekira,vila ,čekiča a sva ta oružija su bez dozvola :lol:
No Peace without Justice !

Trap
Pozornik
Pozornik

Post by Trap » 31 Jan 2009, 21:52

Teško se mi možemo uspoređivati sa amerima.Ali nije ni kod nih sve tako bajno. Zakoni o oružju se razlikuju među državama, pa tako npr. u Kaliforniji nije dozvoljeno posjedovanje spremnika(okvira) za vatreno oružje čiji je kapacited veći od 10 komada streljiva.
A kako je poznato da se ameri dosta često sele, onda vjerojatno postoji veliki broj onih koji su frustrirani činjenicom da npr. za svoj novi XDM 9 ne mogu koristiti originalne spremnike (19 komda streljiva) :mrgreen:

Što se tiče nošenja oružja, osobno nisam za, jer ne bih se osjećao ništa sigurnije kad bi znao da svaki drugi građanin ima oružje za pasom.

Ako je netko toliko ugrožen da mu treba oružje( posao,prijetnje i sl.) neka traži dozvolu. A ako ju ne dobije a i dalje se osjeća ugroženo, neka plati tjelohranitelja,ili neka si kupi oružje na crnom tržištu ako baš misli da će mu to pomoći. Tada će mu sigurno biti lakše. :lol:

Ovo je pitanje poput onoga treba li legalizirati lake droge. I oružje i droge su neopasne u rukama ljudi koji znaju kako s njima postupati. Problem je kad te stvari dospiju u ruke ljudi koji se ne znaju odgovorno ponašati. Možda sam u krivu, ali imam neki osjećaj da ima dosta onih koji bi se neodgovorno ponašali, barem u početku dok se ne izguštaju.
No s druge strane je slika drugačija, npr. marihuana je legana u Nizozemskoj, no tamošnjim tinejđerima nije zanimljiva, njima je draži alkohol. Izgleda da je zabranjeno voće najdraže.

Zbog toga mislim da oružje trbaju nositi osobe kojima je to potrbno po prirodi posla, oni koji se bave sportom neka traže dozvolu, oni koji su ugroženi neka traže dozvolu ili neko drugo rješenje. A kriminalci će ga nositi bez obzira na zakon, jer oni i tako misle da se zakoni ne odnose na njih.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 31 Jan 2009, 22:13

U Kaliforniji su zabranjeni :

A semiautomatic pistol with a fixed magazine that has the capacity to accept more than 10 rounds.
Znači, zabranjeni su pištolji sa FIKSNIM spremnicima koji primaju više od 10 metaka, to se ne odnosi na "normalne" pištolje, ali vrijedi za poluautomatske puške. One ne smiju imati spremnik streljiva za više od 10 metaka.

Uostalom, mi se ne uspoređujemo s amerima; mi plačemo što nemamo opcije kao oni.

I tamo postoje posebne dozvole za NOŠENJE oružja, za koje moraš imati opravdani razlog i posebnu licencu, tj. dozvolu za koju moraš položiti nekakav ispit.

Odgovornost ljudi bi se trebala presumirati, tj. nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže pravomoćnom sudskom presudom. To je jedno od osnovnih ustavnih načela, kako kod nas , tako i u normalnom svijetu.
Želim reći da ako netko položi odgovarajući ispit, prođe obuku, položi psihički test i ispuni sve postavljene zakonske uvjete, neka nosi oružje. Ako ga zlorabi, oduzimanje, kazne i oduzimanje. Ne možeš unaprijed za nekoga reći da će napraviti frku ako nosi oružje.
A za ilegalno oružje bi trebalo uvesti zatvorske kazne 10 godina, pa neka nosi oružje ilegalno onaj tko hoće minimun 10 godina u zatvor.

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 31 Jan 2009, 22:16

Trap wrote: Možda sam u krivu, ali imam neki osjećaj da ima dosta onih koji bi se neodgovorno ponašali, barem u početku dok se ne izguštaju.
I ja sam malo razmišljao o tome. Kad bi recimo postojala institucija nošenja oružja čisto na osnovu prava na samoobranu, onda bi možda trebalo napraviti da "prednost" tu imaju lovci i sportski strijelci koji preko svojih saveza mogu dati potvrdu da su aktivni i da imaju određeni staž u svojoj 'struci' tj. da rukuju s oružjem već neko vrijeme. Na taj način bi se izbjegle situacija da neko danas poželi nosit i sutra dobije dozvolu.

Ja osobno ne bi išao okolo s napunjenim pištoljem jer za to hvala Bogu ne osjećam nikakvu potrebu, ali bilo bi mi drago kad bi naša država ostavila tu mogućnost otvorenom (bez da moraš biti neka faca i da imaš debele veze).

No, ja sam ipak siguran da se radi o jednoj utopijskoj ideji koja se nikad neće realizirati. Zamislite nekim čudom da omoguće takve dozvole lovcima i strijelcima i od tih recimo, 20,000 dozvola koje se izdaju u prvih godinu dana, jedan napravi pizdariju.
Odma bi se povuko zakon i sve bi se vratilo na staro.

Post Reply