Sport - IPSC
Re: Sport - IPSC
Eeee..sad mi pade na'm jedno pitanje: Za IPSC mi trebaju isključivo olovni meci ili?
Pucao sam svojevremeno iz LRN Bellota (Led Round Nose) i svaki drugi-treći mi se zaglavljivao (još je to bila spora, precizna paljba) pa me je to još tada bilo malo zabrinulo..nisam bio siguran da li je problem bio do mog pištolja ili do streljiva.
Znam da si mi reko za one FMJ da je to bilo do njih, je l' možda ista stvar bila i sa ovim olovnjacima, problemi s dimenzijama i sl?
Pucao sam svojevremeno iz LRN Bellota (Led Round Nose) i svaki drugi-treći mi se zaglavljivao (još je to bila spora, precizna paljba) pa me je to još tada bilo malo zabrinulo..nisam bio siguran da li je problem bio do mog pištolja ili do streljiva.
Znam da si mi reko za one FMJ da je to bilo do njih, je l' možda ista stvar bila i sa ovim olovnjacima, problemi s dimenzijama i sl?
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
Za IPSC nije propisana vrsta niti materijal zrna, samo najmanji kalibar (9 mm) i faktor snage (125 - o tome je bilo govora u ranijim postovima).
Nekada se zavisno od vrste streljane na kojoj se natjecanje održava od strane organizatora natjecanja zabrani korištenje olovnih zrna (obično su to streljane zatvorenog tipa) zbog toksičnosti tog materijala koji nakon što uđe u ljudsko tijelo tamo i ostaje.
Jedan primjerak takvog natjecanja je i Schwaiger Trophy u Beču koji se održava svake godine u streljanama koje su u podrumima ispod zemlje (slično katakombama). Na tom natjecanju od strane organizatora dozvoljena je uporaba streljiva sa Full Metall Jacked zrnom kako bi se smanjilo štetno djelovanje olova.
Mišljenja sam kako su ti se navedeni zastoji događali isključivo zbog oblika zrna, jer je dolazilo do njegovog zaglavljivanja prilikom ubacivanja u cijev oružja (zrno se zaglavi u gornji dio ležišta metka i navlaka ostane otvorene) te se oružje ne zabravi do kraja.
Meni se to osobno dogodilo na jednom natjecanju u Italiji (inače moje prvo natjecanju u praktičnom strljaštvu) gdje sam zbog oblika zrna na 4 od ukupno 6 stageova imao zastoje (to su inače jedni od težih zastoja i ne otklanjaju se baš brzo). Pucao sam sa pištoljem Glock 21 kalibra .45 ACP.
Nekada se zavisno od vrste streljane na kojoj se natjecanje održava od strane organizatora natjecanja zabrani korištenje olovnih zrna (obično su to streljane zatvorenog tipa) zbog toksičnosti tog materijala koji nakon što uđe u ljudsko tijelo tamo i ostaje.
Jedan primjerak takvog natjecanja je i Schwaiger Trophy u Beču koji se održava svake godine u streljanama koje su u podrumima ispod zemlje (slično katakombama). Na tom natjecanju od strane organizatora dozvoljena je uporaba streljiva sa Full Metall Jacked zrnom kako bi se smanjilo štetno djelovanje olova.
Mišljenja sam kako su ti se navedeni zastoji događali isključivo zbog oblika zrna, jer je dolazilo do njegovog zaglavljivanja prilikom ubacivanja u cijev oružja (zrno se zaglavi u gornji dio ležišta metka i navlaka ostane otvorene) te se oružje ne zabravi do kraja.
Meni se to osobno dogodilo na jednom natjecanju u Italiji (inače moje prvo natjecanju u praktičnom strljaštvu) gdje sam zbog oblika zrna na 4 od ukupno 6 stageova imao zastoje (to su inače jedni od težih zastoja i ne otklanjaju se baš brzo). Pucao sam sa pištoljem Glock 21 kalibra .45 ACP.
D-V-C
M R K I
M R K I
Da, nešto sam zaboravio - olovno zrno je svakako preporučljivo za IPSC zbog svoje mekoće, koja dolazi do izražaja prilikom udara i obaranja metalne reaktivne mete jer rijetko kada dolazi do odbijanja tj. rikošeta, a i kada dođe to su obično mali sitni dijelovi koji eventualno mogu nanjeti samo male i bezazlene površinske ozljede.
Kod pogotka zrna sa FMJ košuljicom u iste te mete, ponekad dođe do odbijanja dijelove košuljice a koji su inda vrlo oštri i neugodni. Ali ne brini, zbog toga je uporaba zaštitnih naočala u IPSC natjecanjima OBAVEZNA.
Većina strijelaca koji samostalno pune streljivo koriste olovne kugle iz više razloga - mogu ih sami lijevati, jeftiniji su od svih "obučenih" a i manje oštećuju cijev oružja...

Kod pogotka zrna sa FMJ košuljicom u iste te mete, ponekad dođe do odbijanja dijelove košuljice a koji su inda vrlo oštri i neugodni. Ali ne brini, zbog toga je uporaba zaštitnih naočala u IPSC natjecanjima OBAVEZNA.
Većina strijelaca koji samostalno pune streljivo koriste olovne kugle iz više razloga - mogu ih sami lijevati, jeftiniji su od svih "obučenih" a i manje oštećuju cijev oružja...
D-V-C
M R K I
M R K I
- BojnikPerGall
- Desetnik

Problema može biti nekoliko ali vrlo vjerojatno je jedan od ova dva:Breadfan wrote:Eeee..sad mi pade na'm jedno pitanje: Za IPSC mi trebaju isključivo olovni meci ili?
1. Loše napravljen metak (kako znaš da se radilo S&B origanal streljivu???). Vrlo je lako moguće da je netko čak i sam u kućnoj radinosti napravio te metke i onda podvalio tebi kao original. Svi misli da je priča o kvalitetno napravljenom streljivu završena onog trenutka kada se kupi kvlaitetna preša. Nažalost tu i griješe jer za napraviti dobar metak treba znanja i iskustva.
2. Bez uvrede, ali možda loše držiš pištolj pa si i zato mogao imati zastoja. Pošto neznam koji je tip zastoja bio vrlo lako moguće jest da pištolj nije dobro radio radi nepravilnog držanja tj.hvata.
^^ Ha, kupio metke u dućanu..na njima kutija fino piše S&B, zemlja porijekla Češka itd..mada sam čuo da je sve moguće i da se to i kod nas proizvodi pa ko fol došlo iz Njemačke i Češke.
Nije nikakva uvreda, i ja sam pomislio da nije problem u hvatu, da ga držim labavo (flinching) i da navlaka nema dovoljno jak oslonac u ruci da se vrati do kraja, ali s Geckom nisam nikad imao takvih problema nego samo s Bellotom (tu isključujem ove s plavom tintom na kapisli o kojima sam pričao a što imaju jače punjenje).
Nije nikakva uvreda, i ja sam pomislio da nije problem u hvatu, da ga držim labavo (flinching) i da navlaka nema dovoljno jak oslonac u ruci da se vrati do kraja, ali s Geckom nisam nikad imao takvih problema nego samo s Bellotom (tu isključujem ove s plavom tintom na kapisli o kojima sam pričao a što imaju jače punjenje).
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
- BojnikPerGall
- Desetnik

Čudno mi je da je itko kupovao i uvozio u Rh gotovo streljivo punjeno olovnim zrnima?!
Naime, kupujući streljivo na veliko cijena je vrlo niska pa...
Mislim kako se radi o podvali!
Naime, kupujući streljivo na veliko cijena je vrlo niska pa...
Mislim kako se radi o podvali!
- BojnikPerGall
- Desetnik

Napominjem, kako ne bi bilo sad dokazivačkih postova o puščanom streljivu, da mislim na pištoljsko streljivo i zrno koje je u potpunosti od olova. Svojedobno je bilo S&B soft point streljiva ali nisam još u RH naišao na S&B s potpunim olovnim zrnom. 
Počinje nova sezona....i ako Bog da i ljudska pamet....bit će odlična

D-V-C
M R K I
M R K I
Timer mjeri vrijeme svakog hica, tako da se može pogledati koliko ti je trebalo od signala za početak do opaljenja prvog metka i vrijeme svakog opaljenog. Zadnji opaljeni metak je tvoje vrijeme na stage-u.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Što se tiče IPSC postoje tri vrste stageova:toni_u wrote:jel ima ogranicenje koliko se hitaca moze ispaliti na svakom stage-u?
Short courses (Kratki stage)- maksimalno 9 metaka i ne više od 2 pozicije za pucanje
Medium couses (Srednji stage) - maksimalno 16 metaka i ne više od 3 pozicije za pucanje
također stage mora biti konstruiran na način da strijelac ne može sa jedne pozicije ispucati
više od 9 metaka niti vidjeti sve mete
Long Courses (Dugi stage) - maksimalno 32 metka - ne više od 9 metaka sa jedne pozicije
Sugdje na natjecanjima zastupljeni su sve tri vrste stageova. Naravno, većini strijelaca najinteresantniji su
srednji i veliki stageovi jer tu dolazi do izražaja preciznost, brzina, snaga ali i taktika koja je vrlo bitna prilikom
odrađivanja svakog pojedinog stagea.
Također postoje i neki "specijalni stageovi" (da ih tako nazovem):
Standard Exercises (standardna vježba) - ne može sadržavati više od 24 metka ukupno. Svaki string (dio vježbe)
ne smije sadržavati više od 6 metaka, odnosno 12 metaka ako je izmjena spremnika obavezna.
Classifiers - stageovi su jednaki svugdje u svijetu te objavljeni na službenim web stranicama IPSC.
Pojednostavljno - oni služe za određivanje regionalne i internacionalne klasifikacije pojedinog strijelca.
Shot Off - ne više od 9 metaka i 1 obavezna izmjena spremnika
- shot off je stage koji se najčešće provodi u "praznom prostoru" nakon završetka macha i proglašenja
pobjednika. Taj "prazan prostor" se naziva "verifikacion time" i to je vrijeme kada se objavljuju rezultati
ostvareni od strane svakog pojedinog strijelca tijekom natjecanja a kako bi isti prekontrolirali iste, te u tom
vremenu (obično je to cca 1 sat) uložili eventualni prigovor na eventualno pogrešno unesene rezultate.
U shot offu obično sudjeluju strijelci određeni od strane Range Mastera (glavnog suca macha) a to su obično
najbolji strijelci iz svake klase. To je čisto kako bi shot off bio atraktivniji...
D-V-C
M R K I
M R K I
Zaboravih napisati:
Shot off se najčešće izvodi na metalne reaktivne mete...

Shot off se najčešće izvodi na metalne reaktivne mete...
D-V-C
M R K I
M R K I
Jedna digresija: nije ograničen broj metaka koje možeš ispucati na jednu metu, pucaš dok ne pogodiš, a ako ispucaš cijeli spremnik u metu, to je tvoj problem (vrijeme ide..). Ovo je ustvari minimalno potreban broj metaka za rješavanje stage-a a pucati možeš koliko hoćeš, samo onda gubiš rezultat zbog vremena. U bodovanju se kod IPSC-a računa vrijeme do posljednjeg hica, te broj bodova (alfa, charlie i delta) a onda kompjuter izbaci rezultat i to na način da je najbolji rezultat označen sa 100%.
Svi ostali imaju u postocima slabiji rezultat, a po postignutom rezultatu u postocima određuju se kategorije.
Svi ostali imaju u postocima slabiji rezultat, a po postignutom rezultatu u postocima određuju se kategorije.
Nisam htio ići preširoko....ali dobro je pojasniti....hvala na digresiji.
Kako postoje različiti stageovi tako postoje i različita bodovanja stageova tj. stageovi gdje imaš
neograničen broj metaka i gdje imaš ograničen broj metaka tj. svaki metak viška predstavlja
proceduralnu pogrešku i strijelcu donosi -10 bodova.
Bodovanja se nazivaju:
comstock - neograničen broj ispucanog streljiva, neograničen broj pogodaka u mete,
zadnji metak predstavlja ukupno ostvareno vrijeme. Dva najbolja pogotka u papir se računaju,
metal mora pasti da bi se bodovao
virginia count - ograničen broj metaka (obično onoliko koliko ti treba minimalno da završiš stage),
neograničeno vrijeme, svaki viška metak proceduralna pogreška
fixed time - ograničeno vrijeme, ograničen broj metaka (ovo se rijetko koristi jer po pravilima ima obavezne i
preporučene uvijete za ispoštovati)
Kako postoje različiti stageovi tako postoje i različita bodovanja stageova tj. stageovi gdje imaš
neograničen broj metaka i gdje imaš ograničen broj metaka tj. svaki metak viška predstavlja
proceduralnu pogrešku i strijelcu donosi -10 bodova.
Bodovanja se nazivaju:
comstock - neograničen broj ispucanog streljiva, neograničen broj pogodaka u mete,
zadnji metak predstavlja ukupno ostvareno vrijeme. Dva najbolja pogotka u papir se računaju,
metal mora pasti da bi se bodovao
virginia count - ograničen broj metaka (obično onoliko koliko ti treba minimalno da završiš stage),
neograničeno vrijeme, svaki viška metak proceduralna pogreška
fixed time - ograničeno vrijeme, ograničen broj metaka (ovo se rijetko koristi jer po pravilima ima obavezne i
preporučene uvijete za ispoštovati)
D-V-C
M R K I
M R K I
Ok to mi je sad jasno, a koliko okvira se moze imati uza sebe? jel ima ogranicen broj metaka?
Spremnika na opasaču možeš imati koliko hoćeš, ali zbog praktičnosti i funkcionalnosti većina strijelaca
ima minimalno tri ili četiri.
Teoretski gledano ja sa svoja 2 spremnika za XDm-9 mogu završiti bilo koji stage, ali na opasaču ih imam
četiri, jer u slučaju nedaj Bože zastoja ili nečeg drugog uvijek mi je praktičnije uzeti novi sa pojasa nego
tražiti po tlu.....ili ne imati uopće.
Ograničenja u punjenju spremnika sa streljivom naravno nema i svaki strijelac uvijek nastoji na stage doći
sa punim svim spremnicima na opasaču.
ima minimalno tri ili četiri.
Teoretski gledano ja sa svoja 2 spremnika za XDm-9 mogu završiti bilo koji stage, ali na opasaču ih imam
četiri, jer u slučaju nedaj Bože zastoja ili nečeg drugog uvijek mi je praktičnije uzeti novi sa pojasa nego
tražiti po tlu.....ili ne imati uopće.
Ograničenja u punjenju spremnika sa streljivom naravno nema i svaki strijelac uvijek nastoji na stage doći
sa punim svim spremnicima na opasaču.
D-V-C
M R K I
M R K I
Čak se doda i jedan metak u cijev, onda se izvadi spremnik i ubaci drugi, pun do kraja, a ovaj bez jednog metka vratiš u holster.
Jedan metak više ponekad puno znači...
Jedan metak više ponekad puno znači...