STAR BM
STAR BM
Naišao sam na jedan Star BM u odličnom stanju, izgledom i funkcijom podsjeća na Colt M1911, verziju Comander. Zanimljiv mi je s kolekcionarske strane, naravno uporabljive kolekcije. Sav je izrađen od čelika, udoban je za držanje, dok su drške pvc crne čekirane. Nišani su široki, borbeni. Koje je vaše mišljenje o ovom oružju, uporabna vrijednost, kvaliteta?
Fotka je s interneta, ali je izgledom i vanjskim stanjem identičan.
Re: STAR BM
Imam ga oko 2 godine, a dobio sam ga od frenda koji ga je kupio u komisionoj prodaji negdje 2000-ite i moram priznati da je pištolj iznenađujuće dobar. Čelik i izrada su super, čak su španjolci finiširali sve unutarnje djelove "paljenjem".
Do sada sam ispucao cca. 2000 metaka bez ikakvih problema. Preciznost je sasvim dobra, a i okidanje se da fino olakšati.
Na njemu je napravljeno nekoliko preinaka kad je kupljen i moram priznati za tadašnju cijenu od 1500 kuna. isplatio je svaku lipu.
Liči na 1911 ali je zapravo dosta različit u unutarnjoj konstrukciji koja je još više pojednostavljena. Bravljenje je klasično browningovo sa 1911 osim što ima samo jedno polukružno ispupčenje na cijevi. Otvor za izbacivenje čahura je povečan i ima vanjski izvalakač uzet sa stara B.
Jedina stvar koja je živcirala je bila blokada okidanja kad nema spremnika, ali to se riješi u 5 min kod puškara.
Spremnici su isto zanimljivi jer strašno liče na spremnike za 1911 od Wilson combata (izgleda da je Wilson malo kopirao španjolce).
Sve su svemu po meni odličan pištolj, osobito za ljubitelje 1911 koji trebaju (kao ja) nešto jeftino i slično 1911 u kalibru 9mm za vježbu.
Do sada sam ispucao cca. 2000 metaka bez ikakvih problema. Preciznost je sasvim dobra, a i okidanje se da fino olakšati.
Na njemu je napravljeno nekoliko preinaka kad je kupljen i moram priznati za tadašnju cijenu od 1500 kuna. isplatio je svaku lipu.
Liči na 1911 ali je zapravo dosta različit u unutarnjoj konstrukciji koja je još više pojednostavljena. Bravljenje je klasično browningovo sa 1911 osim što ima samo jedno polukružno ispupčenje na cijevi. Otvor za izbacivenje čahura je povečan i ima vanjski izvalakač uzet sa stara B.
Jedina stvar koja je živcirala je bila blokada okidanja kad nema spremnika, ali to se riješi u 5 min kod puškara.
Spremnici su isto zanimljivi jer strašno liče na spremnike za 1911 od Wilson combata (izgleda da je Wilson malo kopirao španjolce).
Sve su svemu po meni odličan pištolj, osobito za ljubitelje 1911 koji trebaju (kao ja) nešto jeftino i slično 1911 u kalibru 9mm za vježbu.
Re: STAR BM
Star BM je u izuzetnom stanju, kao novi, čak je unutrašnjost konzervirana. Po oznaci A2 utvrdio sam da je proizveden 1981. godine. Pištolj savršeno leži u ruci. Rastavio sam ga do najmanjih dijelova, očistio, podmazao, a uskoro slijedi izlet na streljanu.