oruzje za ljevoruke
oruzje za ljevoruke
zanima me zna li netko od vas da li je neki proizdodjac radio neke modele bas za ljevoruke
znam da, recimo, crvena zastava 99 moze izbaciti spremnik i lijevom i desnom rukom ali mislim na model bas kompletno prilagodjen ljevorukim strijelcima
gadjam i lijevom i desnom rukom i nemam dominantno oko tako da mi situacija diktira koju stranu koristim ali nekad dolazi do neugodne situacije kad me caura zna udarit u glavu kod gadjanja lijevom rukom
mozda je pitanje cudno ali eto zanima me
znam da, recimo, crvena zastava 99 moze izbaciti spremnik i lijevom i desnom rukom ali mislim na model bas kompletno prilagodjen ljevorukim strijelcima
gadjam i lijevom i desnom rukom i nemam dominantno oko tako da mi situacija diktira koju stranu koristim ali nekad dolazi do neugodne situacije kad me caura zna udarit u glavu kod gadjanja lijevom rukom
mozda je pitanje cudno ali eto zanima me
po cinu narednik, neka vas ne zavara ovo ispod nicka
Re: oruzje za ljevoruke
Ima oruzja koja su univerzalna ili se daju prilagoditi a nasao sam ove dane
i dosta toga sto je odmah namjenski za ljevake, pogotovo sportsko oruzje.
npr. nesto sto nije samo sportsko ali...
http://www.czub.cz/index.php?p=32&idp=2 ... 77&lang=en
i dosta toga sto je odmah namjenski za ljevake, pogotovo sportsko oruzje.
npr. nesto sto nije samo sportsko ali...
http://www.czub.cz/index.php?p=32&idp=2 ... 77&lang=en
Voere i Stayer isto proizvode karabine za ljevake. Meni bi trebal jedan takav jer iz puške pucam s lijevom rukom, dok iz pištolja s obje.

KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
ja sam za primjer dao crvenu zastavu, znam da ima jos dosta pistolja koji omogucuju vadjenje spremnika lijevim palcem, ali zanima me okrenuta navlaka koja izbacuje caure lijevo i di mogu poslije izmjene spremnika lijevim palcem pustit navlaku
po cinu narednik, neka vas ne zavara ovo ispod nicka
mislim da sam nedje naisao na HK UPS compact bas za ljevoruke, ako nista onda neku 1911 tunirati 
HS-9mm
- blackpowder
- Nadnarednik

U svom streljačkom stažu sretao sam se sa oružjem za ljevoruke (i sam sam lijevak). Najčešća varijanta je lijevi rukohvat (kod pištolja bilo zračnih, bilo MK ili na centralno paljenje). Kako sportski modeli imaju najčešće ambidexter sisteme napinjanja to funkcionira dosta dobro osim kod izbacivanja čahure koja se najčešće izbacuje udesno ili gore. Smetnje koje izaziva čahura kod lijevorukih strijelaca mogu se otkloniti hvatačem čahura.
Zanimljivo je da legendarnim sportskim revolverom ZKR 551 lakše rukuje lijevak jer se vratašca za punjenje nalaze s desne strane bubnja (bubanj se ne izbacuje za punjenje i pražnjenje).
Kod uvjetno rečeno "nesportskih" pištolja sve je češća ergonomija i sustav komandi dostupan i lijevacima i dešnjacima, dok je interesantno riješenje ponudio sustav konverzije za 1911 u kalibru .45, AVENGER. U fazi prototipa predviđao je izbor strane za izbacivanje čahure, što je kasnije napušteno kao nepotrebno (u međuvremenu je AVENGER od konverzije prerastao u pištolj sa dva rama - za jednoredni ili dvoredni spremnik).
Na donjoj slici je AVENGER konverzija sa mogućnosti izbora strane izbacivanja čahure (jasno se vidi alternativni otvor za izbacivanje čahure)
Zanimljivo je da legendarnim sportskim revolverom ZKR 551 lakše rukuje lijevak jer se vratašca za punjenje nalaze s desne strane bubnja (bubanj se ne izbacuje za punjenje i pražnjenje).
Kod uvjetno rečeno "nesportskih" pištolja sve je češća ergonomija i sustav komandi dostupan i lijevacima i dešnjacima, dok je interesantno riješenje ponudio sustav konverzije za 1911 u kalibru .45, AVENGER. U fazi prototipa predviđao je izbor strane za izbacivanje čahure, što je kasnije napušteno kao nepotrebno (u međuvremenu je AVENGER od konverzije prerastao u pištolj sa dva rama - za jednoredni ili dvoredni spremnik).
Na donjoj slici je AVENGER konverzija sa mogućnosti izbora strane izbacivanja čahure (jasno se vidi alternativni otvor za izbacivanje čahure)
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
Da..pitam se zašto nisu stavili i ležaj za palac na lijevu stranu? Ili bi to iz nekog razloga bilo neizvedivo?marko wrote:HS, XDm imaju osigurac za spremnike i sa lijeve i desne strane
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
Ako misliš na "thumb rest" pogledaj malo bolje....ima ga i HS-9 i XDm sa obje strane. Ono što nemaju sa desneBreadfan wrote:
Da..pitam se zašto nisu stavili i ležaj za palac na lijevu stranu? Ili bi to iz nekog razloga bilo neizvedivo?
strane je utvrđivač navlake.
Postoji način i tehnika kojom ljevoriki korisnik bez problema može utvrditi navlaku u zadnjem položaju i sa
lijevom rukom. Kod te radnje ljevoruki strijelac koristi kažiprst lijeve ruke (za razlku od dešnjaka koji za radnju
zaustavljanja navlake koristi palac desne ruke).
Malo je nezgodno u početku ali uz nekoliko ponavljanja i ja kao dešnjak to bez ikakvih problema učinim.
D-V-C
M R K I
M R K I
Vidi vraga, ima thumb rest i s lijeve strane..vidi se da nisam već dugo vremena išo pucat.. 
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
Naravno, konstrukcijski je takva.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
-
Krieghetzer
- Razvodnik

CZ ZKM452 se proizvodi za ljevoruke
Walther G22 se može preraditi za ljevoruke,
mislim da Sabatti radi isto neke modele za ljevoruke,
a također Mauser, Sauer , Blaser itd rade uz nadoplatu modele za ljevoruke.
USAS-12 se isto može preraditi za pucanje da izbacuje čahure na lijevu stranu.
Walther G22 se može preraditi za ljevoruke,
mislim da Sabatti radi isto neke modele za ljevoruke,
a također Mauser, Sauer , Blaser itd rade uz nadoplatu modele za ljevoruke.
USAS-12 se isto može preraditi za pucanje da izbacuje čahure na lijevu stranu.