hladno kovanje i tome sl.
hladno kovanje i tome sl.
dakle interesira me slijedeće, pošto sam dosta čitao o izradi katana te i o djelu načina izvođenja radova odnosno kovanja naletio sam i na jednu zanimljivost, naime piše da se nakon izrade katane i njenog kaljenja radi još i hladno kovanje oštrice čime se struktura ugljika mjenja odnosno njegova rešetka, pa me interesira postupak sam po sebi, ima li to kakvog korisnog učinka prilikom izrade noža(tj. jel bi to uopće koristilo), i još jedna sitnica napisano je da se prilikom kovanja materijal višestruko preklapa kako bi se ispustio višak ugljika ali da se preklapanje opet ne radi previše puta jer se onda materijal omekani, e sad što bi se dobilo preklapanjem materijala koji već ima dovoljno ugljika odnosno nema ga viška kao u japanskoj rudi?
pa bi bio zahvalan kolegama kovačima koji su malo upućeniji u cijeli proces da mi malo pojasne!
pa bi bio zahvalan kolegama kovačima koji su malo upućeniji u cijeli proces da mi malo pojasne!
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!
Re: hladno kovanje i tome sl.
radi se o dvojbenoj tehnici oko koje se mnogi kovači svađaju da li se dobiva nešto ili je više štetna. ako si ikad probao, sjeti se klepanja kose. tamo se definitivno dobiva na unošenju dodatnih naprezanja u oštricu koja je kaljena "na žilavo" kao i leđa. usput znaš i koji problemi znaju nastati.
obzirom na uglavnom visoki postotak ugljika, tvrdoću zakaljenosti te debljinu japanskih oštrica ne vjerujem da bi materijal uopće podnio hladno kovanje.
što se tiče preklapanja, prvenstveno se koristilo radi "mješanja" čelika različitog sastava (jer je isti komad čelika imao na različitim mjestima više ili manje ugljika i/ili nečistoća) kako bi se dobio što homogeniji materijal.
viška ugljika se rješavaš u vatri s dosta zraka/kisika. što više preklapaš više puta moraš grijati materijal pa ako atmosfera nije strogo kontrolirana izgubiš putem ugljik.
japanska ruda nema ugljika već se on rastapa u željeznoj rudači iz ugljena radi specifičnosti peći i samog postupka izrade čelika.
kod današnjih čelika se preklapanje izvodi samo u slučaju kada su slojevi od različitih materijala i to uglavnom radi dizajna.
već sam pozaboravljao, ali mislim da se nakon 8 preklapanja po pola (256 slojeva) gubi tekstura i kad upotrijebiš različite materijale.
obzirom na uglavnom visoki postotak ugljika, tvrdoću zakaljenosti te debljinu japanskih oštrica ne vjerujem da bi materijal uopće podnio hladno kovanje.
što se tiče preklapanja, prvenstveno se koristilo radi "mješanja" čelika različitog sastava (jer je isti komad čelika imao na različitim mjestima više ili manje ugljika i/ili nečistoća) kako bi se dobio što homogeniji materijal.
viška ugljika se rješavaš u vatri s dosta zraka/kisika. što više preklapaš više puta moraš grijati materijal pa ako atmosfera nije strogo kontrolirana izgubiš putem ugljik.
japanska ruda nema ugljika već se on rastapa u željeznoj rudači iz ugljena radi specifičnosti peći i samog postupka izrade čelika.
kod današnjih čelika se preklapanje izvodi samo u slučaju kada su slojevi od različitih materijala i to uglavnom radi dizajna.
već sam pozaboravljao, ali mislim da se nakon 8 preklapanja po pola (256 slojeva) gubi tekstura i kad upotrijebiš različite materijale.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us
Because none of us are as cruel as all of us
Re: hladno kovanje i tome sl.
tigi wrote:dakle interesira me slijedeće, pošto sam dosta čitao o izradi katana te i o djelu načina izvođenja radova odnosno kovanja naletio sam i na jednu zanimljivost, naime piše da se nakon izrade katane i njenog kaljenja radi još i hladno kovanje oštrice čime se struktura ugljika mjenja odnosno njegova rešetka, pa me interesira postupak sam po sebi, ima li to kakvog korisnog učinka prilikom izrade noža(tj. jel bi to uopće koristilo), i još jedna sitnica napisano je da se prilikom kovanja materijal višestruko preklapa kako bi se ispustio višak ugljika ali da se preklapanje opet ne radi previše puta jer se onda materijal omekani, e sad što bi se dobilo preklapanjem materijala koji već ima dovoljno ugljika odnosno nema ga viška kao u japanskoj rudi?
http://www.youtube.com/watch?v=rwQqtf86 ... =1&index=1
Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!
- stari-nakovanj
- Desetnik