Kovačnica - moja igraonica

Uradi sam, iskustva, savjeti, prijedlozi, slike vaših radova...
stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Re: Kovačnica - moja igraonica

Post by stari-nakovanj » 08 Dec 2008, 14:23

J07@ wrote:jel moze okrugla cjev umjesto kockaste :?:
moze, joza, moze.

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by Legion66 » 08 Dec 2008, 17:25

Svaka čast majstore. Lijep nožuljak. Gotov mi je g.o. tak da dok najdem malo vremena da zgotovim nožinu pa da ju podjelimo sa svima na forumu.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!

J07@
Banned

Post by J07@ » 08 Dec 2008, 18:56

stari-nakovanj wrote:moze, joza, moze.
e sad
jel stvarno potrebno setat noz nutra van :roll:
il ga je dosta na npr. navarit na neku sipku i stavit da bude unutra :?:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 08 Dec 2008, 19:00

Dečki, malo skratite ovaj quote način rada. Previše razina stavljate. Nema potrebe za time, a gubi se na kompaktnosti prostora. Sve postove ću skratiti, a pazite kod novih.

Hvala.

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 08 Dec 2008, 19:10

joza, noz moras jednoliko zagrijati do, znas vec koje temperature, a kako ces to postici, setanjem nutra-van ili sam drzanjem ovisi o tebi , peci i duljini noza.

poljak, aj zdovrsi to pa da opet jednu reviju napravimo.

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 17 Dec 2008, 17:55

mount&forge :D

to je ona od prije - betonka, sad preuredena na glinu (glina, sol i pepeo). uglavnom ce sluziti za jednoliko zagrijavanje vecih komada, zato je tako dugacka..zarenje, normalizacija, kaljenje i ostale nje...
1.jpg
2.jpg
3.jpg

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 17 Dec 2008, 19:25

sve mi nekako toplo oko srca kad vidim lijepu vatricu. i veselim se novim bakinim kolačima.
mislim da ću ubrzo prekinuti zimski san.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 17 Dec 2008, 19:31

sve si mislim zazubice ti dati sa slikama.

vec si mi poceo liciti na onog nepalca koji zna kovati ali nema za cekic :P

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 13 Feb 2009, 11:21

Problemi uporabe magneta pri kovanju.

Često spominjemo uporabu magneta za provjeru temperature prilikom kovanja i posebno kaljenja.
Iako sam naveo da neću komplicirati sa stručnim izrazima, za one koji ne prihvaćaju zdravo za gotovo, potrebno je razdvojiti različite faze kroz koje prolazi čelik na molekularnoj razini. O navedenim nazivima možete sve saznati na netu a možete ih nazvati i x,y,z…
Vrlo pojednostavljena tablica tzv. Fe-C fazni dijagram
clip_image002.jpg
Tekst se odnosi samo na ugljične čelike obzirom da su većina nehrđajućih čelika, pogotovo gdje je dodan nikal, nemagnetični.
Kritična temperatura od 724 ۫C je ona gdje se počinje formirati austenit i magnetičnost počinje padati obzirom da je čisti austenit potpuno nemagnetičan.
Eutektoidni čelici imaju 0.76% ugljika i transformacijski prijelaz je vrlo brz kako se vidi iz dijagrama.
Kujemo i kalimo ne iz vrućeg već iz čistog austenitnog područja.
Problem nastaje kad ne možemo precizno odrediti koliko jako magnet hvata ili ne zagrijani čelik. Čelici koje najčešće upotrebljavamo su auto opruge (0.4~0.6%C) ili kojekakve turpije (0.9~1.2%C) tako se lako može dogoditi da promašimo temperaturu kaljenja i do stotinjak celzija što dovodi do nekvalitetno zakaljene oštrice ili pak dobijamo mikro pukotine tijekom kovanja.
Kada ugledate prekrasan nož u izlogu i konačno nakon nekog vremena konačno skupite pare i odvažite se na kupnju, pokvareni trgovac vam lupi još i pdv na tu cijenu….shvaćate razliku.

Majstori iz davnina nisu znali za ovakve pretvorbe unutar čelika i određivali su temperaturu isključivo po boji otkivka ili osjećaju te dobivali poprilično različite rezultate kaljenja.
Upravo ta pogađanja temperature su najviše pridonijela mistifikaciji kovačkog obrta.Stoga, ako kao ja kujete na „stari“ način, magnet vam može pomoći samo na početku za grubu procjenu i brzo će te potražiti neki drugi način procjene temprerature.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by Legion66 » 13 Feb 2009, 11:57

Ja sam bio nadobudan pa sam si kupil magnet na onoj držalici od antene, pa sam s njim ispitival nemagnetičnost, i tom priliknm mi je magnet postal nemagnetičan, odn. izgubil je magnetičnost jednom za svagda. Neznam zakaj, ali mislim da je to zbog njegove veličine cca 15 sa 5 mm. A možda sam ga predugo držal, "ispitival nemagnetičnost" u užarenoj peći. :A35:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 13 Feb 2009, 12:06

Bob, ovo si uglavnom dobro napisao.
Nešto sam ranije već stavljao u člancima i esejima:
http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=12&t=46

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 13 Feb 2009, 12:28

takvi mali su jebeno neprecizni, ja povremeno koristim zvučničku mrcinu od pola kile. što jači i kvalitetniji to je i precizniji za određivanje temp. ali lako izvuče nož iz vatre ako uraniš.

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 13 Feb 2009, 14:20

@ patch
znam, zato sam samo liznuo temu toplinske obrade koliko je potrebno da se otprilike shvati zašto stalno spominjemo magnet i koji su mogući/vjerojatni problemi. :A25:
iako mi kao kovaču "skoro kao na stari način" vrbova šiba i šišmiševo krilo znače više od moderne znanosti. :A16:

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 13 Feb 2009, 15:59

imal sam prilike nekaj delati s magnetima, najbolji su se pokazali:

http://cgi.ebay.com/100-Super-Strong-Ne ... 1|294%3A50

tj. NdFeB Neodymium
武士道

Ognjem i mačem.

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 17 Feb 2009, 00:22

potjeralo me, nadam se, ovamo pa da nastavimo s zgodnim detaljima i jednostavnim rješenjima koja je još jednostavnije previdjeti.
zahvalio bih kolegi legion.poljak66 za sličicu koju sam mu ukrao iz susjedne teme, na kojoj se lijepo vidi ono s čime se kovači iz okolice krškog diče od rođenja, a radi se o kovačkoj trećoj ruci.
6.JPG
za neupućene, radi se o napravi za pridržavanje otkivka na nakovnju kada se, radi udaraca, ne možemo pouzdati u škripac. na lijevoj strani slike na nakovnju.
ja bih kroz oprugu još provukao komad sajle jer sam već doživio fijukanje puknutog federa oko ušiju. za isti se možete poslužiti i amortizerom bubnja vešmašine koji je poprilično jak i lako dobavljiv. kad vas mama pita, niječite i mene ne spominjite.
Last edited by BoB on 09 Apr 2009, 15:57, edited 1 time in total.

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by Legion66 » 17 Feb 2009, 07:15

Konkretan feder je od kontejnera za smeče. Tzv. treća ruka, prava je stvar kad si trebaš nekaj pridržati, a treba ti druga ruka za nekaj drugo, s prvom držiš čekić. Prva, druga, treća četa...
:A25:

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 09 Apr 2009, 15:51

tang, trn ili meni najdraži izraz korijen
tang je engleščina, trn ubada i nije loše ali ne daje sigurnost od čupanja kao korijen, a ja kada se razmašem drškom volim da je i oštrica u nastavku a ne negdje uokolo, inače se osjećam pomalo blesavo.

uglavnom, skriveni ili punog profila pitanje je sad. naravno ovisi...
puni profil je jednostavniji za napraviti jer zahtijeva manje rada čekićem ili brusilicom, početniku je sigurniji jer je navodna slabost rezultat loše izvedbe i nepažnje,ali...dršku je potrebno prilagoditi korijenu umjesto dlanu, umjetnički štih je teže postići i najbitnije, prilikom žešće uporabe dlan je u direktnom kontaktu s oštricom i preuzima višak vibracija i udaraca što rezultira žuljevima i neugodom, a to se najbolje može osjetiti na dužim sječivima, mačevima i sl.
ušteda materijala - ovo mi je dvojbeno i za prošlost a kamoli danas

prilikom izrade skrivenog korijena kovanjem glavne greške koje sam radio su:
prenagli prelazak, preoštri kutevi sa širine oštrice što dovodi do koncentracije sila koje zapravo ne želimo koncentrirati jer izazivaju pucanje
nepotpuno zagrijavanje tj. zagrijavamo korijen i lupamo ga a pritom zaboravljamo onaj dio do oštrice koji ako ostane hladniji nego što treba kovanjem dobija pukotine i u trećoj vatri vam korijen samo otpadne, isto se dogodi i kada prejako čekićamo i materijal se ne raspoređuje ravnomjerno već se gužva i slabi.
naravno ako stanjite korijen svog teškog kukrija na 4x4mm, materijal jednostavno nije dovoljno jak da podnese udarce već se vija ili puca. mene provjereno korijen od 3/4 debljine drške u potpunosti zadovoljava pri svim tipovima sječiva i pri svim teškim poslovima a ujedno je nježan prema mojim finim kovačkim ručicama, jer je potpuno amartiziran drškom.
drška u svakom slučaju mora u potpunosti sa svih strana nalijegati na korijen bez plesanja ili zračnih džepova.
također sam primjetio da kako oštrica tako i korijen imaju puno veću vjerojatnost preživljavanja postraničnog savijanja ako stranice nisu paralelne već stanjene prema vrhovima. to ima neke veze s rasporedom sila naprezanja pa dolazi do elastičnog a ne plastičnog savijanja ili nedaj bože pucanja, ali da ne dosađujem stvar funkcionira.
pažnju je potrebno posvetiti i štitniku(križu) koji svojim oštrim rubovima ili lošim nasjedanjem može dodatno oslabiti prijelaz.
kod dugačkih sječiva je bitan i onaj završetak drške (pomel) koji služi kao stražnji štitnik, protuteg i normalizator vibracija. sinusoida vibracija nastala udarcem u tvrdo kojom se piga cijeli mač je dovoljna da polomi ruku ili sječivo u ekstremnom zanemarivanju detalja. (jeli se i vama dogodilo da zamahnete sjekirom po tvrdom drvetu i umjesto sječivom lupite držalom, opako drmne, zar ne)

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 09 Apr 2009, 16:48

BoB daj neke slike radova :A27:

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 09 Apr 2009, 18:24

od svega što sam završio samo je jedan nožić još živ i vrijedan (negdje na forumu sam postao nekakve slikice), a i njega bih dokusurio ako nikako onda plazmom samo da je ostao u mom vlasništvu.
ostalo se svodi na par kila čelika.

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by Legion66 » 09 Apr 2009, 19:30

Níšta onda čekić u ruke i kuj.

Post Reply