SA ČIME TREBA BITI NAORUŽANA POLICIJSKA OPHODNJA?
Re: SA ČIME TREBA BITI NAORUŽANA POLICIJSKA OPHODNJA?
novinari ko novinari odmah sve napisali crno, to što je "ubijeni" mogao ozlijediti još par ljudi i nanijeti još veću štetu nije bitno, već je bitnije što je policajac UBIO čovjeka, no kako izgleda i u policiji stvari idu na bolje djelatnik nije rasčerečen pred novinarima, što se naoružanja ophodnje tiče, svakako jedan par pumperica i eventualno jedan PAP u gepeku za nedaj bože zlu ne trebalo, a što se novinara tiče treba im nogom zabiti u g....u slobodu pisanja i objavljivanja članaka tipa "POLICAJAC UBIO ČOVJEKA" "DUGE CIJEVI NA ULICI" i tome sl. pitao bi ja njih da se oni ili netko njima drag nađe u takvoj situaciji kako bi onda reagirali!
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!
što se tiče naoružanja policijskih ophodnji, one su sasvim solidno opremljene i naoružane. Kako kvalitetnim kratkim oružjem, kao i kvalitetnim kompletom za nošenje oružja,tako i po potrebi dugim oružjem. Koriste se i jurišne puške sustava kalašnjikov, i strojnice i borbene sačmarice. Ni bolje ni gore u usporedbi sa ostalim europskim policijama.
- Original_G
- Cinker - bojna

ma trebalo bi ih prvo opremiti da izgledaju ko oni robocop kaj čuvaju važne objekte u EU, npr. u nizozemskoj i češkoj! onda već izgledaju ozbiljno pa da držali i metlu u ruci 
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Slažem se, ako talijani mogu nositi Berette 12, mogu i naši ERU, ali kako je ovo forum, malo lamentiranja nije na odmet. Možda netko pročita pa nabavi nešto bolje, nikad se neznasimke wrote:što se tiče naoružanja policijskih ophodnji, one su sasvim solidno opremljene i naoružane. Kako kvalitetnim kratkim oružjem, kao i kvalitetnim kompletom za nošenje oružja,tako i po potrebi dugim oružjem. Koriste se i jurišne puške sustava kalašnjikov, i strojnice i borbene sačmarice. Ni bolje ni gore u usporedbi sa ostalim europskim policijama.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Možda pročita netko pa kaže nekome tko odlučuje, nikada se nezna.
potpisujemDok! wrote:Iz tvojih usta u Božje uši!!!
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!
Ja sam isto za sačmaricu što se tiče ophodnje. Mislim da ophodnja i kad se nađe u nevolji upotreba oružja se uglavnom primjenjuje na manjim udaljenostima. Automatske puške tipa "kalaša" kod naših kriminalaca su učestale i zjbno oružje, ali zato imamo specijalnu i interventnu policiju koju bi u svakom slučaju naoružao automatskim oružjem. Npr G36.
Specijalna policija je uvijek bolje i teže naoružana od obične policije, mislim da je svima jasno zašto, a ovdje tema i jest naoružanje policijske ophodnje, znači one dvojice koji su negdje u našem (vašem) kvartu.
Upravo sam se sjetio slučaja kada je iz privatnog ZOO-a pobjegao tigar. Pravi pravcati. Policajac ga je ubio iz kalaša, rafalom.
Osobno, ne bih baš rado išao na nekakvu životinju takve veličine strojnicom kalibra 9 mm, radije sačmarica sa jedinačnim projektilima, slug ili brenneke. Zato i preferiram sačmaricu, jer je svestrana (suzavac, gumeni meci, sitna sačma, krupna sačma, slug projektili...
Upravo sam se sjetio slučaja kada je iz privatnog ZOO-a pobjegao tigar. Pravi pravcati. Policajac ga je ubio iz kalaša, rafalom.
Osobno, ne bih baš rado išao na nekakvu životinju takve veličine strojnicom kalibra 9 mm, radije sačmarica sa jedinačnim projektilima, slug ili brenneke. Zato i preferiram sačmaricu, jer je svestrana (suzavac, gumeni meci, sitna sačma, krupna sačma, slug projektili...
Jedna bitna stvar u cijeloj ovoj priči. Osim diskusije o vrsti naoružanja policije, (što se mene tiče dovoljan je pištolj koji ZAUSTAVLJA kriminalce, što bi i trebao biti cilj) pitanje je da li su ti isti čuvari reda i zakona, obučeni rukovanjem oružja kojeg nose.
Jednom prilikom sam bio na streljani i došla su tri specijalca, stavili mete na 7-8 metara i ispalili po 5 (slovima: pet) metaka i tu je završio njihov trening.
Katastrofa. Suludo. Međutim, u razgovoru sa njima ispostvilo se da imaju (odnosno NEMAJU) ograničen broj metaka. Na što sam ja gledao u čudu .... I pitao ih: "Pa što nema dovoljno novaca od kazni da im se kupi municija". Odgovor je bio jednostavan: ima novaca, ali ne za to, za te njihove potrebe.
Skraćeno: sažalio sam se nad njima. Ti ljudi koji bi trebali braniti tuđe živote, imovinu i slično, na koncu i svoje živote, uskraćeni su.
Ako sam se ponovio, ispričavam se. Na poslu sam, pa brzo čitam tekstove.
Jednom prilikom sam bio na streljani i došla su tri specijalca, stavili mete na 7-8 metara i ispalili po 5 (slovima: pet) metaka i tu je završio njihov trening.
Katastrofa. Suludo. Međutim, u razgovoru sa njima ispostvilo se da imaju (odnosno NEMAJU) ograničen broj metaka. Na što sam ja gledao u čudu .... I pitao ih: "Pa što nema dovoljno novaca od kazni da im se kupi municija". Odgovor je bio jednostavan: ima novaca, ali ne za to, za te njihove potrebe.
Skraćeno: sažalio sam se nad njima. Ti ljudi koji bi trebali braniti tuđe živote, imovinu i slično, na koncu i svoje živote, uskraćeni su.
Ako sam se ponovio, ispričavam se. Na poslu sam, pa brzo čitam tekstove.
Ja sam se zatekao na streljani sa običnim policajcima a ne sa specijalcima odnosno sa tzv. kancelarijskim štakorima koji moraju odradit jedno gađanj u šta ja znam koliko vremena. Ljudi su izvadili Zastave M 70 kalibra 7,65 mm koji nemaju ni čitave nišane. (zadnjeg pola fali). O pogodcima bolje i ne govorit. Može demantirat ko god šta oće ali to je naša policija.
A koje godine je to bilo???
Službeno naoružanje hrvatske policije je pištolj kalibra 9 mm i to HS9, s time da se one količine ČZ 75B, argentinskih FM i eventualni zaostaci zamjenjuju i povlače.
Službeno naoružanje hrvatske policije je pištolj kalibra 9 mm i to HS9, s time da se one količine ČZ 75B, argentinskih FM i eventualni zaostaci zamjenjuju i povlače.
Je istina je u nazad nekoliko godina 3-5 možda. Hs-9 i nije tako davno ušao u komercijalnu upotrebu naše policije.(mislim na temeljnu) Kad sam spomenuo te policajce konkretno sam mislio na one pojedince koji ne izlaze iz kancelarija. Nebi me čudilo da i danas u nekoj kancelariji postoji takav pištolj. Možda i griješim.
Iznenadio bi se, oni u kancelarijama prvi dobiju novo oružje.
Zaboravih jednu isto tako važnu stvar napomenuti u pogledu naoružanosti. Osim uvježbanosti rukovanjem, redovitim treninzima, treba savladati psihološki momenat kada upotrijebiti oružje. O tome se malo priča i vrlo pojednostavljuje taj čin. Stajališta sam da bi svi čuvari reda i zakona (i svojih života) trebali biti dobro educirani KADA upotrijebiti oružje. Nikako vaditi ga i prijetiti, već upotrijebiti ga u pravom trenutku. U tim stresnim situacijama čovjek se ponaša sasvim drugačije i na tome bi trebalo puno raditi sa nosiocima oružja. Nekako sam stekao dojam da se o toj temi olako priča, a u zbilji treba ispravno reagirati. Također, stječem dojam da se o toj temi priča kao na filmovima: izvadi pištolj i ubij čovjeka. Pa nije to baš tako jednostavno.
Kako kome!
Znam ja i takvih policajaca i mogu vam reci da se uz takve
najsigurnije osječam!
Policajce koji svoju dužnost(zaštitu grašana) obavljaju na racionalno
najprikladniji način,iz iskustva i znanja a ne po besmislenim propisima!
To su uglavnom "old school" policajci,uglavnom ratni veterani,
nešto poput Prljavog Haryja.
Od pištolja,XDm .40 S&W HP,hydrašok,THV ilinešto drugo suvremeno,
ne elektrošoker i Cs sprej jer bi se puno zlopoabili,nego tazer pištolj,isti efekt ali bi ga se
koristilo gdje stvarno treba,manje nego elektrošoker, municije skuplja a opet koristilo bi ga se tamo gdje treba namjesto pištolja.
Slažem se s Nobilom,definitvno neka sačma 12 ga,samo nismo mi amerika...
Super bi bilo nabaviti i tazer električnu municiju,ali ali...
Izbor streljiva nije ograničen,nego ga zapravo uopče nema!
A sa "treningom" službenih osoba ste više manje upoznati
Ipak kada malo bolje pogledate M70AB2 je idealan za naše uvjete,
večina plicajaca zna rukovati s tom puškom,pa i oni koji ne vole
oružje,takve su (bile) okolnosti...
A budimo iskreni,većina ne održava oružje najbolje!
Dakako da bi policija trebala sebi priuštiti barem dva magazina po
pušci,jedan sa vojnim FMJ a drugi sa policijskim SP streljivom,
uistinu univerzalna kombinacija,bez pronlema pogađa
i probija pancirku do 50m tesiguno zaustavlja svaku prijetnju
s kojom se Hrvatski policajac može susresti.
Možda bi idealno policijsko oružje bio M4 Carbine
(nema opasnosto od prostrijela,brža paljba i bolje kontrola uružja
od kalaša,a i psihološki efekt bi bio jedno vrijem na nivou!)
Dakako kada bi edukacija i mogučnosti bile na nivou,ali ali...
i jedan slučaj kada je stradao kriminlac...
U Splitu,ima više od 5 godina od toga,nekoga nasilnog diler
su išli uhititi i ovaj je ubio jednoga policajca i mislim ranio još nekoga.
Skrivao se po grmlju a kada su došli specijalci čulo se par pucnjeva
i izvješče je bilo da je"sam sebe slučajno ubio oružjem počijenja zločina (PAP-ovka)"
Sapiens sat!
Znam ja i takvih policajaca i mogu vam reci da se uz takve
najsigurnije osječam!
Policajce koji svoju dužnost(zaštitu grašana) obavljaju na racionalno
najprikladniji način,iz iskustva i znanja a ne po besmislenim propisima!
To su uglavnom "old school" policajci,uglavnom ratni veterani,
nešto poput Prljavog Haryja.
Od pištolja,XDm .40 S&W HP,hydrašok,THV ilinešto drugo suvremeno,
ne elektrošoker i Cs sprej jer bi se puno zlopoabili,nego tazer pištolj,isti efekt ali bi ga se
koristilo gdje stvarno treba,manje nego elektrošoker, municije skuplja a opet koristilo bi ga se tamo gdje treba namjesto pištolja.
Slažem se s Nobilom,definitvno neka sačma 12 ga,samo nismo mi amerika...
Super bi bilo nabaviti i tazer električnu municiju,ali ali...
Izbor streljiva nije ograničen,nego ga zapravo uopče nema!
A sa "treningom" službenih osoba ste više manje upoznati
Ipak kada malo bolje pogledate M70AB2 je idealan za naše uvjete,
večina plicajaca zna rukovati s tom puškom,pa i oni koji ne vole
oružje,takve su (bile) okolnosti...
A budimo iskreni,većina ne održava oružje najbolje!
Dakako da bi policija trebala sebi priuštiti barem dva magazina po
pušci,jedan sa vojnim FMJ a drugi sa policijskim SP streljivom,
uistinu univerzalna kombinacija,bez pronlema pogađa
i probija pancirku do 50m tesiguno zaustavlja svaku prijetnju
s kojom se Hrvatski policajac može susresti.
Možda bi idealno policijsko oružje bio M4 Carbine
(nema opasnosto od prostrijela,brža paljba i bolje kontrola uružja
od kalaša,a i psihološki efekt bi bio jedno vrijem na nivou!)
Dakako kada bi edukacija i mogučnosti bile na nivou,ali ali...
i jedan slučaj kada je stradao kriminlac...
U Splitu,ima više od 5 godina od toga,nekoga nasilnog diler
su išli uhititi i ovaj je ubio jednoga policajca i mislim ranio još nekoga.
Skrivao se po grmlju a kada su došli specijalci čulo se par pucnjeva
i izvješče je bilo da je"sam sebe slučajno ubio oružjem počijenja zločina (PAP-ovka)"
Sapiens sat!