Crni barut
Moderator: BoB
-
Krieghetzer
- Razvodnik

Re: Crni barut
Bio sam danas na prijavi. Gospođa na prijavi je bila oduševljena "...Kako je prekrasan. Gdje si ga kupio? To bi bilo super za mojega muža..."
Tako da nije bilo nikakvih problema
Jedino moram pričekati dok ne napišu potvrdu.
Tako da nije bilo nikakvih problema
Jedino moram pričekati dok ne napišu potvrdu.
- blackpowder
- Nadnarednik

Dok! Ne budi zločest! Da te ne stigne Pitarelovo prokletstvo! 
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
Ja sam dobio potvrdu za nekoliko minuta...ono u stlu ...odite na kavicu pa dođite za destak minuta dok napišemo i šefica potpiše.
A ovo kako veli i dok ili je "crnogorska" rabota ili imaju veliku gužvu....ili nešto treće.
A ovo kako veli i dok ili je "crnogorska" rabota ili imaju veliku gužvu....ili nešto treće.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
- blackpowder
- Nadnarednik

PITARELOVO PROKLETSTVO PRVO;
Kad ti žena sve novce na cipele potroši!
PITARELOVO PROKLETSTVO DRUGO:
Kad te žena, zbog grižnje savjesti što je sve novce na cipele potrošila, pusti na IWA 09 a ti u tijesnim cipelama!
Kad ti žena sve novce na cipele potroši!
PITARELOVO PROKLETSTVO DRUGO:
Kad te žena, zbog grižnje savjesti što je sve novce na cipele potrošila, pusti na IWA 09 a ti u tijesnim cipelama!
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
- blackpowder
- Nadnarednik

ZASTOJI KOD PUCANJA ORUŽJEM NA CRNI BARUT
Većina novopečenih "rudara" već je dobrano zagaravila svoje prste pucajući iz dugih i kratkih cijevi i sad je vrijeme da kažemo nešto o mogućim zastojima i neopaljenjima.
Za početak pitajte što vas zanima a kasnije danas postaviti ću tabelu sa najčešćim zastojima i načinom riješavanja.
OPREZ! Oružje koje nije opalilo držite u pravcu mete barem 1 minutu zbog eventualnog zakašnjelog paljenja baruta! Oružje koje ima zastoj mora se tretirati kao NAPUNJENO (što i je) uz dužnu pažnju i oprez! Prilikom pražnjenja oružja "sredstvima prisile" , to jest šipkom sa nastavkom za čupanje kugle ili napravom sa CO2 poštujte sva pravila sigurnosti (CO2 može potisnuti kuglu priličnom brzinom) 
Za početak pitajte što vas zanima a kasnije danas postaviti ću tabelu sa najčešćim zastojima i načinom riješavanja.
- blackpowder
- Nadnarednik

ZASTOJI KOD PERKUSIONOG ORUŽJA
U ovoj tabeli su najčešći zastoji kod pucanja oružjem na kapislu. Postupci otklanjanja zastoja traže povećanu pažnju i naravno neizostavnu zaštitu očiju kao i kod pucanja.
- blackpowder
- Nadnarednik

Rudarska zajednica se vraća na svoje hrvatske korijene - u Rijeku. Jedan naš forumaš snimio je veterana "Old Suru" na streljani Drenova sa svojim rudarskim ljubimcem. hvala snimatelju (Breadfan)!
http://www.youtube.com/watch?v=Y0T6t_oaMkE
http://www.youtube.com/watch?v=Y0T6t_oaMkE
Last edited by Anonymous on 03 Mar 2009, 23:58, edited 1 time in total.
Reason: Dodao frejm za youtube filmić direkt u post
Reason: Dodao frejm za youtube filmić direkt u post
samo pitam , kad si nekaj zacrtam onda ne prolazim na lječnićkom pregledu , a i barut bi mi mogao navući vlagu !!!!
a za ostalu ekipu s foruma dugo vas već gledam i čist mi je bilo lijepo samo čitat i niš ne komentirat, al ovi modernatori ili kak se vech predstavljaju
vele da budu brisali neaktivne ,onda reko idem malo tipkat.
u slobodno vrijeme pucam , punim, eksperimentiram .još jednom pozdrav da nebi nehče rekel da nis pozdravil.
a za ostalu ekipu s foruma dugo vas već gledam i čist mi je bilo lijepo samo čitat i niš ne komentirat, al ovi modernatori ili kak se vech predstavljaju
vele da budu brisali neaktivne ,onda reko idem malo tipkat.
u slobodno vrijeme pucam , punim, eksperimentiram .još jednom pozdrav da nebi nehče rekel da nis pozdravil.
prije upotrebe dobro protresti tj. molim prvo potvrdu i/ili ispravak netočnog navoda:
zašto na popularnim replikama piše BLACK POWDER ONLY.
CRNI ILI DIMNI BARUT se vrlo lako pali, razvija mnogo dima i ostavlja mnogo čađi u cijevima. Normalno punjenje crnog baruta od 4,5 grama za sačmaricu 16ga razvija pritisak od oko 400 atmosfera. Pritisak je nešto slabiji u ležištu metka, a raste i najjači je pri vrhu cijevi, radi čega daje jači pucanj i puška više trza nego kod metka izrađenog od bezdimnog baruta. Povećanjem količine baruta ravnomjerno se povećava pritisak, po prilici za 1 gram povećanja punjenja pritisak se povećava za 100 atmosfera. Zbog toga se crni barut može puniti i mjericom. Može se upotrebljavati u čahurama bez ojačanja. Radi raznolike proizvodnje, prilikom punjenja, treba se pridržavati uputa na pakiranju.
Čuva se u dobro zatvorenom pakiranju, najbolje u tamnoj boci, na suhom i hladnom mjestu. Osjetljiv je na vlagu.
MALODIMNI ILI BEZDIMNI BARUT
Na otvorenom prostoru, prilikom zapaljenja, sporo i ravnomjerno gori i razvija malo slabo vidljivog dima. Teže se pali od crnog baruta. Zbog toga se koriste samo specijalne kapisle za bezdimni barut. Mnogo je jači od dimnog baruta. Usporedbe radi:
- punjenje za sačmaricu 16ga bezdimnog baruta od 1,80 grama razvija pritisak od oko 500 atmosfera
- punjenje za sačmaricu 16ga dimnog baruta od 4,50 grama razvija pritisak od oko 400 atmosfera.
Povećanjem težine punjenja bezdimnog baruta, pritisak koji ta količina proizvodi, ne povećava se ravnomjerno kao kod crnog baruta, nego progresivno. Tako povećanje od 0,50 grama povećava pritisak na oko 1000 atmosfera, a povećanje od jednog grama oko 3500 atmosfera. Radi toga nije preporučljivo da se mjeri mjericom, nego preciznom vagom, jer najmanja greška može dovesti do prskanja cijevi. Naročito se ne smiju mjericom odmjeravati talijanski baruti, jer su teži i jači od ostalih. Najveći pritisak pri opaljenju je u ležištu metka, a prema vrhu cijevi je slabiji, radi čega proizvodi slabiji pucanj i neznatan trzaj, pa cijevi mogu biti nešto kraće nego kod pušaka za crni barut. Radi vrlo mnogo vrsta izrade sa različitom specifičnom težinom i jačinom, treba ga puniti samo prema uputstvu na omotu pakiranja.
Ne smije se upotrebljavati vojnički bezdimni barut za puške sačmarice.
Čuva se u dobro zatvorenom pakiranju na suhom i hladnom mjestu.
Kod dužeg čuvanja dolazi do razlaganja i promjena osobina, pa treba nabavljati količine koje se mogu utrošiti za jednu sezonu.
zašto na popularnim replikama piše BLACK POWDER ONLY.
CRNI ILI DIMNI BARUT se vrlo lako pali, razvija mnogo dima i ostavlja mnogo čađi u cijevima. Normalno punjenje crnog baruta od 4,5 grama za sačmaricu 16ga razvija pritisak od oko 400 atmosfera. Pritisak je nešto slabiji u ležištu metka, a raste i najjači je pri vrhu cijevi, radi čega daje jači pucanj i puška više trza nego kod metka izrađenog od bezdimnog baruta. Povećanjem količine baruta ravnomjerno se povećava pritisak, po prilici za 1 gram povećanja punjenja pritisak se povećava za 100 atmosfera. Zbog toga se crni barut može puniti i mjericom. Može se upotrebljavati u čahurama bez ojačanja. Radi raznolike proizvodnje, prilikom punjenja, treba se pridržavati uputa na pakiranju.
Čuva se u dobro zatvorenom pakiranju, najbolje u tamnoj boci, na suhom i hladnom mjestu. Osjetljiv je na vlagu.
MALODIMNI ILI BEZDIMNI BARUT
Na otvorenom prostoru, prilikom zapaljenja, sporo i ravnomjerno gori i razvija malo slabo vidljivog dima. Teže se pali od crnog baruta. Zbog toga se koriste samo specijalne kapisle za bezdimni barut. Mnogo je jači od dimnog baruta. Usporedbe radi:
- punjenje za sačmaricu 16ga bezdimnog baruta od 1,80 grama razvija pritisak od oko 500 atmosfera
- punjenje za sačmaricu 16ga dimnog baruta od 4,50 grama razvija pritisak od oko 400 atmosfera.
Povećanjem težine punjenja bezdimnog baruta, pritisak koji ta količina proizvodi, ne povećava se ravnomjerno kao kod crnog baruta, nego progresivno. Tako povećanje od 0,50 grama povećava pritisak na oko 1000 atmosfera, a povećanje od jednog grama oko 3500 atmosfera. Radi toga nije preporučljivo da se mjeri mjericom, nego preciznom vagom, jer najmanja greška može dovesti do prskanja cijevi. Naročito se ne smiju mjericom odmjeravati talijanski baruti, jer su teži i jači od ostalih. Najveći pritisak pri opaljenju je u ležištu metka, a prema vrhu cijevi je slabiji, radi čega proizvodi slabiji pucanj i neznatan trzaj, pa cijevi mogu biti nešto kraće nego kod pušaka za crni barut. Radi vrlo mnogo vrsta izrade sa različitom specifičnom težinom i jačinom, treba ga puniti samo prema uputstvu na omotu pakiranja.
Ne smije se upotrebljavati vojnički bezdimni barut za puške sačmarice.
Čuva se u dobro zatvorenom pakiranju na suhom i hladnom mjestu.
Kod dužeg čuvanja dolazi do razlaganja i promjena osobina, pa treba nabavljati količine koje se mogu utrošiti za jednu sezonu.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us
Because none of us are as cruel as all of us
- Armalite Kid
- Banned
-
Krieghetzer
- Razvodnik

Prije jedno dvadesetak godina radili smo crni barut na grupi tehničke maldeži kako bi ga koristili za punjenje raketa.Armalite Kid wrote:Jel tko probao sam raditi crni barut i punit ga ?
Što se tiče korištenja takvog baruta u oružju postoji problem jer nema jednoliku granulaciju.
U principu kada napraviš crni barut potrebno ga je i prosijati.
također je bitno od kojeg drveta ugljen koristiš(nije isto vrba ili šljiva)
A postoji i jedan mali problem gdje kupiti kalijev nitrat.
Možeš ga dobiti iz umjetnog gnojiva filtriranjem ali postupak je dug.
Dali itko zna točnu formulu za izradu crnog baruta?
...hm,neznam ni dali je zabranjeno raditi to?
...hm,neznam ni dali je zabranjeno raditi to?
-
Krieghetzer
- Razvodnik

75% KNo3
15% ugljena od mekog drveta
10% sumpora
ovo je osnovna mjera imaš i neke druge postotke sve ovisno što želiš dobiti.
15% ugljena od mekog drveta
10% sumpora
ovo je osnovna mjera imaš i neke druge postotke sve ovisno što želiš dobiti.
pa mogao bi malo i sa nama podijeliti
)
----------------------------------------------------------------
Čovjek je najsavršenije biće koje može napraviti svaka budala
Čovjek je najsavršenije biće koje može napraviti svaka budala
- Original_G
- Cinker - bojna

pa poanta je čim finiju prašinu napraviti, prvo mješati salitru i ugljen pa mljeti pa onda dodati sumpor i ne mljeti više, ima na youtube dosta filmića kak napraviti
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
- Armalite Kid
- Banned
Ima miljon recepata, može se i kuhati, valjda je nekak logično ako netko puca na crni barut da nije tolko lijen i nezainteresiran da ga ne bi mogao napravit si sam.
magisches schwein
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ima ljudi koji pucaju crni barut pa su ljeni sami napraviti zrnje nego ga kupuju, a barut pogotovo =)
imho, zrnje ako zajebes, stopis i napravis ponovo ali barut... hmmm... imas puno vise toga za riskirati.
ne kazem da nebi bilo zanimljivo napraviti sve sam, bi...
ali onda bi i ugljen za proizvodnju baruta trebao napraviti sam da imas sto kvalitetnije sastojke...
imho, zrnje ako zajebes, stopis i napravis ponovo ali barut... hmmm... imas puno vise toga za riskirati.
ne kazem da nebi bilo zanimljivo napraviti sve sam, bi...
ali onda bi i ugljen za proizvodnju baruta trebao napraviti sam da imas sto kvalitetnije sastojke...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Armalite Kid
- Banned
Može se svašta napravit, al opet ne treba sad štreberski izmišljat cijelu znanost od toga, da sad ne bi netko išao i sam svoj sumpor delat ili slično
magisches schwein