Pucanje kolekcionarskim oružjem

Oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.

Moderator: BoB

Post Reply
blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Pucanje kolekcionarskim oružjem

Post by blackpowder » 10 Mar 2009, 23:07

Svjetska federacija crnobarutaša MLAIC sve svoje discipline ima podijeljene u dvije kategorije - ORIGINALI i REPLIKE. Pogledamo li malo liste sa plasmanima sa svjetskih natjecanja možemo uočiti da su razlike u rezultatima originali/replike skoro zanemarivi.
Osobno sam imao prilike pucati iz nekoliko originala koje vlasnici "nemilosrdno" eksploatiraju skoro svaki vikend kao i najobičnije replike od petstotinjak €.
Nažalost Hr zakon o oružju ne dozvoljava pucanje sa starim oružjem (originalima) a ne postoji instrument kojim bi se iz kolekcije izuzeli pojedini primjerci koji bi mogli postići dobar rezultat na natjecanjima.
Slika koja je postana ispod stigla mi je danas od prijatelja Norvežana (gdje Bog za strijelce još hoda po zemlji) - testirao je svoj originalni Springfield Trapdoor na streljani na 100m i ovo je rezultat. Puška ima 120 godina.
Springfield Trapdoor original by Rune Stensrud.jpg
Springfield Trapdoor original by Rune Stensrud.jpg (10.48 KiB) Viewed 527 times
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Re: PUCANJE KOLEKCIONARSKIM ORUŽJEM

Post by nobile157 » 11 Mar 2009, 12:02

Ja cijelo vrijeme tvrdim da je glupo zabraniti pucanje iz kolekcionarskog oružja, srbi su nedavno imali i veliko natjecanje sa starinama i to vrlo uspješno.
Treba stvarno ići sa ustavnom tužbom protiv zakona o oružju. Samo, meni se to već gadi toliko da cijelu prošlu godinu nisam bio u stanju poslati tužbu.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Luger
Desetnik
Desetnik

Post by Luger » 11 Mar 2009, 15:00

Nobile, podržavam te u svakom pogledu. Staro očuvano oružje koje stoji na zidu nije oružje. Uveli su i onu odredbu da za samoobranu ne smije biti manjih dimenzija 10 x 10 cm (Beretta 950, Browning Baby i sl.), a i dalje se registrira. Što ćeš kad prijedloge zakona kroje "dadilje" (ima svakakvih škola u MUP-u) iz garaže.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 11 Mar 2009, 16:25

Gledaj, mene staro oružje nikada nije zanimalo više nego kuriozitet, ali cijenim svakog kolekcionara oružja, jer se na taj način čuva povijest i tradicija i jer je to kulturna stečevina. I ti ljudi bi trebali imati pravo da pucaju i da se zabavljaju. Neko to voli, blackpowder puškara iz nabijača, neka. To je u redu, a kako smo različiti, jednom se sviđa to,nekome nešto modernije a svi smo članovi iste obitelji.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Post Reply