SUĐENJE I PRAVILNIK

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

Post Reply
Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

SUĐENJE I PRAVILNIK

Post by Original_G » 25 Mar 2009, 22:35

osnovni dokumenti HSS-a : http://www.hrvatski-streljacki.hr/ ak neko treba imam manje više sve u pdf

pravilnik ISSF-a , najnoviji: http://www.issf-shooting.org/default.aspx?mode=issf-sports&menu=22&mod=ifpg&pane=10&inst=6 ima 7,2 mb pa ko voli nek si skine

uskoro dobivam .pdf na hrvatskom pa njega postam
武士道

Ognjem i mačem.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: SUĐENJE I PRAVILNIK

Post by Original_G » 25 Mar 2009, 22:37

Dopuna za 2009 u privitku
Attachments
hssfile2277.pdf
(35.78 KiB) Downloaded 19 times
hssfile2342.pdf
(30.97 KiB) Downloaded 17 times
武士道

Ognjem i mačem.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 25 Mar 2009, 22:38

Čul sam več na dvije tri strane informacije, da oprema (kaput) prolazi u austriji ili u poljskoj ali u zagrebu nije prošla kontrolu?

kak to?
武士道

Ognjem i mačem.

T. Kvaka
Razvodnik
Razvodnik

Post by T. Kvaka » 25 Mar 2009, 22:59

Hm...ovo ni ja ne kužim.Koliko ja znam,svuda se mjeri na isti način i sa istim instrumentima.
If you run,you'll only die TIRED...

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 25 Mar 2009, 23:20

s druge strane kao razlog mi je rečeno da je najnoviji stroj na vrapčaku
武士道

Ognjem i mačem.

T. Kvaka
Razvodnik
Razvodnik

Post by T. Kvaka » 25 Mar 2009, 23:24

pa baš tamo sam bio u subotu na turniru olimpijskih nada. nije bila tehnička kontrola opreme,ali bio je postavljen stroj pa su strijelci sami mogli prekontrolirati svoju opremu. idem tamo opet u iduću subotu pa ćemo viditi šta će biti u vezi toga.

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 25 Mar 2009, 23:27

Zagreb je u svijetskim relacijama poznat po vrlo strogoj tehničkoj kontroli. Nije problem u mjernim uređajima već u interpretaciji rezultata. Legendarni je slučaj sudca na tehničkoj kontroli koji je koreanku natjerao da cijelo jutro turpija rukohvat pištolja kako bi stao u kontrolnu kutiju a čini mi se da je tu bilo i turpijanja nekih cijevi (kompenzatora) po zahtjevu istog suca (inače Osječana). Tu bi malo više mogao reći naš @ zdebat kao vrlo iskusan sudac na tehničkoj kontroli (između ostalog). Nagledao sam se trenera koji su gumenim batovima omekšavali kapute prije kontrole a nakon toga ih odmah sprejali štirkom u spreju kako bi ih ponovo ukrutili.
Osobno imam problema kod vaganja težine okidanja na mom S&W osobito kad sude suci sa laganim drhtajem ruku. Pravilnik kaže da se uteg mora podići prije opaljenja. Moje skupo plaćeno okidanje podešeno je 60 gr iznad minimuma i neoprezni sudac rijetko uspije ispravno izmjeriti okidanje. Sad sa sobom uvijek nosim digitalni atestirani mjerač sile okidanja koji računa i prosječnu silu okidanja na bilo koji broj kontinuiranih okidanja i problema više nema.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

smola
Pozornik
Pozornik

Post by smola » 25 Mar 2009, 23:31

ista svar se meni dogodila na PH ,sudac mi je iz četvrtog pokušaja uspio izmjeriti silu okidanja ,več sam se smrznuo.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 25 Mar 2009, 23:52

nema pravo strijelac sam dignuti pištolj?
武士道

Ognjem i mačem.

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 26 Mar 2009, 07:55

postoji neko "običajno pravo" međutim i sam kao sudac kad su neka okidanja na granici priznajem dizanje samo ako ga ja dignem jer kod nekih oružja, Smitha na primjer postoji trik sa špiglom kojim se niskusni sudac može zajebat. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 27 Mar 2009, 00:14

Original_G wrote:Čul sam več na dvije tri strane informacije, da oprema (kaput) prolazi u austriji ili u poljskoj ali u zagrebu nije prošla kontrolu?

kak to?

Provođenje tehničke kontrole za pušku je poprilično složeno iz više razloga. Obično se prvo postavlja pitanje kako je neki komad opreme prošao kontrolu "negdje" a sada ne prolazi. Nitko ne postavlja pitanje transporta i/ili skladištenja opreme između natjecanja i treninga. No idemo redom. Ako je oprema (prvenstveno hlače i kaput) prošla kontrolu "negdje vani" a kod nas ne prolazi može značiti da su tehničari u kontroli "tamo negdje" ili namjerno pustili opremu ili nisu upoznati sa pravilnikom. Na tehničkoj kontroli je uvijek neopisiva gužva bilo da su strijelci pod opterećenjem ili su zakasnili na teh. kont. Ili je premalo tehničara odnosno linija teh. kont. (na što već godinama upozoravam pa se svejedno ništa ne poduzima jer to povećava trošak samog natjecanja). Dakle, nije za čuditi se što tehničari negdje vani malo "ubrzaju postupak" pa oprema prođe jer je tako jednostavnije i lakše - princip ne talasaj, zašto da ga baš ja rušim.

Otkad radim na tehničkoj kontroli za puškarske discipline (međunarodna natjecanja) obavijestio sam sve domaće trenere da im stojim na raspolaganju po svim pitanjima teh. kont. Tko god da sumnja u ispravnost opreme neka mi se javi i neka dođe da se oprema pregleda i vide nedostatci. Do sada (dakle od 2003 godine) su ukupno PET (5) strijelaca pokazali interes za svoju opremu koju smo u miru između dva natjecanja pregledali. Gotovo sva državna natjecanja van zagreba niti nemaju teh. kont. (osim na papiru) jer organizator natjecanja mora platiti tehničare i opremu za taj posao.
Dolazim do zaključka da su ljudi nezainteresirani i živo im se fućka za pravila sve dok ne počnu neprilike na teh. kont. A tada im je opet netko drugi kriv, prvo tehničar koji ga zaj..ava bez veze, a onda trener koji ga na to nije upozorio. Tada trener digne ruke u zrak i kaže da ne puca sa tom opremom on već strijelac. I tko je tu lud?

Još jedna stvar koju moram napomenuti a jako je bitna. Od uvođenja novih pravila u našoj zemlji je uveden prijelazni period da se oprema dovede u red. Rok je istekao a nije se još ništa značajnije promijenilo. Nakon toga su, ne tako davno, seniorske finalistice pozvane na kontrolu i od njih 8 palo je 6??? Bez obzira na sve rezultat im je priznat. Dakle, dobivam dojam da se nitko ne usudi otvoreno reći; ljudi oprema vam ne valja, popravite je ili nećete pucati. Zvuči jako grubo ali i nesportska prednost koju netko dobiva na račun neispravne opreme isto je gruba stvar, ako ne i bezobrazluk. Znam da je oprema skupa, daš zadnju kunu na kaput i hlače a onda nakon teh. kont. postanu te iste hlače i kaput - dronjci. Problem je u tvornici koja se sama ne drži pravilnika o opremi. Tko si može priuštiti otići kupovati opremu i nositi sa sobom aparate teh. kont. da na licu mjesta pregleda opremu?

2006. god. na Sv.prv. čovjek mi dolazi na kontrolu opreme sa potpuno novom opremom koja naravno ne prolazi. Ja ga upućujem da se vrati na štand gdje je opremu kupio da mu to poprave, a on se vrati sa drvenim čekićem kojeg je tamo dobio. Pitao sam ga zašto mu nisu opremu oni nisu izčekićali a on samo slegne ramenima i reče da su mu rekli da oni to ne znaju raditi. A znali su mu pobrati lovu. Thune je po pitanju opreme najgori, sa anschutzom uglavnom nema problema a gehmannu je jako rijetko viđen poneki problem.

Ono što je bitno po ovoj temi je da mnogi zaboravljaju da se pod utjecajem vlage (i/ili znoja) kamas odnosno tkanina od koje se sastoji veći dio odjeće skrućuje. Oprema koja je cijelo vrijeme u torbi teško može biti prozračena i suha a samim tim i meka. Zagerb je lokacija sa velikom količinom vlage u zraku, Vrapčanski potok pogotovo, te ne čudi ako je negdje oprema dobro pregledana (i bila na granici ispravnosti) a na Vrapčaku padne.

I za kraj, dokle god budem vodio teh. kontrolu stojim na raspolaganju svim strijelcima po pitanju testiranja opreme van okvira natjecanja. Nije mi namjera nikoga gnjaviti niti uživam u tom poslu ali ga mislim raditi i dalje u duhu pravilnika.

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 27 Mar 2009, 08:44

Zdebat dobro zboriš, no tu je i jedan problem u kojem pravcu ide streljaštvo? oružje je sve savršenije i preciznije, mete manje ne mogu biti a onu malu prednost pojedinog strijelca dokida presavršen (čitaj krut) kaput i hlače.
Crni barut se godinama pucao u modelima kaputa iz pedesetih godina. Onda su prvo Nijemci pa onda i ostali počeli koristiti sve savršenije i modernije (tehnološki naprednije) kapute dok streljačke hlače nisu dozvoljene. Sad smo došli u situaciju da na 100m rezultati budu 100/100. Srećom javlja se ideja da se vrate stari kaputi ili samo prsluci kakvi su se koristili nekad i više priliče oružju.
Na Europskom prvenstvu u Parmi 2007 sidio sam discipline 50m puška, više manje sve u redu (crnobarutaši su cool natjecatelji) dok jednom nijemcu nije ispala rukavica i nije se mogao sagnuti. Slučajno krajičkom oka vidim kako trener uskače i podiže rukavicu. Naizgled ništa neobično osim što su svi Nijemci imali isti model ganc novih traperica. Pustio sam ga da otpuca i pozvao žiri - rezultat cijela reprezentacija imala je posebno napravljene streljačke hlače sa traperom izvana - krute do bola. Tko je ko klinac imao nove Super rifle zna o čemu pričam.
Tehnički pravilnik je kod CB vrlo jednostavan - streljačke hlače se ne koriste a ostala oprema je u skladu sa ISSF pravilima. Kako ove hlače nisu klasične streljačke hlače prošle su iako su daleko od korektnosti. E sad dali su ta trojica prvoplasiranih pukli rezultat zbog hlača ili....?

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 27 Mar 2009, 14:31

to o opremi i ganjanju zadnje desetinke nije specifično za streljaštvo nego se svi sportovi manje više bore s time, npr. lopta u nogometu ili odjela za plivanje itd.

preporuka za sušenje opreme, odlična stvar :!:

http://www.protexx.hr/

ja koristim za patike i za pancerice a i za ostale sportske torbe i opremu, suha ko barut i mirišljava :A25:
武士道

Ognjem i mačem.

T. Kvaka
Razvodnik
Razvodnik

Post by T. Kvaka » 27 Mar 2009, 17:05

zdebat wrote:Thune je po pitanju opreme najgori, sa anschutzom uglavnom nema problema a gehmannu je jako rijetko viđen poneki problem.
I ja sam isto tako čuo da su neki imali problema sa Kurt Thune-om. U čemu je problem? Ne kužim kako Thune oprema koja je poznata kao vrhunska i uz takvu cijenu može imati problema na tehničkoj?

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 28 Mar 2009, 00:01

Problem sa thune opremom je i u krutosti i u debljini. Pokušaj da se postavi pravilo tkanja kamasa se u samom startu izjalovio tako što su se proizvođači tkanine izvlačili sa tvrdnjom da bala ne može biti ravnomjerno tkana. Tu priču sam neslužbeno čuo i nije provjerena. Thune je do boli skupa oprema i ne razumijem kakve dugoročne koristi ima? Kada ljudi to vide okrenut će se drugim proizvođačima, koji imaju uz to pristupačnije cijene. Evo i u BiH i u Srbiji su počeli šivati opremu, nije još dovoljno kvalitetna ali nadam se da će ljudi u tome uspjeti. Osobno sam ljudima testirao prototip i sastavio obrazac teh.kont. po kojem se mogu ravnati u narednoj proizvodnji. Anšucov kaput kojim pucam vojničku pušku (kupljen u Sportkomercu kod Jelinčića) je predebel i prvi put kada budem u prilici uzet ću ga kroz instrumente i doraditi.

@ BP, i to sa crnim barutom je pomalo počelo izmicati kontroli. Nadam se da ćete to ipak dovesti u red, da se nećete dati navući na tanak led jer tome onda nema kraja. Streljaštvom se baviš više nego li sam ja star. Sjećaš li se kako je određena norma za serijsku zračnu pušku za kadetsku kategoriju? Čuo sam da je bazirana na rezultatima otpucanima sa običnom zastavicom i platnenim kaputima. Dakle pucati se može i bez svemirskih pušaka i svemirskih odijela. Nerijetko mi se kod mene u klubu netko požali na preciznost neke puške. Tada ja bez kaputa i streljačkih naočala otpucam par meta i nije nimalo loše, ne bitno lošije nego li sa opremom. Sve je stvar u glavi. Strijelac je taj koji puca, a ne oprema. No lakše je samopouzdanje tražiti u opremi - novcem kupovati rezultate umjesto treninzima.

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 28 Mar 2009, 00:51

zdebat wrote:
@ BP, i to sa crnim barutom je pomalo počelo izmicati kontroli. Nadam se da ćete to ipak dovesti u red, da se nećete dati navući na tanak led jer tome onda nema kraja. Streljaštvom se baviš više nego li sam ja star. Sjećaš li se kako je određena norma za serijsku zračnu pušku za kadetsku kategoriju? Čuo sam da je bazirana na rezultatima otpucanima sa običnom zastavicom i platnenim kaputima. Dakle pucati se može i bez svemirskih pušaka i svemirskih odijela. Nerijetko mi se kod mene u klubu netko požali na preciznost neke puške. Tada ja bez kaputa i streljačkih naočala otpucam par meta i nije nimalo loše, ne bitno lošije nego li sa opremom. Sve je stvar u glavi. Strijelac je taj koji puca, a ne oprema. No lakše je samopouzdanje tražiti u opremi - novcem kupovati rezultate umjesto treninzima.
Osobno pušku Mk slobodnog izbora prestao sam pucati baš zbog pretjerano skupe opreme - najskuplji kaput kojim sam pucao MK i vojničku pušku je bio stari kaputić od pliša koje su generacije strijelaca ukrutile konstantnim znojenjem.
CB pucam najčešće u prsluku za trap bila to puška ili revolver i pištolj. priklanjam se struji koja zagovara jednostavniju opremu a veću vještinu. O potrebi da trener povremeno na paljbenoj crti pokaže ispravnost svojih teza postao sam u trenažnom procesu i tu se u potpunosti slažemo.

Post Reply