Hankala

Noževi, bajunete, mačevi, sjekire, mačete...
Post Reply
requin
Skupnik
Skupnik

Hankala

Post by requin » 06 Apr 2009, 00:32

Ko o čemu, ja o skandinavcima,šta je specijalizacija
Nisam siguran dal da uopće postam, ipak je ovo "Hladno oružje"a moji nazori a i noževi se ne uklapaju baš...mislim o njima više kao o alatu.
Jukka Hankala,Lastu ili u prevodu kompliciran.
Što se mene tiče fantastičan nož za korištenje.
Evo par mobitel fotografija :roll:
Hankala3.jpg
Hankala4.jpg
Futrolu sam napravio za F1 ali kako nikako do kože...
Hankala8.jpg
Nažalost nisam se sjetio snimiti gomilu isječenih grana :A03: dok sam ga isprobavao..ali doma je još rezao papir bez otpora...
Hankala9.jpg
Moja ručica :lol:
Hankala6.jpg
Dobro jesam li koga uspio malo više zainteresirati za ovu vrstu noževa?Nešto osim Amerikanaca?? :D (Šala;naravno)

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Hankala

Post by BoB » 06 Apr 2009, 08:55

kad svi za stolom šute, znači da je ručak uspio :A25:
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 06 Apr 2009, 09:12

Lijep nozic :A25:
Je li to isto tvoj custom made ili je takav kupljen ?
Reci kako ti prsti ne skliznu sa drske na ostricu jer vidim da nema razlike izmedju stitnika i drske a ostrica je skroz do stitnika.
Navikao sam na ove bowie nozice pa mi je to malo cudno :A03:

I mozes li objasniti, nama koji nismo toliko upuceni u Skandinavsku kulturu, gdje se takvi nozevi koriste, koje su im funkcije...napisati koju rijec o njima ?
Ne volim takav tip nozeva pa se nisam niti raspitivao previse o njima, ali sad su me poceli interesirati, a vjerujem da ima jos zainteresiranih :A27:
Last edited by Knife_maniac on 06 Apr 2009, 09:46, edited 1 time in total.

J07@
Banned

Post by J07@ » 06 Apr 2009, 09:35

requin wrote:
Dobro jesam li koga uspio malo više zainteresirati za ovu vrstu noževa?
aha mene :D

knife
kaj ne vidis da nije rucka iste debljine svukud :A19:
pa zato ruka ne klizi

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by Legion66 » 06 Apr 2009, 10:20

Requin, lijepi nož, jesi možda razmišljao o izradi svojeg vlastitog?
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!

pukovnik
Pozornik
Pozornik

Post by pukovnik » 06 Apr 2009, 11:38

Da, definitivno.

Meni su se do sada najbolji pokazali upravo skandinavci. Od komercijalnih Fallkniven i Eka su mi definitivno ono nešto. A imaju kvalitetne čelike i izradu.
Premda bih volio naletjeti na ovakvo nešto i uzeti....Ako budeš prodavao, javi... :A13:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 06 Apr 2009, 11:47

Ha, evo nekoga s kime dijelim mišljenje. :A28:

requin
Skupnik
Skupnik

Post by requin » 06 Apr 2009, 16:51

Knife_maniac wrote:Lijep nozic :A25:
Je li to isto tvoj custom made ili je takav kupljen ?
Reci kako ti prsti ne skliznu sa drske na ostricu jer vidim da nema razlike izmedju stitnika i drske a ostrica je skroz do stitnika.
Navikao sam na ove bowie nozice pa mi je to malo cudno :A03:

I mozes li objasniti, nama koji nismo toliko upuceni u Skandinavsku kulturu, gdje se takvi nozevi koriste, koje su im funkcije...napisati koju rijec o njima ?
Ne volim takav tip nozeva pa se nisam niti raspitivao previse o njima, ali sad su me poceli interesirati, a vjerujem da ima jos zainteresiranih :A27:
Za početak,možda je termin koji koristim, skandi, netočan(zemljopisno),bolje bi bilo sjeverno evropski ili čak arktički noževi, :D ,takav tip oštrenja s jednim zakošenjem vuče porijeklo "tisuće" godina unatrag,i specifičan je za noževe koji se koriste od Danske do Sibira,po šumovitim predjelima i tundrama,nazivi za takve noževe zavise od područja pa tako Šveđani imaju "brukskniv" "kniv" "lapphuggare(huggare)" "Morakniv",Norvežani "tolekniv";"staskniv" "vildmarkskniv" "kniv",Finci "puukko" "leuku",Danci "brugsknive"Saami: unna-niibas mali nož, puukko), stuorraniibi (veliki nož, leuku) "sameniibi",sibirski koje koriste Evenki i Jakuci lony(veliki nož ,ali izgleda kao puuko)često je i da norvežani koriste laminirani čelik,finci silversteel(alatni čelik),šveđani sandvik čelik.
Manji nož je korišten dnevno za sve potrebe i za rad s drvom,dakle kao alat,radi toga i nema štitnik kao zapadnjački noževi(ako malo pogledate i amerikanci imaju noževe za korištenje u prirodi bez štitnika,Nesmuk,Kephart i kanadski Grohman)takvi noževi daju bolji pristup onome što se reže,više snage i kontrole,a onome ko zna koristiti nož ruka neće skliznuti :lol: (nisam se porezao pri korištenju noža zadnjih tridesetak godina,ali mi se desi dok radim na njemu :lol: )
Veliki nož,finski Leukku je zamjena za sjekiru i mačetu,nešto kao kamp nož,tamo gdje se koristi sjekira ne pomaže,jer je lakše sječi i cijepati s Leukku-om,a obično se nosi u paru s Pukko-m.
Ima puno toga još(to je ipak područje s najkvalitetnijom željeznom rudom u Evropi)od vikinškog saxa(kovačko varenje)do domaćinstava koje same proizvode svoje noževe,već sam spomenuo da je tradicja da više ljudi učestvuje u izradi noža,tako se postiže i veća kvaliteta,naposlijetku nitko nije savrš'en,pa dvoje ili troje specijaliziranih u svojim poljima mogu proizvesti bolji( i ljepši)proizvod.
Za kraj,drška je moj rad,zadnji komad tog drveta(puno uspomena).

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 06 Apr 2009, 20:58

Šjor, zahvaljujem se na elaboratu :A25:
Odmah su mi drazi i ti nozici i vise ih ne preskacem kad naletim na njih na forumima.

Dawor
Razvodnik
Razvodnik

Post by Dawor » 06 Apr 2009, 21:11

Evo i mene si zainteresirao, doduše viđao sam ih i prije ali ovako kada netko radi tj. unosi nešto svoje onda su mi još privlačniji. Volim taj izgled i nekako su mi "topliji" od komercijalnih noževa sa "plastičnim" držalicama (iako su možda kvalitetniji). :D

requin
Skupnik
Skupnik

Post by requin » 27 Apr 2009, 02:50

Napokon sam došao do malo kože pa Lastu više nije gol,
IMG_2915.JPG
IMG_2916.JPG
IMG_2917.JPG
;) cvjetni dezen.. :lol:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 28 Apr 2009, 23:06

poklon za djevojku/zenu umjesto cvijetnog aranzmana? =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

mali mate
Banned

Post by mali mate » 28 Apr 2009, 23:51

tesko da bi bas to htjela!!

requin
Skupnik
Skupnik

Post by requin » 29 Apr 2009, 12:25

love56.gif
love56.gif (7.68 KiB) Viewed 516 times