LAREDO BOWIE by COLD STEEL

Noževi, bajunete, mačevi, sjekire, mačete...
pukovnik
Pozornik
Pozornik

Re: LAREDO BOWIE by COLD STEEL

Post by pukovnik » 06 Apr 2009, 11:27

Ako se smijem ubaciti.

Ovaj nož sam imao donedavno i napokon sam ga se riješio. Jedva. :lol:
Kada ga se nosi na pojasu, s jedne strane pištolj (govorim o odlasku u lov, odnosno teren), postoji jedan veliki problem - to je masa...

Ne postoji način kako ga praktično nositi. Dužina je ok, a zbog širine oštrice (koja ne bi smjela na nožu biti veća od 4,5-6 mm) jednostavno nije baš niti primjenljiv za nekakva kvalitetna rezanja....

Svakako, ovo su moja iskustva, neki će, obzirom na veličinu i stvarno lijep oblik noža na koji sam i sam pao reći kako to nije bitno, ali probajte ga nositi par dana kada ga kukovi osjete.... :A21:

Ovo će shvatiti oni koji su nosili pišolj sa spremnikom punim metaka stalno za pojasom.... žulja i žulja.... :A10:

Stoga sam prešao na nešto kraće i lakšte - Fallkniven je po mom sudu i bolji od Cold steela, a model A1 je optimalan po pitanju duljine, debljine i mase.... Ima ih još, ali ispod S1 (kojeg sam poklonio) i preko A2 (razmišljam o njemu) definitivno ne bih išao :A11:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 06 Apr 2009, 11:38

Smiješ, kako ne bi smio. Pozdrav i dobrodošao na forum...

Da, ovaj problem sam uočio kod mog Trailmastera. Lijep ali baš ne i praktičan... A izvališ hrpu love za njega pa stoji na polici.

pukovnik
Pozornik
Pozornik

Post by pukovnik » 06 Apr 2009, 11:47

Ha ha ha, znači, nisam jedini. :A28:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 06 Apr 2009, 12:02

Naravno da nisi, ali pogledajmo to ovako:

Gdje piše da nož moraš nositi za pasom?

Gurneš ga u ranac, pa nema problema.

Ili si daš napraviti kvalitetnu futrolu za nož.

Inače je pravilo koje koriste ljudi koji nož puno koriste da bi oštrica trebala biti oko 13 cm za praktičan nož. Za cjepanje služi mačeta ili sjekirica, a za sitnije stvari mali folder nožić ili švicarac. Naravno, ako možeš nositi tri noža umjesto jednog. Jer i to ponekada igra veliku ulogu. :A03:
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

pukovnik
Pozornik
Pozornik

Post by pukovnik » 08 Apr 2009, 16:14

u situacijama poput lova problem je dostupnost. nije problem strpati takav nož u torbu, ali onda se postavlja pitanje zašto ga nositi ako se ne može odmah do njega?!
stoga kombinacija noža od oko 13-16 cm je po mom dosadašnjem iskustvu najbolja. za dulje (hodove i napore) i neprohodnije predjele treba nositi mačetu, ali preko leđa nikako na pojasu.....

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 08 Apr 2009, 20:26

Slažem se, ali, zbog nošenja puške, pogotovo karabina u lovu, daleko je praktičnije pištolj nositi u ramenoj futroli, koju inače baš ne preporučam za gradsko nošenje, ali u lovu je u redu. I dostupan je (ako nisi zakopčan do grla, a ne daješ svima do znanja da ga imaš). Također je dobra opcija holster nisko na nozi, jer pištolj za pasom u lovu stvarno smeta, grebe kundak puške i nezgodno ga je dohvatiti.

Nož također smeta ako ga nosiš za pasom u lovu, osim ako nije postavljen tako da ne smeta. Moj je savjet ako se nosi ranac, da se nož postavi na lijevi remen ranca sa ručkom prema dolje, da se može lakše uhvatiti, dostupan je a ne smeta. Možda izgleda malo militaristički, ali je svakako praktično.

requin
Skupnik
Skupnik

Post by requin » 08 Apr 2009, 22:30

Takav nož traži nekakav black powder Hawken ili nešto slično(ili vitrinu) :D
shawkins.jpg
shawkins.jpg (17.62 KiB) Viewed 574 times

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 09 Apr 2009, 21:06

Pa dobar je za western shooting, imao sam ga na takvoj pucnjavi u Rijeci 2006 i svi nijemci su blijedo gledali, a bilo je svakakvih noževa. A kako je tek poslije na fešti porezao velike okrugle kruhove made in germany!

reky
Pozornik
Pozornik

Post by reky » 20 Jun 2009, 13:46

pozdravljam sve ljubitelje oružja,javljam se prvi puta i neznam da li to radim ispravno,prihvačam sve savjete. Nisam još naišao na temu o kvaliteti spoja oštrice i drške,pri tome ne mislim na tang konstrukciu zalivenu gumom, nego na klasične noževe tipa Bowi,koliko su jaki ,koliko drvena drška ili štitnik može izdržati da se ne rasklima.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 20 Jun 2009, 17:36

Pozdrav, imaš o tome u starim temama, potraži malo, a ovakvi noževi nisu za razvaljivanje, više su za kolekciju. :A03:

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 28 Jul 2009, 13:37

nobile157 wrote:Pa dobar je za western shooting, imao sam ga na takvoj pucnjavi u Rijeci 2006 i svi nijemci su blijedo gledali, a bilo je svakakvih noževa. A kako je tek poslije na fešti porezao velike okrugle kruhove made in germany!

Taj noz uz Randala jos koriste za pravi lov nozem na divlje svinje u USA (iako sad tamo najcesce love i sa bajunetom od M16) imate hrpu snimaka na youtube, i izrazito je za te svrhe upotrebljiv zbog debljine i dužine noža te dvostruke ostrice, ili nedaj boze u vojne i obrambene svrhe!
A za sve drugo je ovaj noz neprakticanm imao ga u rukama i to je stvarno komad noza, nepraktican za svrljanje po sumi i dodatno reckanje grancica i kobasa , mazanje pastete :D

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 28 Jul 2009, 15:23

Za paštetu se nosi Fallkniven F1 :mrgreen:

Post Reply