Trajnost vatrenog oružja i žive sile

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
patch
Satnik
Satnik

Trajnost vatrenog oružja i žive sile

Post by patch » 22 Mar 2009, 17:54

Vojske razmišljaju u principu ovako. Vijek trajanja jedne puške iznosi oko tjedan dana (prosječni život vojnika u ratu).
Stoga sve naoruženje se ne radi od ekstremno kvalitetnih materijala, već nasuprot - bitno je da zadovovlji tvrdoću, žilavost i masu u određenim granicama.... a sve ostalo rješava održavanje, tj. vojnike se u slobodno vrijeme zaposli neka mažu puške i pripadajuće naoružanje. I problem korozije je riješen. puno jednostavnije nego komplicirati sa skupim i za vojsku neisplativim materijalima....

J07@
Banned

Re: usporedba kvalitete čelika

Post by J07@ » 22 Mar 2009, 20:49

patch wrote: Što se tiče kakvoće oštrica bayoneta, vojske razmišljaju u principu ovako. Vijek trajanja jedne puške iznosi oko tjedan dana (prosječni život vojnika u ratu).
Stoga sve naoruženje se ne radi od ekstremno kvalitetnih materijala, već nasuprot - bitno je da zadovovlji tvrdoću, žilavost i masu u određenim granicama.... a sve ostalo rješava održavanje, tj. vojnike se u slobodno vrijeme zaposli neka mažu puške i pripadajuće naoružanje. I problem korozije je riješen. puno jednostavnije nego komplicirati sa skupim i za vojsku neisplativim materijalima....
molim te reci di si izvukel ove podatke o tjedan dana i o kojem se stoljecu radi :?:

a o kvaliteti pusaka i bajoneta
da se rade od losih materijala onda i bi zivotni vjek vojnika bil tjedan dana
a na srecu nije tak

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 22 Mar 2009, 21:34

ovo su podaci koje sam dobio od jedne osobe koja radi u HV-u a išla je u vojnu akademiju u jna.
imali su proračune, obzirom na broj angažiranih vojnika, broj stvarnih, kolateralnih žrtava i dezertera, te su na osnovu toga dobili, prosječno vrijeme trajanja oružja, odnosno vojnika....
koliko mi je poznato, ovo je bilo iz ruskih izvora, a za njih je poznato kako su imali ešalonski tip ratovanja - kada bi potrošili jedan red ljudi, jednostavno bi u smrt poslali nove i nove....
smisla ima - jer kada se pogleda broj angažiranih vojnika u 1. i 2. svjetskom ratu, te broj stradalih i ozlijeđenih, dođe se do nekakvog prosjeka o duljini trajanja ljudskog života u ratu...
isto tako postoji podatak da je za ubojstvo 1 vojnika potrebno potrošiti oko 2-3 t streljiva.... nekog zakači iz prve a netko umre u krevetu s 89. godina.....

eod

J07@
Banned

Post by J07@ » 22 Mar 2009, 21:39

znaci pricas o proslim vremenima a ne o sadasnjim

zar stvarno mislis da se puske rade od losih materijala :?:
(neke da to moram priznat, al i te traju duze pa i godinama, naravno uz odrzavanje)

to ti je ko kad kupis auto
dobis garanciju na 1g i kaj
ces ga bacit onda :?:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 22 Mar 2009, 21:51

vidi - ideš u OT.

da, puške kao i svi strojevi i uređaji se rade s određenim vijekom trajanja - to je broj ispaljenja koje trebaju moći odraditi.
sukladno tomu planira se tip i vrsta materijala koji treba to izdržati +/- 10%

prije su to puno teže mogli izračunati pa je sve skupa bilo predimenzionirano. Danas to sigurno više nije tako.

I samo jedno pitanje. Retoričko, normalno.

Vojnik nosi pušku, bude ranjen. Izbačen je iz vojne strukture barem na neko vrijeme. Što je s njegovom puškom? Čeka povratak, odnosno dok se ne razduži....

S druge strane česta su oštećenja oružja, kvarovi, vojnicima se događa i da isto izgube (osobno poznajem nekoliko vojnika koji su tuđe pronašli = netko je izgubio)....zatim oružje mrtvih vojnika = mora se pregledati kod puškara, upucati i zadužiti nekoga novoga s time....

ovo je, složio se ti ili ne, jedno složeno pitanje i zato kažem da ti podaci o prosječnom trajanju oružja (u ratu) imaju smisla....

J07@
Banned

Post by J07@ » 22 Mar 2009, 21:58

patch wrote:
I samo jedno pitanje. Retoričko, normalno.
Vojnik nosi pušku, bude ranjen. Izbačen je iz vojne strukture barem na neko vrijeme. Što je s njegovom puškom? Čeka povratak, odnosno dok se ne razduži....
nejdem u OT
samo samo ocu razjasnit neke stvari

ak je ranjen
puska se vraca u postrojbu
i najvjerojatnije sa njome zaduzi neko novi ko dode
il se vraca u skladiste

bar je tak bilo kod mene za vrjeme DRa
nije se cekalo da covjek izade iz bolnice pa da se dode razduzit

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 22 Mar 2009, 22:10

nadam se da ovo nije bilo pravilo svuda.... zato se i događa da pojedinci imaju "zalihe za svaki slučaj" a oružje se vodi kao razduženo, izgubljeno i neispravno....
a opet moguće je jer je za vrijeme dr-a nedostajalo svega.

croblade
Razvodnik
Razvodnik

Post by croblade » 23 Mar 2009, 10:06

Meni stvarno nije jasno odakle toliko starog oružja ako se puške rade da bi funkcionirale tjedan dana. Ista stvar je s bajonetama.
Tko to planira ratovati tjedan dana? Prema tome ako vojnik poživi u ratu godinu dana trebao bi promijeniti 52/53 puške? Naj se ljutiti Patch ali malo si se zaletio…
Pa ni Maadi ne radi puške koje traju tjedan dana. Dobro kada se radi o Maadi tvornici možda sam se i ja malo zaletio…
Kaj se tiče bajoneta tu se također ne može generalizirati. Nezamislive su razlike u kvaliteti od modela do modela. Ima ih stvarno loših, no ima i vrhunskih oštrica, isto kao i kod noževa ili pušaka.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 23 Mar 2009, 12:54

ja nisam rekao da se puške prave da bi trajale tjedan dana.

rekao sam da se puške prave da bi izdržale određeni broj opaljenja - npr 200.000 nakon toga slijedi generalni remont ili uništavanje....

a rekao sam kako je vijek trajanja oružja i vojnika prema vojnim studijama bio u prosjeku (znači radi se o statistici) oko tjedan dana.... nemoj to brkati sa brojem opaljenja i trajnošću oružja...
Last edited by patch on 23 Mar 2009, 13:55, edited 1 time in total.

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Re: Trajnost vatrenog oružja i žive sile

Post by Mr.Cabdriver » 23 Mar 2009, 13:42

Mislim da statistika i stvarni život rijetko kada imaju previše veze jedno s drugim.

Ne treba se držat nijednog ni drugog ko pijan plota jer uvijek na kraju ispadne nešto treće.

Da je statistika po kojoj se vodi naša vlast dobra, mi bi svi bili sretni, debeli i situirani. Al hrvatska prosječna plaća ne odražava činjenicu da neka određena manjina ima plaću od 100-500 tisuća kuna mjesečno, a velika većina ima NKV minimalac na pola radnog vremena jer se to kod nas može tako.
A prosječna plaća štima?!?!?!?
Tako da statistike treba uzet sa veeeelikom rezervom.

Na kraju se sve svede na one male ljude, majstore puškare i kovače (oni shvaćaju da je statistika k***c) koji od smeće materijala pokušaju svojom vještinom i iskustvom napravit što bolji proizvod pod nemoguće dimenzioniranim uvjetima.
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam... :twisted: ::::....

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 23 Mar 2009, 18:11

Slažem se,statistika je teorija haosa i nema realnu primjenu!

Prosjek trajanja njemačkog vojnika nije bio duži od par dana,
a tada proizvedena k89,uz normalno održavanja može bez problema
djelovati u ratu koji bi vodili naši unuci,velika većina mosin-naganta i kalašnjikova isto!
A "rok trajanja" ruske pješadije je najkrači (od broja vojnika koji su ušli u rat 41.' do 45.' ih je preživjelo oko 5% !) a svi znamo kakve je kvalitete i reputacije njihovo oružje!

Iz oriđiđi AK47 i M70 možeš pucati dok se ne zapali podkundak i onda opet nastaviti jedno vrijeme kao da ništa nije http://www.poetv.com/video.php?vid=27967

Vjerujem da nakon što se cijev ohladila da je puška radila kao nova!

A 200 000 metaka,to je impresivna kvaliteta izrade,
toiliko se ispali u osrednjoj bitci!
ne znam dali je cijeli forum ispalio 20 000 zajedno!

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 23 Mar 2009, 18:22

hmmm statistika, točan zbroj netočnih podataka!

ili omiljena: laž, prokleta laž, statistika

ovo o tjedan dana je računica ako odmah počnu djelovanja i traju tjedan dana :A25: a ne počnu pa stanu pa se gledamo prek nišana iz rova :A25:
武士道

Ognjem i mačem.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Mar 2009, 20:57

Original_G wrote:hmmm statistika, točan zbroj netočnih podataka!
pretekao si me s ovim =) mislim si ja jos jucer ocu li napisati ili ne, al reko necu doljevati ulje na vatru =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 23 Mar 2009, 22:04

odustajem. vidim da ekipa i dalje ima svoju istu spiku. zato nam ne treba ni znanost, niti inovacije, ma niti struja...

idemo natrag u kameno doba. :A19: a ja odustajem od daljnijh replyja jer ne želim gubiti vrijeme i energiju objašnjavajući nešto što netko ne želi shvatiti.

eod, što se mene tiče.
Last edited by patch on 24 Mar 2009, 00:02, edited 1 time in total.

shelby-eleanor
Desetnik
Desetnik

Post by shelby-eleanor » 23 Mar 2009, 22:56

a sto ste se okomili na statistiku :A03: statisticke podatke treba samo znati citati i razumjeti.. i ne treba ih shvacati bukvalno :A20:
"A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes,
the action is the brain, and the barrel is the heart.
But you, the man behind the rifle, you are the soul."

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 24 Mar 2009, 08:13

@jo7a: Riječ "trtljaš" nije način dokazivanja argumenata. Suzdrži se od takvih izljeva ili se isključi iz diskusija ako nemoš održat neku razinu.

@patch: Ta statistika bi onda ugrubo rekla da u Hrvatskoj više nema živih ljudi jer su svi pobijeni na frontovima u prve 3 godine agresije. Ne znam šta se živciraš i braniš takvu znanost koja očito ima krivo. Jer ako je u pravu, onda i ti nisi više živ i samo nas povremno posjećuješ s druge strane.

pukovnik
Pozornik
Pozornik

Post by pukovnik » 06 Apr 2009, 12:06

Čitam ove postove i gledam što se piše.
Prijatelju, nemoj me krivo shvatit, ali od ovoga ti i admin klinca ne kužite. Ovo što su pisali Doc i patch, ima itekakvog smisla.

Ako si stvarno bio u vojsci - a pri tome mislim na stvarno ratovanje i borbe a ne posao u skladištu (a vjeruj ovaj moj nick nije bezveze) onda ćeš, nadam se razumjeti o čemu ću pisati.
pazi, radi se o sljedećemu (dobro pročitaj, jer nisam tip koji će odgovarati na svaki red koji se piše):

- kada postrojba ide u akciju, bilo da se radi o obrani ili napadu, uvijek netko strada. JAKO rijetko se događa da se nikome baš ništa ne dogodi.
stradavanja može biti od neprijateljske ili prijateljske vatre, svejedno je. Onoga trenutka kada je vojnik nastradao, on je izbačen iz stroja kao i njegova puška. Ne može borbeno djelovati. Ok, ako je rana mala i može si sam pomoći, ali i tu je neko vrijeme van vatrenog djelovanja ili zadatka .

- kod nas u postrojbama se zbog manjka oruža događalo to da se na premještaje ČESTO išlo bez oružja a da bi nova postrojba koja je došla dužila zatečeno oružje, ali ni to nije bilo pravilo. Sve je ovisilo o trenutnoj situaciji na terenu i dostupnim količinama oružja i streljiva.
Najbolje nam je bilo kada bi pala neka vojarna i kada smo mogli biti u mogućnosti dokopati se novih pušaka...

činjenica je da je bilo i gubljenja oružja, a isto tako da je bilo i nađenog oružja.

Sve ovo je obrađivala jedna matematička disciplina - STATISTIKA koja je pokazivala, a nas na terenu upozoravala da se sukladno žestini tipa i vrste akcije određene stvari mogu predvidjeti.
To je nešto što mi, viši časnici, ne govorimo vojnicima, jer to njima nije niti potrebno, a mi prema jačini naše i neprijateljeve vatrene moći možemo procjeniti vlastitu moć i potencijalne gubitke.... Ovo je nešto što se proučava i uči u Ratnoj školi u Zagrebu, a i na svakoj boljoj vojnoj školi.

iz mog znanja i iskustva vidim da ne znaš i ne poznaješ materiju i stoga ti kao član i kolega s foruma pokazujem kako to nije način komunikacije s ljudima.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 06 Apr 2009, 12:17

Lijepo rečeno i sročeno.
Činjenica je da cjelovitu sliku na bojišnici imaju najviši časnici, a kako se ide niže po činovima, pogled je samo ograničeniji i uži, što je i normalno. Jednostavno je tako.
A upućujem i na moj post "Čovječe ne ljuti se" u kojem je dosta toga pojašnjeno o ponašanju na forumu i ophođenju članova.
Osobno, ako ne razumijem o čemu se u temi radi, ne komentiram je.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 06 Apr 2009, 12:21

Mislim da je jozu više pogodilo to što je rečeno da su puške od lošeg materijala nego sve ostalo što je posle rečeno... ima tu nekih tragova fetisha :twisted: :twisted: :twisted:

J07@
Banned

Post by J07@ » 06 Apr 2009, 12:26

post sa prve strane
kolega forumas croblade je ljepo napisal
ak to nije dovoljno jasno
onda stvarno ja nemam kaj za rec

croblade wrote:Meni stvarno nije jasno odakle toliko starog oružja ako se puške rade da bi funkcionirale tjedan dana. Ista stvar je s bajonetama.
Tko to planira ratovati tjedan dana? Prema tome ako vojnik poživi u ratu godinu dana trebao bi promijeniti 52/53 puške? Naj se ljutiti Patch ali malo si se zaletio…
Pa ni Maadi ne radi puške koje traju tjedan dana. Dobro kada se radi o Maadi tvornici možda sam se i ja malo zaletio…
Kaj se tiče bajoneta tu se također ne može generalizirati. Nezamislive su razlike u kvaliteti od modela do modela. Ima ih stvarno loših, no ima i vrhunskih oštrica, isto kao i kod noževa ili pušaka.

Locked