CZ-85B - iskustva i misljenja

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Irfan
Pozornik
Pozornik

CZ-85B - iskustva i misljenja

Post by Irfan » 09 Apr 2009, 12:28

Pozdrav svima! Ja sam novi clan na forumu, kojeg inace vec duze pratim al sam imao problema sa registracijom tako tek sada pisem. Inace sam rekreativni strijelac i ljubitelj oruzja iz Bosne. Posjedujem trenutno CZ-85B. Mnoge pistolje sam probao u zivotu, neke posjedovao i po mom misljenju, bar sto se mene tice, najvise volim Glock dizajn i to Glock 17 pa onda 19 i CZ75 dizajn.

Moje pitanje tice se ceskog pistolja, nama svima dobro poznatog CZ-85B. Pistolj nije nista drugo nego 75ca sa dvostrukom kocnicom i polugom za otpustanje navlake. Kakva su vasa iskustva sa ovim pistoljem, kolko ste metaka ispucali i kakve ste probleme imali od zastoja i slomljenih dijelova? Ja sam tek presao 1000 metaka, ne znam da sam imao "zastoja" osim sto mi se znalo desavat da navlaka ostaje u zadnjem polozaju a ima jos metaka u spremniku (premature slide locks), sa jednim spremnikom stalno a sa ostalim povremeno ukljucujuci originalne od 16 komada i "veliki" za Sp-01 18 metaka. Nista jos nje pucalo od dijelova.

Razlog sto ovo pitam jeste da sam citao na jednom americkom forumu da CZ-85B nije izdrzljiv poput CZ-75B zbog vece rupe u kucistu za desni "slide stop" sto bi dovodilo do pucanja kucista nakon 30 000 metaka!? Koliko je ovo tacno? :|

patch
Satnik
Satnik

Re: CZ-85B - iskustva i misljenja

Post by patch » 09 Apr 2009, 20:19

Dobrodošao na forum.

koliko se sjećam o ovome je već bilo govora, čini mi se čak i slika nekih od forumaša kojima je bilo lomova (čak i na manjem broju opaljenja nego 30.000).
Malo probaj prosurfati ovdje forumom, mislim baš da je negdje ovdje na vatrenom.

Odin
Pozornik
Pozornik

Post by Odin » 09 Apr 2009, 21:57

Navlaka koja ostaje u stražnjem položaju iako još ima metaka u spremniku je u 99,99% slučajeva posljedica greške u hvatu. Palac dolje. Ne mislim :A24: nego treba pomaknuti palac pri pucanju. ;)

ALPHA
Banned

Post by ALPHA » 09 Apr 2009, 22:26

:A18: :A18:
Last edited by ALPHA on 17 Jul 2009, 22:41, edited 1 time in total.
Samo je nebo granica, a granice su da se prelaze

Irfan
Pozornik
Pozornik

Post by Irfan » 09 Apr 2009, 23:44

Sto se tice moga pitanja. Ja sam pitao za konkretni model. A SP-01 kojem je pukao slide stop, tu temu sam citao, desilo se nakon 8000 metaka. 30 000 metaka koje sam spomenuo odnose se na kuciste pistolja a ne na "slide stop".

Ubijedjen sam da probleme koje je pravio pistolj nisu do mene. Jedan od spremnika je bio vidljivo iskrivljen pri kraju. Moguce da je opruga slide stopa slaba ili da meci jednostavno kada "iskoce" iz spremnika pomjere slide stop na gore jer su dosta blizu sto moze potvrdit svaki vlasnik. Inace prste drzim visoko, iznad kocnice i slide stopa!

Ako ima ko iskustvo sa datim modelom pravo bih volio kad bi ga podijelio sa mnom. :lol:

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 10 Apr 2009, 10:34

Meni se čini da ti tu spremnik nešto ne dela kako treba..je l' ti se to događa sa oba spremnika ili samo s jednim?
Isprobaj malo pa nam javi. :twisted:
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

RANGER94
Skupnik
Skupnik

Post by RANGER94 » 10 Apr 2009, 14:11

Najvjerovatnije se radi o neispravnom spremniku! Znam da zelis da ti pistolj bude bez mane, jer takav sam i sam, ali uvijek neki dio moze otici! Zato pucaj bez misljenja o tom, a ako se pokvari, majstoru! Inace, 75-ica, onaj prvi model je bolji i od 75B i 85B! Bolja je kvaliteta izrade dijelova, puno je dijelova napravljeno rucno, jednostavnija je igla(bez utora za osiguranje da pistolj ne opali ako nije napet)...Uglavnom, sto vise dijelova, to je gore! Ja posjedujem 75B, a upravo zbog solidne kolicine streljiva koju pucam na treninzima, nastojim uzeti jos jednu, ali obicnu 75, samo ako je nadjem novu! Ponavljam, pucaj koliko hoces i neka te kvarovi ne zamaraju. Jer nista nije vjecno, tako ni pistolj, pa makar i onaj najskuplji i "najpouzdaniji", "najkvalitetniji"! Uglavnom, 85B je jao kvalitetan i pouzdan pistolj! Meni se do sada na mojoj 75B nije dogodio ni jedan kvar i niti jedan zastoj, a ispucala je oko 15000 metaka, a slicna je, gotovo ista 85B!
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!

shooter9
Skupnik
Skupnik

Post by shooter9 » 10 Apr 2009, 20:53

Irfan wrote:Pozdrav svima! Ja sam novi clan na forumu, kojeg inace vec duze pratim al sam imao problema sa registracijom tako tek sada pisem. Inace sam rekreativni strijelac i ljubitelj oruzja iz Bosne. Posjedujem trenutno CZ-85B. Mnoge pistolje sam probao u zivotu, neke posjedovao i po mom misljenju, bar sto se mene tice, najvise volim Glock dizajn i to Glock 17 pa onda 19 i CZ75 dizajn.

Moje pitanje tice se ceskog pistolja, nama svima dobro poznatog CZ-85B. Pistolj nije nista drugo nego 75ca sa dvostrukom kocnicom i polugom za otpustanje navlake. Kakva su vasa iskustva sa ovim pistoljem, kolko ste metaka ispucali i kakve ste probleme imali od zastoja i slomljenih dijelova? Ja sam tek presao 1000 metaka, ne znam da sam imao "zastoja" osim sto mi se znalo desavat da navlaka ostaje u zadnjem polozaju a ima jos metaka u spremniku (premature slide locks), sa jednim spremnikom stalno a sa ostalim povremeno ukljucujuci originalne od 16 komada i "veliki" za Sp-01 18 metaka. Nista jos nje pucalo od dijelova.

Razlog sto ovo pitam jeste da sam citao na jednom americkom forumu da CZ-85B nije izdrzljiv poput CZ-75B zbog vece rupe u kucistu za desni "slide stop" sto bi dovodilo do pucanja kucista nakon 30 000 metaka!? Koliko je ovo tacno? :|
Več sam pisao o tome, imam CZ85 -CU od 1996. god sigurno preko 30000 opaljenja, ispucala sam bog zna koje sve vrste municije(čak i pojačanih 9mm).Prije 6god pukla mi je brava od cijevi i prošle godine na IPSC natjecanju u Osijeku ispala mi negdje u travi desna poluga za otpuštanje navlake ali nisam niti kupio drugu jer mi ne treba nego sam stavio bravu od 75 ce jer je malo krača pa ne viri previše.Sada sam kupio SP01 SHADOW i radi ko singerica a o preciznosti nije potrebno govoriti .Nikada mi navlaka nije ostala otvorena osim ako nije bilo metaka u spremniku.Za treninge koristim konverziju 22LR koju sam kupio zajedno sa CZ85 i sa kojom dan danas bez ijednog zastoja pucam. :A25: :A28:

Patch svaka čast pamčenje te dobro služi :lol: :A25:
No Peace without Justice !

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 10 Apr 2009, 22:58

Meni je i 75B super pljuca..ali kad bi uzimo uzeo bi BD verziju s dekockerom umjesto s thumb safetijem..

Irfan
Pozornik
Pozornik

Post by Irfan » 11 Apr 2009, 01:23

Hvala na odgovorima, a posebno iskustvima RANGERA i shootera!
shooter9 Zanimljivo je da si imao problema sa cijevi. Kako si nabavio novu i kakva je bila zakonska procedura? Inace rekao mi je oruzar koji radi za CZ-usa po imenu Mike da od tri glavna dijela pistolja (navlaka, kuciste i cijev) cijev je ta koja prve ode. Al mi je isto tako rekao da bi trebala da traje 60.000 metaka.

Ne znam da li ste upoznati ali mi ovdje u Bosni imamo problema sa novim zakonom o oruzju koji je usvojen bar za sad na podruciju tuzlanskog i sarajevskog kantona i koji predvidja samo JEDAN pistolj i JEDAN revolver bez obzira na kalibar. Po proslom zakonu mogao si imati vise pistolja pod uslovom da su u razlicitim kalibrima. Sada ja ako hocu kupit novi pistolj moram prvo prodat onaj koji imam pa podnijet zahtjev. Inace dvoumim se da li da kupim nov Glock 17 ili 19. Moj otac je imao i jedan i drugi i prodati su iz nekih razloga, al ja sam ih koristio i pucao, iz Glocka 17 1000 a i iz 19-ke nekih 3000 metaka. Ma volim pravo Glock i imam povjerenja u njega, ali volim isto tako i CZ-85B, podsjeca me nekako na 1911. :lol:
Volim i 92FS. Otac posjeduje 92FS inox, ali Bretta mi je na drugom mjestu. Prvo dijele GLock i CZ-75/85.
Sta mi vi preporucujete? Da ostanem sa Zbrojom il da nabavim nesto novo? :roll:

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 11 Apr 2009, 02:25

Uzmi si HS. Poslje toga ti više niš neće trebat. :twisted:

ALPHA
Banned

Post by ALPHA » 11 Apr 2009, 11:26

:A18: :A18:
Last edited by ALPHA on 17 Jul 2009, 22:41, edited 1 time in total.
Samo je nebo granica, a granice su da se prelaze

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 11 Apr 2009, 17:55

kaj se 85bd tiče, na američkim forumima spominju "slide lock release spring" da me ubiješ nemogu to naći na presjeku ili hrvatsko ime, uglavnom oni traže od uvoznika i ovaj im pošalje novu oprugu i sve je OK

a kaj se novog pištolja tiče za sve osim ISSF tu je XDM :A25: toliko blizu a toliko dobra pištolj da ne treba dalje tražiti....

kaj se ISSF tiče svi preporučuju ČZ zbog mikrometarskih nišana i relativno lakog "tuniranja" okidača, i velike preciznost takoreć iz kutije...
武士道

Ognjem i mačem.

RANGER94
Skupnik
Skupnik

Post by RANGER94 » 12 Apr 2009, 09:10

Irfan wrote:Hvala na odgovorima, a posebno iskustvima RANGERA i shootera!
shooter9 Zanimljivo je da si imao problema sa cijevi. Kako si nabavio novu i kakva je bila zakonska procedura? Inace rekao mi je oruzar koji radi za CZ-usa po imenu Mike da od tri glavna dijela pistolja (navlaka, kuciste i cijev) cijev je ta koja prve ode. Al mi je isto tako rekao da bi trebala da traje 60.000 metaka.

Ne znam da li ste upoznati ali mi ovdje u Bosni imamo problema sa novim zakonom o oruzju koji je usvojen bar za sad na podruciju tuzlanskog i sarajevskog kantona i koji predvidja samo JEDAN pistolj i JEDAN revolver bez obzira na kalibar. Po proslom zakonu mogao si imati vise pistolja pod uslovom da su u razlicitim kalibrima. Sada ja ako hocu kupit novi pistolj moram prvo prodat onaj koji imam pa podnijet zahtjev. Inace dvoumim se da li da kupim nov Glock 17 ili 19. Moj otac je imao i jedan i drugi i prodati su iz nekih razloga, al ja sam ih koristio i pucao, iz Glocka 17 1000 a i iz 19-ke nekih 3000 metaka. Ma volim pravo Glock i imam povjerenja u njega, ali volim isto tako i CZ-85B, podsjeca me nekako na 1911. :lol:
Volim i 92FS. Otac posjeduje 92FS inox, ali Bretta mi je na drugom mjestu. Prvo dijele GLock i CZ-75/85.
Irfane, ovako...Glock je po svojoj konstrukciji jako kvalitetan i super rijesen pistolj, svakako! HS je vrhunski pistolj gledajuci na drugu stranu! Cujem da je novi HS XDM rijesen do savrsenstva...E sada, pistolj se kupuje prema potrebi, tj. prema namjeni, ovisno za sto ce ti sluziti! Vas zakon vas malo previse ogranicava tako da stvarno nije lako donijeti pravu odluku! Ja uz 75B imam i HS 2000 i u sefu drzim i tatinog GLOCKA 19 kojeg sam mu poklonio za rodjendan(samo da ostane meni, ha ha) tako da mi je uz njih i ostale pistolje koje posjedujem(ukupno 7) lako raspravljati pa te razumijem zapravo kako ti je! U tvom slucaju nije problem ni platezna moc ni nista, nego zakon koji ne da dalje! Stvarno nije lako! U svakom slucaju, a opet ovisno sto pucas, mislim da ti je nepotrebno ista mijenjati jer ta zbrojovka koju imas zadovoljava sve , a i dozvoljava jako kvakitetan i sirok tuning... Znam da se na svakom pistolju moze dosta dobro uloziti novca, ali CZ vec sama po sebi tvornicki daje puno! Ja sam isto takav poput tebe pa bih nekad pozelio imati sve, ali to je nemoguce! Vidis, za razliku od HS-a i CZ 75, tatin GLOCK 19 sa kojim sam pucao me se uopce nije dojmio na prvi dodir! Okidanje gore nego na ova dva, nisani katastrofa(pistolj bas za samoobranu i skriveno nosenje), dok sam kod ova dva tvornicki to imao skoro bez tuninga! Inace, na oba su mi standardni nisani, a za pocetak pistolj tuniram samo skidanjem okidanja i ugradnjom triger stopa. Sada je na tebi da odlucis...Svaki jepistolj sam po sebi dobar ovisno o namjeni, a tvoja CZ 85B je itekako dobra za sve! Nadam se da sam ti pomogao! Pozdrav!

Irfan
Pozornik
Pozornik

Post by Irfan » 12 Apr 2009, 12:04

Pitate me za sta mi treba pistolj, ma znam ako kazem za licnu zastitu reci ceste kupi Glock 19, ako kazem IPSC reci cete nabavi SHADOW itd. :lol:
RANGER94 ma pravo si pogodio sve to sto si nabrojao. Ko da me znas 100 godina! :lol: Nisu problem ni pare, nego daj glupi zakon! Ne mozes imati sto ti hoces. Inace pravi sam ljubitelj 9mm, tako da bih ja vjerovatno nabavio u buducnosti i Berettu 92FS i Glock 17 i CZ-75 SP-01 i XD-m, vjerovatno i Glock 19 za lakse skriveno nosenje. Ja inca nosim skriveno CZ-85B, doduse u ramenom holsteru. Nije ugodno tolko, mada nije puno ni glomazniji od Glock 19 samo je primjetno lakse, al ne mnogo. Problem je kad stavis 15 ili 16 metaka to znatno poveca tezinu pistolja. Ne znam vidicu sta cu, hvala svima, mozda ostanem sa CZ-om. :roll:

shooter9
Skupnik
Skupnik

Post by shooter9 » 12 Apr 2009, 21:38

Irfan wrote:Hvala na odgovorima, a posebno iskustvima RANGERA i shootera!

Nešto me nisi razumio,sa cijevi nisam nikada imao problema i ona je originalna i precizna kao kad sam kupio pištolj,nego mi je jedanput pukla brava t.j. "štift koji ide kroz kučište cijelog pištolja i drži cijev.Sa Čezom sam prezadovoljan i nije mi na pamet da ju mijenjam dapače sada sam kupio novu za IPSC natjecanja SP01 Shadow,fantastično leži u ruci i jako je dobro balansirana tako da ima vrlo mali odskok poslije opaljenja. :A25:

Irfan
Pozornik
Pozornik

Post by Irfan » 12 Apr 2009, 22:26

shooter9 izvini radi pogresnog razumijevanja, drago mi je sto nisam u pravu! Moram da vam otkrijem jednu "tajnu": Dok je jos vazio stari zakon da mozes imati vise pistolja razlicitog kalibra ja nakon sto sam kupio CZ-85B sa black polimer finishom a to se desilo 2003, podnio sam opet bio zahtjev u roku od nekoliko mjeseci za novi pistolj. Posto ovi nisu obracali paznju u MUPu imam li je vec pistolj i u kojem kalibru dadnu mi standardno "titino" odobrenje 7.65 762 i 9mm. Tako ja iskoristih tu priliku i kupih opet nov CZ-85B u "silver polymer" finishu, to je novi finish koji je zamijenio "satin nickle", poput onog na TACTICAL SPORT modelu! Taj pistolj izvadio sam svega iz kutije do sad dva-tri puta, tek toliko da ga nakvasim Balistolom, nikada metka nisam ispalio! :lol:
Tako da legalno posjedujem dva CZ85 jedan za svaki dan a jedan "safe-quin", ili kao rezervu. Volio bih sad cuti komentare!

shooter9
Skupnik
Skupnik

Post by shooter9 » 12 Apr 2009, 22:30

Zgodno !!! sada ih pomiješaj pola pola i imaš dvije čeze u duotonu HaHa. :A03:
Irfane pištolj je običan komad alata i nije potrebno moliti očenaše i diviti im se samo ti deri iz svih cijevi Hm naravno ako imaš streljiva. :A15:

RANGER94
Skupnik
Skupnik

Post by RANGER94 » 13 Apr 2009, 09:33

Znaci Irfane, dvije su bebe u sefu! Ma samo ti pucaj, nece njima nista biti! Ali ja te totalno razumijem! Ja koliko god da ih imam, htio bih da imam iste duple, znaci da jedni budu radni, drugi paradni! Ali to je nemoguce, isto kao sto je nemoguce imati jedan auto po volji za voznju, a drugi isti u garazi za izlog! Ja sam ti slican, ja isto tako nakon prvog pucanja iz pistolja, pa kako ga god dobro ocistio i kako god on iz vana izgledao kao nov, osjecam kao da vise nije nov, da nece dugo! Ali to je bilo prije kada sam tek poceo sa oruzjem, tako da me sada to ne muci! Najbitnije je nakon pucanja oruzje dobro ocistiti i nema greske! Zato je i napravljeno, da se puca iz njega! Ja trenuto nisam u nekoj financijskoj mogucnosti za uzimati jos oruzja jer trenutno ima bitnijih stvari za u njih ulagati, ali da jesam brine me ta neizvjesnost ako bi nam uveli porez na oruzje. Jer da je porez 10 kuna po cijevi onda se to moze, ali nihov je prijedlog bio izmedju 250-500 kuna po komadu godisnje! A ja imam toga ohoho pa racunajmo... Inace, da me netko skroz razuvjeri da ga nece biti, uzeo bih stari model,ali potpuno novu 75-icu, zatim 97B, obavezno jos dva revolvera i to smith$wessona i mozda jos neki pistolj u .45 ACP kalibru. Sve je to nepotrebno, ali oruzje je poput droge! Kazu narkomani da su to neopisive krize, tako i ovo! Zamislite kako je tek onda Irfanu kada mu zakon ne dozvoljava vise od dva komada! Zaista su legalni zaljubljenici zakinuti u svemu! A na kraj krajeva ne razumijem one sto govore kako je toliko komada nepotrebno...Znam da se u isto vrijeme ne moze pucati iz tri stvari, ali... Ne znam za koga se oruzje onda proizvodi?! A na drugu stranu, ako gledamo one koji kazu da je veca mogucnost da ce se dogoditi zlo ako u kuci ima vise nego jedno oruzje, to je glupost! Zna se kako se oruzje cuva, a ako je netko i sklon uporabi, svejedno je ima li taj isti jednu cijev u kuci ili pedeset! Evo nam primjer iz Istre od prije dva dana. Stravican masakr i to nozem, troje mrtvih, a nozeva ima gdje god hoces! U svim tragedijama koje se dogode jedino sto u vecini slucajeva za nas imaoce oruzja ispadne dobro je to sto se zla dogadjaju ilegalnim oruzjem ili ne vatrenim pa je po nas zaljubljenike jedan plus! Mozda malo sebicno receno, posto se radi o tragedijama, ali ipak je tako...A ti majstore samo pucaj i pucaj! Jer posto imas dva, pitanje je da li bi ti sada dali drugi da jedan prodas? Tako bi sam sebi napravio reviziju, zato bolje miruj! Cuvaj svoje 85-ice, kupuj municiju i samo udri! :A27: :A29: :A31: :A30: :A28:

Post Reply