M-1853, Austrijski pionirski nož (?)...
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

M-1853, Austrijski pionirski nož (?)...
... ili tesak. Glupog li naziva, čemu takva riječ? Hm... nego idemo na ono bitno.
Danas mu je redovni 6-mjesečni sistematski pregled. Od onoga što znam kada je napravljeno, ovo mi je najstariji komad trenutno u kolekciji.
Rezultati prošlog konzerviranja su očiti. Nema trunke nove hrđe na njemu. O novoj metodi srednjoročnog konzerviranja karbonskih uradaka ću iz tih razloga napisat članak kad se nađe vremena.
Evo, nakon skidanja starog sloja balistola i prije stavljanja novog, napravljeno je par fotkica.
Danas mu je redovni 6-mjesečni sistematski pregled. Od onoga što znam kada je napravljeno, ovo mi je najstariji komad trenutno u kolekciji.
Rezultati prošlog konzerviranja su očiti. Nema trunke nove hrđe na njemu. O novoj metodi srednjoročnog konzerviranja karbonskih uradaka ću iz tih razloga napisat članak kad se nađe vremena.
Evo, nakon skidanja starog sloja balistola i prije stavljanja novog, napravljeno je par fotkica.
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam...
::::....
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Re: M-1853, Austrijski pionirski nož (?)...
Ukupna duljina: 63,5 cm
Dužina oštrice: 46 cm
Debljina oštrice: oko 7 mm
Nož koji je bio u upotrebi u austrijskim pionirskim pješadijskim jedinicama od cca 1853-1870 godine. Proizvodio se u više varijanti i kod više proizvođača. Korišteni su i u Američkom građanskom ratu na strani juga jer su južnjaci održavali dobre odnose sa austrijskim dvorom. Postoji varijanta sa kanalom na obije strane ali je uža. Sve zajedno postoje 3 varijante M1853, M1862 i još jedna kojoj ne znam točno naziv. Jedina oznaka na mom je broj 1400 što znači da je sudjelovao u američkom građanskom ratu. Noževi su u tadašnju ameriku dolazili neoznačeni jer Austrija nije htjela implicirati direktno sebe da opskrbljuje jug naoružanjem. Oznaku su ukucali južnjaci naknadno. Nakon nekog vremena su počeli raditi i kopije, one imaju na sebi CS ili CSA oznaku.
Vrijednost je između 300 i 1300 € (od potpune rđe do mint stanja)
Za neke veće detalje evo vam lijepa knjižica u PDF-formatu
http://department.milua.org/temp/pioneer_swords.pdf
Dužina oštrice: 46 cm
Debljina oštrice: oko 7 mm
Nož koji je bio u upotrebi u austrijskim pionirskim pješadijskim jedinicama od cca 1853-1870 godine. Proizvodio se u više varijanti i kod više proizvođača. Korišteni su i u Američkom građanskom ratu na strani juga jer su južnjaci održavali dobre odnose sa austrijskim dvorom. Postoji varijanta sa kanalom na obije strane ali je uža. Sve zajedno postoje 3 varijante M1853, M1862 i još jedna kojoj ne znam točno naziv. Jedina oznaka na mom je broj 1400 što znači da je sudjelovao u američkom građanskom ratu. Noževi su u tadašnju ameriku dolazili neoznačeni jer Austrija nije htjela implicirati direktno sebe da opskrbljuje jug naoružanjem. Oznaku su ukucali južnjaci naknadno. Nakon nekog vremena su počeli raditi i kopije, one imaju na sebi CS ili CSA oznaku.
Vrijednost je između 300 i 1300 € (od potpune rđe do mint stanja)
Za neke veće detalje evo vam lijepa knjižica u PDF-formatu
http://department.milua.org/temp/pioneer_swords.pdf
Ovaj što ima Mr.Cabdriver je klasični model tesaka M-1853/6 i moram reći jako lijepi primjerak. Uz njega postoje još dvije varijante istog modela tkz. kadetske varijante.
1. varijanta dužina 594 mm, sami tesak, dužina da tokom 626 mm, dužina samog sječiva je 450 mm, širina sječiva je 36 mm. Težina kompletnog tesaka sa tokom je 870 gr, dok je bez toka 610 gr. Isti podsjeća na klasični model samo što je dosta oži. Ja od takvog imam samo tok a nadam se da će naići i tesak.
2. varijanta sa sječivom "jataganskog" oblika. Dužina mu je 647 mm, dužina sa tokom 660 mm, dužina samog sječiva je 504 mm, širina sječiva 32 mm. Težina tesaka sa tokom je 750 gr, dok je bez toka 610 gr.
Što se tiče cijene ima ih u jako dobrom stanju cijena je cca 350-400 eura. Evo upravo je jadan prodan na e-bayu za 308 $.
http://cgi.ebay.com/Rare-Austrian-pione ... dZViewItem
1. varijanta dužina 594 mm, sami tesak, dužina da tokom 626 mm, dužina samog sječiva je 450 mm, širina sječiva je 36 mm. Težina kompletnog tesaka sa tokom je 870 gr, dok je bez toka 610 gr. Isti podsjeća na klasični model samo što je dosta oži. Ja od takvog imam samo tok a nadam se da će naići i tesak.
2. varijanta sa sječivom "jataganskog" oblika. Dužina mu je 647 mm, dužina sa tokom 660 mm, dužina samog sječiva je 504 mm, širina sječiva 32 mm. Težina tesaka sa tokom je 750 gr, dok je bez toka 610 gr.
Što se tiče cijene ima ih u jako dobrom stanju cijena je cca 350-400 eura. Evo upravo je jadan prodan na e-bayu za 308 $.
http://cgi.ebay.com/Rare-Austrian-pione ... dZViewItem
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Čuj kada sam se prvi put interesirao za njega kod antikvara (kakve li greške!), tražio mi je 1300 € za komad u stanju približno dobrom kao i moj sadašnji. Moj je izašao tadašnjih oko 450 tadašnjih eura sa carinom i poštarinom. (fedex osigurana pošiljka u punoj vrijednosti - s tim u svezi i carina i PDV u punoj vrijednosti)vuky-zd wrote: Što se tiče cijene ima ih u jako dobrom stanju cijena je cca 350-400 eura. Evo upravo je jadan prodan na e-bayu za 308 $.
p.s. Zapravo nisam siguran više za te točne iznose jer su SOG bowie, M1853 i dva ogromna mesarska došli u istoj pošiljci... sad sam našao fedex fakturu i sejvane aukcije i to je tadašnjih 800-injak € za cijelu pošiljku sa svim troškovima i plaćenim vrijednostima
to stoji ako iz vanka uzimaš preko e.baya cijena+poštarina+carina i ostala davanja. U Češkoj ima komplet i tu je kako sam rekao od 350-400 Eura pa na više. Uglavnom komad koji krasi kolekciju.
"mrcina" je strava a održavanje "bolesno"
Svaka čast !!!
Moj naklon
Svaka čast !!!
Moj naklon
Homo sum: humani nihil a me alienum puto!
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Evo mu ga tko ga hoće - cijena je ok, stanje je zadovoljavajuće a šiping je worldwide... kartice na gotovs i udri.
http://cgi.ebay.com/Austrian-Pioneer-Sw ... 1|294%3A50
http://cgi.ebay.com/Austrian-Pioneer-Sw ... 1|294%3A50