Bore bubble level

Odjeća, obuća, lovačka i vojnička oprema, oprema za preživljavanje...
Post Reply
shuro
Narednik
Narednik

Bore bubble level

Post by shuro » 16 May 2009, 13:26

Kupljeno na e-bayu.
Amer koji je prodavao je rekao da mi ne može prodati na e-bayu jer da im e-bay USA ne dozvoljava da šalju van amerike (???), ali da mogu platiti preko paypala i da će mi poslati.
Malo sam bio zabrinut oko takvog dogovora, ali riskirao sam (ipak nije bila ogromna lova u pitanju) i čovjek je pošteno poslao.

Naručeno s http://stores.shop.ebay.com/Down-Home-S ... QQ_armrsZ1 4.5.2009., stiglo 12.5.2009. Sveukupno 87,65kn. Jeftinije nego s airgunbuyera.
Trenutno koliko vidim imaju samo za weaver rail.

Eto slikica:
Bore bubble level 1w.JPG
Bore bubble level 2w.JPG

Aguila
Desetnik
Desetnik
Re: Bore bubble level

Post by Aguila » 16 May 2009, 14:54

Čemu služi ta stvarčica :shock: :?:

Necto
Razvodnik
Razvodnik

Post by Necto » 16 May 2009, 15:35

Za rjesavanje problema s cant-om (naginjanje puske)

info o cantingu na engleskom
http://www.microlevel.biz/cant_errors.html

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 May 2009, 18:40

koji je hvat? 11mm dovetail? i dali se moze jednako montirati na lijevu i na desnu stranu puske?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 17 May 2009, 22:48

11mm dovetail i simetrična je tako da može na obe strane. Jedino mi ostane malo lufta između šine i plohe nivele kad stegnem zubac (šaraf se steže inbus ključem), pa razmišljam je li potrebno "podložiti" ili ne. Nekako mislim da nije, ali nisam još testirao....
Možda se na ovoj slici vidi bolje (slika preuzeta s web shopa).
bore bubble level.jpg

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 May 2009, 23:01

ne treba podloziti al cini mi se da bi to na 11mm stajalo nakoso... jer je ovaj zatezac duzi od utora, jedino ako ima kraci za 11mm, neznam... trebalo bi probati pa vidjeti nekako mi je to cudno
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 12 Jun 2009, 18:18

Eto, napokon sam probao i poslikao...
Bez obzira što je ovaj mali dio duži, ne čini mi se da je cijela stvar nakoso... Zbog ove praznine koja omogućujeda taj manji dio bude nakoso i da se vaservaga "nategne" u "ravan" položaj.
Morat ću smisliti neki način da vanjsku veću vaservagu spojim na cijeli sustav i da vidim koliko je ova mala uravnotežena.
Svi prijedlozi su dobrodošli :A03:
Attachments
w_Most_12_06_2009_0001.JPG
w_Most_12_06_2009_0002.JPG
w_Most_12_06_2009_0003.JPG
w_Most_12_06_2009_0004.JPG

puls
Razvodnik
Razvodnik

Post by puls » 13 Jun 2009, 06:45

jesi li isprobao u praksi?
Homo sum: humani nihil a me alienum puto!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 13 Jun 2009, 10:53

meni to nekako cudno izgleda, kao da ne pokazuje tocno... i nekako cudno stoji, na prvoj slici zazor izgleda ok, dok na zadnjoj katastrofa, javi kad isprobas, bas me zanima

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 13 Jun 2009, 13:26

Imam jos puno posla prije nego cu se moci uvjeriti u efekt pogreške zbog nagiba puške, ali zasada se nalazi na puški i prilično se dobro drži a ne smeta.
Naravno ako se koriste mehanički nišani, onda ometa nišanjenje.

Što se točnosti tiće, to moram provjeriti s vanjskom vaservagom nekako, a što se položaja tiće... u biti isto je stajao na svim slikama. Samo što su drugačije slikane.
u biti ovaj manji dio mora biti u duži jer stoji u koso. A stoji u koso jer je širina ureza manja od širine šine, pa kad se pritegne... a mislim da se ovako smanjuje napor u ... ma kad provjerim da li dobro pokazuje (ili u nekakvim tolerantnim granicama) onda ću se javiti...

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 14 Jun 2009, 16:52

Meni to bas ne izgleda pouzdano.

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 05 Feb 2010, 22:47

Zasada još nisam isprobao vodoravnost ove male libele s vanjskom vaservagom, ali sam nedavno držao pušku u rukama, gledao malo u tu libelicu, naginjao je i razmišljao... (iz toga nikad ništa dobro ne iziđe)...
Uglavnom zaključak je da i nije od presudne važnosti da ta libela bude apsolutno vodoravna na ravninu šine za optiku (tj, okomita na okomitu os puške... znate što mislim).
Naime tekučina u libeli je dovoljno gusta (i ima dovoljnu površinsku napetost) da mjehurić nije previše osjetljiv, tako da ne pobjegne u krajnju poziciju pri malim nagibima, već ima manji otklon.
S druge strane kad netko upuca pušku "iz ruke" prema svojem stavu, moguće je da će ju upucati tako da puška nije apsolutno okomita, nego da je nagnuta u određenoj mjeri. Dakle nešto poput vrhunskih strijelaca koji nagnu pušku "na sebe" (iako baš za toliki nagib ova libela bi imala mjehurić na kraju cjevčice).
Uglavnom ako puška nije apsolutno okomita, neće ni mjehurić biti u centru.
Poanta je da kako god stoji libela (koliko toliko ravno), dovoljno je da zapamtimo položaj koji mjehurić ima kad upucamo pušku i nakon toga svaki put pomoću mjehurića kontroliramo da smo jednako nagnuli pušku kako bi otklonili grešku zbog nagiba puške.

Ako je netko ostao zbunjen zadnjom rečenicom, greška zbog nagiba se ne javlja zato jer je puška nagnuta u odnosuna vertikalu, nego zato jer je puška "nagnuta" u odnosu na ravninu u kojoj je upucana.

Ovo je sve teorija za sada, pa ako me netko može ispraviti (argumentirano) biti ću zahvalan.

Pozdrav!

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 06 Feb 2010, 00:23

shuro wrote:.. i da vidim koliko je ova mala uravnotežena...:
bitno je da je uravnotežena s cijevi.
jednostavno drži mjehurić u centru i ispucaj po par komada sa npr 10,15,20... m, sa ciljanjem u istu točku, na meti moraš dobiti okomitu liniju. inače kad je mjehurić lijevo zrno ide desno (kod pravilno postavljene).
ako cijev nije apsolutno okomita precizan si samo na upucanoj daljini.
kada ju upucaš koristiš ju za kontrolu hvata, a kad naučiš, onda skineš jer previše odvlači pažnju.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 06 Feb 2010, 01:01

Kupio i ja to, samo sam skuplje prosao u jednu ruku, a dobro prosao u drugu ruku =) kupio prvi primjerak i ispostavilo se da nije ravan, tj, da kleca kad se postavi na ravnu povrsinu, mislio sam da ga mogu popraviti ali to sam ostavio kao alternativnu opciju, prvo sam isao reklamirati, covjek je rekao nema problema, pregledao sve koje ima kod sebe, rekao da od 7kom 2 klecaju kao ovaj sto je poslao meni i da ce bez naknade poslati drugi komad, kada je drugi dosao isao sam cekicati po ovom prvom, posto nisam riskirao da ostanem bez kupljenog predmeta, ali sad kako sam dobio drugi ispravan nisam imao sto izgubiti, malo tres tres gumenim cekicem i stvarcica se poravnala, bas sam ju mislio montirati i isprobati ovih dana dok je malo toplije, ali izgleda da su ti dani upravo zavrsili =(

Post Reply