PASP M76 - Iskustva

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: PASP M76

Post by Mike_Torello » 24 May 2009, 21:34

Ja imam M76 pravilo iz JNA (ostalo tati od obuke), i imam Snajperski Prirucnik od HV koji je dobrim dijelom prepisan iz prethodno navedenog pravila... samo sto nit' imam vremena nit' volje skenirati... Kupio sam i knjigu Snajpersko oruzje od Milana Rabatica, a jedan prijatelj koji je bio snajperist u HV-u, je napisao opsiran prirucnik (kao Rabaticevo snajpersko oruzje ali puno detaljnije obrađeno i modernije) o snajperima (oruzje, streljivo, balistika taktika... cca 400 stranica sa slikama.) trenutno to imam u wordu ali nista od postanja jer se ceka izdavanje knjige a onda cemo vidjeti.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 25 May 2009, 22:48

Mike_Torello wrote:Ja imam M76 pravilo iz JNA (ostalo tati od obuke), i imam Snajperski Prirucnik od HV koji je dobrim dijelom prepisan iz prethodno navedenog pravila... samo sto nit' imam vremena nit' volje skenirati... Kupio sam i knjigu Snajpersko oruzje od Milana Rabatica, a jedan prijatelj koji je bio snajperist u HV-u, je napisao opsiran prirucnik (kao Rabaticevo snajpersko oruzje ali puno detaljnije obrađeno i modernije) o snajperima (oruzje, streljivo, balistika taktika... cca 400 stranica sa slikama.) trenutno to imam u wordu ali nista od postanja jer se ceka izdavanje knjige a onda cemo vidjeti.

Fino što je ostalo Rakovica mi je ostala u posebnom sjećanju još iz Oluje

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 25 May 2009, 22:57

Mike_Torello wrote:Ja imam M76 pravilo iz JNA (ostalo tati od obuke), i imam Snajperski Prirucnik od HV koji je dobrim dijelom prepisan iz prethodno navedenog pravila... samo sto nit' imam vremena nit' volje skenirati... Kupio sam i knjigu Snajpersko oruzje od Milana Rabatica, a jedan prijatelj koji je bio snajperist u HV-u, je napisao opsiran prirucnik (kao Rabaticevo snajpersko oruzje ali puno detaljnije obrađeno i modernije) o snajperima (oruzje, streljivo, balistika taktika... cca 400 stranica sa slikama.) trenutno to imam u wordu ali nista od postanja jer se ceka izdavanje knjige a onda cemo vidjeti.
Milan Rabatić postavlja neke nove teze osobno mi se sviđa što je iskopao puno nepoznatih detalja. HV nije prepisao pravila naime sa pavilima za M76 rješava se samo ta puška.

Sve što naučiš to je za tu pušku. Pravila su se palila i bacala nakon pada vojarni i to je dovelo do toga da su mnogi odrađivali posao kao i sa običnom puškom jer drugačije nisu mogli kad je HV skužila onda su kupili novi snajper Elmech EM/EMM-992 kao da je taj lakše koristi što i je ali ne bez laserskog daljinomjera ili dalekozora. Pa su oni neupućeni okretali doboše do iznemoglosti nisu znali dali okreću tisućinke ili hektometre koraci su bili po 25m pa dok dopališ do 700m već si mrtav.
Naravno puška je stigla bez ikakvih tablica. Jer da joj nisu potrebne pa se uzima pravilo za FAL kao najsličnije.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 26 May 2009, 00:27

django wrote:Fino što je ostalo Rakovica mi je ostala u posebnom sjećanju još iz Oluje
knjiga datira negdje od nereda na Kosovu '83 mislim, kada je tata bio tamo upucen kao pripadnik specijalne jedinice milicije... u kojoj je ostao negdje do '86 mislim, presao u kriminalisticku policiju sve do mirovine '98/'99 godine sa punih 22g. staža (4g. akademije racunaju nose 2 god. staza).

od '83 smo zivili u Karlovcu, a bake i djedovi su zivili u Rakovici do rata... za vrijeme rata tatini su bili u Umagu a mamini blizu nas u KA, ali smo poslije Oluje svi malo po malo dosli nazad tu (osim djedova, oba su umrli pred sami povratak)... mama zbog posla u NP, tata u mirovini, ja jer vise nije bilo posla u KA pa mi je bilo skupo zivjeti tamo samom, na kraju smo prodali kucu u KA i preselili skroz ovamo u selendru... =/

gdje si bio/sto si radio u Rakovici? daj malo detalja o tome =) ako smijes =) moze i na PP =)
Milan Rabatić postavlja neke nove teze osobno mi se sviđa što je iskopao puno nepoznatih detalja
sad si misli kakva ce biti knjiga od prijatelja kad je rabaticeva knjiga posluzila kao inspiracija i osnova... a ima nesto manje od 400 stranica (dokument u wordu)
HV nije prepisao pravila naime sa pavilima za M76 rješava se samo ta puška.
prepisan je dio od M76 i ako me pamcenje sluzi neke opcenite stvari...
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 26 May 2009, 10:44

82 godine je izašlo izdanje kad je izašao novi OC i noćni ciljnik

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 26 May 2009, 11:49

to ja imam, na koricama je otisnuto 1982 ali na uvodnoj stranici pise nesto 1983 cini mi se, neznam sada na pamet.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

M76 - Iskustva

Post by lex-lutor » 22 Jan 2012, 20:16

Posto sam novi ovdje a vidim da ekipica zna dosta stvari i ima dosta iskustava po pitanju vatrenog oruzja zanima me STVARNO i istinito misljenje te iskustva vezana uz M76. Kakvi se rezultati mogu ocekivati na 100/200/300m uz razne vrste municije koje se mogu naci na ovim prostorima. Znam da je sprava napravljena prilicno grubo i prioritet izrade je ocito bio funkcionalnost u svim uvjetima na ustrp nekim drugim karakteristikama, no sa druge strane vidio sa prilicno ljepe grupe za vrijeme JNA na 150 i 300m.

Dakle ??
Nemoguće je Nemoguće

Degman
Razvodnik
Razvodnik

Re: M76 - Iskustva

Post by Degman » 22 Jan 2012, 21:43

Koliko vidim zanima te samo misljenje po pitanju preciznosti pa se necu osvrtati na tehnikalije i konstrukciju jer je svima jako dobro poznata.
Dakle na tim daljinama koje ti navodis od 100-300 m iz mog iskustva su rezultati i vise nego odlicni, sa original snajperkim streljivom ja tvrdim da mozes sa tom puskom pod uvjetom ako je sve u redu sa njom (a pritom mislim ako nije cijev nagrizena vise od 10% i ako je optika dobro upucana) raditi grupu pogodaka rupu do rupe ili da budem precizniji 10 metaka smjestiti u krug promjera 15 cm (netko moze mozda i manje ali smatram da je to sasvim dobar rezultat)

Ja koji nisam snajperista sam to uspio, na 300m i iz lezeceg stava sa osloncem na vreci pijeska.

Inace je to poluautomatska snajperska puska koja u teoriji bi trebala imati efikasni domet do 1000 m (sa ON M-76b koji inace ima podjeljke do 1200m) ali ruku na srce moje misljenje a temeljeno na iskustvu snajperista koji su je upotrebljavali u domovinskom ratu (jer ja nisam sa njom pucao na 1000 m) na tim maksimalnim daljinama je da je to ipak pretjerano.

Govoreci o ON M-76 b koji ima 4x povecanje iako ima finu tanku koncanicu na 1000 m covjeka u stojecem polozaju bez ikakvih maskirnih elemenata je jako tesko vidjeti,da ne kazem gotovo nemoguce.

Sad ce mike sigurno reci imas onaj od 8x.

Imao sam priliku i sa njim pucati iako su jako rijetki ali na 1000m postoji jos jedan problem a taj je da je cilj toliko "tanak" (naravno da je cilj istih gabarita samo se nama cini uzi) da ga koncanica prekrije iako se puca sa vrhom strelice a ne klasicnim krizem.

Balistika metka 8x57 isto tako po mojem misljenju pa makar se i radilo o snajperskim mecima koji su puno kvalitetniji i izbalansiraniji od obicnih nije toliko dobra da bi na 1000 m bilo rijeci o dovoljno velikoj preciznosti (makar sad to ovisi o puno uvjeta poput bocnog vjetra,tlaku i temp. zraka i drugim).

Po meni maksimalna efikasnost sa tom puskom bi bila oko 600-700m

Sad da se vratim na one daljine od 150-300 m, to niti nisu daljine na kojima bi se ovakva snajperska puska u vecini slucajeva upotrebljavala tako da na tim daljinama ga nebi ni ocjenjvao, ali kad si pitao za to onda mogu reci da je jako precizan.

Inace po mojem nekakvom osobnom sudu snajperska puska se ocjenjuje u odnosu na drugu snajpersku pusku kakve rezultate ima na maksimalnim upotrebljivim daljinama.

U ovome svemu nisam uzimao u obzir bitnu stvar a to je strijelac, jer ipak koliko god bila puska dobra i precizna pogada ili ne pogada strijelac.

Sve u svemu jedna jako upotrebljiva poluautomatska snajperska puska ali ipak ne na daljinama do 1000m nego do 700m max.
I podrazumijevam da je u rukama dobroga strijelca naravno.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 22 Jan 2012, 22:26

Degman wrote:Koliko vidim zanima te samo misljenje po pitanju preciznosti pa se necu osvrtati na tehnikalije i konstrukciju jer je svima jako dobro poznata.
Dakle na tim daljinama koje ti navodis od 100-300 m iz mog iskustva su rezultati i vise nego odlicni, sa original snajperkim streljivom ja tvrdim da mozes sa tom puskom pod uvjetom ako je sve u redu sa njom (a pritom mislim ako nije cijev nagrizena vise od 10% i ako je optika dobro upucana) raditi grupu pogodaka rupu do rupe ili da budem precizniji 10 metaka smjestiti u krug promjera 15 cm (netko moze mozda i manje ali smatram da je to sasvim dobar rezultat)

Ja koji nisam snajperista sam to uspio, na 300m i iz lezeceg stava sa osloncem na vreci pijeska.
To mi zvuci dosta optimisticno s obzirom na to u kakvom su stanju M76 puske danas u ponudi po oglasima... jos kad ekipa uzme streljivo iz rinfuze...
Inace je to poluautomatska snajperska puska koja u teoriji bi trebala imati efikasni domet do 1000 m (sa ON M-76b koji inace ima podjeljke do 1200m) ali ruku na srce moje misljenje a temeljeno na iskustvu snajperista koji su je upotrebljavali u domovinskom ratu (jer ja nisam sa njom pucao na 1000 m) na tim maksimalnim daljinama je da je to ipak pretjerano.
Ja ju cak nebih nazvao pravom punokrvnom snajperskom puskom, to je vise ono sto ameri zovu "Designated Marksman Rifle", puska za strijelca u vodu... veca vatrena moc naustrub preciznosti...
Govoreci o ON M-76 b koji ima 4x povecanje iako ima finu tanku koncanicu na 1000 m covjeka u stojecem polozaju bez ikakvih maskirnih elemenata je jako tesko vidjeti, da ne kazem gotovo nemoguce.
potpisujem
Sad ce mike sigurno reci imas onaj od 8x.
ima 4x, 6x i 8x... ove zadnje dvije kod nas rijetke kao lijek za rak...
Imao sam priliku i sa njim pucati iako su jako rijetki ali na 1000m postoji jos jedan problem a taj je da je cilj toliko "tanak" (naravno da je cilj istih gabarita samo se nama cini uzi) da ga koncanica prekrije iako se puca sa vrhom strelice a ne klasicnim krizem.
sto pri 4x povecanju ta strelica izgleda ogromna u odnosu na cilj...
Balistika metka 8x57 isto tako po mojem misljenju pa makar se i radilo o snajperskim mecima koji su puno kvalitetniji i izbalansiraniji od obicnih nije toliko dobra da bi na 1000 m bilo rijeci o dovoljno velikoj preciznosti (makar sad to ovisi o puno uvjeta poput bocnog vjetra,tlaku i temp. zraka i drugim).
Po meni maksimalna efikasnost sa tom puskom bi bila oko 600-700m
neki puskari tvrde da 8x57 metak nema sto traziti preko 450m, pri tome ocekujuci "rezultate"... kad bi se streljivo delaboriralo, sortiralo, pa ponovo napunilo jos bi se popravila preciznost za nijansu...
Sad da se vratim na one daljine od 150-300 m, to niti nisu daljine na kojima bi se ovakva snajperska puska u vecini slucajeva upotrebljavala tako da na tim daljinama ga nebi ni ocjenjvao, ali kad si pitao za to onda mogu reci da je jako precizan.
u idealnim uvjetima... nekako mi se cini sa svim ovima M76 s kojima sam dosao u doticaj da je grupa od 10cm na 100m optimisticna... no opet, pucalo se sa svakakvim streljivom pa nije bas relevantan podatak...
Inace po mojem nekakvom osobnom sudu snajperska puska se ocjenjuje u odnosu na drugu snajpersku pusku kakve rezultate ima na maksimalnim upotrebljivim daljinama. U ovome svemu nisam uzimao u obzir bitnu stvar a to je strijelac, jer ipak koliko god bila puska dobra i precizna pogada ili ne pogada strijelac. Sve u svemu jedna jako upotrebljiva poluautomatska snajperska puska ali ipak ne na daljinama do 1000m nego do 700m max. I podrazumijevam da je u rukama dobroga strijelca naravno.
skromnog sam misljenja da je 700m sa 4x optikom VRLO VRLO optimisticno

Iako si i sam zelim M76 u kolekciji, ne ocekujem od nje previse, al kad bolje razmislim radije bih isao sa optikom (ne ispod 6x ako je fixna) na kakav dobar ocuvan K98 u originalnom stanju, to bi vec mogao reci da se moze nesto ocekivati na 700m... za M76 mi to nekako zvuci nategnuto?

P.S. ekipa koja je na sniper kupu pucala sa M76 (i meni nepoznatom vrstom streljiva) se nije bas nesto pokazala na 300m... no naravno, tu je puno faktora, streljivo, strijelac....

OT - Usporedbe radi pucao sam sa EM 992 u .308 kalibru sa 10x optikom, koristio sam vojno argentinsko streljivo iz '89, grupa je bila oko 35cm promjera na 300m... a ispalio sam i 5kom NORMA match streljiva (toliko sam ih dobio za probu) i napravio grupu od cca 5cm s tim da su dva metka bili jedan do drugog kao "8" a sljedeca tri komada nekih 5cm dalje su napravili "tref"... dakle puska ima potencijala, imam i ja ali trebam jos dosta vjezbe, ali uz odgovarajuce streljivo, inace nema smisla...

tako bi isto trebalo probati i M76 prije kupovine, uzeti kvalitetno streljivo, barem 10-ak kom, i dobar strijelac, nebitno gdje je grupa na meti samo da je dobra grupa, ukoliko ni u tim uvjetima nema dobru grupu, onda ju nemas sta kupovati...

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 22 Jan 2012, 22:36

Degman wrote:Koliko vidim zanima te samo misljenje po pitanju preciznosti pa se necu osvrtati na tehnikalije i konstrukciju jer je svima jako dobro poznata................
Hvala na odgovoru. da budem iskren trazim nesto sa cime se moze dosta pucati sa zadovoljavajucim rezultatima i uz neku razumnu cijenu municije. Sa obzirnom na podneblje municije ima na kile, kao i rezervnih djelova a uz malo treniga dao bi se navuci i neki rezjultat. Znam da ne mogu biti konkurencija nekom SSG-u ili TRG-u ali uz jedan Nikon Buckmaster 4-12x50 i bolju municiju jos uvijek mogu za manje od 10.000Kn uzivati u sportu. Grijesim ili ne?
Nemoguće je Nemoguće

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 22 Jan 2012, 22:52

Mislim da bi te manje izasao neki mauser u dobrom stanju (cca 1000kn) + optika (cca 1000-2000kn ako je puska bas u toliko dobrom stanju da vrijedi staviti bolju optiku)
nego sto neki danas traze za M76 sa pripadajucom optikom (od 2000kn do 5000kn), a u slucaju preciznosti repetirke su uvijek bile u prednosti pred PA puskama...

Razmisli malo u tom smijeru...

Mozda je dobra opcija kupiti neki mauser kojem je cak i cijev u losijem stanju (da ih se naci i za 500kn) pa investirati u novu cijev kod obrtnika koji se bave takvim radnjama... ako je netko radio takav zahvat, zanimaju me cijene istog... pri tome ne mislim na stavljanje cijevi od PM-a na glavu od mausera nego ozbiljnu zamjenu...

+ kundak po narudzbi - od 1200kn na dalje...

Ja osobno gledam nesto u tom smjeru... samo nemam jos dovoljno novaca da pocnem razmisljati nesto ozbiljnije...

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 22 Jan 2012, 23:21

Mike_Torello wrote:Mislim da bi te manje izasao neki mauser u dobrom stanju (cca 1000kn) + optika (cca 1000-2000kn ako je puska bas u toliko dobrom stanju da vrijedi staviti bolju optiku)
Ja osobno gledam nesto u tom smjeru... samo nemam jos dovoljno novaca da pocnem razmisljati nesto ozbiljnije...
TNX, drzim se onoga, "vise ljudi vise zna" , i treba poslusati pa odluciti. M76 mi je nekako vise gust nego sto mi ga razum opravdava za bilo kakvu upotrebu. Sa druge strane ne znam kako se pokazao u lovu, sigurno nije bas ugono tegliti 5 Kg na ramenu, ali nisam tip koji je lud od setnje i tumaranja po sumi desetke kilometara. Ionako me zanimaju samo divlje svinje kao meta...
Nemoguće je Nemoguće

Degman
Razvodnik
Razvodnik

Post by Degman » 23 Jan 2012, 01:11

Puno je sad tu faktora koji bi odlucivali o preciznosti.
Ova puska sa kojom sam ja pucao je bila skoro nova,pucano je na automatskom vojnom strelistu u Vrbovcu u metu R-50 klasicnu i da nebi ispalo sad nekakva lovacka prica srecom imam svjedoke,ali ok,nije sad to tema.
Najvise ovisi sve o streljivu,kao sto si se i sam Mike uvjerio sa vojnim streljivom iz EMM 92 si dobio vece rasturanje pogodaka dok si sa kvalitetnom dobio lijepu grupicu.
Tako ti je sa svakim oruzjem,streljivo je jako jako bitno zato je najbolje ako se bavi covjek streljastvom da si sam puni.
Ja imam preradenog originalnog njemackog mausera k-98 (nova lothar waltherova cijev,kundak lovacki,ciljnici mehanicki i optika Tasco Worl class 3-9x50 sa fiksnom montazom i sa ppu streljivom od 12,7 g na koju je upucan mogu isto na 300m raditi grupu metak do metka skoro.
A da idem pucati sa vojnim streljivom tamo iz 54/55 god pa i sa onim iz 81 nebi dobio ni blizu takvu grupu.
Buduci nije bila tema pa nisam isao na usporedbu M76 sa drugim snajperskim puskama sa repetirajucim zatvaracima ali ja sam isto uvijek za snajperku repetirku sa dobrom optikom sa jakim pojacanjem i obavezno bipodom na njoj.
Nedostatak bipoda na M-76 je po meni jedan od njezinih najvecih nedostataka.
Inace kad si vec spomenuo elmech EM 92(ili EM 992 kako se jos negdje oznacava) u kalibru 7,62x51 u odnosu na M-76 sigurno puno preciznija puska.
A postoji jos i EMM 92 u kalibru 300 win mag.
Jedna jako bitna stvar za naglasiti kod M-76 i njegove originalne optike (vrijedi za sve 3 inacice) je ta da je ta optika upucavana ,odnosno radena za snajperki metak 7,9 kojeg je radio ppu i ik u ex jugoslaviji ,znaci oni klikovi sa podiocima za daljinu u metrima (podizanje i spustanje koncanice,vece zauzimanje daljine koncanica se spusta dolje) su radeni tocno prema balistici tog snajperskog metka koji je bas napravljen za tu pusku i optiku za nju a ne obicnog puscanog ili lovackog,svaki onaj pomak koncanice na jednom kliku odgovara balistici (padu) tog snajperkog metka odn. zrna a ne ni jednog drugog i zato ako pucas sa lovackim metkom iz M-76 na vecim daljinama od brisanog dometa ces imati veci promasaj.
Ovo je sad malo balistika i ne znam koliko ce me tko shvatiti.
Znaci sprega izmedu puske i optike ce raditi dobro samo sa tim snajperskim mecima,sa lovackim nece bez obzira kaj su oni kvalitetniji od obicnih puscanih vojnih ali nisu isti ni barut a ni tezine i balans zrna onih snajperskih i tih lovackih o kojima pricam,a na obicnim vojnim puscanim je ta razlika jos i veca.
Radit ce na manjim daljinama jer ce te razlike biti zanemarive ali na kranjim daljinama gdje je pad zrna jako velik bit ce velikih odstupanja.
Malo sam zakomplicirao ali to je tako.
Oko mijenjanja cijevi na mauserovim vojnim puskama mogao bi puno toga reci jer sam ih zamijenio dosta ali davno je to bilo pa sad ne znam kakve su cijene a tebe Mike to zanima vidim najvise tako da tu nisam bas od velike pomoci.
Samo cu ti reci ovo, ako mislis da zamjena cijevi od M 53 nije ozbiljna zamjena tu se varas jako,ako je cijev nova ili dobro ciscena i nije nagrizena to je itekako dobra cijev za karabin lovacki a 3 puta jeftinija,jedino je par cm kraca ali u lovu se ne puca ionako dalje od 200-250 m u vecini slucajeva osim ako nije lov na muflone ali onda se koriste i drugi kalibri brzi) tako da to i nije neki nedostatak.
Cijev na lovackom karabinu 8x57 su vecinom 60 cm u standardnoj izvedbi inace,u magnum kalibrima su 65cm.
Kako se je i pojavilo pitanje lova na divlje svinje onda mislim da ti je za divlje svinje puno bolja opcija od M-76 brenneke kugla kalibra 12 i to recimo ispucana iz puske pumperice kalibra 12/76 znaci magnum ,i sa cilindar cijevi bez coka.
Bolja opcija po meni za sve vrste lova divljih svinja osim docekom sa ceke,tu si uzmi ipak neki karabin u kalibru 30-06 ili 8x68s ,moja preporuka.
Last edited by Degman on 23 Jan 2012, 01:33, edited 1 time in total.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 23 Jan 2012, 01:32

Degman wrote:Puno je sad tu faktora koji bi odlucivali o preciznosti.
Znaci sprega izmedu puske i optike ce raditi dobro samo sa tim snajperskim mecima,sa lovackim nece bez obzira kaj su oni kvalitetniji od obicnih puscanih vojnih ali nisu isti ni barut a ni tezine i balans zrna onih snajperskih i tih lovackih o kojima pricam,a na obicnim vojnim puscanim je ta razlika jos i veca. Cijev na lovackom karabinu 8x57 su vecinom 60 cm u standardnoj izvedbi inace,u magnum kalibrima su 65cm.
Vjerujem da je sasvim logicno kako je proizvodjac napravio cijeloviti proizvod tj. medjusobno prilagodjen sustav, metak-optika-cijev itd. Zanima me da li je netko " SECIRAO" taj. originalni snajperski metak i da moze dati preciznu usporedbu po cemu je toliko bolji od ostalih u tom kalibru. Sigurno postoji i neka "konkurencija" na trzistu sa istim ili boljim karakteristikama uz danasnju tehnologiju, barem za kalibar koji je star cca 150 godina ???
Nemoguće je Nemoguće

Degman
Razvodnik
Razvodnik

Post by Degman » 23 Jan 2012, 01:42

Nemas ga potrebe secirati,evo reci cu ti u cemu je bolji,zrnca baruta su ti ravnomjernija,znaci iste priblizno granulacije i sagorijevaju ravnomjernije,i sam barut je bolje kvalitete,zrno je iste konstrukcije u principu,olovno antimonska jezgra i oblozena tombak kosuljicom u FMJ konfiguraciji,znaci puna kosuljica sa balansom takvim da zrno ne gubi stabilnost ni na vecim udaljenostima,i to je sva mudrost,nema tu nikakve svemirske tehnologija ali su rezultati drasticni.
Nece ti ni one razlike o kojima sam ja pricao biti velike do 300m,bit ce ustvari zanemarive ali na vecim daljinama ce biti primjetne.
ako te zanima mogu ti izvuci iz tablica kompletnu balistiku metka 8x57 da vidis na kojim daljinama ima +,na kojoj 0 a na kojima je koliki minus,ali to imam samo za lovacke metke nekih prozvodaca,vojne tablice nemam nazalost.
i vidim nisi shvatio poantu svega,nije bitno jel je neki drugi metak u tom kalibru bolji ili losiji jer ni u jednom ni drugom slucaju njegova putanja od usta cijevi pa do cilja nece biti ista a optika je napravljena bas za tu putanju koju radi taj snajperski metak.
Zato ne mozes mijenjati recimo rusku optiku sa ruskog dragunova na M-76 i obratno jer dragunov koristi sasvim jedan drugi metak 7,62x54R i oni klikovi ti nece vise zauzimati tocne parametre ili elemente za gadanje na optici.
Ovo je tema koju bi mozda mogao otvoriti kao zasebnu,ako ima zainteresiranih oko balistike i upucavanju optickih i inih ciljnika na puskama jer vidio sam tu na forumu nesto oko toga ali pola toga ili je besmislica ili nekakve improvizacije koje sumnjam da daju dobre rezultate.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Jan 2012, 17:39

Degman wrote:Ovo je sad malo balistika i ne znam koliko ce me tko shvatiti.
Znaci sprega izmedu puske i optike ce raditi dobro samo sa tim snajperskim mecima,sa lovackim nece bez obzira kaj su oni kvalitetniji od obicnih puscanih vojnih ali nisu isti ni barut a ni tezine i balans zrna onih snajperskih i tih lovackih o kojima pricam,a na obicnim vojnim puscanim je ta razlika jos i veca. Radit ce na manjim daljinama jer ce te razlike biti zanemarive ali na kranjim daljinama gdje je pad zrna jako velik bit ce velikih odstupanja.
samo da se nadovezem, i jos malo zakompliciram... optika je napravljena za snajperski metak 7,9mm, i kao sto kazes kalibrirana je za njega, no... kvalitetnije streljivo moze dati bolje rezultate u smislu manje grupe, no vjerojatno po visini nece odgovarati odabranom na optici tj, bit ce odstupanja...
Samo cu ti reci ovo, ako mislis da zamjena cijevi od M 53 nije ozbiljna zamjena tu se varas jako,ako je cijev nova ili dobro ciscena i nije nagrizena to je itekako dobra cijev za karabin lovacki a 3 puta jeftinija,jedino je par cm kraca ali u lovu se ne puca ionako dalje od 200-250 m u vecini slucajeva osim ako nije lov na muflone ali onda se koriste i drugi kalibri brzi) tako da to i nije neki nedostatak. Cijev na lovackom karabinu 8x57 su vecinom 60 cm u standardnoj izvedbi inace,u magnum kalibrima su 65cm.
Znam da je OZBILJNA zamjena, no pod ozbiljna sam mislio potpuno legalno i po zakonu napravljeno a ne u nekoj bravarskoj radionici na tokarskom stroju... naravno da bih radije Lothar-Walther cijev, samo gdje? kako? koliko? jer ono sto imam u planu bi bio bull-barrel a to sa cijevi od M53 bas i nije moguce izvesti... puska za lov me ne zanima jer to vec imam, treba mi nesto za match i long range... nesto gdje kompenziram vecu tezinu oruzja za vecu preciznost =)
ako te zanima mogu ti izvuci iz tablica kompletnu balistiku metka 8x57 da vidis na kojim daljinama ima +, na kojoj 0 a na kojima je koliki minus, ali to imam samo za lovacke metke nekih prozvodaca, vojne tablice nemam nazalost.
ali imam ja =)
http://i804.photobucket.com/albums/yy32 ... ASP_82.jpg
http://i804.photobucket.com/albums/yy32 ... ASP_83.jpg
http://i804.photobucket.com/albums/yy32 ... ASP_84.jpg
http://i804.photobucket.com/albums/yy32 ... ASP_85.jpg
Zato ne mozes mijenjati recimo rusku optiku sa ruskog dragunova na M-76 i obratno jer dragunov koristi sasvim jedan drugi metak 7,62x54R i oni klikovi ti nece vise zauzimati tocne parametre ili elemente za gadanje na optici.
ALI! Za ZRAK optike postoje izmjenjivi prstenovi sa klikovima za odgovarajuce streljivo - 8x57 (7,9mm), 7,62x51 (.308) i 7,62x54R (Dragunov) a mislim da postoji cak i za 7,62x39 ali nisam siguran da se koristi za jednu od tri predmetne optike vec je za onu optiku koja se montira na AP M70xyz

Degman
Razvodnik
Razvodnik

Post by Degman » 23 Jan 2012, 18:11

To su te tablice da iz pravila gadanja za M-76,imao sam ih nekad ali nestale su negdje usput.
A za optiku,ima da kompletan znaci mehanizam koji je ugraden u optiku i za druge kalibre ali ako imas ovaj ON M-76 bilo koje varijante 4x ,6x ili 8x za 7,9 metak neces ti to doma moci mijenjati.
Mislim moci ces mozda ako znas ali cim otvoris optiku pitanje je jel ces ju uspijeti kasnije opet dobro zabrtviti kao sto je ona tvornicki.
Otvarati optiku je rizican posao i ne isplati se po meni oko toga prckati ako hoces da ona opet poslije bude ok i ne rosi ti se i da bude sve kako treba.
Ove kvalitetnije optike koje su punjene sa plinovima jos teze.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Jan 2012, 18:36

Degman wrote:To su te tablice da iz pravila gadanja za M-76,imao sam ih nekad ali nestale su negdje usput.
da to su te iz pravila.
A za optiku,ima da kompletan znaci mehanizam koji je ugraden u optiku i za druge kalibre ali ako imas ovaj ON M-76 bilo koje varijante 4x ,6x ili 8x za 7,9 metak neces ti to doma moci mijenjati.
ne, naprotiv, mozes sam promjeniti i uopce nije tesko, samo moras paziti na kuglicu za klikove koja se nalazi pod pritiskom opruge da ju ne izgubis kao ja prvi put...
Mislim moci ces mozda ako znas ali cim otvoris optiku pitanje je jel ces ju uspijeti kasnije opet dobro zabrtviti kao sto je ona tvornicki. Otvarati optiku je rizican posao i ne isplati se po meni oko toga prckati ako hoces da ona opet poslije bude ok i ne rosi ti se i da bude sve kako treba. Ove kvalitetnije optike koje su punjene sa plinovima jos teze.
nema potrebe za rastavljanjem optike kod izmjene prstenova za klikove, nalaze se izvan zatvorenog plinom punjenog sistema leća.
http://img.photobucket.com/albums/v21/D ... niper3.jpg
Skinu se ona 2 vijka na bubnju od klikova (vide se na bocnom bubnju), skine se crni fino nazubljeni poklopac i onda se ukloni prsten za klikove (onaj gornji srebreni dio u kojem je ubazdarena skala i upisan kalibar za koji je prsten bazdaren, u nasem slucaju [7,9mm]), kad se skida prsten treba se raditi polako i u prostoru gdje ces lako naci kuglicu ako izleti iz lezista, iako se moze i bez izljetanja iste napraviti preporucam to raditi u nekom škafu ili vecem lavoru, i pokriti nekakvim platnom da ne iskoci van, staviti ruke u nutra, pokriti i skiljiti kroz kakvu rupicu dok se rastavlja, ili kroz prozirni najlon...
Imam shematski prikaz presjeka optike u servisnoj knjizi od M76, ali mi ljeno sad ici skenirati nacrt, no ako bas bude trebalo...

P.S. zaboravio sam ranije spomenuti, nije nemoguce montirati nogice na M76 samo koliko je to prakticno za koristenje to je druga prica...
http://i843.photobucket.com/albums/zz35 ... 93a3ea.jpg

P.P.S. popis svih prstenova za razlicite kalibre za optiku Zrak ON-M76B
5,56x45 New! (vidim da je ovo novo, za to ni sam nisam znao)
7,62 x 39
7,62 x 51
7,62 x 54R
8mm (8x57 / 7,9mm)

Optika za AP - Zrak ON 7,62 M89 ima prstenove, originalni 7,62x39 i za 5,56x45

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 23 Jan 2012, 19:36

lex-lutor wrote: Hvala na odgovoru. da budem iskren trazim nesto sa cime se moze dosta pucati sa zadovoljavajucim rezultatima i uz neku razumnu cijenu municije. Sa obzirnom na podneblje municije ima na kile, kao i rezervnih djelova a uz malo treniga dao bi se navuci i neki rezjultat. Znam da ne mogu biti konkurencija nekom SSG-u ili TRG-u ali uz jedan Nikon Buckmaster 4-12x50 i bolju municiju jos uvijek mogu za manje od 10.000Kn uzivati u sportu. Grijesim ili ne?
ovu optiku možeš zaboraviti na m76, osim ako ne misliš skidati nišan
ja imam montiran bushnell 3-9x40 i jedva ga navučem preko mehaničkog nišana

ovu municiju što je spominješ na kile, je samo za napucavanje po flašama, nikako za mete jer nećeš dobiti dobru grupu ni da si najbolji strijelac

iskreno, puška i nije nešto precizna (bar ne moja, makar je u jako dobrom stanju)

kolega iz kluba ima duplo bolju grupu sa m48 na mehaničke nišane + remen, nego na m76 sa optikom i iz naslona

marek1981
Civil
Civil

Post by marek1981 » 08 Apr 2012, 23:21

Lijep pozdrav!

Zna li netko gdje se može upit novija ZRAK OPTIKA ON M93 8X42 ILI 6X42

Hvala

Post Reply