XDM ili Shadow
XDM ili Shadow
Hello,
Nakon godinu i pol treninga te polozenog sigurnosnog ispita pocinjem se "ozbiljnije" baviti IPSC-om. Naime, kako nas finacije uvijek hebu a pogotovo u ovoj krizi, sto mi preporucate XDM ili CZ SP-01 Shadow. Naime, nije mi bitna toliko razlika u cijeni ovih pistolja jer ne bih zelio stalno mijenjati oruzje. Kad kupim jedan gan da ga bar imam neko vrijeme. Aj pomozite koji od ova dva????
Nakon godinu i pol treninga te polozenog sigurnosnog ispita pocinjem se "ozbiljnije" baviti IPSC-om. Naime, kako nas finacije uvijek hebu a pogotovo u ovoj krizi, sto mi preporucate XDM ili CZ SP-01 Shadow. Naime, nije mi bitna toliko razlika u cijeni ovih pistolja jer ne bih zelio stalno mijenjati oruzje. Kad kupim jedan gan da ga bar imam neko vrijeme. Aj pomozite koji od ova dva????
https://SecreLocal.com - Kayla Pupa Sonya Vibe Ashley Evelynn - No Verify - Anonymous Sex Dating - Secret Chat Dating
Re: XDM ili Shadow
To ti nitko ne može objektivno i sa sigurnošću odgovoriti. Moraš obadva uzeti u ruku i ispaliti dosta metaka i tek onda možeš donijeti pravu odluku.
Ja osobno imam XDm i ne mogu biti zadovoljniji njime. Neko će ti se drugi pak kuniti u Čezu. Dok sam ne probaš nikad nećeš moći bit siguran.
Ja osobno imam XDm i ne mogu biti zadovoljniji njime. Neko će ti se drugi pak kuniti u Čezu. Dok sam ne probaš nikad nećeš moći bit siguran.
Preporuka je svakako XDM, imaš tvornicu u Karlovcu, možeš nadograditi nišane (fiber optik), spremnici su jeftini, a pištolj je odličan. Osim toga, čujem da ČZ ima dosta problema sa puknućima ovog i onog, pa je preporuka ipak domaći pištolj.
Još nešto: sa Shadow, koji ima double action okidanje moraš pucati sa spuštenim čekićem, što znači da kada ubaciš metak u cijev moraš spustiti čekić i spremiti gan u holster. Pri tome može doći do opaljenja (imao sam takav slučaj na tekmi u Toppu - čovjek je ostavio nauljen pištolj, malo nervoze i opaljenje, te, naravno, DQ), pa je ipak bolje pucati sa ganom kod kojeg ne moraš misliti o kočnici, čekiću itd.
Još nešto: sa Shadow, koji ima double action okidanje moraš pucati sa spuštenim čekićem, što znači da kada ubaciš metak u cijev moraš spustiti čekić i spremiti gan u holster. Pri tome može doći do opaljenja (imao sam takav slučaj na tekmi u Toppu - čovjek je ostavio nauljen pištolj, malo nervoze i opaljenje, te, naravno, DQ), pa je ipak bolje pucati sa ganom kod kojeg ne moraš misliti o kočnici, čekiću itd.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
- Original_G
- Cinker - bojna

xdm nakon stavljanja metka u cijev isto ostaje napet? samo nema kokot, tj. okidanje mu je na SA?
kak to da onda mora spuštati kokot, samo je razlika kaj xdm ima "skriveni"?
kak to da onda mora spuštati kokot, samo je razlika kaj xdm ima "skriveni"?
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Jesi pogledao sliku XDM-a?
Kao ni glock, XDM nema vanjski kokot.
Kao ni glock, XDM nema vanjski kokot.
- Original_G
- Cinker - bojna

znam to sam i napisal, jedina razlika je kaj ČZ ima a XDM nema kokot, e to kaj ima kokot je toliko nesigurnije da se mora spuštati? da li je to razlog za spuštanje kokota (sigurnost)?
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
XDM ima safe action sistem, dok CZ double action, razlog spustanja su pravila IPSC-a (sigurnosni razlog je jedini koji mi pada na pamet), no decki koji to treniraju ce bolje znati objasniti.
Ima smisla jer ti DA pistolj moze opaliti uslijed trzaja ako mu je kokot napet za razliku od SA pistolja kojemu je to onemoguceno.
Ima smisla jer ti DA pistolj moze opaliti uslijed trzaja ako mu je kokot napet za razliku od SA pistolja kojemu je to onemoguceno.
Ako je u pitanju pištolj sa double action sistemom, po pravilima IPSC-a prvi metak mora biti opaljen sa takvom akcijom, što znači da strijelac kada ubaci metak u cijev mora spustiti kokot.
Ako je riječ o pištoljima single action sistema kao 1911 i klonovi, strijelac ubacuje metak u cijev, zakoči pištolj i sprema ga u holster.
Možeš i Shadow zakočiti, ali to onda više nije kategorija production, nego standard, u koju spada prethodno navedena kategorija 1911.
A kod nas se u pravilu puca production (zašto, bilo je govora u prijašnjim tekstovima, da se ne ponavljam)
Kod XDM-a i Glocka ubaciš metak u cijev i spremaš pištolj u holster, nemaš što misliti o kočnici ili spuštanju čekića, zato sam preporučio XDM (ili Glock ili S&W MP).
Ako je riječ o pištoljima single action sistema kao 1911 i klonovi, strijelac ubacuje metak u cijev, zakoči pištolj i sprema ga u holster.
Možeš i Shadow zakočiti, ali to onda više nije kategorija production, nego standard, u koju spada prethodno navedena kategorija 1911.
A kod nas se u pravilu puca production (zašto, bilo je govora u prijašnjim tekstovima, da se ne ponavljam)
Kod XDM-a i Glocka ubaciš metak u cijev i spremaš pištolj u holster, nemaš što misliti o kočnici ili spuštanju čekića, zato sam preporučio XDM (ili Glock ili S&W MP).
- Original_G
- Cinker - bojna

武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Dobro, slazem se obzirom kako je XDM domaci pa su time i dijelovi (rezervni ili nadogradivi) ipak pristupacniji. No vidim prema testovima na netu kako CZ Shadow hvale kao idealan pistolj za IPSC - izbalansiran, odlicno meko okidanje, dobri nisani, i sl. , da li je tako i sa XDM-om??
https://SecreLocal.com - Kayla Pupa Sonya Vibe Ashley Evelynn - No Verify - Anonymous Sex Dating - Secret Chat Dating
CZ Shadow je vjerojatno nabolji pištolj trenutno na svijetu za IPSC - jednostavno zato što je konstruiran baš za IPSC, kategorija PRODUCTION.
XDM je primarno službeni, vojno - policijski pištolj, ali je za IPSC izvrstan, zbog razloga koje sam prije naveo. A da je sigurno trajniji i pouzdaniji od CZ Shadow, sigurno je. Pogledaj si malo stare postove o Čezi Shadow i XDM-u, sve piše.
Još nisam čuo da je na XDM-u nešto puklo, a za Shadow -bilo je svašta, pucale spojnice, navlaka itd.
Još nešto: ako govorimo o vrhunskim strijelcima IPSC-a, onda prednost svakako, doduše malu, ima Shadow. No kako ti (nemoj se naljutiti, ne mislim ništa loše) ipak još nisi vrhunski strijelac, za tebe to nema nekog značaja. Kada budeš sa XDM-om pucao preko 80% na tekmama IPSC-a, onda možeš razmišljati treba li ti bolji pištolj ili ne.
Zapamti, ne puca pištolj, puca strijelac, a ako si dobar, sa bilo kojim pištoljem ćeš ostvariti dobre rezultate. A onda možeš iskustveno, procijeniti razloge pro et contra za neki drugi pištolj.
XDM je primarno službeni, vojno - policijski pištolj, ali je za IPSC izvrstan, zbog razloga koje sam prije naveo. A da je sigurno trajniji i pouzdaniji od CZ Shadow, sigurno je. Pogledaj si malo stare postove o Čezi Shadow i XDM-u, sve piše.
Još nisam čuo da je na XDM-u nešto puklo, a za Shadow -bilo je svašta, pucale spojnice, navlaka itd.
Još nešto: ako govorimo o vrhunskim strijelcima IPSC-a, onda prednost svakako, doduše malu, ima Shadow. No kako ti (nemoj se naljutiti, ne mislim ništa loše) ipak još nisi vrhunski strijelac, za tebe to nema nekog značaja. Kada budeš sa XDM-om pucao preko 80% na tekmama IPSC-a, onda možeš razmišljati treba li ti bolji pištolj ili ne.
Zapamti, ne puca pištolj, puca strijelac, a ako si dobar, sa bilo kojim pištoljem ćeš ostvariti dobre rezultate. A onda možeš iskustveno, procijeniti razloge pro et contra za neki drugi pištolj.
Ma naravno da se ne ljutim, upravo sam takav odgovor i zelio
, slazem se sa navedenim, hvala 
Ja sam imao dojam da su s njim više pikirali na IPSC. Po čemu zaključuješ (pošto nisam našao tu informaciju) da je rađen isključivo za vojno-policijsku uporabu?nobile157 wrote: XDM je primarno službeni, vojno - policijski pištolj, ali je za IPSC izvrstan
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
XDM je prvo napravljen u kalibru .40S&W, čime je HS Produkt "napao" Glock na najvećem tržištu policijskog oružja, a to je USA. Tamo je već desetak godina primarni policijski kalibar baš .40 S&W, a XDM je jeftiniji od Glocka i ima metak više u spremniku, a na kraju, ima i bolji "grip angle" od Glocka i velika je šansa da potisne Glock sa tržišta službenih policijskih pištolja.
Devetka je došla malo kasnije, a do kraja godine će i .45-ica, a to definitivno jesu policijsko-vojni pištolji. To što odlično funkcioniraju u IPSC-u, samo je znak da su pištolji dobri, međutim, u USA 9x19 za IPSC ne igra, production se najviše puca baš u Europi, što zbog jeftinijeg streljiva, što zbog pristupačnosti.
Kategorija standard, znači pištolji u kalibru .40S&W - XDM je dobar, ali u toj kategoriji neprevaziđeni su pištolji - klonovi 1911 pištolja, sa polimernim rukohvatom i 17 metaka u spremniku, a zbog konstrukcije i brzine okidanja, ti pištolji su ultimativni izbor za vrhunske strijelce (pogledaj malo postove o pištoljima za IPSC).
Devetka je došla malo kasnije, a do kraja godine će i .45-ica, a to definitivno jesu policijsko-vojni pištolji. To što odlično funkcioniraju u IPSC-u, samo je znak da su pištolji dobri, međutim, u USA 9x19 za IPSC ne igra, production se najviše puca baš u Europi, što zbog jeftinijeg streljiva, što zbog pristupačnosti.
Kategorija standard, znači pištolji u kalibru .40S&W - XDM je dobar, ali u toj kategoriji neprevaziđeni su pištolji - klonovi 1911 pištolja, sa polimernim rukohvatom i 17 metaka u spremniku, a zbog konstrukcije i brzine okidanja, ti pištolji su ultimativni izbor za vrhunske strijelce (pogledaj malo postove o pištoljima za IPSC).
^^Ok. nisam to znao, hvala na informaciji.
Možda si jednog lijepog sunčanog dana, kad se kockice poslože i ja kupim jedan, jer mi se okidanje kod njega čini puno podešenijim za sportsko streljaštvo (kraći hod & reset u usporedbi s HS-om).
Možda si jednog lijepog sunčanog dana, kad se kockice poslože i ja kupim jedan, jer mi se okidanje kod njega čini puno podešenijim za sportsko streljaštvo (kraći hod & reset u usporedbi s HS-om).
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
Mislim da Glock ima Safe Action, a XDM je Single Action sustav okidanja....safe action prilikom okidanja dodatno napinje udarnu iglu i onda je otpušta te je time postignuto da je za svaki metak potrebna ista sila okidanja dok kod XDM povlačenjem okidača se oslobađa blokada udarne igle i dolazi do opaljenja.....sad, ovo s istom silom okidanja ne kužim ni ja...pa i kod XDM-a je sila ista na svakom metku, mislim da su to naveli u odnosu na DA i DAO sustave....moram biti iskren i reći da ni sam ne kužim zašto se za Glock navodi Safe Action, a za XDM Single Action, vjerujem da je to samo iz razloga što se kod Glocka radi o nečemu u sredini, nije ni single ni double action jer ipak se povlačenjem okidača na Glocku rade dvije radnje...dodatno se napinje udarna igla i otpušta se udarna iglakazamat wrote:XDM ima safe action sistem, dok CZ double action, razlog spustanja su pravila IPSC-a (sigurnosni razlog je jedini koji mi pada na pamet), no decki koji to treniraju ce bolje znati objasniti.
Sistem je gotovo identičan kod XDM-a i Glocka, Shadow je extra pištolj i bolji je za klasično streljaštvo. Za IPSC svakako xdm ili Glock.