Cijev za pušku

Uradi sam, iskustva, savjeti, prijedlozi, slike vaših radova...
Locked
siniša
Desetnik
Desetnik

Cijev za pušku

Post by siniša » 09 Aug 2009, 16:08

Bok ljudi. Zanima me treba li za nabavu cijevi za pušku nabavna dozvola ili se može i bez nje nabavit.
Planiram napraviti pušku ručne izrade sa jednim punjenjem , a pritom mi je najvažnija cijev kao i kod svakog oružja. Mislim da bi mi pasala cijev kalibra do max. 9 mm, ali poželjno je što manjeg kalibra. Imam gotovo sve dijelove za ono kako sam to zamislio, samo fali cijev. Inače puška mi ne treba za ništa drugo nego za gađanje (kod kuće u, šumi...) pa mi se ne isplati kupovati neku bolju pušku samo iz zabave. Molim ako netko zna šta u vezi dozvole nek kaže.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: Cijev za pušku

Post by Mike_Torello » 09 Aug 2009, 17:17

Bok ljudi. Zanima me treba li za nabavu cijevi za pušku nabavna dozvola ili se može i bez nje nabavit.
Planiram napraviti pušku ručne izrade sa jednim punjenjem , a pritom mi je najvažnija cijev kao i kod svakog oružja. Mislim da bi mi pasala cijev kalibra do max. 9 mm, ali poželjno je što manjeg kalibra. Imam gotovo sve dijelove za ono kako sam to zamislio, samo fali cijev.
ZAKON O ORUŽJU
I. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.
Ovim se Zakonom uređuju nabava, držanje, nošenje, sakupljanje, proizvodnja, popravljanje i prepravljanje, promet, prijevoz oružja, civilna strelišta te ispitivanje i obilježavanje žigom vatrenog oružja. Odredbe ovoga Zakona primjenjuju se na odgovarajući način na promet streljiva na malo.

Članak 5.
24) Trgovac oružjem je fizička ili pravna osoba koja ima odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova za obavljanje djelatnosti proizvodnje oružja i streljiva, popravljanja i prepravljanja oružja, prometa oružja i streljiva.

25) Proizvodnja oružja je izrada novog oružja kategorije B i C.

Oružje kategorije B su:
1. poluautomatsko ili repetirajuće kratkocijevno vatreno oružje,
2. jednostrijelno kratkocijevno oružje sa središnjom udarnom iglom,
3. jednostrijelno kratkocijevno oružje s rubnim paljenjem, ukupne dužine do 28 cm,
4. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje sa spremnikom i ležištem naboja za više od tri naboja,
5. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje sa spremnikom i ležištem naboja za najviše tri naboja, kod kojeg se spremnik može skinuti, odnosno nije sigurno da li je oružje takve konstrukcije da ga je moguće uobičajenim alatom preinačiti u više nego trostrijelno oružje s jednim punjenjem,
6. repetirajuće i poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje s glatkom cijevi ukupne dužine do 60 centimetara,
7. repetirajuće dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točki 6.,
8. dugocijevno oružje s jednom ili više jednostrijelnih užlijebljenih cijevi,
9. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točkama 4. do 6. i točki 10. kategorije A,
10. jednostrijelno kratkocijevno oružje za streljivo s rubnim paljenjem ukupne dužine iznad 28 cm.,
11. jednostrijelno dugocijevno oružje s jednom ili više glatkih cijevi,
12. staro oružje.

Oružje kategorije C su:
1. plinsko oružje,
2. reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj,
3. mužari.

Članak 73.
Popravljanjem i prepravljanjem oružja mogu se baviti trgovačka društva i obrti koji prije upisa u sudski, odnosno obrtni registar dobiju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova. Odredbe članka 66., 67., 68., 69., članka 70. stavka 1. i 2. i članka 71. ovoga Zakona primjenjuju se na odgovarajući način i na popravljanje i prepravljanje oružja.

Članak 74.
Prepravljeno oružje podliježe obveznom prokušavanju. Trgovačka društva i obrti koji su registrirani za popravljanje i prepravljanje oružja smiju primiti na popravak ili prepravak samo registrirano oružje. O prepravkama oružja trgovačko društvo, odnosno obrt koji je registriran za obavljanje takve djelatnosti mora izvijestiti nadležno tijelo u roku od osam dana od dana prepravke.

Članak 91.
Novčanom kaznom od 10.000,00 do 100.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja neovlašteno nabavi, drži, nosi, izradi, proda, razmijeni ili ustupi drugom oružje koje je ovim Zakonom zabranjeno.

Članak 92.
Novčanom kaznom od 3.000,00 do 15.00,00 kuna ili kaznom zatvora do 30 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba:
Inače puška mi ne treba za ništa drugo nego za gađanje (kod kuće u, šumi...)
Članak 32.
Lovačko oružje ne smije se upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta određenih za vježbe gađanja.
Športsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.

Pametnom dosta.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

siniša
Desetnik
Desetnik

Post by siniša » 09 Aug 2009, 18:28

Hvala na opsežnom odgovoru. Morat ću onda ipak tražit neko legalno oružje za svoje potrebe, naravno onda i mjesto za korištenje. :D
A ručna izrada nek onda bude za ukras. ;)

glavke
Skupnik
Skupnik

Post by glavke » 09 Aug 2009, 18:35

Oružje nije za ukras.Ima svoju namjenu.A pogotovo vezano za ilegalno oružje.

Locked