Tko je tu lud???

Kritički komentari događaja vezanih i nevezanih za oružje, kod nas i u svijetu. Moderirani forum - vrijeđanje, međusobne svađe i mali forumski ratovi se ne toleriraju. POLITIKU IZBJEGAVATI.
glavke
Skupnik
Skupnik

Re: Tko je tu lud???

Post by glavke » 03 Aug 2009, 18:00

Sve ovisi koliko truda lik ulaže u svoj posao i dali mu je više stalo da samo pobere pare ili želi da mu ime ipak ima neko znaćenje.

Žalosno ali istinito.

Rusan Junior
Razvodnik
Razvodnik

Post by Rusan Junior » 11 Aug 2009, 17:34

Carlos wrote:...cak i biser da za kundak treba dozvola pa je problem ga uvesti, da moraju to tražiti itd...
Jeste stara tema, ali pošto sam naletio, čisto da se zna za ubuduće... Da, za (legalan) uvoz kundaka u RH treba "Uvozna dozvola", isto kao i za cijelu pušku.
Dozvolu izdaje ministarstvo gospodarstva. Proces dobivanja može potrajati mjereno u mjesecima.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 11 Aug 2009, 17:48

zanimljivo, mislio sam da sa kundacima nebi trebalo biti problema oko uvoza... znaci da kupim kundak za svoju pusku u dojclandu moram proci torturu uvoza kao da kupujem cijelu pusku?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Rusan Junior
Razvodnik
Razvodnik

Post by Rusan Junior » 11 Aug 2009, 20:29

E to nisam siguran. Jer ti si privatna osoba a "oni" su preduzeće :P
Može postojat razlika u odredbama za to dvoje, a to neznam pa se nebi štel mešati.

Trap
Pozornik
Pozornik

Post by Trap » 12 Aug 2009, 11:26

Lovac trgovina..uh..sto reci

mislim da bi mogli otvoriti jednu temu posvecenu samo ducanima sa oruzjem i opremom...gdje bi mogli podijeliti dojmove..obavijesti o snizenjima i slično.

Što se tiče lovac trgovine...bio sam kod njih dosta puta...uglavnom kupovao sitnice..a i neke veće stvari..
Moram pohvaliti jednog djelatnika (ne znam kako se zove, ali to je onaj malo mršaviji tip) uvijek je korektan :A25:
Ali onaj sijedi stariji tip je nevjerojatan...gledao sam neke puške tamo..naravno da sam imao i nabavne dozvole...ali mi ih je nevoljko davao u ruke...a tek što me je napao kad sam preklopio jednu sačmaricu i stisnuo okidač...kao to se ne smije raditi...moze igla puknut...samo sam mu rekao da ni ne želim pušku kod koje igla može puknut nakon jednog opaljenja na prazno..i da bi bilo dobro da imaju puf patrone kad već daju puške u ruke potencijalnim kupcima...barem su te puf patrone jeftine...

a ovo sa kundacima je totalna glupost....u zakonu pise za sta je potrebna dozvola za posjedovanje...pa time i za uvoz...kundak moze svako malo spretniji izraditi sam..bitno je da bude u funkciji, bez obzira na izgled...

P.S. ja bih naručio od ovih...http://rifle-stocks.com/laminated_woods.htm nekih stotinjak dolara su kundaci + postarina nekih 50tak

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 12 Aug 2009, 14:01

Trap wrote:..gledao sam neke puške tamo..naravno da sam imao i nabavne dozvole...ali mi ih je nevoljko davao u ruke...
Nešto slično je i u Pevecu kod nas (Lovac trgovina). Ne daju baš svakome oružje iz izloga (obično traže nabavnu) ali mene znaju tamo jer sam često kupovao i svaki put kad dođem, dečki bez problema iz ormara izvade sve što ih zamolim.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

Dok
Banned

Post by Dok » 12 Aug 2009, 21:01

Rusan Junior wrote:E to nisam siguran. Jer ti si privatna osoba a "oni" su preduzeće :P
Može postojat razlika u odredbama za to dvoje, a to neznam pa se nebi štel mešati.
Kaj si ti moj Zagorec iz istoimene firme gdje je nas pokojni B. Nikolić Black sudjelovao!! ???

Rusan Junior
Razvodnik
Razvodnik

Post by Rusan Junior » 13 Aug 2009, 08:43

Dok wrote:Kaj si ti moj Zagorec iz istoimene firme gdje je nas pokojni B. Nikolić Black sudjelovao!! ???
Zgleda da jesam... a sad...
Trap wrote:a ovo sa kundacima je totalna glupost....u zakonu pise za sta je potrebna dozvola za posjedovanje...pa time i za uvoz...
Kao prvo, kaj hoćeš reći da za ono za kaj ne treba dozvola za posjedovanje da ne treba niti dozvola za uvoz???
Trap wrote:kundak moze svako malo spretniji izraditi sam..bitno je da bude u funkciji, bez obzira na izgled...
Vjerujem da su takvi ko ti u manjini koji stvarno misle da je jedino funkcija bitna (komad cijevi i drveta) a izgled ko fućka.
To su više "mesari" nego lovci.

Trap
Pozornik
Pozornik

Post by Trap » 13 Aug 2009, 15:16

Junior...

to što sam napisao gledano je s aspekta postivanja zakona...
kundak nije bitan dio puške za njeno funkcioniranje...to i sam vjerojatno znaš..pogotovo ako je puška karabin za kakvu nas kolega i pokušava nabaviti kundak (druga su priča npr. sačmarice, kod koje je podkundak bitan za normalno funkcioniranje puške)
nisam znao da pravnoj osobi treba dozvola za nabavku kundaka a privatnoj ne...razlog je vrlo vjerojatno cisto birokratske naravi, treba ipak tu dozvolu nesto platiti

sto se tiče estetskog dozivljaja..takvi kao ja ne postoje i nisam ja u nikakvoj manjini ;) ...jako volim da oruzje izgleda lijepo..a kudak je tu itekako bitan u cijeloj priči...ali ako cemo sa funcionalnog (zakonskog) aspekta sagledati, nije bitno od čega je napravljen kundak, puska ce funkcionirati i bez kundaka

da zaključim sto se tice nabavke kundaka...svakom preporučam da ga ili izradi kod puskara ili naruci preko interneta...moja preporuka je da ga puskar izradi...jer ga moze izraditi bas po mjeri koja najbolje odgovara vlasniku...

Rusan Junior
Razvodnik
Razvodnik

Post by Rusan Junior » 13 Aug 2009, 16:48

Trap wrote:Junior...

to što sam napisao gledano je s aspekta postivanja zakona...
kundak nije bitan dio puške za njeno funkcioniranje...to i sam vjerojatno znaš..pogotovo ako je puška karabin za kakvu nas kolega i pokušava nabaviti kundak (druga su priča npr. sačmarice, kod koje je podkundak bitan za normalno funkcioniranje puške)
nisam znao da pravnoj osobi treba dozvola za nabavku kundaka a privatnoj ne...razlog je vrlo vjerojatno cisto birokratske naravi, treba ipak tu dozvolu nesto platiti
Sve ja to kužim i sve je to OK, ali ja znam kak "tete" u ministarstvu interpretiraju zakon (onak kak njima paše a ne tebi) i znam o čemu pričam.
Probaj otvorit firmu pa uvozit oružje, da vidiš kakve su to procedure i zavrzlame.

BTW, ovdje je riječ o dozvoli za UVOZ (prijevoz preko granice), a ne "dozvoli za NABAVKU".

Trap wrote: sto se tiče estetskog dozivljaja..takvi kao ja ne postoje i nisam ja u nikakvoj manjini ;) ...jako volim da oruzje izgleda lijepo..a kudak je tu itekako bitan u cijeloj priči...ali ako cemo sa funcionalnog (zakonskog) aspekta sagledati, nije bitno od čega je napravljen kundak, puska ce funkcionirati i bez kundaka
Istina
Trap wrote: da zaključim sto se tice nabavke kundaka...svakom preporučam da ga ili izradi kod puskara ili naruci preko interneta...moja preporuka je da ga puskar izradi...jer ga moze izraditi bas po mjeri koja najbolje odgovara vlasniku...
Istina

:A25:

BTW, na slici je UVOZNA DOZVOLA koja je potrebna za oružje i vitalne dijelove.
Vjerovao ili ne, za nišane/mušice je potrebno tražiti (i platiti) za takvu dozvolu.
A ti njima dokaži da to nema veze sa zdravom pameću.
Attachments
uvoz.jpg

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 14 Aug 2009, 16:41

Znaci za mehanicke nišane je potrebna dozvolja a za opticki nije :shock:
ORGIJA LUDILA!

Svak tko i malo razmišlja glavom bi to deklarirao kao nešto drugo i tako uvezao.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Aug 2009, 20:40

ne, njemu kao vlasniku firme je, ali mislim da tebi kao civilu ako narucis preko e.bay-a nebi bila potrebna dozvola za uvoz... ali nemoj me drzati za rijec 100%
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

glavke
Skupnik
Skupnik

Post by glavke » 15 Aug 2009, 12:20

Neznam,ja sam naručio neke optike za frendove i tražili su me uvoznu dozvolu ali su mi ipak pustili...kako im puhne.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 15 Aug 2009, 12:24

mozda zato sto su bile OPTIKE a ne OPTIKA, pa posto je vise komada nikako nije za privatne potrebe... trebalo bi vidjeti kako to tocno ide. Ja bi rado neku optiku a bas zbog toga nisam siguran, a i nemam vremena ici na carinu u ZG ako paket tamo zapne pa se nećkam...

glavke
Skupnik
Skupnik

Post by glavke » 15 Aug 2009, 13:48

Nije bilo rijec o više komada,nego o jednoj po jednoj.Sa svakom sam imao problema jer je lik izvadio narodne novine i tamo tražio šta je koja kategorija.Na svu sreću da još uvijek carina iznosi 23% a ne više,izuzet nekih predmeta.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 16 Aug 2009, 22:08

na granici sa više komada nišana (dioptera), optika, sve s računima od e-baya normalno se javiš na carinu i to cariniš + pdv. kad platiš možeš ići

poanta je u tome da se malo pripremiš pa imaš za špeditera tarifne brojeve iz one famozne knjige, račune, objašnjenja, cugu :A11:

ja sam naručil na adresu u sloveniji jer kod nas nisu slali, na poste restante na pošti u Lendavi, tam sam podigel s računom od firme i onda to carinil na graničnom prelazu i sve OK :A25:

EDIT:
to tak funkcionira za privatne tj. fizičke osobe a za pravne treba dozvola za uvoz jer ide dalje u prodaju, isto ide i za air-soft oružje, kaj je u osnovi električnog pogona a država tvrdi da je zračno oružje i treba ti uvozna dozvola
武士道

Ognjem i mačem.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 16 Aug 2009, 23:20

Original_G wrote:država tvrdi da je zračno oružje i treba ti uvozna dozvola
a onda kad dodjes u MUP traziti uvoznu dozvolu za zracno oruzje oni ti kazu da to ne postoji i da oni to ne izdaju... pa ides nazad na carinu... pa te oni posalju u mup... pa ti u mupu kazu da si lud... i na kraju odustanes od svega!

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 17 Aug 2009, 18:34

neideš u MUP nego Ministarstvo gospodarstva (ili financija, nisam ziher), koje boli k... kakvo je to oružje tak dugo dok njima ide $$$
武士道

Ognjem i mačem.

Rusan Junior
Razvodnik
Razvodnik

Post by Rusan Junior » 17 Aug 2009, 20:39

Original_G wrote:neideš u MUP nego Ministarstvo gospodarstva (ili financija, nisam ziher), koje boli k... kakvo je to oružje tak dugo dok njima ide $$$
Exactly.
Ako se radi o oružju i o većoj količini onda od MUP-a trebaš "Dozvolu za prijevoz oružja" koja BTW košta 750 kn.

Post Reply