boje na Sellier & Bellot
boje na Sellier & Bellot
Dragi strijelci, moze li mi netko detaljno objasniti boje kapisli na Sellier & Bellot 9mm streljivu!? Naime, znamo da postoje crveni, plavi, zeleni, zuti (odnosno neobojani) i sl. Koliko znam razlika je u jacini punjenja, ali da li to netko moze malo poblize objasniti - koja boja cemu sluzi?
hvala
hvala
https://SecreLocal.com - Kayla Pupa Sonya Vibe Ashley Evelynn - No Verify - Anonymous Sex Dating - Secret Chat Dating
Re: boje na Sellier & Bellot
Koliko ja znam crvena je na obicnoj FMJ S&B municiji, zelena je na POLICE varijanti iste (mislim da ima malo jače punjenje), plava je na subsonic varijanti (za korištenje sa prigušivačem).
Toliko od mene sigurno ce netko to bolje obijasniti.
Toliko od mene sigurno ce netko to bolje obijasniti.
To što je reko Carlos. Crvene su standardno punjenje, a zelene jače (za policiju) s tim da se i ono može naći u prodaji (jedino što na kutiji ne piše POLICE, nego su u standardnom pakovanju. Ono što sam čuo od kolega je da su ti zelenjaci namijenjeni prvenstveno za strojnice, te zato imaju znatno jače punjenje od standardnih Bellota. Znam kad sam prvi put gađao s njima (nisam ni obraćao pažnju na kapisle), da mi je pištolj znatno jače kiknuo nego inače.
Za plave prvi put čujem, ovdje ih u Rijeci kolko ja znam, nema u prodaji.
Za plave prvi put čujem, ovdje ih u Rijeci kolko ja znam, nema u prodaji.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
Crvene su FMJ - Full - jacketed bullet. Its lead core is covered with a metallic jacket. Due to its rigid design, the bullet makes a smooth penetration without devastating the tissue, as it does not get deformed when hitting the target. The bullets with ogival-shaped front part are used in caliber's 6.35 Br., 7.65 Br., 9 mm Br, 9 mm Makarov, 7.62 x 25 Tokarev, 9 mm Luger, the bullets with the front part of truncated cone are used in caliber's 40 S&W, 38 Special, 357 Magnum and 9 mm Luger Subsonic.
Zelene su TFMJ - Bullet determined to ecological version of cartridges with primer type NONTOX. Copper capping disc covers the bottom part of lead core, thereby eliminates lead vaporization to the shooter's surroundings while shooting.
http://www.sellier-bellot.cz/
Zelene su TFMJ - Bullet determined to ecological version of cartridges with primer type NONTOX. Copper capping disc covers the bottom part of lead core, thereby eliminates lead vaporization to the shooter's surroundings while shooting.
http://www.sellier-bellot.cz/
Žuta kapisla je na streljivu 9x19 S&B FMJ 7.5g/115 grs. ( bilo je u prodaji u rinfuzo pakovanju od 250 kom )canon11 wrote:Dragi strijelci, moze li mi netko detaljno objasniti boje kapisli na Sellier & Bellot 9mm streljivu!? Naime, znamo da postoje crveni, plavi, zeleni, zuti (odnosno neobojani) i sl. Koliko znam razlika je u jacini punjenja, ali da li to netko moze malo poblize objasniti - koja boja cemu sluzi?
hvala
Zelena kapisla je na streljivu oznake POLICE FMJ 8g/124 grs. i streljivu oznake NONTOX TFMJ 8g/124 grs., a ima i za isto streljivo FMJ ali bez oznaka na kutiji.
Crvena kapisla je na streljivu od 8g/124 grs, bez oznaka
Crvena kapisla je i na streljivu od 8g/124 grs oznake na kutiji TRAINING ( copper plated steel case - čelična čahura ).
Razlika je u težini zrna 7.5 i 8.g, a samim time i u trzaju i brzini (ako nisi iskusan strijelac to nečeš ni primjetiti). Streljivo oznake POLICE nema jače punjenje od drugih standardnih metaka S&B 8g, niti je rađen za strojnice. Njegova brzina ista je kao i streljivo oznake NONTOX, a to je 350 do 360 m/s ispucano iz strojnice ERO.
Streljivo oznake TRAINING ti nebi preporučio pogotova ako imaš pištolj ČZ M-75 ili 85, imačeš brdo zastoja, a isto tako jer ima čeličnu čahuru zbog koje može puknuti izvlakač.
Aha, znači kod njih je razlika u težini (ako sam dobro skužio) te zato jače trzaju? Nisam to znao, hvala na informaciji!kana wrote:Streljivo oznake POLICE nema jače punjenje od drugih standardnih metaka S&B 8g, niti je rađen za strojnice.
Pa i nije baš tako.
Ja imam kutiju S&B SP od 6,5g (100 graina) sa zeleno obojenom kapislom i oznakom NONTOX. Manje prljaju pištolj(gotovo ga uopce ne prljaju) te se znantno jace cuju i trzaju unatoc manjoj težini zrna od standardne,itekako primjetna razlika!
Crvene su obicne,a ta ostale nisam siguran pa necu popovat.
Ja imam kutiju S&B SP od 6,5g (100 graina) sa zeleno obojenom kapislom i oznakom NONTOX. Manje prljaju pištolj(gotovo ga uopce ne prljaju) te se znantno jace cuju i trzaju unatoc manjoj težini zrna od standardne,itekako primjetna razlika!
Crvene su obicne,a ta ostale nisam siguran pa necu popovat.
Canon11 je pitao strijelce za objašnjenje oko boja kapisla na streljivu S&B 9x19, što znači da ga isto zanima sa streljačkog aspekta. Kao iskusni strijelac u klasičnom streljaštvu objasnio sam kojim vrstama streljiva S&B se može susresti u RH. Logično je da zrno od 6.5g/100 grs ima veču brzinu i jači trzaj, ali takvu vrstu zrna nitko ne koristi u ozbiljnom streljaštvu, može se koristiti eventualno u lovu ( SP zrno ) za samilosni hitac.
I naravno ima s ljubičastom kapislom NATO streljivo od 124 gr. s jačim punjenjem (u rangu +P).
Upravo kako kaze Kana, do sada sam se sureo sa vecinom tih boja ali nigdje nisam uspio pronaci kavalitetnije objasnjene. Obzirom na navedeno, smatrate da su crvene najoptimalnije za klasicno (precizno) streljastvo??
https://SecreLocal.com - Kayla Pupa Sonya Vibe Ashley Evelynn - No Verify - Anonymous Sex Dating - Secret Chat Dating
Da bi saznao koje su tebi i tvom pištolju najoptimalnije trebao bi isprobati one vrste koje su ti dostupne, zbrojiš rezultat ili izmjeriš grupu pogodaka i onda odlučiš. Iako ne pucam sa tvorničkim streljivom, radi znatiželje isprobao sam one vrste koje sam prije neki dan naveo. Najbolje se pokazalo streljivo 124 grs FMJ POLICE ( ako ne napraviš grešku ide ti metak u metak ).
Nisam siguran za ovo +P i +P+.
To su Americke mjere za "vruča" punjenja u standardnom kalibru.
Mislim da je Europsko streljivo u prosjeku jece od Americkog,
pa je tako gotovo svaki "standardni" metak "+P"
Europske su mjere u nekakvim bakrenim pristiscima a njihove
drugacije,naše su u metrickom (cm,mm...) a njihove u imperijalnom
(In,gr,yard...) sustavu itd...
Ovo pitaj kolegu Nobila i njih što se natjecu pa ce ti bolje objasnit.
To su Americke mjere za "vruča" punjenja u standardnom kalibru.
Mislim da je Europsko streljivo u prosjeku jece od Americkog,
pa je tako gotovo svaki "standardni" metak "+P"
Europske su mjere u nekakvim bakrenim pristiscima a njihove
drugacije,naše su u metrickom (cm,mm...) a njihove u imperijalnom
(In,gr,yard...) sustavu itd...
Ovo pitaj kolegu Nobila i njih što se natjecu pa ce ti bolje objasnit.
Da budem iskren: uopće nisu bitne. Ispucao sam hrpu streljiva S&B (u zadnjih 6 godina ISKLJUČIVO pucam belotom, crvena kapisla, zelena, nontox, police, training - sve je to odlično, radi bez greške i bez ijednog zastoja) i mogu ga svakome preporučiti.
A zastoja sa training streljivom NISAM imao ni na Glocku, ni na HS-u.
A zastoja sa training streljivom NISAM imao ni na Glocku, ni na HS-u.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
^^E sad kad si spomenuo zastoje, sjećam se da sam sa "žutim" Belotima (kod kojih kapisla ima onu standardnu zlatnu boju) imao učestale zastoje na svom HS-u. Ne bi rekao da je u pitanju bio hvat jer na drugim Belotima (crvena i zelena kapisla), Geckou i ostalom streljivu koje sam koristio, nisam nikada imao sličnih problema. Imao sam dojam da se radilo o znantno slabijem punjenu, a to je bilo i mišljenje kolega s kojima sam o tome razgovarao.
Ja sam ispucao oko 1000kom sa XDm-om uglavnom S&B (zelene i crvene) i nisam imao niti jedan zastoj.
Boje nisu bitne, ali je bitna preciznost streljiva S&B za klasično (precizno) streljaštvo na 25m. Onima koji pucaju praktično streljaštvo-preciznost, jačina trzaja, kvaliteta zrna,... nisu bitni pa zato nemoj slušati njihove savjete. Funkcionalnost S&B streljiva nije upitna, osim streljiva oznake TRAINING ( na pištoljima ČZ i možda na još kojima ) koje imaja čeličnu čahuru koja ostaje zaglavljena u ležištu metka i što je najvažnije da čelične čahure oštečuju izvlakač oružja. Ako imate rezervne izvlakače samo naprijed, a ako nemate javite se meni.
jedino još ove training nisam probao,ali sve streljivo od S&B na koje sam naletio je
jednako kao Igman i PPU.
Daleko bolje od Gecka i neusporedivo sa M90.
S M90 sam imao 2-3 zastoja u samo 100 metaka,pun zatvarac mesinganih strugotina i oštecen melonite finiš.
O prljanju dda ne govorim
Geckoj je neznatno bolji.
(subjektivno zapašenje)
jednako kao Igman i PPU.
Daleko bolje od Gecka i neusporedivo sa M90.
S M90 sam imao 2-3 zastoja u samo 100 metaka,pun zatvarac mesinganih strugotina i oštecen melonite finiš.
(subjektivno zapašenje)
S&b sa neobojanom kapislom u 9x19 ne postoji. Znam da ga imas, znam da na dancetu pise s&b, ali nije:) Kad je m-90 pocela sa radom koristila je blank cahure za 9x19 bez ikakvog slova i broja. A odmah nakon toga je punila s&b cahure. Tako da ovaj s&b sto si ga ti vidio ili ga imas, a nema laka preko kapsle je najvjerojatnije m-90 duga resa. Postoji i jos mogucnost da ga je netko punio u kucnoj radinosti jer s&b prodaje svoj materijal (cahure, zrna) za reload. Pa se samim lakiranjem kapsle "stiti" od takvih kopija tj metaka koji nisu napunjeni kod njih u tvornici i ne moraju odgovarati cip propisu. Nadam se da sam pomogao:)
Da i ja malo podjelim svoja iskustva.
Ja trenutno pucam samo s S&B mecima i to iskljucivo s zelenim i jako sam zadovoljan sto se tice preciznosti i grupacije koju postizem.
Jednom sam zaboravio pogledat u kutiju kad sam kupovao metke te sam kupio crvene S&B no međutim nekako mi se ucinilo da na 25 metara malo "padaju" te sam dobivao pogotke nize od točke nišanjenja kako sam naviknuo pucati. To "padanje" mi se posebno osjetilo kad sam pucao brzo gdje sam u prosjeku dobivao 5-7 krugova manje nego sto bi imao s "zelenima".
I ako problem nije "psiholoski" usudio bih se reci da crveni imaju malo slabije punjenje jel.
Inace pucam iz CZ 85-ice.
Ja trenutno pucam samo s S&B mecima i to iskljucivo s zelenim i jako sam zadovoljan sto se tice preciznosti i grupacije koju postizem.
Jednom sam zaboravio pogledat u kutiju kad sam kupovao metke te sam kupio crvene S&B no međutim nekako mi se ucinilo da na 25 metara malo "padaju" te sam dobivao pogotke nize od točke nišanjenja kako sam naviknuo pucati. To "padanje" mi se posebno osjetilo kad sam pucao brzo gdje sam u prosjeku dobivao 5-7 krugova manje nego sto bi imao s "zelenima".
I ako problem nije "psiholoski" usudio bih se reci da crveni imaju malo slabije punjenje jel.
Inace pucam iz CZ 85-ice.
Luka Kuduz, republički majstor strijelac
Streljački klub "Metak" Osijek
Streljana "Pampas"
Šandora Petefija bb
31000 Osijek
dopredsjednik
Streljački klub "Metak" Osijek
Streljana "Pampas"
Šandora Petefija bb
31000 Osijek
dopredsjednik