Potreban savjet...

Problemi sa postovima, slikama, korisničkim računima...
dcesarec
Pozornik
Pozornik

Potreban savjet...

Post by dcesarec » 31 Aug 2009, 17:27

Budući da imam 18 godina,pa prema zakonu ne mogu dobiti oružje za samoobranu odlučio sam doći do
dozvole na drugi način...
ali ne znam na koji;tj dal da postanem lovac ili da se učlanim u streljačko društvo...
Budući da mi je san da imam svoju malokalibarku i neki pištoljčić s kojima bi eventualno rokao
štakore koji mi jedu po vrtu i gađao sebi za dušu mislim da bi bolje bilo postati lovcem,jer onda
s tim štakorima i nošenjem oružja ne bi bilo problema...no,idalje nisam siguran što i kako,
pa se za pomoć obraćam Vama!
Unaprijed zahvaljujem na Vašim odgovorima!
I dalje budite najbolji! :A16: :A25: :A25: :A25: :A25: :A28: :A26:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Re: Potreban savjet...

Post by nobile157 » 31 Aug 2009, 17:46

Što se tiče štakora, to zaboravi jer bi mogao ostati bez tog mogućeg oružja ako te netko prijavi, a nije isključena ni prijava radi mučenja životinja.
U svakom slučaju, ili kao lovac ili strijelac možeš doći do oružja. Samo, za članstvo u lovačkom društvu ti treba jedno godinu dana stažiranja i ispit, a za streljaštvo moraš ići na nekakva natjecanja na koja ne možeš jer nemaš svoje oružje, a posuditi ti ne smije netko tko ima oružni list jer ga ti nemaš. :A10:

Međutim, probaj jedano od ovoga nabrojanog, pa vidi što ti više odgovara.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

kana
Razvodnik
Razvodnik

Post by kana » 31 Aug 2009, 17:57

dcesarec wrote:Budući da imam 18 godina,pa prema zakonu ne mogu dobiti oružje za samoobranu odlučio sam doći do
dozvole na drugi način...
Nemožeš još dobiti nikakvo oružje jer nemaš 21 godinu ( vidi Zakon o oružju, čl.10 ).

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 31 Aug 2009, 18:09

Možeš se upisat u neki streljački klub i krenut od zračnice pa lagano prema mk pištolju i pušci.
Vidim ovdje na svojoj streljani ima dosta tvojih vršnjaka koji pod paskom trenera mogu gađati mk oružjem i sudjelovat na natjecanjima, budući da članak 80. našeg zakona, dozvoljava tu mogućnost.

Tako možeš i ti, do 21. si lijepo izgradit streljački "staž" i onda uz potvrdu kluba i trenera uz dokaz da se natječeš (jer ćeš već do tada sudjelovat na nekim natjecanjima bilo lokalnog ili državnog/županijskog tipa), zatražit svoju prvu dozvolu za oružje. Ako nemaš nekakav krim dosje, to ti je definitivno, najsigurniji način do (legalnog) posjedovanja oružja. Čak im ne bi morao predočit neki Kantovsko-filozofski razlog zašto ti treba oružje, samo napišeš da je u svrhu sportskog streljaštva i to je to.

Druga opcija ti je, kao što je već napisao Nobile, da ideš za lovca, no kolko ja znam, ti ispiti i sve što ide uz to, koštaju dosta novaca tako da mi se čini da ti je sportska opcija ipak pristupačnija, a možda čak i zabavnija.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 31 Aug 2009, 18:10

Moja osobna preporuka je da kreneš sa sportskim streljaštvom i da se izgradiš u osobu koja će imati potpuni osjećaj za ljude, oružje i sve ono što uz njega zasluženo (ili nezasluženo) ide.
Možda ću sada zvučati grubo ali priča o rokanju štakora uz tvoje godine meni osobno nije kombinacija za rukovanje oružjem a kamoli za dobivanje bilo kakve dozvole. Ako voliš oružje, (a voliš inače nebi bio na ovim stranicama) moraš razmišljati ne samo o zakonskim posljedicama onoga što misliš uraditi ili uradiš, već prvenstveno i o sigurnosti sebe i drugih. Dobiti dozvolu za samoobranu mogu koliko ja znam - neka me drugi isprave - ljudi kojima je život u stalnoj i kontinuiranoj opasnosti. Ako se baviš sportskim streljaštvom ili lovom to ne znači da smiješ nositi pištolj za pasom kako su neki mislili (i sasvim opravdano ostali bez istog). U lovstvu se - ako se ne varam - nekoliko godina mora stažirati da bi postao lovac. U sportskom streljaštvu isto tako moraš biti savjestan i odgovoran (uz natjecateljske rezultate koje ne želim sada spominjati) da bi ti klub potpisao preporuku za dobivanje oružnog lista.

Molim te nemoj misliti da te želim vrijeđati ili omalovažavati. Rukovanje oružjem je velika odgovornost.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 31 Aug 2009, 18:20

Oružje, njegovo posjedovanje i uporaba je svakako vrlo velika odgovornost, a samo jedna nepromišljena sekunda dovoljna je da upropasti dva života: onog koji je upucan i onog koji je pucao. Nekada sam volio ići malokalibarkom po lovištu i puškarati po štetočinama, ali danas je to gotovo pa nemoguće. Lovišta su se smanjila, svugdje kuće, sve ceste su asfaltirane, svi idu u šumu brati gljive, šparuge, kestene, pa nikada neznaš što je i tko iza nekog grma. A metak može odletiti svugdje a najčešće upravo tamo gdje ne treba.
Da ne govorim da bi novine jedva dočekale da mogu reći : evo opet onih luđaka s oružjem, svejedno lovci ili strijelci.
Mislim da je iz svih tema i postova na ovom forumu jasno da se radi o ozbiljnim ljudima koji imaju svoj hobi i koji se pridržavaju svih zakonskih i ostalih propisa koji su vezani uz uporabu oružja, ali nikada nije na odmet to sve ponoviti.
Nekada je bilo sasvim normalno u lovištu odstrijeliti lisicu, psa i mačku lutalicu. Danas to da učiniš, razapeli bi te kao mrzitelja životinja, najvjerojatnije bi otišao i u zatvor.
Vremena se mijenjaju pa se treba prilagoditi.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 31 Aug 2009, 18:34

zdebat wrote: Dobiti dozvolu za samoobranu mogu koliko ja znam - neka me drugi isprave - ljudi kojima je život u stalnoj i kontinuiranoj opasnosti.
Ako misliš imat dozvolu za nošenje u svrhu samoobrane, onda MUPu moraš predočit dobar i uvjeljiv razlog odnosno, uvjeriti ih u to da ti je život u neposrednoj opasnosti. S druge strane, možeš puno lakše dobiti standardnu dozvolu za držanje oružja (a ne moraš biti ni lovac ni sportski strijelac) koja se također vodi za samoobranu, mada razlog nabavke koji navedeš u formularu ne mora biti isključivo vezan za istu.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

dcesarec
Pozornik
Pozornik

...

Post by dcesarec » 31 Aug 2009, 19:52

koliko ja znam,stažiranje je ukinuto...vidio sam da se vode rasprave na jednom hrv. forumu,plaćaš samo 2000kn za ispit
i možeš se i ne moraš učlanit u lovačko društvo,i dobivaš dozvolu tj diplomu nakon cca do 3mj...
plaćaš neku markicu 150kn godišnje u lovački savez...u kontaktu sam s oružjem od 5 godine kad sam dobio zračnicu
i nije rijetkost da vidim da se lokalni dečki bave štetočinama i drugim,jer se svi znaju i to je selo...imam doma nešto
oružja s kojim znam rukovat ali nije moje...ok?
inače ne zanima me streljaštvo toliko da bi hodao po natjecanjima jer sam reprezentativac u jednom drugom sportu
a dozvolu želim zbog nasljedstva i opće kulture...hvala,ne smatram da me neko omalovažava,ali sam svestrana
osoba koja želi sve...
P.S. ako sam pogriješio rado ću prihvatit kritiku
Hvala Vam!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 31 Aug 2009, 20:06

da, staziranje je ukinuto, polaze se samo lovacki ispit za oji se prethodno ide na predavanja i "polaze" se praktican rad s oruzjem (gadjanje mete srnjaka na 100m) da se uvjere da znas rukovati s oruzjem, nije potrebno biti clan drustva (sto se NPR. meni definitivno ne isplati, jer je kod nas upisnina 1200kn a godisnja clanarina 1000kn) samo se placa 150kn godisnje za lovacku markicu i mozes sudjelovati u bilokojem lovu za goste (koji se inace placa 100kn po osobi, obicno onaj koji zove goste u lov placa za njih - ali koliko puta godisnje ja idem u lov da svaki put platim sam za sebe jos ne odradim ni pola godisnje clanarine a da ne spominjem obaveze pri lovackom drustvu tako da je to meni definitivno neisplatljivo.)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Aguila
Desetnik
Desetnik
Re: ...

Post by Aguila » 31 Aug 2009, 20:22

dcesarec wrote: P.S. ako sam pogriješio rado ću prihvatit kritiku
Moje mišljenje je da pričekaš još koju godinu dok ti se ne poslože sve kockice, jer očito nisi na čisto za što ti je oružje potrebno, takav dojam sam bar ja stekao. Bez ljutnje :A25:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 31 Aug 2009, 20:36

Slazem se sa Aguilom, isto razmisljanje sam ja imao kad sam imao 18g., sad sam na pragu 30-te pa dalje učim o pravnim zavrzlamama oko posjedovanja oruzja, a mnogi nisu svjesni da ih u ljutnji izreceno "sad bih te ubio" u kaficu pred svjedocima moze kostati trajnog gubitka oruzja, a da ne spominjem narusavanje javnog reda i mira...

Stakore mozes i dalje rijesavati zracnom puskom a pravo oruzje kupi kada budes dovoljno zreo i obrazovan za posjedovanje istog... ja sam si zracnu pusku nabavio NAKON malokalibarke iz razloga sto su prosla vremena kao sto nobile kaze kada se moglo otici u polje i potamaniti stetocine, pa sada s zracnom odrzavam kondiciju i smirujem zelju za pucanjem na streljani... i zaboravi ikakvo pucanje osim u lovistu i streljani =/ bez obzira sto je mjesto malo i sto se svi znate (tako je i kod mene) pa nikad neznas kad nekom od susjeda moze puknuti film i pozvati muriju... Posjedovanje oruzja je ogromna odgovornost i odricanje
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

dcesarec
Pozornik
Pozornik

Post by dcesarec » 31 Aug 2009, 20:52

ok,ali ja i dalje imam jedno pitanje,moj susjed-lovac je često sa svojom puškom tamanio gamad tu okolo,i ljudi su se slagali s tim
jer su im ti štakori i to radili dosta štete u dvorištima/njivama...otuda mi ideja
nego,znači nije dozvoljeno,meni kao lovcu tamanit štetočine oko kuće?
otac mi je dosta obolio a ima nešto oružja na sebe,pa da ja to mogu
preuzeti,a ne da se zaliju cijevi i makne udarna igla jer je onda to uništeno a uspomena je
na dedu lovca...nisam neko dijete,većinu sam u zagrebu,znam što je disciplina i ozbiljnost,
kolko god je vama to teško shvatiti za nekog tko ima 18.a između ostalog
otac je obavljao poprilično visoku funkciju u MUP-u,ali pitam Vas jer on trenutno ima svojih problema.svakako
će se moji stavovi promijeniti s vremenom,al nisam slinavac koji će se s puškom preseravat prijateljima.
Nadam se da ste me ozbiljnije shvatili,i hvala Vam na pomoći.Nadam se da se vidimo na na nekim susretima
i da ćemo malo "plinkati" :A20:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 31 Aug 2009, 20:59

dcesarec wrote:ok,ali ja i dalje imam jedno pitanje,moj susjed-lovac je često sa svojom puškom tamanio gamad tu okolo,i ljudi su se slagali s tim jer su im ti štakori i to radili dosta štete u dvorištima/njivama...otuda mi ideja nego,znači nije dozvoljeno,meni kao lovcu tamanit štetočine oko kuće?
a cuj, to se tolerira dok to okolina tolerira, no i dalje nije legalno.
otac mi je dosta obolio a ima nešto oružja na sebe,pa da ja to mogu preuzeti,a ne da se zaliju cijevi i makne udarna igla jer je onda to uništeno a uspomena je
na dedu lovca...
mozes traziti nabavnu za DRZANJE a svrha nabave - nasljedstvo i onda neces morati zaliti cijevi niti bilo sto drkati ako dobijes urednu dozvolu za DRZANJE oruzja. rezati/zaljevati moraju oni koji nasljeđuju oruzje a nemogu dobiti nabavne dozvole za drzanje ili drzanje i nosenje pa ili prodaju ili onesposobljavaju ako zele zadrzati pod svaku cijenu. Mozda nisam potpuno tocno napisa ali netko ce me vec ispraviti, no mislim da je to u globalu to.
Nadam se da ste me ozbiljnije shvatili,i hvala Vam na pomoći.Nadam se da se vidimo na na nekim susretima i da ćemo malo "plinkati" :A20:
shvacen si dovoljno ozbiljno i ti i tvoj problem, prvo iz razloga sto si se obratio za pomoc, i prihvatio sve dogovore i sugestije na normaljan ljudski i pristojan nacin, te se nisi isao prepirati s bilo kime kao neki koji su znali traziti savjet, od 10 ljudi dobiju odgovor A a postupe po odgovoru B koji su si sami zacrtali bez obzira na ono sto im drugi rekli da su u krivu ili ovo ili ono... samo polako i sjest ce sve na svoje mjesto.

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 01 Sep 2009, 19:30

Jel itko čuo za shakespearovo djelo "Much Ado About Nothing" ?
:-)
magisches schwein

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 02 Sep 2009, 00:44

ja nisam, u cemu je poanta?

glavke
Skupnik
Skupnik

Post by glavke » 02 Sep 2009, 02:09

dcesarec wrote:ok,ali ja i dalje imam jedno pitanje,moj susjed-lovac je često sa svojom puškom tamanio gamad tu okolo,i ljudi su se slagali s tim
jer su im ti štakori i to radili dosta štete u dvorištima/njivama...otuda mi ideja
nego,znači nije dozvoljeno,meni kao lovcu tamanit štetočine oko kuće?
otac mi je dosta obolio a ima nešto oružja na sebe,pa da ja to mogu
preuzeti,a ne da se zaliju cijevi i makne udarna igla jer je onda to uništeno a uspomena je
na dedu lovca...nisam neko dijete,većinu sam u zagrebu,znam što je disciplina i ozbiljnost,
kolko god je vama to teško shvatiti za nekog tko ima 18.a između ostalog
otac je obavljao poprilično visoku funkciju u MUP-u,ali pitam Vas jer on trenutno ima svojih problema.svakako
će se moji stavovi promijeniti s vremenom,al nisam slinavac koji će se s puškom preseravat prijateljima.
Nadam se da ste me ozbiljnije shvatili,i hvala Vam na pomoći.Nadam se da se vidimo na na nekim susretima
i da ćemo malo "plinkati" :A20:
Stoim iz toga. Takvih stvari sam i ja u 18 doživljavao, a na kraju su ostali ispali balavci. Ne cini te godine covijekom nego ono sto si proso i sta imas u glavi. respect

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 02 Sep 2009, 17:46

Nedavno sam prošao šti i ti pa dobro znam u kakvim si problemima.

DAkle nailaziš na 2 VELIKA problema;
1.) Fašisticke i nedorecene zakone koje svi moramo barem tolerirati (Iako je naše demokratsko pravo da ih pokušamo promjeniti,ma kako teško nekima to bilo shvatiti)
2.) Priglupe savjete i omalovažavanja glupi i zavidnih ljudi koje možeš ignorirati,tipa;
Nemožeš još dobiti nikakvo oružje jer nemaš 21 godinu (vidi Zakon o oružju, čl.10)
"Čekaj da odrasteš","Ni sam ne znaš zašto ti treba" i sl.

Vama koji ga tako "savjetujete" neka vas bude sram. Oružje mu treba radi jednog razoga kao i svima normalnim ljudima; RADI SLOBODE I ZABAVE !

Mnogo sam se susretao s takvim tipovima i mogu ti reci da imam mnogo odgovorniji odnos prem oružju od vecine istih. Npr.,dok je jedan dijelio "savjete" kako sam još premlad i mogu "puknuti" i napravit iglupost. u isto je vrijeme bio polupijan i držao cijev ne baš održavane dvocijevke okrenutu prema kolegi lovcu.
Takvi ce ovo u vezi "SLOBODE" shvatiti kao da te savjetujem da vitlaš pištoljem u narodnjacko klubu i opcenito se kaubojski ponašaš,što to nije,vec se misli na spremnost da obraniš domovinu jednog dana ako to bude potrebno.

Mike ti je odlicno objasnio kako i što sa lovackom dozvolom i polaganjem.Ja sam išao na taj nacin po dozvolu i nisam požalio,je da je malo skupo... Tako dobiješ pristup najviše vrsta oružja. Savjetujem ti da se poslije uclaniš i u streljacki klub (MK pištolj ne možeš dobiti na lovacku dozvolu) te zatražis i kolekcionarsku dozvolu. (ako hoces thompsona,"šmajser",razne puškomitraljeze i sl. doduše privremeno/trajno onesposobljne,ovisno o stavu tvoje PP) Na taj nacin su ti ostvorena vrata za sve vrste legalnog oružja u RH.

Nobile ti je isto dobro rekao u vezi štetocina. Da budem iskren ja sam takodjer kao "detec" htio uzeti pušku ponajviše radi lova na stetocine (ulicen lutalice,štakore...) jer su mi uzor bili bratic i ostali iz LD.Do prije 5-10 godina hajke u samom mjestu bile su normalne. Niko nikada nije stradao.Na žalost danas je europeozacija udružena sa starim usidjelicama tome više manje stala na kraj,ljudi to drugacije doživljavaju,pa sam se tome i prilagodio. (Što ne zanci da tu i tamo neces zviznut koju macku ili štakora kada nema nigdje nikoga i svogdje pucaju petarde! :mrgreen: ) Zakon moraš poštovat ili ga barm "navalcit" jer moramo priznati da u mnogim sredinama ni policija nije sigurna što je a što nije zabranjeno! Vidim prema mentalnom sklopu ljudi s kojima razgovaram i s kojima sam okružen da nije ista stvar doci do oružja u Istri i Zagrebu,te u Dalmaciji i Zagorju. Nije svugdje kao na papiru! Najbolje i najjednostavnije je pitati i ako ti dopuste to što želiš raditi,onda super,ako nisu,pomiri se s tim.

Za stetocine ti ne treba ništa osim snažne zracnine, iako moram priznati da nije isto kada se nešto prevrne uz "hisss" i razleti u vartometu crvenih nijansi uz "KABOOOOOOOOOMMMMMMM!!!" :lol:

Samo polako,pamet u glavu,budi smiren i sve ce biti u najboljem redu. Iskoristi zakon do maksimuma,ali pazi da ga ne kršiš. :A25:

kana
Razvodnik
Razvodnik

Post by kana » 02 Sep 2009, 19:13

Da malo pojasnim za one nepismene i ne jako pametne kao oerlokon: dcesarec ima 18.godina citiram: "i pa prema zakonu ne mogu dobiti oružje za samoobranu odlučio sam doći do dozvole na drugi način...ali ne znam na koji;tj dal da postanem lovac ili da se učlanim u streljačko društvo...koji bi želio bi nabaviti oružje mk pušku ili mk pištolj i isto tako otac mi je dosta obolio a ima nešto oružja na sebe,pa da ja to mogu preuzeti,a ne da se zaliju cijevi i makne udarna igla jer je onda to uništeno a uspomena je na dedu lovca s kojima bi eventualno rokao štakore koji mu jedu po vrtu i gađao bi sebi za dušu,..." Od kolega nobile, bredfan, zdebat i dr. dobio si dobre savjete oko štetočina, polaganja lovačkog ispita, i dr. da ne nabrajam. Za dobivanje odobrenja za nabavku oružja fizičkoj osobi ili dozvole kako dcesarec navodi treba ispunjavati opće i posebne uvjete propisane u čl.10 Zakona o Oružju. Budući da dcesarec ima 18.god., i ako nije policijski službenik MUP-a, pripadnik Oružanih snaga i pravosudne policije niti zaštitar, a izjasnio se da ga streljaštvo ne zanima, nikakvo vatreno oružje nemože dobiti dok ne bude imao navršenu 21.god.života jer ne ispunjava opće i posebne uvjete propisane u čl.10 Zakona o oružju. To isto vrijedi i za trofejno oružje. Nitko te ovdje ne omalovažava niti je zavidan, moj savjet je da prvo pročitaš Zakon o oružju (a mogli bi i neki pametnjakovići), pa ponovno pročitaš dobre savjete od kolega za lov ili streljaštvo i onda malo razmisli. Ako želiš zadržati oružje od oca, a da ga ne onesposobiš onda ti je sada jedina od opcija da bi prepisao oružje, učlaniti se u streljački klub i biti malo aktivan da dobiješ potvrdu Hrvatskog streljačkog saveza i sa istom odeš u MUP sa zamolbom za izmimkom za izdavanje odobrenja za nabavku oružja kao 18.godišnjak. Isto tako trebaš pogledati (ako odabereš ovu opciju) Pravilnik o dozvoljenim kalibrima za sportsko oružje i usporediti kalibre oružja ( koje ti ima otac) sa ovim pravilnikom. Ako te ova opcija ne zanima, nažalost ćeš za nabavku vlastitog vatrenog oružje morati još koju godinu pričekati. U posebnim uvjetima navedeno je i ako imaš položeni lovački ispit, pa ti je to isto opcija.

kana
Razvodnik
Razvodnik

Post by kana » 02 Sep 2009, 19:48

Evo za kraj i moje isprike zbog brzopletosti.

Za nabavku mk pištolja ti je opcija onu koju sam prije naveo, a za mk pušku ti je opcija položiti lovački ispit. Za prijepis oružja od oca trebaš viditi koje vrste i kalibre oružja ima i vidjeti dali mogu biti registrirani kao lovačko ili kao sportsko oružje.
Najbolje odi u MUP i priupitaš dali možeš dobiti odobrenje za nabavku oružja ako ispunjavaš posebne uvjete, jer je u Zakonu navedeno da ''Iznimno od stavka 2. točke 2. ovoga članka odobrenje za nabavu oružja može se izdati policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i pravosudne policije s navršenih 18 godina života, koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, zaštitarima koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, članovima športske streljačke udruge koji se aktivno natječu u streljaštvu i osobama s položenim lovačkim ispitom.'', što ne znači da se mora. Treba se uvijek nadati u dobar ishod.

Aguila
Desetnik
Desetnik

Post by Aguila » 02 Sep 2009, 20:40

Oerlikon stani malo na loptu i malo razmisli što pišeš i kako pišeš, jer da se slušaju tvoji savjeti vrlo brzo bi večina nas ostala bez oružje. :A24:

Locked