NOsenje i drzanje ?
Re: NOsenje i drzanje ?
Da li ti čitaš postove ili samo pišeš reda radi?valdop wrote:neki dan sam bio na šalteru u mup-u i sreo dvojicu koji su morali predati dozvole za držanje i nošenje i dobili su dozvole samo za držanje ( o svom trošku ) za isto oružje ( pumperica ), znači oružje više nije za samoobranu već samo za pucanje na streljani ( moš misliti ). doduše nisam pitao jesu li dostavili razlog za držanje oružja za samoobranu.
Ako su imali dozvole za nošenje za samoobranu za pušku (očito su to dobili davnih dana kada se davalo), sada im je zamijenjen oružni list za onaj za držanje(baš da ćeš nositi po gradu pušku za samoobranu je malo prenategnuto), ali ta puška i dalje služi za samoobranu. Ne znam kako si zaključio da to više nije za samoobranu već samo za streljanu.
Još nešto, a to sam već napisao prije, samo treba pročitati stare postove, da se ne ponavljamo, ako imaš lovački ili sportski pištolj i poslužiš se njime za samoobranu u svojem stanu, to nije kršenje zakona.
Svako oružje smije se koristiti za samoobranu, čak i ako je u ilegalnom posjedu. Kasnije dolazi odgovornost za ilegalno posjedovanje oružja, ali to je druga priča i drugi slučaj.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Sta kazes onda ? nitko do sad nije uspio dokazat da mu treba za samoobranu ?
Dali su dovoljan dokaz prijetnje ?
Dali su dovoljan dokaz prijetnje ?
Zakon je tako napisan da NITKO NE MOŽE TO DOKAZATI! Tko će ti izdati potvrdu za to da si ugrožen??????
Još nešto: ako se posvađaš s nekim, ako te netko napadne ili zaprijeti, a imaš registrirano oružje po bilo kojem osnovu, policija će ti oduzeti oružje, preventivno., a ti se misli.
Još nešto: ako se posvađaš s nekim, ako te netko napadne ili zaprijeti, a imaš registrirano oružje po bilo kojem osnovu, policija će ti oduzeti oružje, preventivno., a ti se misli.
To je i najgluplje u tom zakonu. Daju ti oružje za samoobranu, a kada se trebaš obraniti, onda ti ga uzmu.
Zbog čega e onda uopće dozvoljena registracija za samoobranu.
Debilana.
Zbog čega e onda uopće dozvoljena registracija za samoobranu.
Zašto što moraju zbog nekih normi..a da mogu, to je neki moj dojam, sutra bi nam svima oduzeli oružje ili još više nam putem nekakvih zakonskih odredbi/taksi zagorčali život.Tomy wrote: Zbog čega e onda uopće dozvoljena registracija za samoobranu.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

to oruzje je i dalje za samoobranu kod kuce, a ne da ga nosis sa sobom koje kuda, jer taman i da imas dozvolu za drzanje u nosenje u svrhu samoobrane hoces li nositi "pumpu" napunjenu i prebacenu preko ramena kroz grad i u javnom prijevozu? NECES! I dalje ju imas za samoobranu vlastitog doma, i ako je u pitanju PUŠKA registrirana za samoobranu što će ti dozvola za NOŠENJE? po gradu? kud bi ju nosio? Da je u pitanju pištolj/revolver onda jos ok ali puska?valdop wrote:neki dan sam bio na šalteru u mup-u i sreo dvojicu koji su morali predati dozvole za držanje i nošenje i dobili su dozvole samo za držanje ( o svom trošku ) za isto oružje ( pumperica ), znači oružje više nije za samoobranu već samo za pucanje na streljani ( moš misliti ). doduše nisam pitao jesu li dostavili razlog za držanje oružja za samoobranu.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
polako. da malo citas vijesti vidio bi da je PUKANIC ono kad je pucao i kad su ga ispretresli novinari - imao registrirano za samoobranu...nobile157 wrote:Zakon je tako napisan da NITKO NE MOŽE TO DOKAZATI! Tko će ti izdati potvrdu za to da si ugrožen??????
dakle MOZE se dokazati.
a ti ako ne vjerujes prekopaj stare novinske clanke. ponavljam. imao je za samoobranu a ne lovacku ili sportsku dozvolu
i vratit nagon odredjenog vremena....desilo se sogorunobile157 wrote:Zakon je tako napisan da NITKO NE MOŽE TO DOKAZATI! Tko će ti izdati potvrdu za to da si ugrožen??????
necete vjerovati evo razvoja situacije za gore spomenutog koji ima auto salon. danas - nedjelja - ide on ujutro u firmu po neke papire.
dvoriste je velko i nemres sam tak uocit nekog ako je na drugom kraju. on udje u firmu, obavi sta treba, izadje (iz kuce - u dvoriste - ogradjeno) a pred njim 3 tipa kopaju po autu ?!? dok se on snasao oni su se brze bolje dali u bijeg i presli preko 2m ograde...
sad moje pitanje
1. sto da je on izvukao pistolj (lovacki) i zadrzao ih do dolaska policije ? Dali bi dobio neku kaznu s obzirom da smije NOSITI pistolj samo u lovistu ?
2. Sto se desi ako puknes metak u pod - beton asfalt - (kao upozorenje) ? Pretpostavljam da se metak deformira i ne odbija, te da je puno pametnije ispaliti ga tako nego u zrak ?
3. dal bi dobio neku kaznu da je opalio u pod i docekao policiju ? ili se to zbog okolnosti rjesava na sudu ?
dvoriste je velko i nemres sam tak uocit nekog ako je na drugom kraju. on udje u firmu, obavi sta treba, izadje (iz kuce - u dvoriste - ogradjeno) a pred njim 3 tipa kopaju po autu ?!? dok se on snasao oni su se brze bolje dali u bijeg i presli preko 2m ograde...
sad moje pitanje
1. sto da je on izvukao pistolj (lovacki) i zadrzao ih do dolaska policije ? Dali bi dobio neku kaznu s obzirom da smije NOSITI pistolj samo u lovistu ?
2. Sto se desi ako puknes metak u pod - beton asfalt - (kao upozorenje) ? Pretpostavljam da se metak deformira i ne odbija, te da je puno pametnije ispaliti ga tako nego u zrak ?
3. dal bi dobio neku kaznu da je opalio u pod i docekao policiju ? ili se to zbog okolnosti rjesava na sudu ?
Dobio bi kaznu veličine jumbo plakata i oduzeli bi mu oružje jer em nije registrirano za nošenje (samoobrana) em nije po zakonu bio u situaciji nužne samoobrane da ga uopće poteže vani, a kamoli da nekoga zadržava njime.Boris wrote:sad moje pitanje
U kontekstu tvog prijatelja i situacije u kojoj se našao, bilo kakvi hici upozorenja bi ga koštali dodatnih prijava (remećenje javnog reda i mira među ostalima), a da ne govorim o tome kolko je "sigurno" pucati o beton ili neku drugu tvrdu površinu.2. Sto se desi ako puknes metak u pod - beton asfalt - (kao upozorenje) ? Pretpostavljam da se metak deformira i ne odbija, te da je puno pametnije ispaliti ga tako nego u zrak ?
Kao što sam rekao, s tom dozvolom koju ima i u okviru tih okolnosti koje si opisao, bilo kakvo vađenje pištolja bi ga koštalo kaznene prijave (iz gore već navedenih razloga).3. dal bi dobio neku kaznu da je opalio u pod i docekao policiju ? ili se to zbog okolnosti rjesava na sudu ?
MALO PRIJE STE REKLI DA JE SVAKO ORUZJE ZA SAMOOBRANU AKO SE RADI O PRIVATNOM POSJEDU. STO SE TICE NUZNE SAMOOBRANE, TO JE VEC STVAR SUDA. NARAVNO DA CE ON RECI DA SU NJIH 3 POCELI NJEGA NAPADAT. SAD DAL CE SUDAC VJEROVAT 3 LOPOVA KOJI SU ZATECENI NA TUDJEM POSJEDU, ILI COVJEKU S DOZVOLIM I BEZ JEDNE KAZNENE PRIJAVE - TO JE DO SUDA.Breadfan wrote:Dobio bi kaznu veličine jumbo plakata i oduzeli bi mu oružje jer em nije registrirano za nošenje (samoobrana) em nije po zakonu bio u situaciji nužne samoobrane da ga uopće poteže vani, a kamoli da nekoga zadržava njime.
UPRAVO TO. NISI GOVORIO KOLKO JE TO PAMETNO PA MOLIM DA ODGOVORIS. DALI SE METAK ODBIJA OD ASFALTA, BETONA, ILI NE?Breadfan wrote:U kontekstu tvog prijatelja i situacije u kojoj se našao, bilo kakvi hici upozorenja bi ga koštali dodatnih prijava (remećenje javnog reda i mira među ostalima), a da ne govorim o tome kolko je "sigurno" pucati o beton ili neku drugu tvrdu površinu.
Last edited by Mike_Torello on 20 Sep 2009, 18:07, edited 1 time in total.
Reason: post editiran zbog nepravilnog quatanja, i moli se korisnik da postuje pravila foruma i interneta te da piše malim slovima jer se pisanje velikim slovima smatra galamom i dizanjem tona. Hvala
Reason: post editiran zbog nepravilnog quatanja, i moli se korisnik da postuje pravila foruma i interneta te da piše malim slovima jer se pisanje velikim slovima smatra galamom i dizanjem tona. Hvala
Metak se odbija od betona i asfalta, naravno ovisno o kutu pod kojim pogodi u podlogu. To ne bi bila samo prekršajna prijava jer ti je to kazneno djelo dovođenje u opasnost opasnom radnjom.
Za vađenje pištolja na javnom mjestu prekršajna prijava+novčana kazna+oduzimanje oružja.
I na privatnom posjedu pucanje i uznemiravanje javnosti se kažnjava po Zakonu o prekršajima protiv JRM-a.
Za vađenje pištolja na javnom mjestu prekršajna prijava+novčana kazna+oduzimanje oružja.
I na privatnom posjedu pucanje i uznemiravanje javnosti se kažnjava po Zakonu o prekršajima protiv JRM-a.
Ja redovito pratim vijesti , ali ti nisi Pukanić.Boris wrote:polako. da malo citas vijesti vidio bi da je PUKANIC ono kad je pucao i kad su ga ispretresli novinari - imao registrirano za samoobranu... dakle MOZE se dokazati. A ti ako ne vjerujes prekopaj stare novinske clanke. ponavljam. imao je za samoobranu a ne lovacku ili sportsku dozvolunobile157 wrote:Zakon je tako napisan da NITKO NE MOŽE TO DOKAZATI! Tko će ti izdati potvrdu za to da si ugrožen?????? Još nešto: ako se posvađaš s nekim, ako te netko napadne ili zaprijeti, a imaš registrirano oružje po bilo kojem osnovu, policija će ti oduzeti oružje, preventivno., a ti se misli.
Samo ako je to oružje registrirano na adresi tog posjeda. Dakle, ako imaš oružje registrirano na adresi A, a radno mjesto ti je na adresi B i na adresi B ga uporabiš (koje nije mjesto prebivališta tog oružja) već si tu napravio prekršaj bez obzira na opravdanost uporabe istoga (u tom datom trenutku).Boris wrote:MALO PRIJE STE REKLI DA JE SVAKO ORUZJE ZA SAMOOBRANU AKO SE RADI O PRIVATNOM POSJEDU.
To što ti frend nema nijednu kaznenu prijavu, uz svo dužno poštovanje i da ne ispadnem bahat, ne znači ama baš ništa.STO SE TICE NUZNE SAMOOBRANE, TO JE VEC STVAR SUDA. NARAVNO DA CE ON RECI DA SU NJIH 3 POCELI NJEGA NAPADAT. SAD DAL CE SUDAC VJEROVAT 3 LOPOVA KOJI SU ZATECENI NA TUDJEM POSJEDU, ILI COVJEKU S DOZVOLIM I BEZ JEDNE KAZNENE PRIJAVE - TO JE DO SUDA.
Nema je ni 95% legalnih vlasnika pa nek ti samo susjed onako iz obijesti slaže policiji da si mu zaprijetio pištoljem (kojeg posjeduješ legalno, sa urednom dozvolom itd) doći će ti doma i uzeće ti ga u treptaju oka, pa ti onda slijede mjeseci zajebancije sa sudovima i troškovi koji idu uz to.
Ovo nije Teksas niti Arizona, kod nas je anti-gun mentalitet jako izražen i ljudima se daju dozvole tek nakon iscrpnih provjera (koje ne uključuju samo tvoju provjeru nego i provjeru tvoje uže i šire obitelji), taksa koje trebaš platiti kako za papire tako i za lječnički pregled te nenajavljenih dolazaka doma da bi vidjeli gdje i kako držiš oružje (uključujući i raspitivanje kod susjeda).
Jedno od osnovnih sigurnosnih pravila rukovanja oružjem jeste i: Nikad ne pucaj u stijenu, kamen ili neku sličnu čvrstu površinu.UPRAVO TO. NISI GOVORIO KOLKO JE TO PAMETNO PA MOLIM DA ODGOVORIS. DALI SE METAK ODBIJA OD ASFALTA, BETONA, ILI NE ?
Kao što je kolega forumaš prije mene već napisao, radi se o opasnoj radnji e se metak može odbiti o tvrdu podlogu i završit u nekome.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Nosenje i drzanje ?
Evo ja bih se očitovao na ovo ovdje, ako je jedan kolega davno na forumu napisao, metak upozorenja je bačen metak, dakle realno gledano pred zakonom odgovaras za svaki ispaljeni metak i za svaki moras znati gdje ce zavrsiti, ako nisi siguran nemoj pucati. Druga stvar je da si u vlastitoj kuci pa tresnes jednog u zid ispred sebe, pod uvjetom da znas da je zid dovoljno debel da metak nece proci i ozljediti nekoga od drugih ukucana, no to je jos samo dodatna hrpa cinjenica za razmatranje u vrlo stresnom trenutku, no tu se opet vracamo na ono da je to uzaludno potrosen metak, ako mislis pucati onda pucaj tamo gdje treba ako ne, nemoj ni vaditi oruzje, jer moze se dogoditi ono najgore, da ti taj metak koji si ispucao za upozorenje bude prijeko potreban da ti spasi vlastiti zivot, jer je bolje kada u spremniku imas npr 7 ili 8 metaka (primjer: prosjecan broj streljiva u spremniku pistolja u kalibru .45 ACP, nemojte sada navoditi primjere popud XD-m sa 19kom u spremniku, i o tome kako ti 18 ili 19 nije neka razlika, ali kad si ti sa nekim na 2-3m udaljenosti tako je svejedno imas li 8 ili 18 metaka)Breadfan wrote:Jedno od osnovnih sigurnosnih pravila rukovanja oružjem jeste i: Nikad ne pucaj u stijenu, kamen ili neku sličnu čvrstu površinu.UPRAVO TO. NISI GOVORIO KOLKO JE TO PAMETNO PA MOLIM DA ODGOVORIS. DALI SE METAK ODBIJA OD ASFALTA, BETONA, ILI NE ?
Kao što je kolega forumaš prije mene već napisao, radi se o opasnoj radnji e se metak može odbiti o tvrdu podlogu i završit u nekome.
ovo je iskljucivo moje misljenje. Dok neznam za bolje, smatram da je ovo ispravno!
sto se tice vadnja nije na javnom nego privatnom mjestu... dvoriste privatne firmeTomy wrote:Metak se odbija od betona i asfalta, naravno ovisno o kutu pod kojim pogodi u podlogu. To ne bi bila samo prekršajna prijava jer ti je to kazneno djelo dovođenje u opasnost opasnom radnjom.
nebitno. rekao si tko je IKAD dobio.nobile157 wrote:Ja redovito pratim vijesti , ali ti nisi Pukanić.
ja sam ti odgovorio PUKANIC..
dakle tvoje "tko je ikad" ne stoji. pomiri se s tim.
drugo, gdje sam rekao da MENI treba i da JA pokusavam dobiti ? dakle opet nebitno sto JA nisam Pukanic
Last edited by Boris on 20 Sep 2009, 20:52, edited 1 time in total.
Re: Nosenje i drzanje ?
ja sam vise mislio u smislu bjezanja iz price.Mike_Torello wrote:Evo ja bih se očitovao na ovo ovdje, ako je jedan kolega davno na forumu napisao, metak upozorenja je bačen metak, dakle realno gledano pred zakonom odgovaras za svaki ispaljeni metak i za svaki moras znati gdje ce zavrsiti, ako nisi siguran nemoj pucati. Druga stvar je da si u vlastitoj kuci pa tresnes jednog u zid ispred sebe, pod uvjetom da znas da je zid dovoljno debel da metak nece proci i ozljediti nekoga od drugih ukucana, no to je jos samo dodatna hrpa cinjenica za razmatranje u vrlo stresnom trenutku, no tu se opet vracamo na ono da je to uzaludno potrosen metak, ako mislis pucati onda pucaj tamo gdje treba ako ne, nemoj ni vaditi oruzje, jer moze se dogoditi ono najgore, da ti taj metak koji si ispucao za upozorenje bude prijeko potreban da ti spasi vlastiti zivot, jer je bolje kada u spremniku imas npr 7 ili 8 metaka (primjer: prosjecan broj streljiva u spremniku pistolja u kalibru .45 ACP, nemojte sada navoditi primjere popud XD-m sa 19kom u spremniku, i o tome kako ti 18 ili 19 nije neka razlika, ali kad si ti sa nekim na 2-3m udaljenosti tako je svejedno imas li 8 ili 18 metaka)
ovo je iskljucivo moje misljenje. Dok neznam za bolje, smatram da je ovo ispravno!
znaci ako vec bjeze, onda ti stvarno nije bitno jel imas 4 ili 5 metaka.
ili ce stati nakon ispaljenog metka pa ces ih zadrzati do policije ili nece pa nikom nista.
dlai zaista okolnosti ne igraju ulogu na sudu ? remetio si javni red i mir i tako je svejedno jel te napalo 4 ili 40 razbojnika i krenulao na tebe ?
remetio si mir i ti je xy kuna kazne ?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Boris, ne hvataj se za slamke, ako si malo upucen u tematiku, ako si malo duze pratio forum znas da je nobile mislio na to tko je od nas obicnih smrtnika dobio takvu dozvolu? Ako je jako su rijetki, pri tome ne racunam one koji su dobili takve dozvole preko neke veze nego zaista iz potrebe...
nikakve slamke. ti se ne vadi. mi tu ne citamo misli.Mike_Torello wrote:Boris, ne hvataj se za slamke, ako si malo upucen u tematiku, ako si malo duze pratio forum znas da je nobile mislio na to tko je od nas obicnih smrtnika dobio takvu dozvolu? Ako je jako su rijetki, pri tome ne racunam one koji su dobili takve dozvole preko neke veze nego zaista iz potrebe...
on je rekao nesto sto ne stoji, a ako je mislio nesto drugo - onda je to drugo trbeao reci.
za sada ono sto je rekao NE STOJI.
explicitno sam pitao dal je iko ikad dobio tu dozvolu i on je reko ne.
sorry ali pomoc tvom frendu ne prolazi. Rekao je krivo.
Posto zakonodavac rekao "dokazati", vjerojatno i postoji procedura kojom se MOZE dokazati da ti treba za samoobranu.
Samo jedan primejr mi pada na pamet. Neki sudac. Vjerojatno moze dobiti dozvolu za samoobranu s obzirom na posao koji obavlja... vjerojatno ti ljudi dobivaju xy prijetnji mjesecno.