Molim pomoć, kako do oružja?
Re: Molim pomoć, kako do oružja?
Pa to kaže hrpa vas ovdje - osim mene.Breadfan wrote:Hjooj Nobile probi mi uši šta vičeš tolk'o..nobile157 wrote:Koliko posjednika vatrenog oružja je u stanju u noći po mraku pronaći (izvaditi iz sefa) svoj gan, onako trgnuti iz sna, napuniti ga i s njime nešto korisno napraviti?![]()
I ko kaže da preko noći mora biti u sefu?
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
- Marin Bralic
- Skupnik

Citam ovo, i mada je netko vec napisao isto, zelim ponoviti. Naravno da je bolje u situaciji kada se treba braniti, ako nista drugo, kraj sebe imati neku batinu ili sprej ili lanac ili motornu pilu ili...
Ali mislim da nije u redu ljudima koji zele oruzje iskljucivo radi samoobrane sugerirati da nabave neki komad hladnog oruzja. Bas kako je netko napisao, nemamo svi preko 100kg, nismo svi visoki preko 2m, i na kraju krajeva, ne bavimo se svi nekim borilackim sportom pa da se mozemo suprotstaviti "jacem neprijatelju".
Evo, nije me sramota napisati, ali u zivotu sam se potukao sve skupa 1 put! I to kao klinjo u osnovnoj skoli
Sto hocu reci, nemamo svi iskustva iz takvih situacija, i ljudi koji se nisu nasli u situaciji da se trebaju braniti "rukama i nogama i pomocnim sredstvima", prije ce ozlijediti samoga sebe nego onog drugog... Upravo radi toga je i omoguceno zakonom da ljudi drze oruzje radi samoobrane! God made man, but Samuel Colt made them equal!
U tome je poanta, zasto bi se ja u takvoj situaciji trebao braniti za goli zivot nekim pomocnim sredstvima, i biti odmah u pocetku zakinuti, u slabijem polozaju, od napadaca koji vec ima iskustva u takvim situacijama?! Em me napada, em je fizicki jaci, em ima iskustva u ulicnim tucnjavama vise od mene! U vecini situacija takav napadac bi oduzeo to "prirucno sredstvo" postenim covjeku koji se misli braniti, i ubio ga tim istim sredstvom! To je ono sto je mislim Nobile napisao, covjek upucao napadaca slabim kalibrom, a ovaj ga premlati. E pa isto tako, nedaj Boze dohvatiti noz ili nesto slicno i pokusati se s time braniti od napadaca, jer je velika sansa da ti oduzme to isto sredstvo i ozlijedi te s njim...
Ali ako imas kraj sebe dugu devetku ili nesto jace od nje, to je sasvim druga prica...
Naravno, sve ovo vrijedi u slucaju napada i nuzne obrane...
Ali mislim da nije u redu ljudima koji zele oruzje iskljucivo radi samoobrane sugerirati da nabave neki komad hladnog oruzja. Bas kako je netko napisao, nemamo svi preko 100kg, nismo svi visoki preko 2m, i na kraju krajeva, ne bavimo se svi nekim borilackim sportom pa da se mozemo suprotstaviti "jacem neprijatelju".
Evo, nije me sramota napisati, ali u zivotu sam se potukao sve skupa 1 put! I to kao klinjo u osnovnoj skoli
U tome je poanta, zasto bi se ja u takvoj situaciji trebao braniti za goli zivot nekim pomocnim sredstvima, i biti odmah u pocetku zakinuti, u slabijem polozaju, od napadaca koji vec ima iskustva u takvim situacijama?! Em me napada, em je fizicki jaci, em ima iskustva u ulicnim tucnjavama vise od mene! U vecini situacija takav napadac bi oduzeo to "prirucno sredstvo" postenim covjeku koji se misli braniti, i ubio ga tim istim sredstvom! To je ono sto je mislim Nobile napisao, covjek upucao napadaca slabim kalibrom, a ovaj ga premlati. E pa isto tako, nedaj Boze dohvatiti noz ili nesto slicno i pokusati se s time braniti od napadaca, jer je velika sansa da ti oduzme to isto sredstvo i ozlijedi te s njim...
Ali ako imas kraj sebe dugu devetku ili nesto jace od nje, to je sasvim druga prica...
Naravno, sve ovo vrijedi u slucaju napada i nuzne obrane...
Točno. Samo, ja stalno ponavljam da ako već imaš nešto za samoobanu, onda to treba znati i koristiti ako ti jednog dana, ne daj bože bude zatrebalo. Koliko god to nekome pasalo ili ne, ni jedna osoba nema ni blizu nikakve šanse za samoobranu oružjem prema dobrom IPSC strijelcu ako je riječ o nekakvom praktičnom korištenju oružja i to je činjenica.
Klasični strijelci, koliko god bili precizni na 25 metara u realnoj situaciji nemaju šanse, a zašto, to je ovdje već više puta objašnjeno. A kakvu šansu onda ima posjednik oružja koji nikada nije opalio metak iz tog gana ili jednom godišnje opali 5 metaka?
Klasični strijelci, koliko god bili precizni na 25 metara u realnoj situaciji nemaju šanse, a zašto, to je ovdje već više puta objašnjeno. A kakvu šansu onda ima posjednik oružja koji nikada nije opalio metak iz tog gana ili jednom godišnje opali 5 metaka?
Šteta pištolja, bolje da ga gađa peglom 
još ako je ona stara na ugljen..

najbolja stvar je u tome da ti ne treba nikakvo odobrenje za špeglu. Bar ne još.
najbolja stvar je u tome da ti ne treba nikakvo odobrenje za špeglu. Bar ne još.
Last edited by Tomy on 07 Oct 2009, 11:26, edited 1 time in total.
- Marin Bralic
- Skupnik

Slazem se Nobile, bas sam i u svom prvom postu htio to isto napisati, ali mi je misao pobjegla
Uglavnom, ako netko drzi oruzje radi samoobrane, bilo bi odlicno da se jos k tome pocne baviti prakticnim streljastvom. Osoba koja ima oruzje, a to isto oruzje koristi rjedje od kuhinjskog noza, onda bolje da se laca noza a ne pistolja u situaciji kada se treba braniti
Dakle, sumirano, oruzje radi samoobrane da, ali ne s njime u sef pa do prve prilike kada zatreba, vec konstantno vjezbanje i koristenje istog.
Uglavnom, ako netko drzi oruzje radi samoobrane, bilo bi odlicno da se jos k tome pocne baviti prakticnim streljastvom. Osoba koja ima oruzje, a to isto oruzje koristi rjedje od kuhinjskog noza, onda bolje da se laca noza a ne pistolja u situaciji kada se treba braniti
Dakle, sumirano, oruzje radi samoobrane da, ali ne s njime u sef pa do prve prilike kada zatreba, vec konstantno vjezbanje i koristenje istog.
Upravo tako. Vježba čini majstora, a bolje je biti spreman i sposoban uzvratiti, pa da se nikada ništa ne desi, nego nespreman, pa nastradati bez veze.
Činjenica je i da su svi kriminalci dobri psiholozi pa znaju gdje mogu a gdje ne mogu.
Činjenica je i da su svi kriminalci dobri psiholozi pa znaju gdje mogu a gdje ne mogu.
Jer znaju 
Tako je, sama činjenica da je neko dobar IPSC strijelac i da posjeduje oružje je dovoljna da napadača , lopova , silovatelja itd. odbije od napada. Kao Amerika, da nikad ne upotrijebi oružje koje ima, sama spoznaja o vojnoj tehnologiji koju posjeduje i činjenici da ga zna upotrijebiti odvraća svakog napadača.
Samo posjedovanjo oružja je velika odgovornost, prosudba o trenutku upotrebe je isto od velikog ako ne i najvećeg značaja.
Zamisli Glavke prije 10-15 godina kao mlad radio gluposti i naletio na nekoga ko nije znao pravilno procijeniti trenutak upotrebe vatrenog oružja. Hoću reći mladi rade gluposti, treba praštati jer nerijetko stasaju u sasvim normalne i korisne članove zajednice.
Samo posjedovanjo oružja je velika odgovornost, prosudba o trenutku upotrebe je isto od velikog ako ne i najvećeg značaja.
Zamisli Glavke prije 10-15 godina kao mlad radio gluposti i naletio na nekoga ko nije znao pravilno procijeniti trenutak upotrebe vatrenog oružja. Hoću reći mladi rade gluposti, treba praštati jer nerijetko stasaju u sasvim normalne i korisne članove zajednice.
Gospodar sam riječi koju nisam izgovorio i rob one koju jesam.
Ne bi se složio s time, mislim da je pretjerano (a malo i podcjenjivački) reći da neko, pa makar bio klasičnjak, koji svaki vikend ide na streljanu i puca "nema šanse" u situaciji samoobrane (što bi onda trebali reći za policajce koji pucaju jednom ili dva put godišnje?).nobile157 wrote: Klasični strijelci, koliko god bili precizni na 25 metara u realnoj situaciji nemaju šanse, a zašto, to je ovdje već više puta objašnjeno.
Mislim da je tu prije svega bitno poznavanje vlastitog oružja, a svaki iole aktivni strijelac koji odlazi na streljanu i kod kojeg postoji interes, je komotan sa svojim oružjem i to je najvažnije u cijeloj priči. To je po meni osnovni preduvjet od kojeg se uopće polazi u daljnjim raspravama i nekakvim projekcijama ko bi kako i pod kakvim okolnostima reagirao u ne daj Bože situaciji.
Drugi važan čimbenik je onaj psihološke prirode i ko bi kako reagirao pod stresom, a to je nešto što, po mom mišljenju, je ipak utkano u svima nama i to ili imaš ili nemaš. Da se to može jednostavno naštrebati, onda bi svako išo u specijalce, a svi znamo da se pored onog fizičkog, tu traži i odgovarajući psihološki profil kandidata.
Dakle, svi aktivni strijelci, praktični ili klasičnjaci, ispunjavaju barem onaj prvi preduvjet.
Da li ispunjavamo i onaj drugi, to na žalost, saznamo tek kad se nađemo u takvoj situaciji.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
Ne. Probaj otpucati IPSC pa ćeš znati.
- Marin Bralic
- Skupnik

Tesko je raspravljati o tome sto bi bilo kad bi bilo... Definitivno je netko tko se bavi klasicnim streljastvom u prednosti pred nekim tko cuva pistolj u sefu i slabo rukuje s njim.
Ipak, treba priznati da je osoba koja se bavi prakticnim streljastvom u prednosti u takvoj ne daj Boze situaciji pred osobom koja se bavi klasicnim streljastvom. Ljudi na tim vjezbama prakticnog streljastva ipak treniraju brzinu gadjanja, reflekse, gadjanje u pokretu, u biti sve stavke koje se mogu dogoditi i koje su vazne i u realnoj situaciji. Naravno svi se radjamo individualni, i na neke stvari ne mozemo utjecati, ali ipak neke druge vjezbom mozemo poboljsati, izostriti. A prakticno streljastvo ipak njeguje te vjestine koje su vazne upravo u toj ne daj Boze situaciji.
I na kraju, naravno, treba napisati da prakticno streljastvo moze kod pojedinca poboljsati reflekse, brzinu, neke pokrete i rukovanje pistoljem u pokretu dovesti do toga da isti postanu rutina.
Ali, JEDNO je kada osoba zna da je na tekmi, da je na vjezbi, i tamo nema treme, ima "pozitivnog adrenalina". Na kraju krajeva, kada gadja u papirnatu metu.
A nesto sasvim DRUGO je kada te probudi buka u kuci i kada shvatis da imas uljeza koji krece u napad. I da trebas gadjati u ljudsko meso. To se ne moze izvjezbati nigdje. Mozes se jedino cim bolje pripremiti na takav scenarij.
I da povucem paralelu, i pubertetlije tocno znaju sto bi trebalo uciniti na zadnjem sjedalu auta, i koliko god se za to pripremali i vjezbali desanku, ipak prvi put znamo na sto lici...
Ipak, treba priznati da je osoba koja se bavi prakticnim streljastvom u prednosti u takvoj ne daj Boze situaciji pred osobom koja se bavi klasicnim streljastvom. Ljudi na tim vjezbama prakticnog streljastva ipak treniraju brzinu gadjanja, reflekse, gadjanje u pokretu, u biti sve stavke koje se mogu dogoditi i koje su vazne i u realnoj situaciji. Naravno svi se radjamo individualni, i na neke stvari ne mozemo utjecati, ali ipak neke druge vjezbom mozemo poboljsati, izostriti. A prakticno streljastvo ipak njeguje te vjestine koje su vazne upravo u toj ne daj Boze situaciji.
I na kraju, naravno, treba napisati da prakticno streljastvo moze kod pojedinca poboljsati reflekse, brzinu, neke pokrete i rukovanje pistoljem u pokretu dovesti do toga da isti postanu rutina.
Ali, JEDNO je kada osoba zna da je na tekmi, da je na vjezbi, i tamo nema treme, ima "pozitivnog adrenalina". Na kraju krajeva, kada gadja u papirnatu metu.
A nesto sasvim DRUGO je kada te probudi buka u kuci i kada shvatis da imas uljeza koji krece u napad. I da trebas gadjati u ljudsko meso. To se ne moze izvjezbati nigdje. Mozes se jedino cim bolje pripremiti na takav scenarij.
I da povucem paralelu, i pubertetlije tocno znaju sto bi trebalo uciniti na zadnjem sjedalu auta, i koliko god se za to pripremali i vjezbali desanku, ipak prvi put znamo na sto lici...
^^Marine, ja se slažem s tobom i sa svime što si naveo u vezi praktičnog streljaštva, ali se ne slažem s Nobilovom konstatacijom da klasični strijelci "nemaju šanse" u situaciji nužne samoobrane što jednostavno nije točno.
Jedno je napisati da klasičnjak ne može reagirati u istoj mjeri ko praktični strijelac, da ne može biti brz i precizan i šta ja znam..ali zna se ko nema šanse - onaj koji prvi put silom prilika posegne za oružjem, a u svrhu samoobrane. Pa čak i TI ljudi se mogu i bilo je dosta takvih situacija da su se snašli i znali upotrebiti pištolj, a kamoli osoba koja svaki vikend posjećuje streljanu i redovito rukuje oružjem.
Jedno je napisati da klasičnjak ne može reagirati u istoj mjeri ko praktični strijelac, da ne može biti brz i precizan i šta ja znam..ali zna se ko nema šanse - onaj koji prvi put silom prilika posegne za oružjem, a u svrhu samoobrane. Pa čak i TI ljudi se mogu i bilo je dosta takvih situacija da su se snašli i znali upotrebiti pištolj, a kamoli osoba koja svaki vikend posjećuje streljanu i redovito rukuje oružjem.
- Marin Bralic
- Skupnik

Ma dobro, mislim da se Nobile malo nespretnije izrazio, vjerojatno je htio reci isto ovo sto smo sad konstatirali...
Breadfan, dođi na trening IPSC-a, otpucaj stage, pa onda možemo pričati. Za razliku od tebe, probao sam obje discipline i znam što govorim. A ne govorim napamet.
Mislim da se može istrenirati adekvatno i zadovoljavajuće ponašanje pod stresom. Kod IPSC treninga kada ti se mjeri vrijeme isto si pod nekim oblikom stresa ali prilikom brojnog ponavljanja taj stres nestaje. Kao i u ratu padne prva granata, usereš se od straha kasnije kako vrijeme prolazi postaje ti normalno, potražiš dobar zaklon pomoliš se Bogu i eto.Breadfan wrote: Drugi važan čimbenik je onaj psihološke prirode i ko bi kako reagirao pod stresom, a to je nešto što, po mom mišljenju, je ipak utkano u svima nama i to ili imaš ili nemaš. Da se to može jednostavno naštrebati, onda bi svako išo u specijalce, a svi znamo da se pored onog fizičkog, tu traži i odgovarajući psihološki profil kandidata.
Sve to može biti korisno za nedaj Bože situaciju.
A da ne govorim da ima ljudi kojima bi adrenalin proradio kada bi nekoga zatekli u kuću da se malo isprazne, znači da malo uživaju, to su ovi što su proživjeli stresa ihi hi, istrenirani. he he.
Da se ono baš ne odudara od teme: Kako do oružja? Upišeš se u neki IPSC klub.
Gospodar sam riječi koju nisam izgovorio i rob one koju jesam.
Da ali..mislim.. stres u IPSCu i stres u stvarnoj situaciji su dvije različite stvari. Svi mi, kako na poslu, u prometu ili na sportskim terenima doživljavamo razne vrste stresova..ali ovo je ipak nešto drugo.
Nobile, meni je IPSC nedosanjan san i tužno je da ga jedna Rijeka nema..dotle, ne želim dolaziti kao gost i gledat to jer znam da ću se napalit i da će mi poslje toga biti još teže vratit se na staro..
Nobile, meni je IPSC nedosanjan san i tužno je da ga jedna Rijeka nema..dotle, ne želim dolaziti kao gost i gledat to jer znam da ću se napalit i da će mi poslje toga biti još teže vratit se na staro..