Hrvatski zakon o oruzju_stvarno smijesno!!

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
fricky
Desetnik
Desetnik

Hrvatski zakon o oruzju_stvarno smijesno!!

Post by fricky » 09 Oct 2009, 15:26

:D :D Danas sam saznao u MUP-u da ako imam pistolj registriran kao lovacko oruzje ( uporaba u lovu za samilosni hitac) , ne mogu registrirati revolver cal. 357 kao lovacko oruzje a koji tek namjeravam kupiti za istu svrhu , znaci ne daju mi nabavnu dozvolu za lovacki revolver ,posto vec imam lovacki pistolj :D :D :D .
Nasi mup strucnjaci pravnici izgleda da nisu culi ni za lov revolverom kao osnovnim oruzjem u nekim zemljama gdje bi se iz CRO moglo otici kao gost u lovu!

Pa mislim stvarno, pocela su izgleda ogranicenja i u lovackom oruzju, brzo ce biti samo dozvoljeno imati luk i strijelu, a zatim samo pracku: :D :D
Jadna je ta drzava koja se boji svojih građana :A07: :A07:

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Hrvatski zakon o oruzju_stvarno smijesno!!

Post by Tomy » 09 Oct 2009, 15:40

Po Zakonu o oružju ti nemaju pravo ograničiti broj komada oružja. Žali se na takvu odluku jer nije utemeljena na Zakonu nego na subjektivnom mišljenju nekog referenta.

BTW gdje si to saznao odnosno u kojoj upravi?

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 09 Oct 2009, 15:51

Po tome ispada da uz recimo lovački karabin u .223Rem. kalibru ne bi mogao kupiti i drugi u recimo 9,3x62, iako ti onaj prvi ne može služiti u lovu na divlje svinje.
Ili recimo uz položaru cal.16 čemu nabavljati bokericu cal.12, ako čovjek želi gađati glinene golubove.
:A28:
Inače za one kojima se dogodi nekoliko promašaja preporuka je da nabave "praćku schulovku".
Oštri

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 09 Oct 2009, 17:13

Tomy wrote:Po Zakonu o oružju ti nemaju pravo ograničiti broj komada oružja. Žali se na takvu odluku jer nije utemeljena na Zakonu nego na subjektivnom mišljenju nekog referenta.

BTW gdje si to saznao odnosno u kojoj upravi?
PU Zagrebacka(u Petrinjskoj), kaze zena na salteru za oruzje, da lovacki pistolj moram prebaciti na dozvolu samo za drzanje, te onda zatraziti nabavnu dozvolu za revolver za koji onda mogu dobiti dozvolu za drzanje i nosenje, za obadvoje kao lovacko oruzje ne mogu dobiti dozvolu ,:D :D

I kao treba se sastati neka komisija da mi tu odluku o prebacivanju lovackog u samo za drzanje dozvoli pa tek onda mogu dobiti nabavnu za revolver!
Revolver sam mislio koristiti za samilosni kod divlje svinje, jer razjarenog vepra od 140 kg u gustisu 9mm samo poskaklja :D a duga cjev je tu neupotrebljiva , kao sto ste mogli vidjeti neki dan na ozljeđenom lovcu na tv-u!!
A za ostalu divljac 357 bi bio previse deformirajuci za samilosni, tj. bila bi prevelika steta na lovini :!:

Nisam se htio raspravljati na salteru, jer sam vec bio umoran od danasnjeg radnog dana, pa sad bih trebao prouciti zakon o oruzju da nađem takvu odluku!
Ako netko zna nesto vise o ovom zakonu molim da da koji komentar!!
Last edited by fricky on 09 Oct 2009, 17:34, edited 1 time in total.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 09 Oct 2009, 17:33

1. Odobrenje za nabavu oružja fizičkoj osobi

Članak 10.
Nadležno tijelo izdat će fizičkoj osobi odobrenje za nabavu oružja za oružje kategorije B ukoliko ispunjava opće i posebne uvjete.
Opći uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi su:
1) da ima opravdani razlog za nabavu oružja,
2) da je navršila 21. godinu života,
3) da nije pravomoćno osuđena za kaznena djela protiv Repub¬like Hrvatske, za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, za kaznena djela protiv života i tijela, kaznena djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine te kaznena djela koja u sebi sadrže elemente nasilja, a sadržani su u kaznenim djelima protiv imovine, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv braka, obitelji i mladeži, protiv pravosuđa, protiv javnog reda, protiv službene dužnosti, protiv Oružanih snaga Republike Hrvatske, protiv okoliša koja se odnose na mučenje ili ubijanje životinja, ili ako je za takvo kazneno djelo pokrenut postupak,
4) da nije pravomoćno kažnjena za prekršaj odnosno da se ne vodi postupak za prekršaj iz područja javnog reda i mira i drugih zakona u kojima su propisani prekršaji s elementima nasilja, posebice za prekršaje iz područja nasilja u obitelji ili joj je izrečena zaštitna mjera radi nasilja u obitelji,
5) da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zlouporabljeno, a osobito: češće i prekomjerno uživanje alkohola, konzumacija opojnih droga ili drugih omamljujućih sredstava, poremećeni obiteljski odnosi, sukobi s okolinom, agresivno i ekscesno ponašanje te drugi poremećaji u ponašanju, disciplinske povrede propisa o lovstvu ili športskom streljaštvu i sl.,
6) da ima uvjete za siguran smještaj i čuvanje oružja.
Posebni uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi su:
1) da je na zdravstvenom pregledu utvrđeno da je zdravstveno sposobna za držanje i nošenje oružja,
2) da raspolaže tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i da poznaje propise koji se odnose na držanje ili držanje i nošenje oružja.
Iznimno od stavka 2. točke 2. ovoga članka odobrenje za nabavu oružja može se izdati policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i pravosudne policije s navršenih 18 godina života, koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, zaštitarima koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, članovima športske streljačke udruge koji se aktivno natječu u streljaštvu i osobama s položenim lovačkim ispitom.
Članak 11.
Postojanje uvjeta iz članka 10. stavka 3. točke 1. ovoga Zakona pod¬nositelj zahtjeva dokazuje uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti.
Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oruž¬ja izdaju zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju djelatnost medicine rada i specijalisti medicine rada u privatnoj praksi koji su ovlašteni za obavljanje takvih zdravstvenih pregleda uz prethodno pribavljeno mišljenje izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite.
Fizička osoba kojoj je izdano uvjerenje iz stavka 2. ovoga članka dužna je svakih pet godina pristupiti zdravstvenom pregledu radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja.
Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti izdaje se s rokom važenja od pet godina.
Fizička osoba ili nadležno tijelo koje nije zadovoljno izdanim uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, može izjaviti žalbu u roku od 15 dana od dana primitka uvjerenja drugostupanjskoj zdravstvenoj komisiji koju imenuje ministar nad¬ležan za zdravstvo.
Izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite, kao i svaki drugi liječnik koji ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vlasnika oružja, a koje utječe na zdravstvenu sposobnost za držanje i nošenje oružja, dužan je odmah po saznanju za takvu promjenu izvijestiti nadležno tijelo.
Članak 12.
Postojanje uvjeta iz članka 10. stavka 3. točke 2. ovoga Zakona podnositelj zahtjeva dokazuje:
1) za oružje kategorije B – potvrdom o osposobljenosti za držanje i nošenje i pravilnu uporabu oružja koju izdaje nadležno tijelo Ministarstva unutarnjih poslova,
2) za lovačko oružje kategorije B – lovačkom iskaznicom kojom se dokazuje položeni lovački ispit i bavljenje lovom,
3) za športsko oružje – članovima športske streljačke udruge koji se aktivno natječu u streljaštvu, uz pisanu potvrdu krovne udruge koja vodi evidenciju članova svih hrvatskih športskih streljačkih udruga.

Članak 17.
Nadležno tijelo odbit će zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavu oružja pravnoj osobi ako ne ispunjava uvjete za nabavu oružja propisane ovim Zakonom.

Dakle, NIGDJE u zakonu nije ograničen broj komada vatrenog oružja koje netko smije posjedovati.

Ako ti odbiju nabavnu dozvolu, MORAJU obrazložiti KOJE TO UVJETE NE ISPUNJAVAŠ a propisani su zakonom.

Posjedovanje lovačkog ili bilo kakvog drugog pištolja NIJE zakonska prepreka za posjedovanje još kojeg pištolja, revolvera itd. ZAKON NIGDJE NIJE OGRANIČIO BROJ KOMADA VATRENOG ORUŽJA KOJE FIZIČKA OSOBA SMIJE POSJEDOVATI.

Problem je u tome što službenici a i njihovi šefovi sami tumače zakon, što je PROTUZAKONITO. Državni službenik dužan je poštivati zakon i primjenjivati ga sukladno zakonu.
Ovo je zlouporaba, jedino je problem što je to upravni postupak. Ako te ipak odbiju (ne sumnjam da hoće), moraš se žaliti drugostupanjskoj komisiji MUP-a, a mislim i da će oni to potvrditi. Onda ti ostaje upravni spor ili da podneseš kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba radi kršenja zakona i kršenja tvojih ustavnih i zakonskih prava.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 09 Oct 2009, 19:08

Mislim da ti je Nobile sve vrlo lijepo objasnio. Napravi tako i točno tim redom i ne bi trebalo biti nekih problema.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 10 Oct 2009, 13:00

eto sto se dogadja kad tete na shalteru pocnu tumaciti zakon kako njima pase...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 10 Oct 2009, 13:13

Oduvijek su ga tumačile. 1983. kupio sam prvi pištolj, Berettu 72, .22 LR. Ali, kada sam tražio nabavnu, dobio sam nabavnu dozvolu za JEDAN MK PIŠTOLJ DRULOV??!!!
Zašto? Zato jer je službenica vidjela Drulov na 1 metak i rekla da je to u redu, a PRAVI PIŠTOLJ na 8 takvih metaka NIJE!!.

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 14 Oct 2009, 18:37

Tomy wrote:Mislim da ti je Nobile sve vrlo lijepo objasnio. Napravi tako i točno tim redom i ne bi trebalo biti nekih problema.
:D :D
Eeee Nobile je zaboravio napomenuti da se takve zalbe rijesavaju i po nekoliko godina, a upravna tuzba u prosjeku za cca 5godina, sad se tek rijesavaju one iz 2004 god. Ocito ne pratite tv i neznate za primjedbe EU- a nasem pravosuđu.
Uzalud vam trud sviraci :D :D

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 14 Oct 2009, 18:59

Takve žalbe drugostupanjskoj komisiji MUP-a NE rješavaju se nekoliko godina, to je upravni postupak, mora ti biti odgovoreno za 30, najduže 60 dana, ako ne, šalji požurnicu.
Upravni sud traje 5 godina, ali, ako traje duže od 3, imaš pravo podnijeti vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

A ako unaprijed odustaješ, tvoj problem. Uzalud TEBI trud, meni ne. Ja sam svoje sporove DOBIO. I ja oružje IMAM. I nosim ga.

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 14 Oct 2009, 21:49

nobile157 wrote:Takve žalbe drugostupanjskoj komisiji MUP-a NE rješavaju se nekoliko godina, to je upravni postupak, mora ti biti odgovoreno za 30, najduže 60 dana, ako ne, šalji požurnicu.
Upravni sud traje 5 godina, ali, ako traje duže od 3, imaš pravo podnijeti vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

A ako unaprijed odustaješ, tvoj problem. Uzalud TEBI trud, meni ne. Ja sam svoje sporove DOBIO. I ja oružje IMAM. I nosim ga.
Ma Nobile sve uredu i svaka cast, nemam zivaca sad se i s HR glupostima petljati, cekat cu normalnija vremena :D :D bolje je za zivce :A25: Vec se raspitao o mogucnostima , zalbi koju uvjek odbijaju, pa ostaje kao opcija upravni sud, znas onu kadija te tuzi kadija te sudi :D uglavnom revolver mi je potreban odmah i moram napraviti kompromis, sta ces drugo.

Vec ovdje ukazah na mogucnosti i praksu nasih zakonodavaca :A13: :A13:

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by Legion66 » 15 Oct 2009, 03:50

He, he, ja dobio zastavu 7,65 za držanje i nošenje. Nije neki gun, ali reko da ga spasím od rezanja.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!

Post Reply