Jače punjenje za 7.65 streljivo

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Jače punjenje za 7.65 streljivo

Post by Breadfan » 10 Dec 2009, 23:58

Na mom WW2 Waltheru PP imam jedan "problem", a to je da nerijetko navlaka prilikom pucanja ne dođe skroz do kraja (fali joj par milimetara) i onda prilikom vraćanja iste, pištolj odnosno udarač često ostane spušten tj. u DA modu. Sve sam živo pogledao, mijenjao oprugu oko cijevi, rastavio itd., na pištolju ne vidim ništa (a to mi je potvrdio i oružar) što bi uzrokovalo problem.

Došao sam na kraju do zaključka da je jednostavno stvar u municiji tj. da moja ratna serija iziskuje jače punjenje.
Probao sam brazilski Magtech, Gecko, Belotte..iako nema zastoja, nijedan mi ne vraća do samog kraja, u najboljem slučaju, neki put navlaka uspije pogurat udarač da ostane u SA modu al' to nije to.

Svojevremeno smo pucali s jednom municijom s kojom je pištolj radio besprijekorno, ali se ne mogu sjetiti kojom.

Zanima me da li kod nas ima kupiti 7.65ica s jačim punjenjem, naravno, ne sad da mi eksplodira pištolj u ruci i odnese pola Drenove sa mnom :mrgreen: , nego naravno, čisto da mu da onaj dodatni 'kick' koji mu fali?

Hvala!
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Re: Jače punjenje za 7.65 streljivo

Post by toni_u » 11 Dec 2009, 11:13

Stavi sliku originalne opruge i ove zamjenske koju si stavio.

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 11 Dec 2009, 12:08

^^Vjeruj mi da su iste u bocu. Usporedio sam original sa ove dve koje sam naručio. Dužine su iste i sve su isprobane.

kazamat
Razvodnik
Razvodnik

Post by kazamat » 11 Dec 2009, 15:12

Nema ti to veze s oprugom, bas gledam svoj PP i navlaka zapinje obarac vec na pola puta, centimetar prije kraja i da je opruga prejaka nebi ti ni ubacio novi metak u cijev. Mislim da ti je kvar u mehanizmu za okidanje i cudno mi je da ti to puskar nije znao utvrditi.
Cim stupim u vezu sa svojim puskarom javim ti sta moze biti.
Meni moj PP nije nikad zatajio, s kakvim god metkom bi pucao.

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 11 Dec 2009, 17:49

Pa ni moj ne zataji u smislu da se zaglavi ili nešto. Napisao sam u čemu je problem. Bio sam u Lučice kod oružara i reko je isto što i ti..da ovaj mehanizam s desne strane zapinje o navlaku i da to treba malo izbrusiti..

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 11 Dec 2009, 17:51

Odnesi čovjeku nek ti to sredi i udri. :A26:

kazamat
Razvodnik
Razvodnik

Post by kazamat » 12 Dec 2009, 00:16

Covjek mi je nabrojao desetak stvari koje mogu biti uzrok ovog kvara, odnosno ovako napamet se ne moze nista reci. Daj ga nekom majstoru da ga pogleda i otkloni ti kvar. Sigurno je jedino da nema veze s municijom i povratnom oprugom.

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 14 Dec 2009, 15:51

Htio bi napomenuti da sam jučer jednog kolegu strijelca zamolio da ispali dva hica iz mog pištolja dok sam snimao kamerom u krupnom planu navlaku i sam proces opaljenja. Analizirajući doma snimku, sličicu po sličicu, primjetio sam da navlaka prevali dovoljan put prema nazad da bi udarač mogla nategnuti..ali opet, prilikom povratka isti bi se vratio natrag u DA položaj (doma na 'suho' nisam nikako mogao reproducirati ovaj problem, repetiranje rukom bi uvijek rezultiralo pravilnim položajem kokota).

Pomislio sam da u pitanju može biti ili da snimka ne prikazuje pravo stanje stvari i da možda imam samo dojam da navlaka ide dovoljno unatrag (a zapravo ne ide) ili pak ide, al' nešto drugo uzrokuje problem.

Kako imam dvije rezervne opruge, ipak sam danas otišo na streljanu (i smrzo se ko pi*ka) da si ako ništa, otklonim jedan od potencijalnih uzroka problema. Prvo sam otkinuo otprilike dvije spirale tj. 1 cm opruge. Prvi rezultati nisu nagovijestili da je problem riješen: prilikom pucanja, neki put bi čekić ostao nategnut a neki put ne.

Odlučio sam još malo skresati oprugu za dodatne dve spirale (1cm) i ovaj put je pištolj ostao u SA modu nakon apsolutno svakog ispucanog metka. Ostalo mi je bilo još nekih 20-ak komada i htio sam biti siguran da se ne radi o slučajnosti i svih 20 je ispucano bez ikakvih problema (u SA modu).

Ne znam da li je krutost opruge bila glavni problem, to ne mogu sa sigurnošću reći, ali nakon današnjeg testiranja ono što znam da je definitivno ista bila DIO problema.

Ostao je problem da prilikom zadnjeg ispucanog metka navlaka se vrati naprijed (mada neki put zna ostati u zadnjem položaju), ali mislim da to ima veze sa njegovim starim okvirom. To u svakom slučaju i nije neki problem i to budem riješio u budućnosti kupnjom novog okvira (Američki Walther šalje i za Hrvatsku), no drago mi je da sad više ne moram mislit oću li morat nakon svakog hica palcem natezat udarač ili ne i sad je pravi gušt pucat.

Eo to je to.

kazamat
Razvodnik
Razvodnik

Post by kazamat » 14 Dec 2009, 16:12

Walther PP ne posjeduje mehanizam za zabravljivanje i vrlo je bitno da opruga pruza dovoljan otpor navlaci kako se ne bi razletio prilikom pucanja. Po meni si napravio vrlo opasnu stvar jer ti navlaka dolazi u zadnji polozaj zajedno sa cahurom prije nego sto zrno napusti cijev, te vrsi prejak udarac i pritisak na kuciste pistolja.

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 14 Dec 2009, 16:37

Inače kod WW2 pp-a povratak udarača u DA mod nakon pucanja zna biti i zato jer je zbog starosti oslabila opruga razdajaća. Vizualno je to jako teško utvrditi jer je to jako mala oprugica. Riješenje je naravno zamjena oprugice :D

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 14 Dec 2009, 16:53

Kzaamat, kužim šta oćeš reći, ali vodio sam računa o tome što radim i upravo zato sam po malo skidao i na kraju se dužina s originalnih 12 svela na 10cm opruge i pištolj i dalje ima jak otpor prilikom repetiranja.
Dalje od toga ne bi ni išao. U svakom slučaju, otpor opruge definitivno je imao veze s problemom.

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 14 Dec 2009, 16:55

omega wrote:Inače kod WW2 pp-a povratak udarača u DA mod nakon pucanja zna biti i zato jer je zbog starosti oslabila opruga razdajaća. Vizualno je to jako teško utvrditi jer je to jako mala oprugica. Riješenje je naravno zamjena oprugice :D
Jel misliš na oprugu onog malog mehanizma s desne strane pištolja?

Branimir
Civil
Civil

Post by Branimir » 03 Mar 2011, 13:50

Breadfan wrote:Na mom WW2 Waltheru PP imam jedan "problem", a to je da nerijetko navlaka prilikom pucanja ne dođe skroz do kraja (fali joj par milimetara) i onda prilikom vraćanja iste, pištolj odnosno udarač često ostane spušten tj. u DA modu. Sve sam živo pogledao, mijenjao oprugu oko cijevi, rastavio itd., na pištolju ne vidim ništa (a to mi je potvrdio i oružar) što bi uzrokovalo problem.

Došao sam na kraju do zaključka da je jednostavno stvar u municiji tj. da moja ratna serija iziskuje jače punjenje.
Probao sam brazilski Magtech, Gecko, Belotte..iako nema zastoja, nijedan mi ne vraća do samog kraja, u najboljem slučaju, neki put navlaka uspije pogurat udarač da ostane u SA modu al' to nije to.

Svojevremeno smo pucali s jednom municijom s kojom je pištolj radio besprijekorno, ali se ne mogu sjetiti kojom.

Zanima me da li kod nas ima kupiti 7.65ica s jačim punjenjem, naravno, ne sad da mi eksplodira pištolj u ruci i odnese pola Drenove sa mnom :mrgreen: , nego naravno, čisto da mu da onaj dodatni 'kick' koji mu fali?

Hvala!
Breadfan,

identičan problem imam i ja sa svojim PP-om. Ispucam nekoliko metaka i pištolj ostane u SA modu, međutim kod mene se pojavio još jedan problem. Nakon ispaljenih 15-20 metaka, prilikom pucanja sigurnosna kočnica se spusti u položaj off, odnosno zakoči pištolj! Dakle da nastaviš pucati moraš ga ponovno otkočiti.
Otišao kod oružara, sve mu lijepo objasnio. Nakon njegovog pregleda i pucanja sa istim kaže da je pištolj u potpunosti ispravan. Opruga, kočnica, sve. Čovjek se konzultirao sa nekim slovencem koji je ekspert valjda, i kaže da je PP pištolj namijenjen za obranu, a ne za streljanu i redovno korištenje, te da ga se preoptereti sa većim korištenjem. Dakle po njegovom ne radi se o nikakvoj falingi, većje to normalno!?Još bih to i prihvatio da u šutu ispalim 200 metaka, ali dva puta godišnje na streljani sa po 50 metaka mi nema logike. Uostalom i da ispalim 200 metaka njegovo je da puca i ne buni se, tako da sam pomalo razočaran pištoljem. Lijep je, malen i sve je to ok, ali....
Ja sam isto iz Rijeke, pa ako budeš išao na streljanu javi da i ja navratim i pokažem ti problem.

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 03 Mar 2011, 14:16

Ljudi provjerite si opruge. One su najčešći razlog kvarova. Osobito jer su kod nas velika većina WW2 pištolji. Druga stvar je dotrajalost djelova, ali moram priznati da to sam vidio Jaaaaako rijetko kod PP-a.
A priča da ga se preoptereti je glupost. Ja sam znao ispaliti poprilično komada odjednom i nikad problema nije bilo.

Razdvajač je inaće mali dio koji se nalazi u kučištu ispred udarača i vidljiv je s gornje strane. On se nalazi pod pritiskom jedne male oprugice, koja kad oslabi ne može podići razdvajač dovoljno brzo i udarač pada umjesto da se zapne. Isti bi problem mogao biti i sa kočnicom/decockerom. Budem još ovo oko kočnice provjerio pa napišem.

Evo ovdje se može naručiti set opruga da se PP obnovi :A09: i šalju u RH.
http://www.gunsprings.com/Semi-Auto%20P ... D70/dID301

Branimir
Civil
Civil

Post by Branimir » 03 Mar 2011, 14:25

Omega,
ja se u konstrukciju oružja nažalost razumijem ko Mara u krivi palac...zato sam otišao kod oružara. Čovjerk kaže sve ispravno. Naglasak je stavio da je provjerio oprugu. I ja sad nemam pojma šta da radim. Otići ću ovaj tjedan ponovno na streljanu i vidjeti da li se događa isto.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 03 Mar 2011, 14:35

Sad jedno glupo pitanje ali kad je neki cudan kvar u pitanju mozda i nije tako glupo... jeli moguce da jos ima nekog konzervansa u podrucju poluge od kocnice koji dok je hladan cvrsto drzi osovinu a kad se zagrije nakon 15-20 metaka popusti a oslabljena opruga ne odradi svoj posao pa to uzrokuje zastoj?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 03 Mar 2011, 14:38

Pitanje je kako je provjerio oprugu.
Naizgled, pa čak i kod standardnog testa naglog otpuštanja navlake dok je okidač povučen, može izgledati da je sve Ok, ali zapravo nije.
Ovo govorim iz iskustva, jer je trebalo mom puškaru mjesec dana i skoro svi izmjenjeni djelovi da otkrije u čemu je bio problem. Drugo bi mogao biti izlizan zub zapinjača, ali to je očiti kvar koji bi svaki puškar trebao odmah provjeriti.

I da sjetio sam se obzirom da ti pada kočnica i u tom može biti problem, tj. da ona obara udarač na sigurnosni zub.
A tu se isto tako može dogoditi da je greška u hvatu. Probaj pucati sa jednom rukom i ne diži plac gore, pa vidi da li se problem ponavlja.

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 03 Mar 2011, 14:40

Mike_Torello wrote:Sad jedno glupo pitanje ali kad je neki cudan kvar u pitanju mozda i nije tako glupo... jeli moguce da jos ima nekog konzervansa u podrucju poluge od kocnice koji dok je hladan cvrsto drzi osovinu a kad se zagrije nakon 15-20 metaka popusti a oslabljena opruga ne odradi svoj posao pa to uzrokuje zastoj?
A sve je moguće, ali teško da je to, jer bi se taj konzervans razišao kod pucanja/zagrijavanja i nebi se ponovo isto stvrdnuo.

Branimir
Civil
Civil

Post by Branimir » 03 Mar 2011, 14:46

Omega,

pucaću jednom rukom...ni sam ne znam zašto pucam s obje....može biti da poprčkam nešto s palcem jer je pištolj malen, ali čisto sumnjam...

Mike,
moguće je i to što navodiš, ali redovno čistim pištolj, pa ne bi smjelo biti

uglavnom javim se nakon vikenda, pa ćemo vidjeti

kazamat
Razvodnik
Razvodnik

Post by kazamat » 03 Mar 2011, 17:07

Nakon svakih nekoliko metaka ostane u DA polozaju, sam se zakoci, a u potpunosti ispravan :shock:
Moj savjet je da promjenis puskara :A32:

Post Reply