Zagorska "kolekcija"
Moderator: BOXI
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Pijani (62) pucao iz dva pištolja koja legalno posjeduje
jel taj obrazac ne postoji u prodaji nego ga moras sam raditi ili ga samo trenutno nije bilo? Ili ga mozes nabaviti u mupu? ako ne postoji kao sluzbeni dokument za kupiti/nabaviti, kako onda mozemo znati kako taj obrazacu uopce izgleda, po kakvom predlozku si ga ti napravio, prema necijem originalu ili prema necijem koji je netko isto tako napravio kao i ti? Ne kuzim odakle mu onda ime "obrazac 23", tako se moze zvati i "kvaka 22" ili "rođin rokovnik"BOXI wrote:Ja sam ga svojedobno tražio u NN da ga kupim ali je bilo bezupješno pa sam ga sam napravio i isprintao u 20-tak primjeraka i dao "uvezati"
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Slika koju sam postao je iz NN 33/08 i prema njemu možeš sačiniti na kompjuteru obrazac i u takav upisivati, a možeš i voditi evidenciju na PC-u.
E a kad zatrazis kolekcionarsku dozvolu u PU jel dobijes nesto tipa dozvole za drzanje ili?
Dobiješ rješenje PP tj. odobrenje za sakupljanje starog oružja.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
Znaci to onda mora biti iskljucivo staro vojno oruzje? ima neka granica starosti?
čl.5.st.1.toč.21. Zakona o oružju:
Staro oružje je oružje koje ima povijesnu vrijednost, oružje koje čini sastavni dio narodne nošnje te vojno i policijsko oružje koje je dotrajalo i neuporabljivo, oružje koje je sastavni dio vojnih i policijskih paradnih odora, oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.
Znači nije određena granica (zakonski).
Staro oružje je oružje koje ima povijesnu vrijednost, oružje koje čini sastavni dio narodne nošnje te vojno i policijsko oružje koje je dotrajalo i neuporabljivo, oružje koje je sastavni dio vojnih i policijskih paradnih odora, oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.
Znači nije određena granica (zakonski).
Pridružujem se pitanju koje je postavil MikeMike_Torello wrote:mene samo zanima kako to "nelegalno" oruzje postaje "legalno", dakle, znas da neki čiča u sjeniku ima MP40 i ti bi ga htjeo uzeti/kupiti, pa dati puskaru da onesposobi i onda upisati u obrazac 23, sto ces upisati od koga si nabavio? Ili pronadjes u kakvoj zemnunici poluzahrdjali/strunuti primjerak necega, das puskaru da onesposobi i kako ces ga upisati odakle ti? Po ovom obrazcu ispada da se mozes skupljati (preprodavati od jednog do drugog kolekcionara) samo ono oruzje koje je vec onesposobljeno? To mi nikada nije bilo jasno.
Pa možeš:
- kupiti ili zamijeniti od/sa kolekcionara
- kupiti u trgovini koja ima koncignacijsku prodaju oružja te ga dati onesposobiti
- kupiti od osobe koja ima OL za DN ili OL za D te ga dati onesposobiti
- kupiti od Mike-ovog "čiče" te upisati da si ga kupio od njega i upisati njegov broj osobne , te isto dati onesposobiti
- pronaći (prilikom "švrljanja" po šumama, bunkerima itd) te isto dati onesposobiti
Skupljaš sve što te zanima, pa i vojno i policijsko oružje koje je NEUPOTREBLJIVO s tim da ga daš onesposobiti, osim perkusionog oružja.
Što se tiče onesposobljavanja svaka PP ima svoja stajališta i tumačenja, tako da u nekim PP se uopće ne onesposobljava , a u nekima mora. Svaka referentica ima svoja pravila kako za sakupljanje tako i za kupoprodaju. Kolege koje su aktivno zaposlene u MUP-u su u boljoj poziciji jer oni bar za sada ne onesposobljavaju oružje (ipak su oni njihovi djelatnici).
Ja da nebi bilo zabune postupam na način da svaki primjerak dam privremeno onesposobiti jer ne želim da dođem u situaciju da zbog nečijeg drugačijeg tumačenja ostanem bez zbirke.
- kupiti ili zamijeniti od/sa kolekcionara
- kupiti u trgovini koja ima koncignacijsku prodaju oružja te ga dati onesposobiti
- kupiti od osobe koja ima OL za DN ili OL za D te ga dati onesposobiti
- kupiti od Mike-ovog "čiče" te upisati da si ga kupio od njega i upisati njegov broj osobne , te isto dati onesposobiti
- pronaći (prilikom "švrljanja" po šumama, bunkerima itd) te isto dati onesposobiti
Skupljaš sve što te zanima, pa i vojno i policijsko oružje koje je NEUPOTREBLJIVO s tim da ga daš onesposobiti, osim perkusionog oružja.
Što se tiče onesposobljavanja svaka PP ima svoja stajališta i tumačenja, tako da u nekim PP se uopće ne onesposobljava , a u nekima mora. Svaka referentica ima svoja pravila kako za sakupljanje tako i za kupoprodaju. Kolege koje su aktivno zaposlene u MUP-u su u boljoj poziciji jer oni bar za sada ne onesposobljavaju oružje (ipak su oni njihovi djelatnici).
Ja da nebi bilo zabune postupam na način da svaki primjerak dam privremeno onesposobiti jer ne želim da dođem u situaciju da zbog nečijeg drugačijeg tumačenja ostanem bez zbirke.
Provjereno. Puuuno minusa!Mike_Torello wrote:bas me zanima koliko ce minusa na komentarima ekipa sutra imati =) hhehehe
- Armalite Kid
- Banned
Djabe ste krečili kad se komentari još vide.Druga priča je sa jubitoomTomy wrote:Provjereno. Puuuno minusa!Mike_Torello wrote:bas me zanima koliko ce minusa na komentarima ekipa sutra imati =) hhehehe
magisches schwein
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

nije dzabe, stvar je u moralnoj zadovoljstini =) evo taman sam stavio minuse ponovo =) kako mi je gust vidjeti tolike minuse na onim idiotskim komentarima
- istra champion
- Cinker - bojna

1. po novom Zakonu o oružju ''nelegalno'' oružje nemože postati ''legalno''.Mike_Torello wrote:mene samo zanima kako to "nelegalno" oruzje postaje "legalno", dakle, znas da neki čiča u sjeniku ima MP40 i ti bi ga htjeo uzeti/kupiti, pa dati puskaru da onesposobi i onda upisati u obrazac 23, sto ces upisati od koga si nabavio? Ili pronadjes u kakvoj zemnunici poluzahrdjali/strunuti primjerak necega, das puskaru da onesposobi i kako ces ga upisati odakle ti? Po ovom obrazcu ispada da se mozes skupljati (preprodavati od jednog do drugog kolekcionara) samo ono oruzje koje je vec onesposobljeno? To mi nikada nije bilo jasno.
(to se ''moglo'' raditi po starom Zakonu, di si u početku mogao imati 3 komada starog oružje bez odobrenja pa kasnije samo 1 komad, a sada nemožeš imati niti 1 bez odobrenja)
2. ako čiča u sjeniku ima MP40, koje spada u kategoriju A, a nema odobrenje za sakupljanje oružja, nemože ti legalno prodati niti ti smiješ kupiti od njega jer on nema odobrenje za sakupljanje starog oružja.
3. puškar nemože i nesmije primiti na popravak-prepravak oružje koje nema dokumentaciju (porijeklo) niti oružje kategorije A.
4. ako je oružje trajno onesposobljeno, kako je to predviđeno u Pravilniku, onda to više nije oružje i ne trebaju ti nikakve dozvole.
Navedeno ti je kažnjivo po čl. 91. i čl. 92., a puškarsku radionu po čl.94.- podaci od koga je nabavljeno (ime,prezime, adresa,broj dozvole ili osobne karte ako je oružje "na crnjaka")znaci moas upisati broj osobne iskaznice od onoga od koga si to nabavio "na crnjaka" da bi dao onesposobiti? I dali onda policija ganja tog covjeka ciji broj osobne imas upisan da si to od njega nabavio? A i neznam koliko bi netko bio lud da ti prilikom prepustanja necega takvog jos da i svoju osobnu iskaznicu da prepises podatke? Moze li mi to netko malo razjasniti?
Novčanom kaznom od 10.000,00 do 100.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja neovlašteno nabavi, drži, nosi, izradi, proda, razmijeni ili ustupi drugom oružje koje je ovim Zakonom zabranjeno.
Novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 45 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja:
1. bez odobrenja nabavi, drži ili nosi oružje za čiju je nabavu potrebno odobrenje (članak 10.),
7) ako sakuplja i drži staro oružje bez odobrenja (članak 24. stavak 2.),
17) ako primi na popravak ili prepravak neregistrirano oružje (članak 74. stavak 2.),
18) ako u propisanom roku ne obavijesti o prepravci oružja (članak 74. stavak 3.),
,...
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
CUSTOM GUN MASTER
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

sto ce reci ako pronadjes kod nekoga/negdje neki unikatan komad za kolekciju koji je u ispravnom dakle ilegalnom stanju - ukratko - mozes se jebati? nemozes ga onesposobiti sam, nemozes ga odnjeti puskaru da ga onesposobi, nemozes ga upisati u kolekciju? Sta onda?
Malo smo skrenuli s teme ali menu tu sad nesto nije jasno.. Ako je to staro oruzje trajno onesposobljeno znaci izbusi se cijev itd.. onda to vise ni nije oruzje, ne sluzi nicemu a vrijednost mu je samo po kilazi na otpadu. Cemu je onda potrebna dozvola?
Slazem se s tobom..To vise nikada nece bito to...Ma katastrofa..toni_u wrote:Malo smo skrenuli s teme ali menu tu sad nesto nije jasno.. Ako je to staro oruzje trajno onesposobljeno znaci izbusi se cijev itd.. onda to vise ni nije oruzje, ne sluzi nicemu a vrijednost mu je samo po kilazi na otpadu. Cemu je onda potrebna dozvola?
Ko piše te zakone..
Vuk na vuka ni u toru neće,a kamo li brat na brata svoga...
Mislim da Istra nije u pravu jer bi po tome svi kolekcinari bili u prekršaju. kako je još uvijek na snazi zakon da možeš bez sankcija predati oružje (ilegalno) u PP, po meni ga možeš prodati ili pokloniti kolekcionaru budući da ga on automatizmom prilikom upisa u opbrazac 23 i registrira. najveći cilj Dozvola za sakupljanje starog oružja je u biti da kolekcionari za svoje novce otkupljuju ilegalno oružje i stavljaju ga pod kontrolu tj. registriraju ga. Time čine medvjeđu uslugu Državi budući da ljudi nevoljko predaju oružje makar i bez sankcija , a ipak su ga za određenu sumu voljni otpustiti kolekcionarima .
kako ima više nejasnoća i različitih mjerila zavisno od PU ili PP u fazi je prikupljanje nejasnoća i eventualnih pitanja mjerodavnima u MUP-u te ovih dana ide konkretni dopis za davanje uputa o postupanjima prilikom sakupljanja.
Sve zbog toga jer se u nekim PP oružje sa OLDN ili OlD bez problema uz potvrdu o privremenom onesposobljavanju (čl 5 pravilnika) prebacuje na kolekcionarsku, a u nekima PP to nedozvoljavaju.
Neki kolekcionari među kojima je i moja malenkost SVE oružje daju privremeno onesposobiti, dok drugi to ne rade nego drže oružje koje je u funkciji.
Također tražimo pojašnjenje u svezi mogućnosti sakupljanja oružja koje je bilo "ilegalno".
Konačno na aukcije.hr se i sada prodaje PPšH i M53 privremeno onesposobljeno i uvjet prodaje je samo osobama sa kolekcionarskom dozvolom. DAli ja ili netko drugi je u prekršaju ako kupi te predmete.
Zbog svega ovog od mjerodavnih tražimo stručno tumačenje.
kako ima više nejasnoća i različitih mjerila zavisno od PU ili PP u fazi je prikupljanje nejasnoća i eventualnih pitanja mjerodavnima u MUP-u te ovih dana ide konkretni dopis za davanje uputa o postupanjima prilikom sakupljanja.
Sve zbog toga jer se u nekim PP oružje sa OLDN ili OlD bez problema uz potvrdu o privremenom onesposobljavanju (čl 5 pravilnika) prebacuje na kolekcionarsku, a u nekima PP to nedozvoljavaju.
Neki kolekcionari među kojima je i moja malenkost SVE oružje daju privremeno onesposobiti, dok drugi to ne rade nego drže oružje koje je u funkciji.
Također tražimo pojašnjenje u svezi mogućnosti sakupljanja oružja koje je bilo "ilegalno".
Konačno na aukcije.hr se i sada prodaje PPšH i M53 privremeno onesposobljeno i uvjet prodaje je samo osobama sa kolekcionarskom dozvolom. DAli ja ili netko drugi je u prekršaju ako kupi te predmete.
Zbog svega ovog od mjerodavnih tražimo stručno tumačenje.
- istra champion
- Cinker - bojna

BOXI wrote:Mislim da Istra nije u pravu jer bi po tome svi kolekcinari bili u prekršaju. kako je još uvijek na snazi zakon da možeš bez sankcija predati oružje (ilegalno) u PP, po meni ga možeš prodati ili pokloniti kolekcionaru budući da ga on automatizmom prilikom upisa u opbrazac 23 i registrira.
Jedno je predati ilegalno oružje MUP-u bez sankcija, a nešto sasvim drugo je prodavati ili predavati ilegalno oružje drugim osobama.
Sve je propisano u Zakonu o oružju (predaja, prodaja,...), a neke radnje i u KZ.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
-
renato0013
- Razvodnik

ok, a gdje piše da se puškarsku radnju kažnjava zbog ONESPOSOBLJAVANJA nelegalnog oruzja? razumijem da tog puškara koji proizvodi, prepravlja ili popravlja nelegalno oruzje treba kazniti, ali ako onesposobi oruzje - znaci napravi ga neuporabljivim.........istra champion wrote:1. po novom Zakonu o oružju ''nelegalno'' oružje nemože postati ''legalno''.Mike_Torello wrote:mene samo zanima kako to "nelegalno" oruzje postaje "legalno", dakle, znas da neki čiča u sjeniku ima MP40 i ti bi ga htjeo uzeti/kupiti, pa dati puskaru da onesposobi i onda upisati u obrazac 23, sto ces upisati od koga si nabavio? Ili pronadjes u kakvoj zemnunici poluzahrdjali/strunuti primjerak necega, das puskaru da onesposobi i kako ces ga upisati odakle ti? Po ovom obrazcu ispada da se mozes skupljati (preprodavati od jednog do drugog kolekcionara) samo ono oruzje koje je vec onesposobljeno? To mi nikada nije bilo jasno.
(to se ''moglo'' raditi po starom Zakonu, di si u početku mogao imati 3 komada starog oružje bez odobrenja pa kasnije samo 1 komad, a sada nemožeš imati niti 1 bez odobrenja)
2. ako čiča u sjeniku ima MP40, koje spada u kategoriju A, a nema odobrenje za sakupljanje oružja, nemože ti legalno prodati niti ti smiješ kupiti od njega jer on nema odobrenje za sakupljanje starog oružja.
3. puškar nemože i nesmije primiti na popravak-prepravak oružje koje nema dokumentaciju (porijeklo) niti oružje kategorije A.
4. ako je oružje trajno onesposobljeno, kako je to predviđeno u Pravilniku, onda to više nije oružje i ne trebaju ti nikakve dozvole.
Navedeno ti je kažnjivo po čl. 91. i čl. 92., a puškarsku radionu po čl.94.- podaci od koga je nabavljeno (ime,prezime, adresa,broj dozvole ili osobne karte ako je oružje "na crnjaka")znaci moas upisati broj osobne iskaznice od onoga od koga si to nabavio "na crnjaka" da bi dao onesposobiti? I dali onda policija ganja tog covjeka ciji broj osobne imas upisan da si to od njega nabavio? A i neznam koliko bi netko bio lud da ti prilikom prepustanja necega takvog jos da i svoju osobnu iskaznicu da prepises podatke? Moze li mi to netko malo razjasniti?
Novčanom kaznom od 10.000,00 do 100.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja neovlašteno nabavi, drži, nosi, izradi, proda, razmijeni ili ustupi drugom oružje koje je ovim Zakonom zabranjeno.
Novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 45 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja:
1. bez odobrenja nabavi, drži ili nosi oružje za čiju je nabavu potrebno odobrenje (članak 10.),
7) ako sakuplja i drži staro oružje bez odobrenja (članak 24. stavak 2.),
17) ako primi na popravak ili prepravak neregistrirano oružje (članak 74. stavak 2.),
18) ako u propisanom roku ne obavijesti o prepravci oružja (članak 74. stavak 3.),
,...
I dalje tvrdim da nisam veci katolik od pape pa necu upisivati od koga sam nabavio nelegalno oruzje kad to ni MUP nije obavezan, a da sam bas zelio trgovati nelegalnim oruzjem te skupljati isto - nelegalno, pa bio bih nenormalan da za to trazim odobrenje
Vidim da se nije shvatila namjera donošenja novog zakona, koji je kao usklađivan sa europskim, pa zar nitko nije pomislio da kolona "nabavljeno od, broj OI i Or lista" služi za upis oruzja koje se odjavljuje sa oružnog lista nosioca A na odobrenje za skupljanje nosioca B.
Dalje, trajno onesposobljeno oruzje nije vise oruzje - to jasno piše u zakonu i za to ti onda netreba nikakova dozvola za skupljanje istog, osobno svjedocio i prenosio revolver 22wmr i mk pusku koje je trajno onesposobljeno i dano djeci za igru. to onesposobljavanje je namjenjeno ljudima koji zele zadrzati oruzje ili ga ne zele predati u korist rh ili prodati nekom drugom a nemaju više zakonskih osnova da ga drže.
zagorska kolekcija 2
Sada kad smo već debelo skrenuli s teme da opišem svoj slučaj tj, kako sam došao u posjed lovačke puške cal 16 marke Hunor (današnji Feg Budimpešta) u lovačkom muzeju u Budimpešti su radi viška oružja objavili prodaju. oružje je bilo onesposobljeno, zalivena cijev s olovom, probušena na jednom mjestu i gurnut čavao, udarna igla izvađena itd.. kupio sam ju kao stranac onda za 27 DEM, velikodušno sam dao 50 DEM, danas idem s njom u lov jer je u potpunosti obnovljena, legalizirana, no htio sam reći kako me niko u Mađarskoj nije pitao gdje ću i što ću s njom, za njih je ona bila onesposobljena i nije bila za uporabu kao oružje i ne vode ju u nikakvoj posebnoj evidenciji kao oružje. dobio sam za nju račun kao i za svaku drugu robu.
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm