Zagorska "kolekcija"
Moderator: BOXI
Re: Pijani (62) pucao iz dva pištolja koja legalno posjeduje
Zar se smije trajno onesposobljeno oruzje osposobljavati?
Ne smije. A i kome bi se to uopće isplatilo. Kupi novu cijev, novi zatvarač, novu navlaku, udarnu iglu, pa plati puškaru rad, bruniranje...
U najmanju ruku koštalo bi te kao Rollls Royce.
U najmanju ruku koštalo bi te kao Rollls Royce.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ne, ali u ono vrijeme kada je bila legalizacija se nije pitalo odakle ti i kakvo je bilo prije nego je doslo k tebi. Dakle on je kupio u inozemstvu onesposobljeno (dakle kod nas nije nigdje bilo evidentiralo kao trajno onesposobljeno oruzje), vjerojatno promjenio cijev i nabavio novu udarnu iglu i takvo osposobljeno legalizirao, ali posto legalizacije vise nema takve radnje su ilegalne i kaznjive, jos vise ako je oruzje vec evidentirano kao onesposobljeno i kolekcionarski primjerak.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
cijev nisam mijenjao, zavario sam rupu gdje je bio čavao, prije sam dao istopiti olovo , puškar napravio udarnu iglu, brunirao, sve skupa prava sitnica ne znam koliko ali negdje oko 100-150 DEM, savršena lagana puška, evo par slikica. .
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
- istra champion
- Cinker - bojna

Da si pažljivo pročita moj post ili da si pročita Zakon o oružju, znao bi odgovor i ne bi postavljao ovakva pitanja!renato0013 wrote: ok, a gdje piše da se puškarsku radnju kažnjava zbog ONESPOSOBLJAVANJA nelegalnog oruzja? razumijem da tog puškara koji proizvodi, prepravlja ili popravlja nelegalno oruzje treba kazniti, ali ako onesposobi oruzje - znaci napravi ga neuporabljivim.........
Mislim da tebi nije još jasno što je popravak, prepravak ili onesposobljavanje oružja
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
CUSTOM GUN MASTER
Re: Zagorska "kolekcija"
Pitanje za Istrachampion:
dali se kolekcionarsko oruzje ( oružje koje je kupljeno na temelju odobrenja za sakupljanje starog oružja) mora privremeno onesposobljavati po čl 5 Pravilnika o onesposobljavanju ???
Kupio sam 10-15 kom od kolekcionara i rijetki su bili privremeno onesposobljeni, a ostali su bili potpuno u funkcionalnom stanju. Dali je to zbog toga što su navedeni kolekcionari djelatnici MUP-a pa za njih vrijede drugi kriteriji ili kolekcionarsko oružje netreba privremeno onesposobljavati pa po tome ispada da ja i meni slični dajemo za onesposobljavanje lovu bez veze i punimo blagajnu puškarima.??
Ja niti u svom "odobrenju" niti u zakonu o oružju nisam našao izrijekom definirano. Možda sam malo u hurcu, senilan, a doduše prošlo je i više od 20 godina kako sam otisao iz pravosuđa. zaboravio sam čitati zakone, ali sam zato postao stručnjak za drek.
dali se kolekcionarsko oruzje ( oružje koje je kupljeno na temelju odobrenja za sakupljanje starog oružja) mora privremeno onesposobljavati po čl 5 Pravilnika o onesposobljavanju ???
Kupio sam 10-15 kom od kolekcionara i rijetki su bili privremeno onesposobljeni, a ostali su bili potpuno u funkcionalnom stanju. Dali je to zbog toga što su navedeni kolekcionari djelatnici MUP-a pa za njih vrijede drugi kriteriji ili kolekcionarsko oružje netreba privremeno onesposobljavati pa po tome ispada da ja i meni slični dajemo za onesposobljavanje lovu bez veze i punimo blagajnu puškarima.??
Ja niti u svom "odobrenju" niti u zakonu o oružju nisam našao izrijekom definirano. Možda sam malo u hurcu, senilan, a doduše prošlo je i više od 20 godina kako sam otisao iz pravosuđa. zaboravio sam čitati zakone, ali sam zato postao stručnjak za drek.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
- Armalite Kid
- Banned
Ovaj post sa ponovno osposobljenom puškom više šteti ovdje nego koristi.
magisches schwein
taj post nema smisla jer covjek ocito nije upoznat sa zakonskim postupkom onesposobljavanja oruzja (novim zakonom).
evo postupak:
Vatreno oružje se trajno onesposobljuje, pri čemu gubi svojstva vatrenog oružja, prema sljedećem postupku:
1) Ležište streljiva mora biti trajno izmijenjeno, tako da nije moguće punjenje nabojem ili kartušama;
2) Na prvoj trećini cijevi oružja (u smjeru od ležišta naboja) mora biti izvedeno najmanje 6 provrta u veličini kalibra ili tome odgovarajuće izmjere ispred kojih cijev mora biti trajno zatvorena kaljenim čeličnim zatikom u veličini kalibra ili pak cijev mora biti prosječena (»šlicana«) po cijeloj svojoj dužini, počevši neposredno ispred ležišta naboja sve do ušća cijevi. Prorez ne smije biti uži od 4 mm;
3) Ukoliko se radi o oružju kod kojeg se cijev može zamijeniti bez uporabe alata, cijev takvog oružja mora biti čvrsto i trajno povezana sa kućištem;
4) Zatvarač mora biti trajno onesposobljen na način da strana koja gleda prema cijevi, počevši od jednog ruba bude skošena pod kutom od 45 stupnjeva tako da su odsječeni čelo zatvarača i zub izvlakača. Provrt kroz koji prolazi udarna igla mora biti zavaren. Kod zatvarača koji se može rastaviti mora se zavarivanjem ili odsijecanjem osigurati da nije moguće nadomjestiti originalnu glavu zatvarača;
5) Kućište oružja koje raspolaže s izmjenjivim cijevima mora se onesposobiti zavarivanjem čeličnih dijelova u području prednjeg ili stražnjeg ležišta odnosno prihvata cijevi. Isto tako treba izmijeniti sustav bravljenja na način da se cijevi više ne mogu umetati te da se zatvarač više ne može dovesti u krajnji prednji i stražnji položaj;
6) Revolverski bubnjevi za streljivo trajno se onesposobljavaju na način da se svaka pojedina komora trajno zatvori kaljenim čeličnim zatikom u veličini kalibra revolvera;
7) Postojeći sustav za dovođenje redenika za streljivo mora se trajno onesposobiti zavarivanjem pokretnih dijelova;
8) Postojeći spremnik mora biti zavaren za kućište oružja. Ukoliko oružju nedostaje spremnik, utvrđivač spremnika treba onesposobiti zavarivanjem.
Sve trajne izmjene na bitnim dijelovima oružja treba izvršiti tako da ih se upotrebom alata ne može vratiti u prvobitno stanje, niti da se iz tako onesposobljenog vatrenog oružja može ispaljivati streljivo, kartuše ili zrna.
pa ga ti osposobi
evo postupak:
Vatreno oružje se trajno onesposobljuje, pri čemu gubi svojstva vatrenog oružja, prema sljedećem postupku:
1) Ležište streljiva mora biti trajno izmijenjeno, tako da nije moguće punjenje nabojem ili kartušama;
2) Na prvoj trećini cijevi oružja (u smjeru od ležišta naboja) mora biti izvedeno najmanje 6 provrta u veličini kalibra ili tome odgovarajuće izmjere ispred kojih cijev mora biti trajno zatvorena kaljenim čeličnim zatikom u veličini kalibra ili pak cijev mora biti prosječena (»šlicana«) po cijeloj svojoj dužini, počevši neposredno ispred ležišta naboja sve do ušća cijevi. Prorez ne smije biti uži od 4 mm;
3) Ukoliko se radi o oružju kod kojeg se cijev može zamijeniti bez uporabe alata, cijev takvog oružja mora biti čvrsto i trajno povezana sa kućištem;
4) Zatvarač mora biti trajno onesposobljen na način da strana koja gleda prema cijevi, počevši od jednog ruba bude skošena pod kutom od 45 stupnjeva tako da su odsječeni čelo zatvarača i zub izvlakača. Provrt kroz koji prolazi udarna igla mora biti zavaren. Kod zatvarača koji se može rastaviti mora se zavarivanjem ili odsijecanjem osigurati da nije moguće nadomjestiti originalnu glavu zatvarača;
5) Kućište oružja koje raspolaže s izmjenjivim cijevima mora se onesposobiti zavarivanjem čeličnih dijelova u području prednjeg ili stražnjeg ležišta odnosno prihvata cijevi. Isto tako treba izmijeniti sustav bravljenja na način da se cijevi više ne mogu umetati te da se zatvarač više ne može dovesti u krajnji prednji i stražnji položaj;
6) Revolverski bubnjevi za streljivo trajno se onesposobljavaju na način da se svaka pojedina komora trajno zatvori kaljenim čeličnim zatikom u veličini kalibra revolvera;
7) Postojeći sustav za dovođenje redenika za streljivo mora se trajno onesposobiti zavarivanjem pokretnih dijelova;
8) Postojeći spremnik mora biti zavaren za kućište oružja. Ukoliko oružju nedostaje spremnik, utvrđivač spremnika treba onesposobiti zavarivanjem.
Sve trajne izmjene na bitnim dijelovima oružja treba izvršiti tako da ih se upotrebom alata ne može vratiti u prvobitno stanje, niti da se iz tako onesposobljenog vatrenog oružja može ispaljivati streljivo, kartuše ili zrna.
pa ga ti osposobi
To sam i napisao da bi koštalo kao Rolls Royce u najmanju ruku. Ali očito puška o kojoj Valdop piše, nije bila TRAJNO onesposobljena, a nakon svega je i legalizirana kada se oružle koje se legaliziralo moglo donijeti bez ikakvih pitanja o porijeklu, a ako je bilo tehnički ispravno, nitko nije postavljao pitanja da li je prije toga bilo privremeno onesposobljeno, pogotovo što se ova puška nije vodila u evidencijama RH, što je sve lijepo napisao i Mike.
Čisto sumnjam da se radi o zadnjoj legalizaciji po ovom ZoO, nego je najvjerojatnije to napravljeno dok je na snazi bio stari zakon.
A što se legalizacija prije tiče, bilo je stvarno svašta legalizirano (puške bez brojeva, ručni rad, nepoznate marke, prepravljeni plinjaci) pa će sada vlasnici takvog oružja imati problema kod mijenjanja dozvola ili prodaje jer se kod upisa u dozvolu sada navodi marka i model, a ukoliko je nepoznata ili nepoznatih brojeva ili postoji sumnja u tehničku ispravnost, moglo bi oružje završiti na vještačenju, a poslije tko zna.
Čisto sumnjam da se radi o zadnjoj legalizaciji po ovom ZoO, nego je najvjerojatnije to napravljeno dok je na snazi bio stari zakon.
A što se legalizacija prije tiče, bilo je stvarno svašta legalizirano (puške bez brojeva, ručni rad, nepoznate marke, prepravljeni plinjaci) pa će sada vlasnici takvog oružja imati problema kod mijenjanja dozvola ili prodaje jer se kod upisa u dozvolu sada navodi marka i model, a ukoliko je nepoznata ili nepoznatih brojeva ili postoji sumnja u tehničku ispravnost, moglo bi oružje završiti na vještačenju, a poslije tko zna.
kako bi štetio, ako si pročitao da je kupljena u Budimpešti 1993 g. , imam račun o kupnji, legalizirana u RH 1994, dakle uredno prijavljena, sve po zakonu koji je tada bio na snazi. znamo dobro što se sve registriralo i legaliziralo tako da za ovo uopće nije bilo problema, čak je kod legalizacije priložen račun. tada je za RH bio embargo na uvoz oružja a situacija je bila kakova je bila pa sam to iskoristio kao i večina drugih.Armalite Kid wrote:Ovaj post sa ponovno osposobljenom puškom više šteti ovdje nego koristi.
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
I jel sad registrirana? Je. Jel ju držiš kako treba? Držiš. Pa prema tome, sve po važećem zakonu i ne vidim problem. 
-
renato0013
- Razvodnik

skroz takoTomy wrote:I jel sad registrirana? Je. Jel ju držiš kako treba? Držiš. Pa prema tome, sve po važećem zakonu i ne vidim problem.
za rata je vrpa oruzja iz muzeja u RH ponovno osposobljena i korištena
sam sam legalizirao preko 10tak komada nelegalnog oruzja koje sad drzim na dozvolama za drzanje i nosenje, kad je to zakon dopuštao
vratio sam vrpu oruzja i drugog ratnog materijala koji se ne moze imati na dozvole
u svrhu skupljanja sam djelomicno onesposobio trofejno oruzje koje je takodjer bilo nelegalno, a stari zakon je trazio onesposobljavanje
i sto sad - sad sam sumnjiv
meni su najsumljiviji ovi što viću protiv oruzja - oni ga imaju najvise
-
renato0013
- Razvodnik

pazljiva ja citam, i prijedlog zakona o oruzju i zakon o oruzju i stare zakone o oruzjuistra champion wrote:Da si pažljivo pročita moj post ili da si pročita Zakon o oružju, znao bi odgovor i ne bi postavljao ovakva glupa pitanja!renato0013 wrote: ok, a gdje piše da se puškarsku radnju kažnjava zbog ONESPOSOBLJAVANJA nelegalnog oruzja? razumijem da tog puškara koji proizvodi, prepravlja ili popravlja nelegalno oruzje treba kazniti, ali ako onesposobi oruzje - znaci napravi ga neuporabljivim.........
Mislim da tebi nije još jasno što je popravak, prepravak ili onesposobljavanje oružja
al nije u redu reci nekom da piše gluposti ako neznaš odgovor na njegovo pitanje
inace dozvoljeno je ono što zakonom nije zabranjeno
pa molim odgovor na isto pitanje
a gdje piše da se puškarsku radnju kažnjava zbog ONESPOSOBLJAVANJA nelegalnog oruzja?
Ne kažnjava se puškarsku radnju, nego se kažnajva puškara kao obrtnika.
(čl.94.st.1.toč.17. Zakona o oružju)
-
renato0013
- Razvodnik

nesmije i zakon to jasno govoritoni_u wrote:Zar se smije trajno onesposobljeno oruzje osposobljavati?
al čovjek je 1993 to napravio, - ratno vrijeme
a stari zakoni su mu dali mogucnost da obavi legalizaciju, kao i vrpi drugih koji su PAP M59/66 ili m48 PRERADILI u lovno oruzje
-
renato0013
- Razvodnik

ma ne koga - nego zaštoTomy wrote:Ne kažnjava se puškarsku radnju, nego se kažnajva puškara kao obrtnika.
isti klinac pa radionica glasi na njega
a kaznjava se radnja koju je on napravio:
popravio nelegalno
preradio nelegalno
izradio nelegalno
a gdje piše da ga se kažnjava jer je ONESPOSOBIO
radi se o različitim radnjama sa oružjem,
popravak - popravio pokvareno - doveo u stanje ispravnosti, dakle OMOGUCIO nekomu da koristi nelegalno oruzje
preradio - od startnog revolvera napravio revolver u cal.22lr - dakle opet OMOGUCIO nekomu nelegalno oruzje
onesposobio - nelegalno oruzje ucinio nesposobnim - ONEMOGUCIO NELEGALNE RADNJE ORUZJEM
i to čl.94.st.1.toč.17. Zakona o oružju točno navodi što se kažnjava
sa automobilom možeš napraviti stotine različitih radnji i prekršaja u prometu, ali točno se navodi što i kako se kažnjava
ovom vašom logikom puškara treba kazniti jer je pogledao nelegalno oruzje
-
renato0013
- Razvodnik

Dajte pročitajte pojmovnik zakona pa vidite što koja radnja opisuje
čl 5. za one koji ga nisu čitali
- istra champion
- Cinker - bojna

To pitanje uputi onima koji su donesli Zakon o oružji odnosno Pravilnik o postupku i načinu onesposobljavanja vatrenog oružjaBOXI wrote:Pitanje za Istrachampion:dali se kolekcionarsko oruzje ( oružje koje je kupljeno na temelju odobrenja za sakupljanje starog oružja) mora privremeno onesposobljavati po čl 5 Pravilnika o onesposobljavanju ???
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
Prepravljanje oružja čl.5.st.1.toč.30.renato0013 wrote:Dajte pročitajte pojmovnik zakona pa vidite što koja radnja opisuje
Prepravljanje oružja je prilagođavanje oružja drugom streljivu, zamjena ili ugradnja bitnih dijelova oružja i drugi zahvati na oružju kojima se utječe na njegovo funkcioniranje ili na tehnička svojstva.
Pa Vlada donosi a Sabor RH usvaja zakone pa tako i ovaj. Kako nisam u mogućnost dobiti odgovor od njih pitam Tebe kao dugogodišnjeg kolekcionara jer si Ti sigurno bolje upućen (od drugih) budući da si u "fahu", a sve ovo iz razloga što svatko tumači na svoj način bez nekih konkretnih činjenica. Puno kolega radi na temelju rekla-kazala i ne znaju dali rade ispravno, a sigurno nebi željeli da naprave nešto što se prekršajno sankcionira.istra champion wrote:To pitanje uputi onima koji su donesli Zakon o oružji odnosno Pravilnik o postupku i načinu onesposobljavanja vatrenog oružjaBOXI wrote:Pitanje za Istrachampion:dali se kolekcionarsko oruzje ( oružje koje je kupljeno na temelju odobrenja za sakupljanje starog oružja) mora privremeno onesposobljavati po čl 5 Pravilnika o onesposobljavanju ???
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.