VHS prototipi
- Armalite Kid
- Banned
VHS prototipi
Vrlo zanimljive faze dizajna puške VHS, posebno obratite pozornost na prvi prototip, nekakav AK-bullpup bastard.
magisches schwein
Re: VHS prototipi
Sta se dogodilo sa onom strojnicom Alka M-93 od HS Produkta? To nije nikada zazivilo ili je ostalo samo na protutipu?
- Armalite Kid
- Banned
http://www.nacional.hr/clanak/60205/hrv ... na-svijetu
Za sve ljubitelje oružja kojima se ne da čitati članak, napisat ću sažetak,
uglavnom na fotki stola sa puškama su prikazani prototipi puške po godinama,
1992 (!!!), 1996. ; 1999. i iz 2004. koji je i prvi prezentiran javnosti tj. ministru tadašnjem Rončeviću.
Veoma je iznenađujuć podatak da se već 1992. krenulo u dizajniranje jurišne puške, tj. sa ovime bullpup kalašnjikovom, budući da je sa svime izlazak bio tek 2004. a do tada nije bilo praktički nikakvih informacija da se išta i pokušavalo od njihove strane.
Ovo valjda pokazuje dominaciju i vizionarstvo hrvatske oružane industrije na području cijele bivše Jugoslavije,
jer je očito nekima "renomiranim konkurentima" krajnji domet da početkom novog milenija izađu sa "revolucionarnim" proizvodom nadogradnje dizajna starog 50 godina,
što bi možda i bilo pohvalno da nije to praktički identično našem (odbačenom APS-95) koji smo, btw. još 94.-95. izradili.
Nije to tema, no dalo bi se govoriti o tome kako su ZCZ zapravo imali cjelokupnu proizvodnju na doslovno kopijama sa vrlo malo inovacije, a što je poražavajuće, uvedenim sa 10-20 godina zaostatka
(puška m48, strojnice m49, m56, jur. puška m70, ttjac, pap itd. ; sve većinom kopije uvedene sa zaostatkom)
Prema riječima ljudi iz HS produkta, sadašnja VHS je 90% drugačija od ove tavorolike iz 2004. po čemu bi se moglo zaključit da je to ili manjkav dizajn, ili je to bio dizajn ispred svog vremena ( patentirana je !)
tako da možda izlazak ove tavorolike će biti tek nakon afirmacije sadašnjeg modela VHS-a.
Za sve ljubitelje oružja kojima se ne da čitati članak, napisat ću sažetak,
uglavnom na fotki stola sa puškama su prikazani prototipi puške po godinama,
1992 (!!!), 1996. ; 1999. i iz 2004. koji je i prvi prezentiran javnosti tj. ministru tadašnjem Rončeviću.
Veoma je iznenađujuć podatak da se već 1992. krenulo u dizajniranje jurišne puške, tj. sa ovime bullpup kalašnjikovom, budući da je sa svime izlazak bio tek 2004. a do tada nije bilo praktički nikakvih informacija da se išta i pokušavalo od njihove strane.
Ovo valjda pokazuje dominaciju i vizionarstvo hrvatske oružane industrije na području cijele bivše Jugoslavije,
jer je očito nekima "renomiranim konkurentima" krajnji domet da početkom novog milenija izađu sa "revolucionarnim" proizvodom nadogradnje dizajna starog 50 godina,
što bi možda i bilo pohvalno da nije to praktički identično našem (odbačenom APS-95) koji smo, btw. još 94.-95. izradili.
Nije to tema, no dalo bi se govoriti o tome kako su ZCZ zapravo imali cjelokupnu proizvodnju na doslovno kopijama sa vrlo malo inovacije, a što je poražavajuće, uvedenim sa 10-20 godina zaostatka
(puška m48, strojnice m49, m56, jur. puška m70, ttjac, pap itd. ; sve većinom kopije uvedene sa zaostatkom)
Prema riječima ljudi iz HS produkta, sadašnja VHS je 90% drugačija od ove tavorolike iz 2004. po čemu bi se moglo zaključit da je to ili manjkav dizajn, ili je to bio dizajn ispred svog vremena ( patentirana je !)
tako da možda izlazak ove tavorolike će biti tek nakon afirmacije sadašnjeg modela VHS-a.
magisches schwein
samo mi nikako nejde u glavu ova slika puske s lampom i bajonetom. kaj, to je verzija za nocnu borbu prsa o prsa? i takvom puskom ce biti opremljena hrvatska vojska rece novinar koji je pisao clanak.
- Armalite Kid
- Banned
To je verzija iz 2004. koja je odbačena u korist ove koju gospodin Vuković drži u ruci
magisches schwein
Znam da nije niti relevantno, niti presudno, no želio bih iznjeti i svoj osobni osvrt na dotični članak.
Na prvoj slici je interesantno, kako uz sve prototipe i modele kroz godine, nisu predstavili i vrlo neuspijeli APS-95, koj je očito kopile AK verzija (tijelo), i M16 i FN FAL-a (rukohvat, cijev, flashider) u verziji 5,56.
Što se članka tiće.
HS 2000, iliti popularnije Springfield XD proizvode se u istoj tvornici u Karlovcu, ali kako sam čuo i vidio, kvalitetom se razlikuju kao dva različita pištolja.
Kod nas na streljani, više HS2000 koji su na renti, ispucaju oko 30.000 metaka godišnje, što i ne bi trebalo predstavljati osobit izazov za neki pištolj.
Događali su se razni problemi, zbog kojih su neki bili češće na remontu u HS Produktu, među kojima je i pucanje nosača opruge ili pete ispod cijevi koja drži oprugu
Recimo, za Glock 21 koj je također na renti, i veliki je kalibar, te je podložniji većem trošenju, nisam čuo niti jednom da je imao problem, iako je model iz 2004.
HS Produkt je nabavio iz Njemačke stroj za hladno kovanje, kako je opisano u tekstu, no koliko sam čuo u HS Produktu, u Njemačkoj su morali intervenirati Mesić i Sanader prilikom jednog posjeta, kako bi im Njemačka taj stroj i isporučila, pošto se hrvatska još nalazi na "embargo listama" nekih zemalja.
Dakle gotovo u potpunosti su osamostalili proizvodnju kratkog oružja, tj. pištolja.
Nadalje, nije mi jasno ako uvoze cijevi iz Slovenije, po čemu smo to onda samostalni u izradi jurišne puške?
Novinar je napisao, jako dobra antikorozivna zaštita.
Čega, plastike, ili cijevi?
Koliko se ja sijećam, projekt "hrvatske jurišne puške" traje otkako je hrvatska samostalna, i izgleda da još traje.
Ministar Kamijončević je 2004 godine u rukama držao čistu kopiju GIAT FAMAS-a, što je VHS i bio dok mu nisu napravili kozmetičke izmjene na cijevi i rukohvatu, što ju sada čini više kopiletom između FAMAS-a i G36-ice.
Također, neznam točno koje je to "interno" ispitivanje proveo MORH i HS Produkt, da su na temelju "poluproizvoda" , kako su to i sami rekli, tj. nedovršene puške zaključili, da je VHS bolji od recimo G36, HK416, Steyr AUG-a, ili serija Armalite-a ili Coltovih serija.
Također, ovaj citat me interesira;
Ja sam upoznat sa firmom Steyr Mannlicher GmbH, koja proizvodi Steyr (Armee Universal Gewehr), iliti AUG (Army Universal Gun), koju je kraticu još prije 40 godina s punim pravom zaslužio.
Osim što ju danas koristi 17 zemalja, i prošla je razne sukobe, danas je daleko moderniziranija puška, nego što je bila prije 40 godina.
Također, neznam po čemu je poluproizvod VHS, po čijim ispitivanjima i bolji od AUG-a?
Nadalje, Izraelski proizvođač IMI (Israeli Military Industries Ltd.) daje jako malo informacija o svojim proizvodima, zbog utjecaja SAD-a, koj im i financira vojnu industriju.
TAR-21, je uistinu revolucionarna puška, što će primjetiti svatko tko je obavio malo "istraživanja" po internetu, i također mi nije jasno, zbog čega je točno naš poluproizvod bolji i od Tavora?
Nadalje, cijena od 10.700 kuna, po ničemu nije konkurentnija od ostalih proizvođača, koj su usput i dokazani.
Ono na što mi se nadasve okreće želudac su izjave raznih novinara o "najboljem pištolju na svijetu, o "najboljij pušci na svijetu" .
Da je Springfield XD postao jedan od popularnijih pištolja u SAD-u, to je činjenica koja mu poprilično ide u prilog, jer se nije lako izboriti za dio tako velikog tržišta.
No gluposti o tome kako je to najbolji pištolj na svijetu, su neutemeljene tlapnje, koje ne izjavljuju ni puno veći i popularniji proizvođači oružja.
Također, "hrvatska jurišna puška" je projekt koj opstoji otkad je hrvatska samostalna.
Izgleda kao da se opet vraća u program i prekida kad je najključnije, i još uvijek tvrde da pušku nisu do kraja usavršili, što ju još uvijek čini poluproizvodom.
Kao i činjenica da je još uvijek u testnoj fazi.
Zato čim sam vidio članak o najboljoj pušci na svijetu, automatski mi se okrenuo želudac, na još jednu demagogiju hrvatske industrije.
Nije još ni testirana, a već je najbolja na svijetu?
A i novinari koji pišu članke, o novitetima u vojnoj industriji, izgleda kao da su došli iz sekcije novina "osmrtnice" i škrabali nešto što im je već netko drugi napisao.
Ja neznam, koje je to ispitivanje bilo, da su odbačeni dokazani proizbodi kao G36, TAR-21, Steyr-AUG, HK 416, ili AR15 ili M4/16 serije, te da se naš poluproizvod prozvao "najboljim na svijetu" .
Mene se u to ne može uvijeriti.
Također, često se znaju pozivati na činjenicu kako je Springfield XD (HS2000) najbolji na svijetu, iako je dobio tek laskavu titulu Handgun of the Year od strane "American Rifleman-a" , i to je tek jedini argument da ga se naziva nekim takvim pretencijoznim i nedokazanim titulama.
To je kao da Auto Bild (koj btw, otvoreno promiče Njemačku auto industriju), Opel Insigniju prozove autom godine, te se Opel poziva na tu činjenicu, da obrazlože zašto ga tituliraju "najboljim na svijetu"
No mi koji volimo automobilizam, znamo da je postao "European car of the year" izabran od strane Europske komisije, i da poprilično zaslužno nosi tu titulu.
No to još uvijek ne znači da je najbolji automobil na svijetu.
Mnogo ljudi mi zamjera što sam tako kritičan prema hrvatskoj vojnoj industriji, kao i prema hrvatskoj industriji generalno, te sam čuo razne komentare.
No ja se u svojim izjava trudim više služiti činjenicama, nego (često lažnim) domoljubljem.
Da je za VHS upotrebljen francuski patent, sam čuo i u HS Produktu, od jednog od vodećih ljudi u tvrtci.
Osim što je HS Produkt, uspiješno kopirao, i neznantno izmjenio dizajn star 50 godina, onaj na koj si se ti pozvao pri spomenu Crvene Zastave, nije se učinilo ništa značajno, što se niej učinilo i sa Famasom 3 generacije.
Uvelo ga se u 21. stoljeće.
Naime, kada nekome tko poznaje oružje želiš objasniti princip rada, sistem i patent AK-47, ne trebaš trošiti mnogo riječi.
To je pouzdana, dokazana, kvalitetna i nadasve dugotrajna puška, koja je svoju titulu "najbolje na svijetu" zaslužila višestruko, u svim uvijetima i u svakom ratu nakon 1950.
M70 AB1 i AB2, su na američkom tržištu još uvijek "low budget wonder" , zbog čega ih ameri kupuju u velikom broju, i jako su popularni.
Upiši samo u YouTube "Yugo AK" ili Zastava M70, i naći ćeš gotovo jednak broj oduševljenih korisnika, kao i onih sa Springfieldom XD.
Zašto mijenjati nešto što je već dokazano, prekaljeno, i pouzdano koliko to može biti, bez obzira na dizajn star sada već preko 60 godina. Pogotovo kada za zahtijevnije korisnike, postoje brojni dodaci koj će pušku iz '47 pretvoriti u pušku koja odgovara svim zahtjevima ratovanja 21. stoljeća.
To su uvidjeli i Izraelci kad su radili Galil, te svaki veći proizvođač oružja, koj je uvidio prednosti kvalitetnog i pouzdanog oružja.
Naime, kao što vidiš, sada se M16, patent Eugena Stonera, koj je star već oko pola stoljeća, proizvodi pod nazivom HK416 i HK417 u nekoj tamo dalekoj Njemačkoj, od strane Heckler & Kocha, umjesto u Armaliteu ili Coltu.
Ne treba niti govoriti da je prozvao najboljim na tržištu, i uz Armalite i Colt...
Iako svi znamo kako je M16 počeo i kako se "proslavio" u Vietnamu" , vodili su se poznatom doskočicom, zašto mijenjati nešto što je već poznati, kvalitetno i prekaljeno?
FN SCAR je također, moderna izvedba 50 godina stare puške zvane FN FAL.
O Enfieldu, i L85 nemoramo ni pričati, kao ni o njegovim počecima u oblilču EM-2 bullpup rifle.
Da ne govorim o tome, kako je zapravo svaki HS Produktov proizvod bio daleko od, kako si sam rekao, dominacije i vizionarstva Hrvatske vojne industrije.
prisjetimo se
PHP VM-17 Samodeklarirana kopija Berette 92 i Walthera P38. Ludo kopile.
HS-95 Hrvatska nelicencirana kopija SIG P226, sa izmjenjenim štitnikom za okidač.
HS2000 Ver.1Prva verzija bez 20mm raila. Također kopija Glock ovog patenta, i SIG Sauerovog također.
HS VHS, očita kopija GIAT FAMAS-a. Kad se pojavila na forumima, od strane naših domoljubnih dušebrižnika, najčešći komentar na koj sam naletio bio je "so that's Famas, and what's new???"
Često ljudi imaju problem sa mojim mišljenjem, no kao što sam i rekao, smatram da je objektivnost jedna od najvažnijih stvari koja ne vodi u zabludu.
Jedne od najčešćih zabluda su i neke od najčešćih činjenica koje se vežu uz ovu temu.
Još uvijek apsolutno smatram da se pre pretencijozno i neutemeljeno previše mlati izrazima kao "najbolji na svijetu" .
Zato treba biti i oprezan kada se piše o tuđoj vojnoj industriji, kada je naša također puna kopija i tuđih patenata.
hvala na čitanju ovog ekstenzivnog štiva, no zbilja sam dobio potrebu, da i ja napišem osvrt na ovu temu.
lijep pozdrav
Na prvoj slici je interesantno, kako uz sve prototipe i modele kroz godine, nisu predstavili i vrlo neuspijeli APS-95, koj je očito kopile AK verzija (tijelo), i M16 i FN FAL-a (rukohvat, cijev, flashider) u verziji 5,56.
Što se članka tiće.
HS 2000, iliti popularnije Springfield XD proizvode se u istoj tvornici u Karlovcu, ali kako sam čuo i vidio, kvalitetom se razlikuju kao dva različita pištolja.
Kod nas na streljani, više HS2000 koji su na renti, ispucaju oko 30.000 metaka godišnje, što i ne bi trebalo predstavljati osobit izazov za neki pištolj.
Događali su se razni problemi, zbog kojih su neki bili češće na remontu u HS Produktu, među kojima je i pucanje nosača opruge ili pete ispod cijevi koja drži oprugu
Recimo, za Glock 21 koj je također na renti, i veliki je kalibar, te je podložniji većem trošenju, nisam čuo niti jednom da je imao problem, iako je model iz 2004.
HS Produkt je nabavio iz Njemačke stroj za hladno kovanje, kako je opisano u tekstu, no koliko sam čuo u HS Produktu, u Njemačkoj su morali intervenirati Mesić i Sanader prilikom jednog posjeta, kako bi im Njemačka taj stroj i isporučila, pošto se hrvatska još nalazi na "embargo listama" nekih zemalja.
Dakle gotovo u potpunosti su osamostalili proizvodnju kratkog oružja, tj. pištolja.
Nadalje, nije mi jasno ako uvoze cijevi iz Slovenije, po čemu smo to onda samostalni u izradi jurišne puške?
Novinar je napisao, jako dobra antikorozivna zaštita.
Čega, plastike, ili cijevi?
Koliko se ja sijećam, projekt "hrvatske jurišne puške" traje otkako je hrvatska samostalna, i izgleda da još traje.
Ministar Kamijončević je 2004 godine u rukama držao čistu kopiju GIAT FAMAS-a, što je VHS i bio dok mu nisu napravili kozmetičke izmjene na cijevi i rukohvatu, što ju sada čini više kopiletom između FAMAS-a i G36-ice.
Također, neznam točno koje je to "interno" ispitivanje proveo MORH i HS Produkt, da su na temelju "poluproizvoda" , kako su to i sami rekli, tj. nedovršene puške zaključili, da je VHS bolji od recimo G36, HK416, Steyr AUG-a, ili serija Armalite-a ili Coltovih serija.
Također, ovaj citat me interesira;
Koja je to točno firma Steyr AUG.Nacional wrote:Danas je to sasvim drukčije. Imali smo kontakte s austrijskim Aug Steyrom, izraelskim proizvođem Tavora.
Ja sam upoznat sa firmom Steyr Mannlicher GmbH, koja proizvodi Steyr (Armee Universal Gewehr), iliti AUG (Army Universal Gun), koju je kraticu još prije 40 godina s punim pravom zaslužio.
Osim što ju danas koristi 17 zemalja, i prošla je razne sukobe, danas je daleko moderniziranija puška, nego što je bila prije 40 godina.
Također, neznam po čemu je poluproizvod VHS, po čijim ispitivanjima i bolji od AUG-a?
Nadalje, Izraelski proizvođač IMI (Israeli Military Industries Ltd.) daje jako malo informacija o svojim proizvodima, zbog utjecaja SAD-a, koj im i financira vojnu industriju.
TAR-21, je uistinu revolucionarna puška, što će primjetiti svatko tko je obavio malo "istraživanja" po internetu, i također mi nije jasno, zbog čega je točno naš poluproizvod bolji i od Tavora?
Nadalje, cijena od 10.700 kuna, po ničemu nije konkurentnija od ostalih proizvođača, koj su usput i dokazani.
Ono na što mi se nadasve okreće želudac su izjave raznih novinara o "najboljem pištolju na svijetu, o "najboljij pušci na svijetu" .
Da je Springfield XD postao jedan od popularnijih pištolja u SAD-u, to je činjenica koja mu poprilično ide u prilog, jer se nije lako izboriti za dio tako velikog tržišta.
No gluposti o tome kako je to najbolji pištolj na svijetu, su neutemeljene tlapnje, koje ne izjavljuju ni puno veći i popularniji proizvođači oružja.
Također, "hrvatska jurišna puška" je projekt koj opstoji otkad je hrvatska samostalna.
Izgleda kao da se opet vraća u program i prekida kad je najključnije, i još uvijek tvrde da pušku nisu do kraja usavršili, što ju još uvijek čini poluproizvodom.
Kao i činjenica da je još uvijek u testnoj fazi.
Zato čim sam vidio članak o najboljoj pušci na svijetu, automatski mi se okrenuo želudac, na još jednu demagogiju hrvatske industrije.
Nije još ni testirana, a već je najbolja na svijetu?
A i novinari koji pišu članke, o novitetima u vojnoj industriji, izgleda kao da su došli iz sekcije novina "osmrtnice" i škrabali nešto što im je već netko drugi napisao.
Ja neznam, koje je to ispitivanje bilo, da su odbačeni dokazani proizbodi kao G36, TAR-21, Steyr-AUG, HK 416, ili AR15 ili M4/16 serije, te da se naš poluproizvod prozvao "najboljim na svijetu" .
Mene se u to ne može uvijeriti.
Također, često se znaju pozivati na činjenicu kako je Springfield XD (HS2000) najbolji na svijetu, iako je dobio tek laskavu titulu Handgun of the Year od strane "American Rifleman-a" , i to je tek jedini argument da ga se naziva nekim takvim pretencijoznim i nedokazanim titulama.
To je kao da Auto Bild (koj btw, otvoreno promiče Njemačku auto industriju), Opel Insigniju prozove autom godine, te se Opel poziva na tu činjenicu, da obrazlože zašto ga tituliraju "najboljim na svijetu"
No mi koji volimo automobilizam, znamo da je postao "European car of the year" izabran od strane Europske komisije, i da poprilično zaslužno nosi tu titulu.
No to još uvijek ne znači da je najbolji automobil na svijetu.
Mnogo ljudi mi zamjera što sam tako kritičan prema hrvatskoj vojnoj industriji, kao i prema hrvatskoj industriji generalno, te sam čuo razne komentare.
No ja se u svojim izjava trudim više služiti činjenicama, nego (često lažnim) domoljubljem.
Ja to ne bih nazvao dominacijom i vizionarstvom, već kopiranjem tuđih patenata.ArmaliteKid wrote:Ovo valjda pokazuje dominaciju i vizionarstvo hrvatske oružane industrije na području cijele bivše Jugoslavije,
jer je očito nekima "renomiranim konkurentima" krajnji domet da početkom novog milenija izađu sa "revolucionarnim" proizvodom nadogradnje dizajna starog 50 godina
Da je za VHS upotrebljen francuski patent, sam čuo i u HS Produktu, od jednog od vodećih ljudi u tvrtci.
Osim što je HS Produkt, uspiješno kopirao, i neznantno izmjenio dizajn star 50 godina, onaj na koj si se ti pozvao pri spomenu Crvene Zastave, nije se učinilo ništa značajno, što se niej učinilo i sa Famasom 3 generacije.
Uvelo ga se u 21. stoljeće.
Naime, kada nekome tko poznaje oružje želiš objasniti princip rada, sistem i patent AK-47, ne trebaš trošiti mnogo riječi.
To je pouzdana, dokazana, kvalitetna i nadasve dugotrajna puška, koja je svoju titulu "najbolje na svijetu" zaslužila višestruko, u svim uvijetima i u svakom ratu nakon 1950.
M70 AB1 i AB2, su na američkom tržištu još uvijek "low budget wonder" , zbog čega ih ameri kupuju u velikom broju, i jako su popularni.
Upiši samo u YouTube "Yugo AK" ili Zastava M70, i naći ćeš gotovo jednak broj oduševljenih korisnika, kao i onih sa Springfieldom XD.
Zašto mijenjati nešto što je već dokazano, prekaljeno, i pouzdano koliko to može biti, bez obzira na dizajn star sada već preko 60 godina. Pogotovo kada za zahtijevnije korisnike, postoje brojni dodaci koj će pušku iz '47 pretvoriti u pušku koja odgovara svim zahtjevima ratovanja 21. stoljeća.
To su uvidjeli i Izraelci kad su radili Galil, te svaki veći proizvođač oružja, koj je uvidio prednosti kvalitetnog i pouzdanog oružja.
Naime, kao što vidiš, sada se M16, patent Eugena Stonera, koj je star već oko pola stoljeća, proizvodi pod nazivom HK416 i HK417 u nekoj tamo dalekoj Njemačkoj, od strane Heckler & Kocha, umjesto u Armaliteu ili Coltu.
Ne treba niti govoriti da je prozvao najboljim na tržištu, i uz Armalite i Colt...
Iako svi znamo kako je M16 počeo i kako se "proslavio" u Vietnamu" , vodili su se poznatom doskočicom, zašto mijenjati nešto što je već poznati, kvalitetno i prekaljeno?
FN SCAR je također, moderna izvedba 50 godina stare puške zvane FN FAL.
O Enfieldu, i L85 nemoramo ni pričati, kao ni o njegovim počecima u oblilču EM-2 bullpup rifle.
I onda to preneseš u 21. toljeće na HS Produkt, i vidiš kako je kada se u 2010 godini barata puškom napravljenom po patentnu starom 40 godina... ?ArmaliteKid wrote:Nije to tema, no dalo bi se govoriti o tome kako su ZCZ zapravo imali cjelokupnu proizvodnju na doslovno kopijama sa vrlo malo inovacije, a što je poražavajuće, uvedenim sa 10-20 godina zaostatka
Da ne govorim o tome, kako je zapravo svaki HS Produktov proizvod bio daleko od, kako si sam rekao, dominacije i vizionarstva Hrvatske vojne industrije.
prisjetimo se
PHP VM-17 Samodeklarirana kopija Berette 92 i Walthera P38. Ludo kopile.
HS-95 Hrvatska nelicencirana kopija SIG P226, sa izmjenjenim štitnikom za okidač.
HS2000 Ver.1Prva verzija bez 20mm raila. Također kopija Glock ovog patenta, i SIG Sauerovog također.
HS VHS, očita kopija GIAT FAMAS-a. Kad se pojavila na forumima, od strane naših domoljubnih dušebrižnika, najčešći komentar na koj sam naletio bio je "so that's Famas, and what's new???"
Često ljudi imaju problem sa mojim mišljenjem, no kao što sam i rekao, smatram da je objektivnost jedna od najvažnijih stvari koja ne vodi u zabludu.
Jedne od najčešćih zabluda su i neke od najčešćih činjenica koje se vežu uz ovu temu.
Još uvijek apsolutno smatram da se pre pretencijozno i neutemeljeno previše mlati izrazima kao "najbolji na svijetu" .
Zato treba biti i oprezan kada se piše o tuđoj vojnoj industriji, kada je naša također puna kopija i tuđih patenata.
hvala na čitanju ovog ekstenzivnog štiva, no zbilja sam dobio potrebu, da i ja napišem osvrt na ovu temu.
lijep pozdrav
Lijepo je da ovdje još uvijek ponekad osvane neki objektivan članak neoblijepljen domovinskim ludilom, debilizmom ili nekom drugom od pohvalnih karakteristika većine članstva ovdje. You baaad 
Vratija se Sime!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Valjda dizajn i plasticni elementi, a i te uvezene cijevi treba nekako obraditi.UrsaMajor wrote:Nadalje, nije mi jasno ako uvoze cijevi iz Slovenije, po čemu smo to onda samostalni u izradi jurišne puške?
pa nije valjda jednio cijev metalna u toj puski? A mozda se to odnosilo i na pistolje... uglavnom, kad napravim iduci noz, saljem ga tamo na antikorozivnu obradu, imam neku štelu =)UrsaMajor wrote:Novinar je napisao, jako dobra antikorozivna zaštita. Čega, plastike, ili cijevi?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Da, to sam i ja pomislio, no smatram da je izrada cijevi u zadnjih 80 godina na takvom nivou, da uz umjereno održavanje ne treba postojati strah od korozije.Mike_Torello wrote:pa nije valjda jednio cijev metalna u toj puski? A mozda se to odnosilo i na pistolje...
Također, antikorozivna zaštita je bitnija kod pušaka kojima je cijela konstrukcija metalna, i ima više metal to metal kontakata...
Barem ja tako mislim.
O antikorozivnoj zaštiti pištolja je suvišno govoriti.
Otkad je teniferiranje (nitrokarburiranje) zamjenilo bruniranje, dugotrajna zaštita metalnih dijelova pištolja je postala imperativ.
Također, na poslu sam svojevremeno dužio jedan predteniferni primjerak HS-a 2000, koj je nakon svega par godina lijepo pocrvenio...
Što sam jednom prilikom i slikao, samo se ne vidi tako dobro
joj daj i meni neku štelu potegni, trebam kadu emajlirati nanovo...Mike Torello wrote:uglavnom, kad napravim iduci noz, saljem ga tamo na antikorozivnu obradu, imam neku štelu =)
- Armalite Kid
- Banned
Ja nisam nigdje spominjao "čuo sam", tako da nemoj to meni prišivati, isključivo pišem ono što se spominje u tekstu, a to je evolucija modela puške Vhs.patch wrote:Ova rasprava koju vi vodite je na razini - rekla kazala.
Vezano za tvrtku i evoluciju njenih modela pištolja od kojih su raniji većinom popljuvani iako svakako ne zaslužuju takvu presudu,
može se špekulirat svašta, ali je notorna činjenica da je tvrtka HS produkt u 15 godina postigla to da postane jedan od 5, a možda čak i jedan od 3 najveća proizvođača pištolja na svijetu,
te da je broj zaposlenih skočio sa 80 na 1000 i samim time je to postala jedna od rijetkih hvalevrjednijih tvrtki u zemlji koja ne drka k.... i izvlači novac iz proračuna nego koja ustvari nešto i proizvodi.
Neki zlobnici bi čak ovo nazvali i lažni patriotizam ?
Sa pištoljem se etablirala i tu nema diskusije, a za pušku ćemo vidjeti što će biti jer je to samo po sebi teže tržište.
Ak netko ima "veze" (čistačice, spremačice itd.) u HS produktu nek malo napiše koji mail il nek nazove pa da opet malo bude "ja sam čuo" ali u vezi puške i njenih prototipa, to nas zanima.
magisches schwein
nisam upucen, to si cuo ili procitao negdje?tvrtka HS produkt u 15 godina postigla to da postane jedan od 5, a možda čak i jedan od 3 najveća proizvođača pištolja na svijetu
A ti inaće barataš tržišnim informacijama najvećih proizvođača oružja na svijetu pa možeš donositi ovakve zaključke i lamentirati o tome gdje se HS Produkt pozicionirao?Armalite Kid wrote:može se špekulirat svašta, ali je notorna činjenica da je tvrtka HS produkt u 15 godina postigla to da postane jedan od 5, a možda čak i jedan od 3 najveća proizvođača pištolja na svijetu
HS Produkt je dobio dio američkog tržišta, gdje su prepoznali neke prednosti tog pištolja, što nitko ne osporava.
Ali lamentirati ovako, i iznositi ovakve zaključke gore, daleko je od razumnog.
O tome zbilja ne bi bilo dobro lamentirati na ovom forumu.ArmaliteKid wrote:te da je broj zaposlenih skočio sa 80 na 1000 i samim time je to postala jedna od rijetkih hvalevrjednijih tvrtki u zemlji koja ne drka k.... i izvlači novac iz proračuna nego koja ustvari nešto i proizvodi.
Broj zaposlenih se povećao, ali o drkanju k.... i izvlačenju novca iz proračuna ne bi bilo tako preporučljivo govoriti.
Neću ni spominjati da je VHS već dobio MORH-ov natječaj, te da im je MORH u potpunosti financijski pokrio trošak proizvodnje puške VHS.
Nema problema, na taj način mogu ja graditi autocestu do Dubrovnika.
Tražit ću dražvu da mi podmiri trošak osnivanja firme, kupovine strojeva, financiranja projekta, zapošljavanja i repromaterijala, a ja ću gradit dalje...
Da mi je znati, s kojim se to drugim proizvođačima VHS uspoređivao, da je tako lako pregazio sve NATO standarde, koje zadovoljava i mnogo drugih proizvođača...
Vjerovatno s M48?
Kao što su sami izjavili, nije još ni u potpunosti dovršena, a već je najblja na svijetu... ?
Neki zlobnici se služe činjenicama...ArmaliteKid wrote:Neki zlobnici bi čak ovo nazvali i lažni patriotizam ?
Ako aludiraš na mene, ne moraš pisati "netko" svi shvaćamo da se radi o meni.ArmaliteKid wrote:Ak netko ima "veze" (čistačice, spremačice itd.) u HS produktu nek malo napiše koji mail il nek nazove pa da opet malo bude "ja sam čuo" ali u vezi puške i njenih prototipa, to nas zanima.
Da je za razvoj puške upotrebljen stanoviti francuski patent sam čuo prije 5 mjeseci kada sam bio u posjetu HS Produktu i pogonima tvrtke od strane gospodina Žabčića, pri izlaganju o njihovoj pušci HS VHS...
Također, ako nisi nikada primio HS2000 u ruke, onda bi trebao.
Neznam gdje da ti počnem, od Glockovog "safe action" sistema 3 "aktivne" sigurnosti, Browningovog sistema bravljenja, kao i na Glocku, do sistema rastavljanja istog kao i SIG P226 (jedino se kod njega kočnica pri rastavljanju okreće prema dolje, identično kao na HS95), Coltove "palm safety" kočnice...
Sve navedeno nisu izmislili i patentirali sami, već je to netko prije njih napravio.
To naravno, ne znači da je pištolj loš, već da se naši inžinjeri nisu pretrgali da izume nešto unikatno, kao što su se pretrgali Waltherovi pri izradi P99 ili H&K za P7 koji su uveli mnogo noviteta među "hammerless" moderne pištolje.
VHS, ako si primjetio, možda ima kozmetičke izmjene na sebi, no esecijalno prema funkcijama, od FAMAS-a se ne razlikuje gotovo ni malo.
Naime, Američka vojna industrija, recimo, potpuno je neovisna o ostatku svijeta, kao i Ruska, i po tome su oni uistinu neovisna vojna industrija.
Crvena Zastava proizvodi "Kalašnjikove" jer u svijetu postoji još uvijek potreba za njima, jer očito se netko ne želi određi 3 bitna faktora kod oružja, a to su "dokazano, pouzdano i kvalitetno" , bez obzira na starost patenta ili dizajna.
Također, recimo, mnogo kalašnjikova, u svakakvom stanju, možeš vidjeti u rukama PMC-eva diljem svijeta, jer očito svoje živote žele povjeriti oružju koje ih neće ostaviti, iako ima firmi, koje za svoje PMC-eve, uzimaju i daleko modernije oružje.
Za "Kalašnjikov" zapravo, najviše se dodataka proizvodi baš za PMC firme.
Jednako tako je i M14 EBR dijelo Blackwaterovih inžinjera.
Iako svi znamo da je M1 dizajn, nekad revolucijonaran, danas daleko zastario, zbog kvalitete, pouzdanosti i dokazanosti, nikada nije napustio bojište, te ga se još uvijek može naći u raznim moderniziranim oblicima, bez obzira što već sada ima gotovo 70 godina.
Prepoznati kvalitetu i pouzdanost na bojištu ne znači naći naj-cool looking oružje, već znači služiti se nečime što je već dokazano.
Moj auto, kao i tvoj auto, iako je prošlo već više od 100 godina od izuma otto motora, ne vozi na impulsni pogon, ne leti, kao što su predviđali, nema mlazni ili WARP pogon, nema mini nuklearni reaktor, već koristi, isti onaj motor sa ista ona 4 takta (ili 2 ako je dizel), te princip rada, koj se nije promijenio zadnjih 100 godina...
To što je dodan software, interni kompjuter, elektronička razdioba 3 elementa (ulja, zraka i vode), ima atraktivan plastični poklopac kape motora, kromirane grane, to ne znači da to što imaš u svom autu, nije patent star više od jednog stoljeća...
Ovo su glavne razlike;
Colt carbine serije
CAR 15 prije gotovo 45 godina
M4 danas
Springfield M1 Garand...
M1 Garand prije 70 godina
Prijelazno zardovlje 90-tih
M14 EBR, ista puška, isti kalibar, isti patent, na bojišnici 21 stoljeća
Jedan od najpoznatijih primjera možemo pronaći ovdje...
M1911 A1 nekad i sad...
Colt M1911A1 patent Johna Mosesa Browninga star 100 godina
Patent Johna Mosesa Browninga nakon 100 godina
Još jedan patent Johna Mosesa Browninga iz vojnog izdanja strojnice 1918, prenesen u lovački oblik
Browning Automatic Rifle 1918
Browning BAR, nakon gotovo jednog stoljeća
A o tome koliko "Kalašnjikov" može biti puška 21. stoljeća, svjedoće i slijedeće fotografije...
Avtomat Kalašnjikov 1947 godine
Avtomat Kalašnjikov gotovo 70 godina kasnije
Promijene, i detalji o kojima ti govoriš, tek su kozmetičke prirode.
Iako postoje neke puške kao recimp Stg44 ili MP40, koje su začetnici jednog novijeg doba u eri jurišnog automatskog oružja, oni se ne mogu prilagoditi lako 21. stoljeću, dok sve o čemu ti pričaš zasada je razlika, drvo ili polimer, ili 7,62x39 ili .223 Rem.
I naposlijetku, umotvorevina znoja, krvi i rada naših inženjera;
GIAT FAMAS, patent iz 72' godine.
HS VHS, proizvod 40 godina kasnije, 21. stoljeće.
HS Produkt VHS
kočnice, funkcije puške, .223 Remington. STANAG kompatibilnost, 21. stoljeće, so what's new?
Možda je VHS bolji, možda nije, to ja ne mogu tvrditi, za sada vidim samo 2 puške, sa 40 godina razlike u datumu proizvodnje, gotovo potpuno iste u izgledu i funkcijama...
Naravno, ja ću se nakon ovog posta povući iz rasprave, jer sam već ovakve rasprave doživio na drugim forumima.
Da mi je do rasprave na ovom nivou na kojem si ti počeo sa "neki zlobnicima" , "neki s vezama čistačica" , otišao bih na forum.hr raspravljati o tinejdžerskoj ljubavi, i seksualnim problemima, ili bih pisao, "dragi Teen, mora li moja prva menstruacija... "
Naravno, kao što sam to doživio i drugdje, kada pišem objektivno i pomalo kritički, već sam sve čuo, od toga da sam Antikrist, Četnik, utjelovljenje Sotone, banda crvena, čovjek-abortus, antihrvatska abominacija, mason, židov, od strane sve Rvatina većih od samog Bana Jelačića.
Kao što sam rekao, uvijek se trudim pisati objektivno, i služiti se informacijama kojima raspolažem.
Zato ćeš primjetiti da svaki moj citat često počinje sa "ja mislim" ili "ja smatram" , a ako imam informaciju, do koje sam došao usmenom predajom citat prefiksiram sa "čuo sam" .
No zato dalje špekulacije, neprovjerene informacije i tlapnje ostavljam tebi.
hvala lijepa na čitanju
lijep pozdrav
Ne slažem se s ovim.Što se članka tiće.
Ja sam na američkom XDTalku (kojeg redovito pratim) pročitao desetine postova u kojima se ljudi žale da im je na XDu puklo ovo ili ono. Jedina razlika između XD-a i HS-a je ono što je utisnuto na površini pištolja tj. oznaka. Sve ostalo je identičan pištolj, a HS produkt nije neka kikiriki firma koja će eto, našem čovjeku uvalit sve i svašta, a Ameru prodat najbolji proizvod.
To kolko jedan pištolj treba izdržat ispucanih metaka..donkle se slažem, ali se vrlo lako može desit da ti taj isti novi pištolj, bez obzira koja marka, može manifestirat kvar nakon prvog šanžera ispucanih metaka. Tu ima previše faktora, od onog najvažnijeg (kvaliteta) do održavanja, tipa streljiva, itd. itd.
Inače, pohvale na ostatku kvalitetnog posta!
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
Slažem se sa Breadfanom. Mislim da smo mi premalo tržište da bi se zbog nas fušarilo.
- Original_G
- Cinker - bojna

imamo člana foruma koje je po vlasitom priznaju zaposlen u HS-u i potvrdil je da su pištolji identični 
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Evo ima pozitivnih pomaka u HS produktu.
Uz integriranu optiku i bacač za VHS iznjedrili su i ambideksternu inačicu, što je nekako bila i največa zamjerka VHS-u.
Uz integriranu optiku i bacač za VHS iznjedrili su i ambideksternu inačicu, što je nekako bila i največa zamjerka VHS-u.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

oh, konacno
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
VHS prototipi
mene zanima kakav je u praksi.
grupe pogodaka, trzaj, rasklapanje, odrzavanje, zastoji, trosenje dijelova, cijev i hrdjanje, brza izmjena okvira, kvaliteta okvira i sl.
grupe pogodaka, trzaj, rasklapanje, odrzavanje, zastoji, trosenje dijelova, cijev i hrdjanje, brza izmjena okvira, kvaliteta okvira i sl.