U šta se pretvorilo novinarstvo!?! :(

Kritički komentari događaja vezanih i nevezanih za oružje, kod nas i u svijetu. Moderirani forum - vrijeđanje, međusobne svađe i mali forumski ratovi se ne toleriraju. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Post Reply
Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

U šta se pretvorilo novinarstvo!?! :(

Post by Tomy » 28 Jan 2010, 17:54

Da se ne nadovezujem na već raspravljane teme o novinarstvu i o vatrenom oružju, mislim da je ovo zaslužilo posebnu temu i to u Pljuvačnici.

Policajac puca u lopove na Haitiju, novinari se sjate, a kamerman nonšalantno snima čovjeka koji pred njegovom kamerom umire. Gdje je nestala ljudskost u tom liku ili je važnija dobra snimka nego pokušati pomoći čovjeku? Sramota!! :A10: :A10:

http://www.totallycrap.com/videos/video ... olen_rice/

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: U šta se pretvorilo novinarstvo!?! :(

Post by Breadfan » 28 Jan 2010, 18:52

Samo da napomenem da su takve stvari normalne na južnoameričkim televizijama (pogotovo Brazilci) gdje se na večernjem dnevniku bez ikakve cenzure mogu gledat najkrvavije scene s poprišta.

Što se tiče Haitija, tamo je kaos i tamošnja "policija" gotovo i da ne postoji, što nije ni čudo s obzirom da je cijela zemlja u kaosu.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 28 Jan 2010, 19:06

Breadfan wrote:Samo da napomenem da su takve stvari normalne na južnoameričkim televizijama (pogotovo Brazilci) gdje se na večernjem dnevniku bez ikakve cenzure mogu gledat najkrvavije scene s poprišta.
OK, al ne znam da li si primijetio logo TV kuće (CNN) koja dolazi iz "najdemokratskije zemlje na svijetu", a ne iz Južne Amerike. Mislim da bi novinari, općenito, trebali biti malo etičniji i imati malo više ljudskosti u sebi, a ne da se sve svodi na "prodati snimku prvi za dobru lovu". Mislim da je ljudski život ipak vredniji.

rubinho
Skupnik
Skupnik

Post by rubinho » 28 Jan 2010, 22:41

prema vidjenom, stekao sam dojam da je to sve mozda i namjesteno da bi haicani dobili "demokraciju"
ne bi bilo prvi put da se novinarstvo prvo digne na neki rezim (tuzno je u ovom slucaju sto je u pitanju katastrofa) da bi dali manevarski prostor za raspravu u kongresu pa onda i invaziju (oslobodjenje od sotone i dolazak demokracije) tj, mirnodopske snage koje ce sirotinja financirat

nisam paranoik niti vjerujem u "teoriju zavjere" ali ovo mi lici na vec poznati scenario
po cinu narednik, neka vas ne zavara ovo ispod nicka

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 28 Jan 2010, 22:57

Kakogod, ali moram priznati da tip koji umire ispred kamera, meni ne izgleda "namješteno", dapače izgleda vrlo stvarno.

rubinho
Skupnik
Skupnik

Post by rubinho » 28 Jan 2010, 23:03

ne dvojim ubojstvu ali dvojim kameri in time, slucajnost je moguca ali mi je nekako previse slucajnosti od te novinske kuce da pomalo smrdi
vjerojatno znas da je ta "novinska (televizijska)" kuca stekla popularnost u zaljevskom ratu i to bas specijalima unistenja te ranjavanja napacenog americkog puka....
ne mogu se oteti dojmu da je u pitanju namjestaljka, tko yebe sirotinju daj profit
zao mi je svakog ljudskog bica koje pati i (ili) umire ali ovo je previse

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 28 Jan 2010, 23:10

Tu se slažem sa tobom u potpunosti. Samo ja sam inače asocirao na postupak tih novinara ( da ne kažem lešinara), a ovo ostalo može komotno u širenje demokracijepo američkom modelu.

rubinho
Skupnik
Skupnik

Post by rubinho » 28 Jan 2010, 23:20

yegiba, lesinari ce sve ucinit za tog nekog pulitzera
koliko god ljudska patnja bila velika ovakvim stvarima pada u drugi plan jer bitan je ego onoga tko je to sve osmislio

malo cu se odaknut od teme ali zadrzat na istoj valnoj duljini, kad sam u "rvackoj" novijoj povijesti zamjerio novinaru(ima), na pogrebu seksovog sina(u to vrijeme predsjednik sabora) prikazuju krajnje potresne i pomnizavajuce snimke obitelji koja grca u suzama i izgovara rijeci koje trebaju ostati intima....
tog covjeka ni dan danas ne volim ali takav postupak mi je isao na nerve
novinar treba biti castan i pismen covjek koji treba znati otkriti istinu i ugasiti kameru u pravom trenutku, te prezirati lesinarenje (koje je sve vise prisutno) i biti informiran o temi koju radi

ispricavam se (autoru) zbog poduljeg posta i odmicanja od teme

kazamat
Razvodnik
Razvodnik

Post by kazamat » 28 Jan 2010, 23:59

Ne bi se slozio da je ovo novinarsko lesinarstvo. CNN-ovi ratni izvjestitelji salju izvjestaje sa linije bojisnice, sto Haiti u ovom trenutku i jest. Snimke svakako nisu lijepe, ali bez njih kao i bez tih novinara bi stvari bile jos deset puta gore. Zna se da je Haiti najsiromasnija drzava na sjevernoj hemisferi, a i s mozda najvecom stopom kriminaliteta, mislim i prije potresa. Jedan od mojih prijatelja je dolje u misiji, a prije potresa su mu svi govorili da kuda ide dolje, da mu je sto puta sigurnije u Afganistanu. Policija nije funkcionirala ni prije, pa mozete zamisliti stanje i bezzakonje nakon ove katastrofe.

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 29 Jan 2010, 00:13

Sad će se ponovo potegnuti rasprava "pa on radi svoj posao i sl." Ne govorim o tome nego o tome koliko je moralno pustiti čovjeka da iskrvari ispred tebe, a da ne poduzmeš baš ništa da ga pokušaš spasiti.
Samim time postavlja se pitanje prioriteta: ljudski život ili dobar kadar?

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 29 Jan 2010, 08:39

Tomy wrote:Sad će se ponovo potegnuti rasprava "pa on radi svoj posao i sl." Ne govorim o tome nego o tome koliko je moralno pustiti čovjeka da iskrvari ispred tebe, a da ne poduzmeš baš ništa da ga pokušaš spasiti.
Pitanje koje si ja postavljam malo više, jest zašto su tamo bila 2 policajca, koja nisu učinili ama baš ništa da pomognu nastreljenima?

Osim toga, postoji mogućih 10 začkoljica zašto se novinar nije želio mješati u situaciju.

1. međunarodni zakoni?
2. moguće ometanje mjesta događaja?
3. da ne napravi veću štetu, pokušavajući mu pomoći - nešto slično kao prometna nesreća?
4. opstruiranje policijskog protokola? -ako to tamo uopće postoji?

Mislim da je lako sada, tu i ovdje lamentirati o tome što bi mi učinili u istoj situaciji.
Novinar je radio svoj posao, -prenosio uživo, kamerman je radio svoj posao - snimao, a šta su radila 2 policajca?

Prema hrvatskom zakonu, odbijanje pružanja prve pomoći unesrećenome je kazneno dijelo.
Isto tako ukoliko se dogodi situacija da u samoodbrani oružjem (hladnim oružjem/vatrenim oružjem), ranite napadača, te je prijetnja od daljnjeg napada na život ili imovinu otklonjena, dužni ste mu pružiti prvu pomoć, do dolaska policije i hitne pomoći...
Posebne okolnosti su ako je on i dalje agresivan, odbija pomoć, itd.
Zato se čudim da tako nije i na Haitiju?
Ili je možda i policajac u šoku, jer nikada prije nikoga nije nastrijelio?
Dok snimatelj traži "dobar" kadar umirućega, zašto i svi ostali građani pokraj njega normalno voze i ponašaju se kao da se ništa nije dogodilo, zašto mu oni ne pomognu?

Toliko pitanja, a tako malo odgovora.
Zaključak da je novinar kriv i neodgovoran, samo zato jer raspolažemo jednom nejasnom reportažom kao argumentom, smatram da nije u redu.

Ako maknemo na stranu subjektivnost, novinarsko "strvinarsko" ponašanje, traženje najbolje priče, opet ostaje da su iza tih priča, članaka i snimaka, samo ljudi, koji su odgovorni za nešto, samo ako im tako sud dokaže...

Naravno, etika, pravo i pravda su opet 3 posvema različite teme, koje imaju vrlo malo dodirnih točaka jedne s drugima, pa je to topic za sebe...

Smatram da je zdravije, da se svi lijepo povučemo na vrlo kreativan i konstruktivan Breadfanov gurmanski topic, gdje dominiraju savršene kulinarske ideje, i generalna znanost obžderavanja... :mrgreen: :A03: ;)

moja 2 Yena... :A03: ;)

lijep pozdrav

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 29 Jan 2010, 12:57

UrsaMajor wrote:Smatram da je zdravije, da se svi lijepo povučemo na vrlo kreativan i konstruktivan Breadfanov gurmanski topic, gdje dominiraju savršene kulinarske ideje, i generalna znanost obžderavanja... :mrgreen: :A03: ;)
Imaš pravo. Bolje je da prijeđemo na vedrije teme. :A25:

Jopan
Skupnik
Skupnik

Post by Jopan » 29 Jan 2010, 13:21

Kada se klikne na ovaj link ispod piše "fany videos". :shock:
Gospodar sam riječi koju nisam izgovorio i rob one koju jesam.

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 29 Jan 2010, 13:25

Probaj ponovo. Meni otvara snimku koju sam i postao.

Post Reply